Barista Corner

Μηνύματα
414
Reaction score
437
Αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ, τον Ascaso mini i-2 τόσο με την Gaggia Evolution αρχικά, όσο και μετέπειτα με την Profitec 500, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, αν και φυσικά χρειάστηκε ένα διάστημα για να αποκτήσω την ικανότητα να τον χειρίζομαι αποτελεσματικά. Έχω πάρει και τον Fiorenzato 64 Evo (ένα αναμφισβήτητα επαγγελματικό μηχάνημα) με μεταλλικά μαχαίρια 64 mm, αλλά ακόμη δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα, πέραν κάποιων δοκιμών, θέλω να βρω ένα τρόπο να τον κάνω single dose.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.623
Reaction score
93.478
Αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ, τον Ascaso mini i-2 τόσο με την Gaggia Evolution αρχικά, όσο και μετέπειτα με την Profitec 500, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος, αν και φυσικά χρειάστηκε ένα διάστημα για να αποκτήσω την ικανότητα να τον χειρίζομαι αποτελεσματικά. Έχω πάρει και τον Fiorenzato 64 Evo (ένα αναμφισβήτητα επαγγελματικό μηχάνημα) με μεταλλικά μαχαίρια 64 mm, αλλά ακόμη δεν τον έχω χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα, πέραν κάποιων δοκιμών, θέλω να βρω ένα τρόπο να τον κάνω single dose.
Μερακλής! :)
 


Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.626
Reaction score
36.395
Τέτοιοι επαγγελματικοί μπορούν να βρεθούν σε μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση πολύ φθηνά, αξίζουν όμως τον κόπο σε οικιακό περιβάλλον με 2-3 καφέδες τη μέρα; Μόνο η χοάνη τους είναι για ένα κιλό καφέ!
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Το Hopper(δοχειο κοκκων)δεν ειναι αναγκη να το εχεις επανω,βρισκεις μια πατεντα για την ασφαλεια και βαζεις μια δοση,βεβαια προσεχεις να μην βαλεις τα χερια σου εκει μεσα οταν αλεθει γιατι θα γινει σκηνη splatter με σκηνοθεσια του tarantino η κουζινα σου :lolsign:.
Οι fiorenzatto καλοι ειναι εχει ενας φιλος τον 83 και ειμαστε ευχαριστημένοι μαζι του.
Οι μυλοι αυτοι αξιζουν με χιλια αλλα ειναι μεγαλοι σε μεγεθος και αυτο ειναι αποτρεπτικο για καποιους.
Το doser οσο βαρετο και να ειναι κανει πολυ καλη κατανομη οποτε εγω ειμαι υπερ.
Ο major που είχα ο οποιος ηταν doserless ηθελε μετα την αλεση και κατι ακομη για να στρωσει σωστα ο καφες,και είχα φερει ενα σαν shaker το οποιο εκανε την δουλεια τελεια(αχ τι καφεδαρες επινα τοτες!!!)

Καποιες φορες οι ascasso βγαζουν ενα θεμα με το ρυθμιστικο τους,και δεν ειναι ιδιαιτερα ακριβες και χανει την ρυθμιση.Σαν ποιοτητα κοπης ειναι οκ ομως.
 


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Doser λες αυτό το πράμα μπροστά, έτσι;

Ναι και αυτο τι κανει χωρίζει σε μέρη τον καφέ που πέφτει κομμένος,ομως οταν το χρησιμοποιεις στο σπιτι η σε μερικα καφε θα δεις οτι κατα την διάρκεια της κοπης αυτο το δουλευουν συνεχεια ,οποτε ο καφες πεφτει στο portafilter γραμμαριο γραμμαριο ανακατεμενος ποιο σωστα και δεν χρειάζεται extra πραγματα.
 

