Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
390
Και κάποια άσχημα νέα

Now, the final nail seems to have been put into the coffin: a study reports that listeners in concert-hall conditions judge modern instruments to project their sound significantly better than Strads1 and to sound better overall.
“A belief in the near-miraculous qualities of Old Italian violins has preoccupied the violin world for centuries”, say the study’s authors, led by acoustics researcher Claudia Fritz at the Pierre and Marie Curie University in Paris. But now, they say, it’s time to lay the myth to rest and move on.

Αυτά σε απάντηση του:
Έχετε χάσει τη μπάλλα. Η πολύ άχρηστη πληροφορία με έλλειψη γνώσης δημιουργεί τέρατα.

Πήγαινε να το πείς αυτό στο Καβάκο, τον Heifetz, τον Oistrakh, και τον Menuhin

Παίρνεις μια παράδοση αιώνων για την σωτηρία των βιολιών αυτών, που περιμένουν τους επόμενους μεγάλους βιολιστές να τα πιάσουν στα χέρια τους και την διαλύεις με ένα χαζό άρθρο ?

Στο ίδιο άρθρο λέει :
“It’s frequently necessary to spend much more time on old instruments in order to know how to make them sound good,” he says. “A great old Italian violin will develop and will sound better and better as it is played, unlike many of the modern instruments.”

Πριν 30 χρόνια όταν η Meridian έφτιαξε το πρώτο dither και τους είπα πως δεν ακούγεται καλά στην αρχή με κοροίδευαν μέχρι που με πήρε ο ίδιος ο Bob Stuart για να παραδεχτεί πως πράγματι είχε θέματα με μεγάλη frequency related αύξηση και είχα δίκιο.

Νομίζεται πως με copy paste απο το Google , χωρίς καμμία εμπειρία - γνώση - σοφία θα αντιμετωπίζεται σοβαρά θέματα όπως η αναπαραγωγή του ήχου. Η έχετε τόσο την ανάγκη για επιβεβαίωση μην χαλάσει η σούπα της "ορθότητας" ?

Αν εσείς δεν ακούτε διαφορές και δεν κατανοείτε τι είναι καλός ήχος, είναι δικό σας πρόβλημα, μην το κάνετε πρόβλημα των άλλων γιατί απλά κάποιοι ξέρουν !!
Και κάτι ακόμα φίλε μου Χρήστο, αφού στήσατε αρκετά ιμερσιβ σεταπ:

Παρουσιάστε μας 2-3 από τα καλύτερα Dolby Atmos συστήματα που έχετε στήσει, αναλυτικά, να δούμε όλο το κονσεπτ.

Δηλαδή:

Το χώρο, και τις μετρήσεις του, τι περιποίηση δέχθηκε; Πώς μετρούσε πριν, πως μέτρησε τελικά;

Ποια ηχεία επιλέχθηκαν; Όμοια; Σε τι απόσταση ακρόασης τοποθετήθηκαν; Σε τι γωνίες; Ποιες είναι οι μετρήσεις τους και τι δυνατότητες max SPL έχουν στην 3η οκτάβα στην απόσταση που χρησιμοποιούνται;

Πόσων θέσεων είναι ο χώρος ακρόασης - θέασης; Τι είδους καλιμπράρισμα έγινε για αυτές τις θέσεις; Χρησιμοποιήθηκε cross firing?

Ποια η εγκατάσταση των σαμπ; Ποιο το λογισμικό ελέγχου της ενσωμάτωσής τους; Τι μετρήσεις κατάφεραν να δείξουν σε αυτό το χώρο; Τι είδους cross χρησιμοποιήθηκε και γιατί;

Ποιος av processor χρησιμοποιήθηκε; Τι δυνατότητες έχει σε speaker management, bass management, calibration, κλπ?

Πώς πραγματοποιήθηκε το καλιμπράρισμα; Τι είδους μετρήσεις, σε πόσα σημεία, με τι τεχνικές μέτρησης; Ποιο ταργκετ κερβ χρησιμοποιήθηκε; Πόσο εύρος EQ χρησιμοποιήθηκε για speaker correction και πόσο για room correction και πόσο για target curve;

Ποιες είναι οι μετρητικές επιδόσεις του σεταπ; πλήρες σετ μετρήσεων, όχι επιδερμικά..

Ποιες οι ακουστικές εντυπώσεις από το σεταπ;

Τι μέγιστη κατανάλωση ρεύματος έχει το σεταπ; Πώς διαχειριστήκατε τις ανάγκες ισχύος από το οικιακό δίκτυο; Τι αυτοματισμοί (ακόμα και on/off) χρησιμοποιήθηκαν;

Καλωδίωση; 😁

Κοστολογια. Βασικό. 😎

ΥΓ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν projects με εντοιχισμένα ηχεία και σαμπ. Πώς έγινε ο εντοιχισμός; Αναλυτική παρουσίαση και κοστολογιο.
Θα κάνω κάτι καλύτερο. Θα σου βάλω ένα απλό δικάναλο που θα είναι καλύτερο σε ήχο και ποιό immersive απο το immersive. Το ερώτημα είναι αν είσαι σε θέση να το καταλάβεις ....
Αν τα θέλετε πιο επίσημα, διαβάστε το βιβλίο του πολυβραβευμένου και τέως προέδρου της AES που έβαλα πιο πάνω.
Γραφει και γιατί τα πολυκάναλα συστήματα παίζουν μουσική καλύτερα.
Και γιατί πιστεύεις πως αυτός που γράφει άρθρα, η φτιάχνει ένα καλό ενισχυτή ξέρει και να ακούει ?

Last edited:

Ndis

Titika
Reaction score
4.751
Ta immersive formats είναι το μέλλον. Το αν τα αντέχει η τσέπη μας, τα χωράνε τα σπίτια μας ή όχι, είναι δευτερεύον προβλημα. Στη πορεία των χρόνων η επιστήμη σε συνδιασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα το λύσει και αυτό το πρόβλημα. Δεν έχει νόημα συνεπώς η αντιπαράθεση, μιας και είναι επιπέδου λιοντάρια vs χριστιανοί.

Σχετικά με τα σαμπς κατά τη γνώμη μου ακόμα και χωρίς εξειδικευμένο hardware/software ενσωμάτωσης πάλι προσφέρουν σε σχέση με ένα τυπικό δικαναλο σε ένα τυπικό σπίτι. Φανταστείτε οπότε πόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα τώρα που τεχνολογίες όπως το dirac εγκαθίστανται σε mainstream consumer συσκευές.

Έχουμε μείνει σε άλλες εποχές.

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.542
10 σελίδες υπεράσπισης του/ των subwoofers, σε 2 μέρες, επειδή κάποιος έγραψε ότι δεν τα θέλει ή δεν χρειάζονται.

🍿

Last edited:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.793
Σχετικά με τα σαμπς κατά τη γνώμη μου ακόμα και χωρίς εξειδικευμένο hardware/software ενσωμάτωσης, πάλι προσφέρουν σε σχέση με ένα τυπικό δικαναλο σε ένα τυπικό σπίτι.
Αμήν!

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.281
Στο ίδιο άρθρο λέει :
Και ακόμα πιο κάτω, εν κατακλείδι λέει
If people think that a Stradivarius sounds sweeter, that needn’t be a delusion that acoustic science should undermine. Such psychological factors are known to influence perception, just as a wine might taste finer if you’re told it is a vintage.
Blind testing reveals unexpected preferences, but we can’t say that it makes them any more valid. It’s important when prejudices are unwelcome — for example, in auditions. But a musician who is convinced that their instrument sounds better is likely to perform better on it. And who wouldn’t welcome that?

Μετάφραση: placebo είναι, αλλά δεν πειράζει…:)

Πριν 30 χρόνια
Κανείς δεν αμφισβητεί το παρελθόν σου, ούτε τις ικανότητες σου. Μην το παίρνεις προσωπικά, δεν είναι εκεί η συζήτηση.

Και γιατί πιστεύεις πως αυτός που γράφει άρθρα, η φτιάχνει ένα καλό ενισχυτή ξέρει και να ακούει ?
Νομίζω πως εδώ το τερμάτισες. :focus:Για τον Toole μιλάμε. Οι μελέτες που έχει κάνει με χιλιάδες εκπαιδευμένους ακροατές έχουν πάρει βραβεία στην AES.

Το πραγματικό σας (όχι προσωπικά, αλλά των εμπόρων γενικά) πρόβλημα είναι το εξής:
Με την διάδοση της επιστημονικής πληροφορίας μέσω του internet, σκάει η φούσκα του placebo, όχι μόνο στον ήχο (ηλεκτροακουστική, ψυχοακουστική κτλ) αλλά και σε πολλά ακόμα επιστημονικά πεδία, όπως για παράδειγμα στα διάφορα μαντζούνια της ομοιοπαθητικής.

