Γυρίζοντας σελίδα...immersive.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Χωρικά εννοείς ή "μουσικά" ;
Χωρικά σε πρώτο στάδιο με την περαιτέρω μουσική εμβύθιση εξαρτώμενη κατά τα γνωστά από την ευχέρεια που δίδεται στο νου για την απαλοιφή κενών πληροφορίας. :sneaky:
Αυτό αποτελεί κοινό προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική setup.

Reaction score
20.422
Χωρικά σε πρώτο στάδιο με την περαιτέρω μουσική εμβύθιση εξαρτώμενη κατά τα γνωστά από την ικανότητα του νου στην απαλοιφή κενών πληροφορίας. :sneaky:
Χωρίς ικανοποιητικό βαθμό του "χωρικά" σε εγκαταλείπει η εμβυθιση ; Ψαχνω βαθμό συσχετισμού των δύο και μέγεθος της μεταξύ των εξάρτησης.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Χωρίς ικανοποιητικό βαθμό του "χωρικά" σε εγκαταλείπει η εμβυθιση ; Ψαχνω βαθμό συσχετισμού των δύο και μέγθος της μεταξύ των εξάρτησης.
Εάν δεν πραγματοποιείται ικανοποιητικά το κύριο πλεονέκτημα του immersive είναι επόμενο να διασπάται εκ προοιμίου η συγκέντρωση στο αναπαραγόμενο γεγονός. Η ικανοποιητική υλοποίηση για προαγωγή της συγκέντρωσης ακροατή είναι καθοριστικός παράγοντας σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική setup.

Reaction score
20.422
Εάν δεν πραγματοποιείται ικανοποιητικά το κύριο πλεονέκτημα του immersive είναι επόμενο να διασπάται εκ προοιμίου η συγκέντρωση στο αναπαραγόμενο γεγονός. Η ικανοποιητική υλοποίηση για προαγωγή της συγκέντρωσης ακροατή είναι καθοριστικός παράγοντας σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική setup.
Πάντως για να ξέρεις η συγκέντρωση είναι απο έρευνες τα ίδια περίπου χάλια με την μνήμη. Ήταν παλιά στον άνθρωπο περίπου στα 12 δευτερόλεπτα και τώρα έχει πέσει στα 8 λόγω των ερεθισμάτων μας με ιντερνετ κλπ. Μάλιστα όσο αυξάνεται η πληροφορία και η πυκνότητα αυτής τόσο πιο δύσκολή και βραχύβια (< 8 sec) γίνεται.

Τώρα που το σκέφτομαι ίσως είναι και εξήγηση και η αίσθηση που έχουν πολλοί ότι όταν συγχρόνως βλέπουν απεικόνιση σε TV (με τα πολυκάναλα) ή ταινία τα πράγματα είναι χειρότερα στο να αντιληφθούν είτε το μηνυμα του μουσικού περιεχομένου, είτε δεν μπορούν να διακρίνουν και λάθη ή λεπτομέρεις αυτής (της μουσικής που συνοδεύει το οπτικό ερέθισμα).

Αρα και η χωρική πληροφορία , εαν χρειάζεται να την αποκωδικοποιήσεις λογικά θα οδηγει σε μικρότερη συγκέντρωση όχι μεγαλύτερη. (καθότι αποτεέλει όπως και να έχει μια εξτρα πληροφορία που ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί)

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Πάντως για να ξέρεις η συγκέντρωση είναι απο έρευνες τα ίδια περίπου χάλια με την μνήμη. Ήταν παλιά στον άνθρωπο περίπου στα 12 δευτερόλεπτα και τώρα έχει πέσει στα 8 λόγω των ερεθισμάτων μας με ιντερνετ κλπ. Μάλιστα όσο αυξάνεται η πληροφορία και η πυκνότητα αυτής τόσο πιο δύσκολή και βραχύβια (< 8 sec) γίνεται.

Τώρα που το σκέφτομαι ίσως είναι και εξήγηση και η αίσθηση που έχουν πολλοί ότι όταν συγχρόνως βλέπουν απεικόνιση σε TV (με τα πολυκάναλα) ή ταινία τα πράγματα είναι χειρότερα στο να αντιληφθούν είτε το μηνυμα του μουσικού περιεχομένου, είτε δεν μπορούν να διακρίνουν και λάθη ή λεπτομέρεις αυτής (της μουσικής που συνοδεύει το οπτικό ερέθισμα).

Αρα και η χωρική πληροφορία , εαν χρειάζεται να την αποκωδικοποιήσεις λογικά θα οδηγει σε μικρότερη συγκέντρωση όχι μεγαλύτερη. (καθότι αποτεέλει όπως και να έχει μια εξτρα πληροφορία που ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί)
Στο δικαναλικό τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου αναμένεται να δέχονται τα ίδια μεγαλύτερο φόρτο αποκωδικοποίησης ως προς τη χωρική πληροφορία, αφού θα πρέπει να κάνουν συνεχόμενη διαλογή ανάμεσα στην άμεση και όποιες πληροφορίες θα διατηρούνταν αλώβητες στην έμμεση εκπομπή ενέργειας. Με τη συνοδεία οθόνης στο πολυκαναλικό τα οπτικά ερεθίσματα εφόσον συνάδουν προς τα ηχητικά πρέπει να υποβοηθούν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη αποκωδικοποίηση από τα κέντρα του εγκεφάλου.

Last edited:

Reaction score
20.422
Στο δικαναλικό τα ακουστικά κέντρα του εγκεφάλου αναμένεται να δέχονται τα ίδια μεγαλύτερο φόρτο αποκωδικοποίησης ως προς τη χωρική πληροφορία.
Ναι δεν κατάλαβες , το θέμα πολυκάναλο - δικαναλο το ανέφερα μόνο για να build my case και να καταλάβεις που το "παω".

Απομονωμένα εαν το δουμε μεταξύ υπάρξης ή μη ... μια χωρικής πληροφορίας που όπως είπες είναι απαιραίτητη και βοηθάει στην συγκέντρωση .... λογικά δεν ισχύει και ισχύει το αντίθετο .... απο το γεγονός του όπως και νά έχει είναι μεγαλύτερη πληροφορία και αρά κάθε μεγαλύτερη πληροφορία που καλέιται ο άνθρωπος να διαχειριστεί και να προσλάβει οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση.

Με λίγα λόγια ο "νόμος" (για να μην μπερδεύεσαι) είναι : "Κλήση για μεγαλύτερη διαχείρηση πληροφορίας οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση"

Αυτό λένε οι έρευνες της ψυχολογο - νευροεπιστημης.

Βέβαια θα μου πείς είναι εκπαιδευση και συνήθεια. Αλλά πάντως πάνω απο 12 δευτερόλεπτα δεν πάει με τίποτε. Δεν είναι ικανός ο άνθρωπος για παραπάνω άσχετως εκπαίδευσης και μάλιστα σε ιδανικές συνθηκες (ησυχία, ηρεμία κλπ). Να μειωθεί μπορεί πολύ. Δεν ξέρω πόσο πολύ αλλά μπορεί να πάει ίσως και 3 δευτερόλεπτα μόνο. Δεν θυμαμαι την ερευνα, ειναι πολύ παλιά όταν τα είχα διαβάσει, ήμουν νέος και αφορούσαν πως ελέγχουν την συγκέντρωση του κόσμου (με διαφημίσεις κλπ) καμια σ΄χεση με audio τότε στο μυαλό μου. Να τώρα που τα λέμε μου έρχονται και τα συνδέω χα χα.

Last edited:

christos77

Master of Diffusion
Reaction score
15.025
Παρέμεινα "φανατικός" μαγκνεπανάκιας, ακριβώς λόγω του immersion που αυτά προσφέρουν απλόχερα, της τεράστιας στερεοφωνικής εικόνας, σαφώς ψεύτικης στην ακρόαση σόλο κιθάρας 😂😁, αλλά ποιος σώφρων άνθρωπος ακούει σόλο κιθάρα και σόλο φλάουτο 🤪😂😁, ενώ σε νορμάλ ορχήστρες, είτε τζαζ είτε μπλουζ, από BB King και Eric Clapton έως Philip Glass και φυσικά κλασική μουσική, η μουσική σκηνή και εικόνα που στήνουν τα μεγάλα μαγκνεπαν είναι "αλλού" σε σχέση με μικρά κουτιά, και άμα μάθεις σ' αυτήν, δεν υπάρχει επιστροφή.
:hi:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Ναι δεν κατάλαβες , το θέμα πολυκάναλο - δικαναλο το ανέφερα μόνο για να build my case και να καταλάβεις που το "παω".
...
Με λίγα λόγια ο "νόμος" (για να μην μπερδεύεσαι) είναι : "Μεγαλύτερη πληροφορία οδηγεί σε μικρότερη συγκέντρωση"
Αυτό λένε οι έρευνες της ψυχολογο - νευροεπιστημης.

