- Reaction score
- 1.258
Το ηχείο, κατασκευής SPEAKER&Co, το άκουσα σ' επίδειξη με NAD ενισχυτικά στο Ρότερνταμ το 1994. Ο πωλητής, σε συζήτηση με άλλον πελάτη, θυμάμαι ν' ανέφερε πως είχε τροποποιημένο κροσόβερ.Πριν αρκετά χρόνια είχα κατασκευάσει ένα ζευγάρι ηχεία με σχέδιο του Ελέκτορ. Λεγόταν Vivace 87 με μεγάφωνα Vifa.
Ωστόσο υπήρχαν λάθη στην σχεδίαση και άργησα να καταλάβω το βασικότερο που ἠταν ο διαχωρισμός του μεσαίου από τον θάλαμο. Το Woofer (με κώνο πολυπροπυλενίου) επιδρούσε στην χαμηλή μεσαία περιοχή τόσο πολύ που δεν είχες ανάγκη οργάνων για να καταλάβεις το πρόβλημα.
Για την οπή bass reflex απολύτως καμιά αναφορά αν θέλει σωλήνα και ποιο μήκος.
Και το crossover δεν ήταν επίσης στα επίπεδα δυνατοτήτων του ηχείου. Είναι βέβαιο ότι το tweeter στέκεται υψηλότερα σε στάθμη και χρειάζεται αντίσταση εξασθένισης.
Για όσο το παίδεψα, φάνηκε ότι η περίεργη V σχεδίαση του κουτιού αλλά και τα μεγάφωνα της Vifa έχουν καλές δυνατότητες να δώσουν πολύ καλό ήχο, ίσως προσανατολισμένο σε μουσικές με ηλεκτρονικό στοιχείο ή φωνητικά λόγω του καλού μεγαφώνου μεσαίων.
Μου ήρθε η όρεξη να το συγυρίσω αν και δεν έχω όση εμπειρία θα ήθελα στα ηχεία. Αν κανείς θέλει να βοηθήσει θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
Ο ήχος του ήταν καλός με κύριο χαρακτηριστικό την πινελιά στη διαύγεια των μεσαίων, εξ' αιτίας του εξαιρετικού squawker θόλου της VIFA. Το κόστος του ήταν χαμηλό για την κατηγορία του. Ένα χρόνο αργότερα κατασκεύασα ηχεία, για φίλο και συμπατριώτη εκεί στη ξενιτιά, με τα ίδια μεγάφωνα αλλά σε διαφορετική καμπίνα και με διαφορετικό κροσόβερ.
Στα δικά σου χρησιμοποίησε τον κοινό λευκό σωλήνα PVC Φ75, που μπορείς να βάψεις με σπρέι πλαστικών για προφυλακτήρες αυτοκινήτου. Για θάλαμο του squawker μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια άδεια πλαστική γλάστρα. Αν έχει λεπτά τοιχώματα μπορείς να τα περάσεις κάμποσα χέρια με ακρυλικό γαλάκτωμα μόνωσης ταρατσών. Πειραματίσου και με τ' απορροφητικά (πολυεστερικό μαλλί).
Η ευαισθησία του tweeter δεν θυμάμαι να με είχε προβληματίσει. Αν είναι απαραίτητο, θα μπω στον κόπο να ψάξω στο αρχείο μου.
Attachments
-
209,9 KB Προβολές: 0
-
192 KB Προβολές: 0
-
155,6 KB Προβολές: 0
Last edited: