Πρόβλημα με τις "ψηλές"

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Πόσους; Τι σου λένε;
50+ / Καλά λόγια = ΩΡΛ :lolsign:
Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό καταστάσεων που οδηγούν σε αυτήν την εντύπωση.
1) μειωμένη ακοή από τα 10-12KHz και πάνω.
2) προσωπικη προτίμηση σε τσιτωμενα πρίμα πολυ πέρα του φυσιολογικού.
3) φθίνουσα απόκριση υψηλών εκ κατασκευής στα ροιστερ (φυσιολογική όπως έχουν πολλά ηχεία).
Αυτό πιστεύω μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί αν ο φίλος μας εδώ πάει για ακρόαση σε 3-4 μαγαζιά και ακούσει αλλά ηχεία δίνοντας προσοχή μόνο στις υψηλές. Λογικά θα του ακούγονται όλα μουντά.
Αν ισχύουν όλα αυτά τότε η μόνη λύση που βλέπω είναι να βρει ένα ζευγάρι ηχεία με τσιτωμενα πρίμα η με V απόκριση ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τον χάλια μικτή για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.
Πέρα από πλάκα αν ισχύει κάτι τέτοιο (δεν το βρίσκω και απίθανο) θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο φίλος με τι άκουγε πιο πρίν, αν η αλλαγή ήταν σταδιακή ή προέκυψε ξαφνικά και αν συνέβη κάποια άλλη αλλαγή στον εξοπλισμό όπως ρώτησα παραπάνω..
Για να λυθεί το κουβάρι δηλαδή γιατί μου φαίνεται λίγο περίεργο όλο αυτό..

Last edited:

Reaction score
2.031
50+ / Καλά λόγια = ΩΡΛ :lolsign:

Πέρα από πλάκα αν ισχύει κάτι τέτοιο (δεν το βρίσκω και απίθανο) θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο φίλος με τι άκουγε πιο πρίν, αν η αλλαγή ήταν σταδιακή ή προέκυψε ξαφνικά και αν συνέβη κάποια άλλη αλλαγή στον εξοπλισμό όπως ρώτησα παραπάνω..
Για να λυθεί το κουβάρι δηλαδή γιατί μου φαίνεται λίγο περίεργο όλο αυτό..
Δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αρέσκεται σε V shaped ήχο. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι ο περισσότερος κόσμος έτσι ακούει η έτσι θεωρεί τον ήχο καλύτερο.
Θες η συνήθεια από τον ήχο των κακων PA ηχειων ορισμενων κλαμπ ? Θες η έλλειψη ακουσμάτων live με φυσικούς ήχους? Θες τα Live ακούσματα σε γάμους με κλαρίνα? Κάτι έχει διαστρεβλώσει την αντίληψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού περί σωστής τονικότητας.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Δεν θα είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που αρέσκεται σε V shaped ήχο. Ίσα ίσα θα έλεγα ότι ο περισσότερος κόσμος έτσι ακούει η έτσι θεωρεί τον ήχο καλύτερο.
Θες η συνήθεια από τον ήχο των κακων PA ηχειων ορισμενων κλαμπ ? Θες η έλλειψη ακουσμάτων live με φυσικούς ήχους? Θες τα Live ακούσματα σε γάμους με κλαρίνα? Κάτι έχει διαστρεβλώσει την αντίληψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού περί σωστής τονικότητας.
Δεν αμφισβητώ κανένα από τα παραπάνω ως πιθανά σενάρια.
Απλά μου φαίνεται ακραίο να φτάσει στο σημείο κάποιος να πιστεύει πως υπάρχει βλάβη σε υπάρχων σύστημα για τέτοιο λόγο εκτός αν το έστησε τώρα ή συμβαίνει κάτι άλλο..
Γι' αυτό και οι ερωτήσεις.

Δηλ. τι..
Πήγε κάποιος μια ''εκδρομή'' άκουσε 5 κλαρίνα, γύρισε σπίτι στο σύστημά του και του φαίνεται πως χάλασε?
Κουφό..

Ή το έστησε τώρα και υποπτεύεται πως κάτι δεν πάει καλά πιθανόν επειδή έχει μάθει τ' αυτί αλλιώς, ή υπάρχει όντως κάτι..
Ας μας πει πρώτα αν θέλει αν είναι ''φρέσκο'' ;)

Last edited:

Reaction score
1.326
Εγω εχω εχω διαπιστωσει οτι οι πολυκαναλοι εχουνε προβλημα στην αποδοση των χαμηλων συχνοτητων, και μου κανει εντυπωση το αντιθετο. :thumbsdown:

Reaction score
18
Κύριοι...πάντα έτσι ακουγόταν...εδώ και 20 χρονια που έχω αυτό το set up.Τερμα τα πρίμα στον ενισχυτή και ανοιχτό πάντα το eq στον μίκτη..το θέμα μπάσου ψιλολυθηκε με τη βοήθεια συμφορουμιτη από εδώ..αλλά τα πρίμα εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ "μεσαία"...επαναλαμβάνω μόνο με τη χρήση της επιλογής των 12 khz λύνεται.

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Κύριοι...πάντα έτσι ακουγόταν...εδώ και 20 χρονια που έχω αυτό το set up.Τερμα τα πρίμα στον ενισχυτή και ανοιχτό πάντα το eq στον μίκτη..το θέμα μπάσου ψιλολυθηκε με τη βοήθεια συμφορουμιτη από εδώ..αλλά τα πρίμα εξακολουθούν να είναι πολύ πολύ "μεσαία"...επαναλαμβάνω μόνο με τη χρήση της επιλογής των 12 khz λύνεται.
Ωραία.. (κάτι κάνουμε)
Έχεις ακούσει υποθέτω σύστημα που ήταν ''λαμπερά'' τα πρίμα (όπως σου αρέσουν) και υπάρχει η σύγκριση στην μνήμη..
Τι σύστημα ήταν αυτό που σου άρεσε περισσότερο?
Μήπως PA ή κάτι τέτοιο?
Σε home σύστημα (φίλου, αν έχεις ακούσει) η σύγκριση με το δικό σου είναι μέρα - νύχτα στα πρίμα?
Αν έπαιζε πάντα έτσι δεν προκύπτει υποχρεωτικά πρόβλημα τεχνικό (ίσως άλλης φύσεως).
Ίσως απλά δεν σου αρέσει ο ''χαρακτήρας'' των ηχείων.. :idk:

Reaction score
18
Ωραία.. (κάτι κάνουμε)
Έχεις ακούσει υποθέτω σύστημα που ήταν ''λαμπερά'' τα πρίμα (όπως σου αρέσουν) και υπάρχει η σύγκριση στην μνήμη..
Τι σύστημα ήταν αυτό που σου άρεσε περισσότερο?
Μήπως PA ή κάτι τέτοιο?
Σε home σύστημα (φίλου, αν έχεις ακούσει) η σύγκριση με το δικό σου είναι μέρα - νύχτα στα πρίμα?
Αν έπαιζε πάντα έτσι δεν προκύπτει υποχρεωτικά πρόβλημα τεχνικό (ίσως άλλης φύσεως).
Ίσως απλά δεν σου αρέσει ο ''χαρακτήρας'' των ηχείων.. :idk:
Οπότε είναι ικανή μια ρύθμιση των 12 khz στο τέρμα να αλλάζει τον χαρακτήρα των ηχειων???... ποιο ηχείο πχ θα μπορούσε να ήταν από μόνο του έτσι αρκετά Πρίμο....με ένα budjet γύρω στα 350 -400 ευρώ

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
Οπότε είναι ικανή μια ρύθμιση των 12 khz στο τέρμα να αλλάζει τον χαρακτήρα των ηχειων???... ποιο ηχείο πχ θα μπορούσε να ήταν από μόνο του έτσι αρκετά Πρίμο....με ένα budjet γύρω στα 350 -400 ευρώ
Δεν έχω ιδέα :lol:
Εγώ κόβω σου λέω πρίμα, δεν ''δίνω'' :p
Αν έχεις κάνει σύγκριση ή θυμάσαι εσύ ηχεία που σου έκαναν εντύπωση κάπου.. έχεις ήδη την απάντηση ;)
Θα σου προτείνουν τα παιδιά ηχεία..
(τουλάχιστον ''ξεφύγαμε'' με κάποια αυτοπεποίθηση από τα τεχνικά)
Και ο χώρος και το ''στήσιμο'' επηρεάζουν στην απόδοση ε? ;)
Τα ηχεία είναι στραμένα να κοιτάζουν προς εσένα?
Η απόσταση ακρόασης είνα μεγάλη? (πάνω από 2 μέτρα?)
Ο χώρος ''μπουκωμένος''?

Last edited:

Reaction score
2.031
Δεν είναι σε αυτό το budget αλλά τα ηχεία που σου κάνουν κατά τη γνώμη μου είναι τα Magnat Transpuls 1500, η ίσως καποια Klipsch κατά προτίμηση με τουλάχιστον 6.5" γουφερ για να έχουν και αρκετό μπάσο (RP600 η R820F)
Screenshot_2022-12-20-14-45-10-140_com.niobiumlabs.android.apps.skroutz.jpg

Last edited:

ika

News
Reaction score
15.252
με 2Χ75WRMS/8Ω ενισχυτή AVR, χωρίς SUB, μην περιμένουμε και πολλά μπάσα. Ειδικά αν ο χώρος είναι μεγάλος.

+10db από το treble του YAMAHA + ΧΧdb από τα πρίμα του μίκτη, υπάρχει ηχείο που από την μάνα του παίζει +15db στα 12ΚHz?

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.824
με 2Χ75WRMS/8Ω ενισχυτή AVR, χωρίς SUB, μην περιμένουμε και πολλά μπάσα. Ειδικά αν ο χώρος είναι μεγάλος.

+10db από το treble του YAMAHA + ΧΧdb από τα πρίμα του μίκτη, υπάρχει ηχείο που από την μάνα του παίζει +15db στα 12ΚHz?
Όχι βρε παιδίμ' απλά να έχει μια ''τάση'' το ηχείο να μην τα τερματίζει όλα ο άνθρωπος.. :biggrin:

Reaction score
6.815
Για να ευθυμήσουμε λιγάκι τσέκαρε τις συνδέσεις σου😀
D106A2C2-854E-4C98-B372-9CEBCD5CD179.png

Πιο σοβαρά κοίταξε να αλλάξεις κάποιο καλώδιο. Ίσως των ηχείων ή του ρεύματος.

Reaction score
18

Και όμως.....έτσι όπως το περιγράφεις..δε μπουκωνει καθόλου παίζει ωραία δυνατά στακάτα.
Και όμως.....έτσι όπως το περιγράφεις..δε μπουκωνει καθόλου παίζει ωραία δυνατά στακάτα.
Όσο για sub το έχω στα σκαριά για αγορά άμεσα..αλλά αν δε λύσω το πρόβλημα των πρίμων...δε..δε θα είχα κανένα θέμα..απλά θέλω να καταργήσω τον μικτη και να αγοράσω καλό phono stage εξωτερικό..αλλά αυτό δε θα μου δίνει τα πρίμα που θέλω στο CD player ή και στο πικάπ

ika

News
Reaction score
15.252
Αφού σου αρέσει ν' ακούς τα πιατίνια τσίτα, εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί σου.

freqchart.jpg

Reaction score
18
Αφού σου αρέσει ν' ακούς τα πιατίνια τσίτα, εμείς δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί σου.

View attachment 274418
Οκ.... όποτε η γνώμη σου είναι ότι τα συγκεκριμένα ηχεία είναι κατασκευασμένα να μη δίνουν τόσο πρίμα?....και απλά το eq του μίκτη τα βοήθησε...

ika

News
Reaction score
15.252
Δεν τα ξέρω τα ηχεία, αλλά δεν πιστεύω πως η ROISTER θα έβγαλε επίτηδες ηχείο που παίζει χωρίς πρίμα.
Εξ άλλου, ως δίδρομα, θα έχαναν και σε άλλο εύρος συχνοτήτων λόγω της συχνότητας διαχωρισμού του κροσσόβερ, που πιθανώς είναι γύρω στα 3KHz.

Last edited:

Reaction score
2.031
Οκ.... όποτε η γνώμη σου είναι ότι τα συγκεκριμένα ηχεία είναι κατασκευασμένα να μη δίνουν τόσο πρίμα?....και απλά το eq του μίκτη τα βοήθησε...
Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσες να συνδέσεις έναν υπολογιστή με το σύστημα σου ώστε να μπορείς να κάνεις κάποιες έστω υποτυπώδεις μετρήσεις για να δούμε τι ακούς και τι θεωρείς πρόβλημα.
Το πιθανότερο είναι ότι το σύστημα σου δεν έχει κάποιο πρόβλημα, απλά εσένα σου αρέσουν τα πρίμα τσιτωμενα. Ενδεχομένως να έχεις και πτώση ακοής στις υψηλές συχνότητες και αυτό να επιδεινώνει την κατάσταση.
Αν έχεις ένα ζευγάρι καλά ακουστικά, και υπολογιστή, κάνε ένα κόπο και μπες εδώ www.szynalski.com και βάλε να ακούσεις τόνους από τα 8Khz και πάνω να δεις αν τους ακούς όλους στην ίδια ένταση και μέχρι που ακούς. Μετά αν μπορείς με.καποιο τρόπο να δώσεις ήχο από τον υπολογιστή (η από το κινητό) στο σύστημα σου κάνε το ίδιο και με τα ηχεία αντί για τα ακουστικά.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.103
Members
38.288
Νεότερο μέλος
gakis147