Βέβαια θα μου πείς είναι εκπαιδευση και συνήθεια. Αλλά πάντως πάνω απο 12 δευτερόλεπτα δεν πάει με τίποτε. Δεν είναι ικανός ο άνθρωπος για παραπάνω άσχετως εκπαίδευσης και μάλιστα σε ιδανικές συνθηκες (ησυχία, ηρεμία κλπ). Να μειωθεί μπορεί πολύ. Δεν ξέρω πόσο πολύ αλλά μπορεί να πάει ίσως και 3 δευτερόλεπτα μόνο. Δεν θυμαμαι την ερευνα, ειναι πολύ παλιά όταν τα είχα διαβάσει, ήμουν νέος και αφορούσαν πως ελέγχουν την συγκέντρωση του κόσμου (με διαφημίσεις κλπ) καμια σ΄χεση με audio τότε στο μυαλό μου. Να τώρα που τα λέμε μου έρχονται και τα συνδέω χα χα.
Υποψιάζομαι ότι συγχέεις ποσότητα με... ποιότητα πληροφορίας.
Βέβαιον είναι ότι κάποια ποστ θα ξεπερνούσαν οποιοδήποτε δόκιμο όριο για την επίτευξη συγκέντρωσης στα νοήματα που διαχειρίζονται. :roflmao:

Reaction score
20.422
Υποψιάζομαι ότι συγχέεις ποσότητα με... ποιότητα πληροφορίας.
Βέβαιον είναι ότι κάποια ποστ θα ξεπερνούσαν κάθε δόκιμο όριο για την επίτευξη συγκέντρωσης στα νοήματα που διαχειρίζονται.
¨Ασχετως ποιότητας η πληροφορία είναι πληροφορία και αυτόματα is begging and fighting for our attention και αποτελεί εν τελη ποσότητα. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η ποιότητα της τόσ περισσότερο "απαιτεί¨ να την αφομοιώσουμε, ιδίως εαν την γουσταρουμε.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Εγω είμαι άσχετος με αυτά. Μπορει αυτά που θα πω να είναι αντίθετα αλλά θα τα πω ακι εσεις που έχτε ακούσει πολλά θα καταλάβετε.

Νομίζω τότε στις ακροάσεις μου : Είχα ακούσει Quad (δεν ξέρω τι θεωρούνται) και δεν μου άρεσαν καθόλου. Θολά , τεράστια αφύσικά ελαεφαντίαση

¨Ασχετως ποιότητας η πληροφορία είναι πληροφορία και αυτόματα is begging and fighting for our attention και απιτελεί εν τελη ποσότητα. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη η πιότητα τόσα απαιτεί να την αφομοιω΄σουμε.
H ανώτερη πληροφορία δεν οδηγεί σε απώλεια συγκέντρωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερέβαινε η πρώτη τις εγγενείς ικανότητες επεξεργασίας στα εμπλεκόμενα εγκεφαλικά κέντρα.

Παράγοντας που θα μείωνε οπωσδήποτε τη συγκέντρωση είναι λ.χ. κατάσταση διανοητικής καταπόνησης για τον εντοπισμό διαφοροποιήσεων ανάμεσα σε καλώδια ή άλλα παρελκόμενα. :sneaky:

Reaction score
20.422
Ευγε νεε μου ;)
Θέση 9 κέντρο, πλατεία. Τα ενισχυτικά μου παιζουν απο πιο πίσω αλλά έτσι το διάλεξε ο σχεδιαστής - κατασκευαστής. Του το έχω συζητήσει κιόλας.

Ευγε σε εσένα (και στον Bhutia, άντε να μην παραπονιέται) μαεστρο, εγω είμαι ούτε μια τρίχα απο τα ........ σας.

Last edited:

TGD

Reaction score
9.319
Με τη συνοδεία οθόνης στο πολυκαναλικό τα οπτικά ερεθίσματα εφόσον συνάδουν προς τα ηχητικά πρέπει να υποβοηθούν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη αποκωδικοποίηση από τα κέντρα του εγκεφάλου.
Το θέμα είναι ότι σε όλες τις βιντεοσκοπήσεις συναυλιών η ηχητική σκηνή παραμένει σταθερή ενώ η οπτικές λήψεις αλλάζουν διαρκώς γωνίες και μεγέθυνση. Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο αυτό; Προσωπικά συνήθως αγνωώ το οπτικό μέρος από ένα σημείο και έπειτα (εκτός αν είναι μέρος της δράσης, π.χ. σε μια όπερα).