Ο κόσμος παίρνει (με αυξανόμενη πλειοψηφία) πλέον τις αποφάσεις του στηριζόμενος σε πραγματικά δεδομένα, και αυτό επηρεάζει τις πωλήσεις σας, και σε είδη όπως τα καλωδια ή τα διαφορα μαντζούνια, αλλά και στην επιλογή κάποιων συσκευών που έχουν λιγότερο profit margin.

Ως αποτέλεσμα η βιομηχανία που στηρίζεται στο placebo έχει σκυλιάσει, και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να επαναφέρει στο προσκήνιο της συζήτησης μη μετρήσιμα-μη τεκμηριωμένα χαρακτηριστικά για να δικαιολογήσει ανορθολογικές και προσοδοφόρες για αυτούς επιλογές.
Και γι αυτό προσπαθεί να υποβαθμίσει την επιστημονική τεκμηρίωση προβάλλοντας το υπέρ-υποκειμενικό και μη αποδείξιμο «δεν ξέρεις να ακούς».
Έλα όμως που η επιστήμη έχει τεκμηριώσει τις μετρήσεις σε τυφλές μελέτες με πολλούς εκπαιδευμένους και μη ακροατές!!!!
Ο κόσμος όμως δεν μασάει πια, και γι αυτό οι χαιενταδες έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση.

Φιλική συμβουλή: προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα για το καλό της επιχείρησης σας.

Reaction score
8.821
Έχουμε στήσει δεκάδες Dolby Atmos συστήματα. Κανένα δεν παίζει καλύτερα απο ένα καλό stereo σύστημα. Παραμένει ένα εφέ
Περί κατορθωματος πρόκειται
Εγώ ένα πολυκαναλο έστησα και παίζει καλύτερα απο στέρεο :biggrin:

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.281
Επί της διαδικασίας:
  1. Βγαίνουμε (και εγώ μαζί) συνεχώς off topic. Το θέμα του θρέντ είναι: Λόγοι να μη χρειαζόμασταν sub και κατά πόσον θα ίσχυαν...Όχι το immersive. Ούτε πολλά άλλα που γράφτηκαν στις τελευταίες σελίδες.
  2. Γιατί οι πραγματικοί επαγγελματίες δεν αναφέρονται ως επαγγελματίες στο προφίλ τους;

Reaction score
5.410
"Από την αρχή της δημιουργίας της εταιρείας ένας βασικός ειδικός σκοπός μας ήταν και συνεχίζει να είναι η καλύτερη ενημέρωσή σας σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων, έτσι ώστε οι επιλογές σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένες και ακριβής."

Ομολογώ ότι μαθαίνω πολλά βαρώντας προσοχή στον "Mastering Engineer με 5.000 δίσκους" (τα κεφαλαία δικά του), που είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει ΜΟΥΣΙΚΗ (τα κεφαλαία δικά του), ενώ οι υπόλοιποι "έχουμε χάσει την μπάλλα", "έχουμε χάσει την ακοή μας που ακούμε δυνατά", "δεν έχουμε κουλτούρα ακρόασης" και αυτό "είναι δικό μας πρόβλημα". Κι αν φέρουμε αντίρρηση, η απάντηση είναι: "Ελάτε να τα στήσετε εσείς που ξέρετε καλά. Χα, Χα"

Αυτή είναι η ενημέρωση που υπόσχεστε ότι παρέχετε σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων;
Γιατί αυτό που διαβάζω είναι ένα υπερεγώ που προσβάλλει και ειρωνεύεται τους συνομιλητές του.

Ndis

Titika
Reaction score
4.751
"Από την αρχή της δημιουργίας της εταιρείας ένας βασικός ειδικός σκοπός μας ήταν και συνεχίζει να είναι η καλύτερη ενημέρωσή σας σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων, έτσι ώστε οι επιλογές σας να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένες και ακριβής."