Μηνύματα
414
Reaction score
437
Αυτό που λέω πως θέλω να χρησιμοποιήσω τον Fiorenzato ως single dose, εννοώ μια φυσούνα που τοποθετείται στην θέση της χοάνης, με την οποία πρεσάρεις όση ποσότητα αλεσμένου καφέ έχει παραμείνει στην διαδρομή από τα μαχαίρια μέχρι την έξοδο προς το portafilter.
Είχα βρει κάποιον, μέσω ινερνετ, που διέθετε τέτοιες φυσούνες, και για διάφορους μύλους, όμως μου είπε πως για τον Fiorenzato δεν έχει καταφέρει να τελειοποιήσει ακόμη το αποτέλεσμα, δηλαδή το άλεσμα "πεταγόταν" προς διάφορες κατευθύνσεις, και έτσι δεν ήθελε να τις βγάλει προς διάθεση.
Από τον Γεωργόπουλο που έχει τις Cimbali και τους Fiorenzato στην Ηλιούπολη, έχω πάρει πάντως την χοάνη των 300 γραμμαρίων, η οποία κάνει τον μύλο αρκετά μικρότερο σε ύψος.
Το κύριο πρόβλημα με τους μύλους που απευθύνονται για επαγγελματική χρήση είναι ότι "σπαταλούν" μεγάλες ποσότητες καφέ για τα δεδομένα του σπιτιού.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Αυτό που λέω πως θέλω να χρησιμοποιήσω τον Fiorenzato ως single dose, εννοώ μια φυσούνα που τοποθετείται στην θέση της χοάνης, με την οποία πρεσάρεις όση ποσότητα αλεσμένου καφέ έχει παραμείνει στην διαδρομή από τα μαχαίρια μέχρι την έξοδο προς το portafilter.
Είχα βρει κάποιον, μέσω ινερνετ, που διέθετε τέτοιες φυσούνες, και για διάφορους μύλους, όμως μου είπε πως για τον Fiorenzato δεν έχει καταφέρει να τελειοποιήσει ακόμη το αποτέλεσμα, δηλαδή το άλεσμα "πεταγόταν" προς διάφορες κατευθύνσεις, και έτσι δεν ήθελε να τις βγάλει προς διάθεση.
Από τον Γεωργόπουλο που έχει τις Cimbali και τους Fiorenzato στην Ηλιούπολη, έχω πάρει πάντως την χοάνη των 300 γραμμαρίων, η οποία κάνει τον μύλο αρκετά μικρότερο σε ύψος.
Το κύριο πρόβλημα με τους μύλους που απευθύνονται για επαγγελματική χρήση είναι ότι "σπαταλούν" μεγάλες ποσότητες καφέ για τα δεδομένα του σπιτιού.
Η κατακρατηση στους μυλους ειναι ενα θεμα για τους home barista γιατι εχεις ενα ποσοστο παλαιου καφε στην δοση σου. Ο Sette λογο φιλοσοφιας καθετης αλεσης(οπως ο κορυφαιος μυλος mahlkonig ek43 και καποιοι αλλοι μυλοι καφεκοπτειου οπως λεγονται)δεν εχει κατακρατηση και αυτο ειναι στα υπερ του.Δεν την ξερω αυτη την πατεντα που αναφερεις,βαλε κανενα link να δω τι εννοεις,παντως στους mazzer τα ξυλωνω ολα και κανω δουλεια μου ανετα.
 

Μηνύματα
414
Reaction score
437
.Δεν την ξερω αυτη την πατεντα που αναφερεις,βαλε κανενα link να δω τι εννοεις.


Λοιπόν βρήκα σήμερα και παρήγγειλα μια τέτοια φυσούνα, πιστεύω σε κάνα μήνα θα την έχω, από Μαλαισία!
Θα ενημερώσω μετά την παραλαβή για το αποτέλεσμα.

https://lesbrew.coffee/product/single-dose-blow-out-hopper-for-fiorenzato-f64-series/
 


Μηνύματα
2.039
Reaction score
512
Η κατακρατηση στους μυλους ειναι ενα θεμα για τους home barista
κι οχι μονο.
Μετριοι μυλοι θελουν πιο συχνο καθαρισμα (λογω κατακρατησης) , φτιαχνουν σβωλους κι αντε βλεπε για channeling, ζοριζονται τα μοτερ κτλ.
Ειχα παρει μυλο 180ε , υποτιθεται από τους καλούς , και μου εβγαλε την πίστη.
Χτυπουσα το hopper για να πεσει ο,τι εμεινε μεσα.
Καποιες φορές 4 γρ. (ΤΕΣΣΕΡΑ)
 

Μηνύματα
545
Reaction score
379
Χτύπησα την lelit pl41em Anna. Παραλαμβάνω Τετάρτη. Μύλο ακόμα δεν έχω αποφασίσει, βρίσκω τον Baratza sette 30 στα 237€. Διάβασα ότι δεν έχει αυτόματο δοσομετρητη οπότε υπολογιζω την μόνη ή διπλή δόση με βάση το χρόνο αλέσματος σωστά ?