Reaction score
20.422
Κοίτα μπορεί να ισχύει και το άλλο που ακούω να λένε : Η καλή ποιότητα κια χωρική πληροφορία οδηγεί σε λιγότερη προαπάθεια απο τον εγκέφαλο ενω εαν δεν υπάρχει και παράλληλα προσπαθέις να την αναπλάσεις ... τότε χάνεις συγκέντρωση. Αλλά δεν δένει με αυτό που ξέρω απο την έρευνα. Έλεγε καθαρά για ποσότητα πληροφορίας

Reaction score
20.422
Μια τρίχα απ΄τ' αυτιά σας ?
Μια τρίχα μα ποιά τρίχα?

:tongue:
Απο όπου και να είναι ... λεπτή θα είναι 50 -70 microns. Ανθρώπινη πάντα και να θεωρήσουμε και με υλική υπόσταση (γιατί κάποιοι λένε ότι ο Bhutia ως neccesary uncaused being είναι πνεύμα.). 😃

Η κεφαλή μου είναι 2.5. (Bhutia μην πείς και να καταλάβεις, δεν θα σου ξαναμιλήσω χα χα)
Το θέμα είναι ότι σε όλες τις βιντεοσκοπήσεις συναυλιών η ηχητική σκηνή παραμένει σταθερή ενώ η οπτικές λήψεις αλλάζουν διαρκώς γωνίες και μεγέθυνση. Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο αυτό; Προσωπικά συνήθως αγνωώ το οπτικό μέρος από ένα σημείο και έπειτα (εκτός αν είναι μέρος της δράσης, π.χ. σε μια όπερα).
Κανονικά, δεν πρέπει να βλέπεις καθόλου για να αυξήσεις την συγκέντρωση σου. Εαν αλλάζουν και λήψεις σε γρήγορο ρυθμό πολύ χειρότερα. Εκεί βασίζονται οι διαφημίσεις. Αυτό ήταν το κύριο θέμα της έρευνας. Βέβαια κάποιες ατέλειες στην μουσική αναπαραγωγή θα σου διαφεύγουν. (το καλό χα χα).

Τεσπά θα το σκεφτώ, θα διaβάσω και kαμιά εργασία (καποτε χα χα) άμα βρώ και θα μου έρθει καμια ιδέα. Τώρα απλώς i am thinking out loud.

Last edited:

Reaction score
20.422
θυμασαι @thva τι σου αφιερωσα πριν λιγο καιρο?

εχει και συνεχεια το πραμα.

View attachment 283063

View attachment 283064

View attachment 283065

View attachment 283066

View attachment 283067
Εκτός ότι τα μισα δεν τα βλέπω δεν τα καταλαβαίνω κιόλας. Πες μου με λίγα λόγια τι πρέπει να αποκομίσω απο αυτό για το θέμα εγγραφής και μίξης του ύψους. (ή και αναπαραγωγής τους απο τα δυο φορμάτ).

Δεν θυμάμαι κιόλας χα χα Τα ξεχνάω καθως δεν τα κατέχω. Ακούω και μουσικούλα και δεν είμαι και για να πολυ σκέφτομαι. Θα ρίξει και την συγκέντρωση μου χα χα

Μάθαμε τώρα πετάμε 5 φωτό και ... μόνο ο Bhutia εξηγάει. Τι λεει Bhutia αυτό, εαν περιμένω απο ΝΚ καηκα χα χα

Last edited:

Reaction score
9.252
θα στο εξηγησει ομορφα ο @Bhutia. :)
Ευτυχως δεν αναρωτηθηκες εαν ζωγραφισα ο ιδιος τις κουκιδες. Ειχαμε καποτε και τετοια περιστατικα:lolsign:
1677876060666.png

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
58.836
Μάθαμε τώρα πετάμε 5 φωτό και ... μόνο ο Bhutia εξηγάει. Τι λεει Bhutia αυτό, εαν περιμένω απο ΝΚ καηκα χα χα
Με μια πρόταση δείχνουν ότι για ν'αντιλαμβανόμαστε με ευχέρεια διαβαθμίσεις ως προς το προβλεπόμενο ύψος, το βάθος και τη σχέση μεγέθους των οργανικών ειδώλων μεταξύ των στην ηχητική σκηνή θα χρειάζονταν οπωσδήποτε κανάλια ύψους να μεταδίδουν τα απαραίτητα χωρικά ερεθίσματα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.554
Members
38.340
Νεότερο μέλος
loukas21