Σταύρος Λαγκαδιανός
Το αγοράκι με τα σπίρτα
- Μηνύματα
- 8.994
- Reaction score
- 30.109
Θέλουν κιαφτά στρώσιμο? Όπως τα γκαλώδγια ή περισσότερο?
Έφυγαν πρώτες οι μπάμιες..10 κιλά έχασα σε λίγο λιγότερο από 2 μήνες.
Καλά είναι όλα αυτά που λέτε , ακόμα καλύτερα θα ήταν να τα έγραφε και στο προϊόν στις οδηγίες, το μόνο που αναφέρει είναι ότι θέλει ανανέωση το seasoning όταν την πλένεις.
Ότιδηποτε ψήθηκε χθες ήταν υποδεέστερο από φούρνο στο γκριλ (300 βαθμούς και της σχάρα 10εκ από την πάνω αντίσταση) , εννοείται από κάρβουνο αλλά ακόμα και από αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι.
Αυτή η μλκ μάλλον δουλεύει καλά μόνο κλασσικό bbq.
Στο θέμα της καθαριότητας δεν κάνει για κουζίνα με τίποτα, δικαιώνει την επιλογή του φούρνου του γιατρού με 1000 όπως και την διαφορά κόστους.
Όχι ακόμα..Στην THE BEAST INFERNO δοκίμασες να κάνεις πίτσα;
Σε απαλλάσσω τώρα αμέσως άμα δε τα βρείτε....Κορυφή , ναι...
Πήρα μια πλάκα lodge 42χ26
Preseasoned λέει
Έτοιμο για μαγείρεμα λεει
Αντικολλητική λέει
Ένα απλό σκούπισμα λέει
Το μ@€&/ που τους πέταξε λέω
Πιο πεταμένα λεφτά δεν ξέρω αν έχω ξοδέψει.
Όχι απλά κόλλησαν τα πάντα πάνω της αλλά δεν ξεκόλλησαν ποτέ.
Αύριο θα την περάσω με τον γωνιακό τροχό και θα την κόψω στα 4 να την χτυπάω με τη βαριά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Τεφαλ τηγάνι 15ετιας δεν έχει κολλήσει ποτέ , ούτε μπιφτέκι ούτε φυσικά μπριζόλα.
Και τελικά παπάρια θερμοχωρητικότητα έχει στην επαγωγική πάνω από 10 λεπτά μπριζόλα για medium rare δηλαδή σκουπίδι.
Στο τεφαλ στο 10λεπτο την έχω φάει και έχω ξεπλύνει και το τηγάνι.
Της δίνω μια ευκαιρία ότι μπορεί σε κάρβουνο ή αέριο να δουλεύει καλύτερα αλλά για εστία είναι ότι χειρότερο έχω δοκιμάσει.
Άμα δεν ήταν αργά θα έβαζα τροχό τώρα δα
Εδώ είναι το νήμα των vegan ή λάθος έκανα και μπήκα ;Μπριζόλα δεν δοκίμασα σε Λοτζ σε επαγωγική εστία στην κουζίνα, κι'ούτε πρόκειται.
Θα δοκιμάσω εν καιρώ, σε γκάζι, έξω στον κήπο.
Ωστόσο, οτιδήποτε άλλο δοκιμάσαμε στα σκεύη της Λοτζ, ήταν αποκάλυψη, κλαίω τα χρόνια που χρησιμοποιούσα αλλά σκεύη.
Καταρχήν όντως δεν κολλάνε και δε καίγονται πράματα που έχουμε κάψει πολλάκις.
Επίσης δε χρειάζεται να είναι στο τέρμα το μάτι, ενώ στα άλλα σκεύη ήταν στάνταρ στο τέρμα.
Και ψωμί κάναμε 3-4 φορές σε ζεύγος Λοτζ σαν γάστρα, μάλιστα συνταγή με βρώμη, που ρίχνεις σε ζεστό σκεύος το χυλό και δε κόλλησε ούτε αυτό. Εντυπωσιακό.
Μια φορά την πατήσαμε με ντομάτες, για σάλτσα χωρίς λάδι. Μια χαρά έγινε η σάλτσα, όλα καλά, αλλά το σκεύος έχασε την μαύρη γυαλαδα του, ήθελε seasoning, δεν ήξερα το γιατί έγινε αυτό, μέχρι που διάβασα για τα όξινα και τις ντομάτες. Μια λεπτή επάλειψη με λάδι θα είχε γλυτώσει την επιφάνεια, επίσης αν δε το αφήναμε κει για ώρες..
Στο seasoning το ηλιέλαιο ήταν μια αηδία στη χρήση, ο φούρνος βρωμιά και μύριζε λαδιλα στυλ κακιά ταβέρνα όλο το σπίτι. Έριξα πολύ βρισιδι καθαρίζοντας το φούρνο, ιστορίες για γέλια τελικα..
Το λάδι αβοκάντο, αν και εξαιρετικό για μια λεπτή επάλειψη πριν το μαγείρεμα ώστε να μη κολλάει τίποτα, ή στο τέλος για το συμμάζεμα του σκεύους, δεν κάνει για seasoning.
Ιδανικό για αυτή τη δουλειά βρήκα το σογιέλαιο. Αν κατάλαβα καλά, αυτό χρησιμοποιείται και στη Λοτζ για να ετοιμάσει τα σκεύη πριν τα πάρεις. Δουλεύει τέλεια, δε βρωμάει, φτιάχνει εξαιρετική επιφάνεια στους 230°C μισή ωρίτσα, δε θέλει παραπάνω. Αν θες πιο χοντρή στρώση, δίνεις κι άλλο λάδι (λεπτή επάλειψη πάντα) κι άλλο ένα μισάωρο στο φούρνο. Σπέσιαλ, έτοιμο.
Τώρα για τις εστίες της κουζίνας, τις επαγωγικές, θα πω το εξής για να δείξω πόσο διαφέρουν αυτά τα σκεύη από τα υπόλοιπα:
Βράζω αυγά εδώ και χρόνια, μια φορά τη βδομάδα, σε μεγάλη κατσαρόλα, γύρω στα 15 κάθε φορά. Για να ξεκινήσει να βράζει το νερό, σε τυπική καλή επώνυμη ανοξείδωτη κατσαρόλα, ήθελε 10 λεπτά γεμάτα, μπορεί και λίγο παραπάνω.
Με Λοτζ ξεκινάει να βράζει στο 5-λεπτο.
Απίστευτα πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο.
Στην ανοξείδωτη, αν κλείσω το μάτι, συνεχίζει να βράζει το νερό για 3,5 λεπτά περίπου. (Στα 3,5 λεπτά βγάζω τα αβγά, και τα κρυώνω, είναι έτοιμα, γι'αυτό ξέρω το χρόνο.)
Στη Λοτζ, μόλις κλείσω την εστία, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σταματάει να βράζει το νερό.
Μόλις την ανάψω, ξεκινάει σε ντετε να βράζει.
Απίθανο, μιλάμε για πολύ μεγάλη διαφορά.
Τρομερή θερμική αγωγιμότητα.
Όχι μεγάλη θερμοχωρητικότητα, ίσα ίσα, μάλλον μικρή. Άλλα σκεύη έχουν πολύ μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα, αλλά όχι τέτοια θερμοαγωγιμότητα.
Κατάλαβα ότι τα Λοτζ αγαπάνε το λάδι.
Θέλει λίγο λάδι πριν κάνεις οτιδήποτε, και λάδι αφού τελειώσεις, αφού το στεγνώσεις το σκεύος και με πανί, αλλά και με λίγο ζεσταμα να εξατμιστεί κάθε ίχνος υγρασίας. Μετά λάδι, απλώνω ελάχιστο με ένα πινέλο σιλικόνης. Να γυαλίζει. Και σκούπισμα μετά να φύγει το περίσσιο λάδι με πετσέτα, έχω μια πετσέτα μονίμως λίγο λαδωμένη, να σκουπίζω στο τέλος τα σκεύη πριν μπουν στο ντουλάπι. Γυαλοκοπάνε περισσότερο από καινούρια.
Έχουν το παίδεμά τους, και σίγουρα έχουν μια καμπύλη εκμάθησης, δεν είναι σα τις άλλες κατσαρόλες και τηγάνια, είναι ειδική περίπτωση.
Προσωπικά αγόρασα σχεδόν όλη τη σειρά της Λοτζ, μέχρι το πιο μικρό τηγανάκι που έχουν.
Μόνον αυτό με τη σχάρα δε πήρα, δε το θέλω.
Στην καθημερα πράξη, έχουμε πλέον αντικαταστήσει όλα τα σκεύη με Λοτζ.
Μέχρι και ζελέ σε Λοτζ κάνω.
Εντυπωσιακό ήταν και το ψήσιμο μπέικον στο Λοτζ, πρακτικά χωρίς λάδι, δηλαδή ίσα ίσα με χαρτί κουζίνας μια λεπτή επάλειψη με λάδι αβοκάντο. Απίθανη γεύση έβγαλε το άτιμο..
Δε ξέρω, αλλά εμείς πάντως τα γουστάραμε πολύ αυτά τα σκεύη. Δυνατά εργαλεία.
Στις μπριζόλες έχει κλείσει το θέμα με το THE BEAST INFERNO. Κι εκεί έχει καμπύλη εκμάθησης φυσικά.
Σε πολύ χοντρά κομμάτια, αρχίζω να χρησιμοποιώ και το φούρνο συνδυαστικά, μετά το εξωτερικό το καραμελωμένο στους 850°, θα μπει στο φούρνο μέχρι να φτάσει εσωτερική θερμοκρασία εκεί που θέλω, πράμα που μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 15 λεπτά.
Πολύ ευχαριστημένος κι από αυτό λοιπόν, ήδη έχω ψήσει πολύ πράμα και μεγάλη ποικιλία, μέχρι συκώτι έκανα, σουβλάκια κοτόπουλου, γαρίδες, οτιδήποτε..
View attachment 284968 View attachment 284969 View attachment 284970 View attachment 284971 View attachment 284972
Εγω καλα το ελεγα ! Για κοιτα ποιος το ειπε πρωτοςΚαλά το έλεγα...
Update.Το the BEAST INFERNO παρέδωσε πνεύμα, βραχυκύκλωμα, έριξε γενικό 3-4 φορές που προσπάθησα να το ξαναβάλω να δουλέψει.
Θα το δω αύριο τι παίζει με την εγγύηση και βλέποντας και κάνοντας.
Πολύ σύντομα όμως παρέδωσε πνεύμα, κακό αυτό.