Επίσης στα ίδια περίπου χρήματα βρίσκω τον Sage Appliances SCG820 the Smart Grinder Pro. Διάβασα ωστόσο οτι το αλεσμά του στην extra fine ρυθμιση δεν φτάνει αυτο του Barazta.
Καλορίζικη και καλούς καφέδες.
Θα προτιμούσα μια με 58μμ post a filter γιατί θα μπορούσες να έβρισκες περισσότερα εξαρτήματα.
 

Μηνύματα
2.039
Reaction score
512
Θα προτιμούσα μια με 58μμ post a filter γιατί θα μπορούσες να έβρισκες περισσότερα εξαρτήματα.
σωστό
puck screen βρηκα μόνο από Τσεχια
Καλό καλαθι η IMS 14-16γρ μόνο, αν και ειπαν σχεδιαζουν 18γρ
VST PULLMAN ουτε ακουμπησαν τα 57
 

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Καλορίζικη και καλούς καφέδες.
Θα προτιμούσα μια με 58μμ post a filter γιατί θα μπορούσες να έβρισκες περισσότερα εξαρτήματα.
Ειναι σωστή η παρατήρηση. Με αρκετό ψάξιμο βέβαια όλο και κάτι βρίσκεις ωστόσο σίγουρα δε συγκρίνεται με την ποικιλία των 58 portafilter. Puck δεν έχω προμηθευτεί ακόμα μιας και δεν έχω πειραματιστεί αρκετά ωστε να καταλήξω στο αν το χρειάζομαι...

@nmtray2 μπορείς να στείλεις το link απο Τσεχία ?
 

Μηνύματα
2.039
Reaction score
512
Ειναι σωστή η παρατήρηση. Με αρκετό ψάξιμο βέβαια όλο και κάτι βρίσκεις ωστόσο σίγουρα δε συγκρίνεται με την ποικιλία των 58 portafilter. Puck δεν έχω προμηθευτεί ακόμα μιας και δεν έχω πειραματιστεί αρκετά ωστε να καταλήξω στο αν το χρειάζομαι...

@nmtray2 μπορείς να στείλεις το link απο Τσεχία ?
το εβαλα και πιο πριν
δεν ειδα σοβαρή διαφορά στον καφε
με γλυτωνει το καθαρισμα οταν κολλαει ο καφες στη μηχανη (σπανια δλδ)
 


Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
1η δοκιμή:

18gr
Grinder at 11 (31-1). Το 1 είναι το finest.
Χρόνος στο grinder 15"
Χρόνος εκχύλισης 20"

Υπερβολικο acidity. Τι διορθώνουμε ? Διαβάζω ότι το grinder setting πρέπει να είναι περίπου από 7-10
 

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Μετά απο 28 δοκιμές περίπου κατι αρχίζει και φαίνεται στον ορίζοντα...Γρήγορη ερώτηση: ενδεικτικά σε μονή δόση περίπου 9 γραμμάρια σε grinder setting 16 (31-1) πόσος πρέπει να είναι ο χρόνος αλέσματος ?
 

Μηνύματα
2.757
Reaction score
1.529
Το παρακάτω σχεδιάγραμμα/ανάλυση δείχνει με συνοπτικό τρόπο το grind size και πως επηρεάζει την γευση του καφέ. Περιέχει επίσης αναλυτικό troubleshooting που βρήκα ιδιαίτερα χρηστικό (μιας και παλευω 2 μέρες τώρα) να βρω την ισορροπία...

Coffe Grind Size Chart
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.303
Μηνύματα
2.970.973
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Desmios1924
Top