Ομολογώ ότι μαθαίνω πολλά βαρώντας προσοχή στον "Mastering Engineer με 5.000 δίσκους" (τα κεφαλαία δικά του), που είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει ΜΟΥΣΙΚΗ (τα κεφαλαία δικά του), ενώ οι υπόλοιποι "έχουμε χάσει την μπάλλα", "έχουμε χάσει την ακοή μας που ακούμε δυνατά", "δεν έχουμε κουλτούρα ακρόασης" και αυτό "είναι δικό μας πρόβλημα". Κι αν φέρουμε αντίρρηση, η απάντηση είναι: "Ελάτε να τα στήσετε εσείς που ξέρετε καλά. Χα, Χα"

Αυτή είναι η ενημέρωση που υπόσχεστε ότι παρέχετε σε επίπεδο τεχνικών θεμάτων;
Γιατί αυτό που διαβάζω είναι ένα υπερεγώ που προσβάλλει και ειρωνεύεται τους συνομιλητές του.
Δεν είμαι δικηγόρος κανενός, υπήρξα πελάτης του Χρήστου, εχω το κινητό του, τον έχω συμβουλευτεί αρκετές φορές.
Εχω αγοράσει απο το κατάστημα του focal σε τιμές που ήταν εφάμιλλες (αν οχι καλύτερες) των καταστημάτων του εξωτερικού. Οταν ήμουν εντελώς ασχετως, δε μου πούλησε καβλώδια, δεν μου πουλησε λάμπες, με κλας d εγιναν ολα τα demo. Πήγα ακουσα το x, ξαναπήγα ακουσα το y, ξαναπήγα ακουσα το z. Καμία πίεση, υπομονετικός στα παζάρια μου.

Ουτε υπερεγω, ούτε τίποτα,

Ανθρωπος είναι ομως, μπορεί να κάνει λάθος, με τη σειρά του αμύνεται (ξανά σωστά ή λάθος) με το τρόπο που εκείνος πιστευει. Συμφωνό με οτι υπάρχει εντονο το στοιχείο της ειρωνιας, μονο που ειρωνικά post υπαρχουν εκατέρωθεν. Τετοια post (πολύ) καλό θα ήταν να εκλείψουν μιας και δεν βοηθούν πουθενά.

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.108
Το εν λόγω όργανο, συμμετέχει σχεδόν σε κάθε μουσικό είδος.
Είναι δε, χαρακτηριστικό παράδειγμα οργάνου, που δεν αναπαράγεται από α
εχουμε την ιδια καμπινα ( Ampeg SVT 210AV) - θελει και δευτερη - 🐒
1694160790698.png

... ωραιο εργαλειο :
1694161001783.png

ας φτιαξω μια μπαντα. 🐒
-
επι του εκτος θεματως - καποιες συχνοτηκες περιοχες ειναι υπερεκτιμημενες - οπως και η ακροαματικη διαδικασια - αυτο και η σαπχια νοοτροπια του κοινου. :king: :angel:

Last edited:

Reaction score
8.821
Αν θέλετε να ακούσετε μουσική πάρτε Σαμπς, αν σας ενδιαφέρει όμως η ΜΟΥΣΙΚΗ πάρτε λάμπες, ηχεία ακριβά κυρίως, πικάπ τούρτα και φανταχτερά καλώδια.
Εγω αυτό κατάλαβα με το φτωχό μου το ΜΥΑΛΟ από την κουβέντα μέχρι τωρα:D

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.108
τα εχω πει για τους ευαγγελιζοντες τις μουσικης :king: :angel:
-> ας φτιαξω ακομα μια καφεδαρα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.252
Θα κάνω κάτι καλύτερο. Θα σου βάλω ένα απλό δικάναλο που θα είναι καλύτερο σε ήχο και ποιό immersive απο το immersive. Το ερώτημα είναι αν είσαι σε θέση να το καταλάβεις ....
Βρε μια χαρά είμαι σε θέση να καταλάβω τι παίζει καλύτερα και γιατί, αποδεδειγμένα μάλιστα (σε τυφλό τεστ), αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Το θέμα μας μάλιστα, δεν είναι καν ο δικαναλος ήχος, γιατί πλέον υπάρχουν ιμερσιβ ηχογραφήσεις, οι οποίες προσφέρουν σημαντικά πράγματα που δεν μπορεί να προσφέρει κανένα δικαναλο σεταπ, και επιθυμούμε να απολαμβάνουμε αυτές τις ιμερσιβ ηχογραφήσεις.

Είναι πολλά τα μέλη εδώ στο avsite που πραγματικά ενδιαφέρονται για ιμερσιβ σεταπ, και εκφράζω την ανάγκη για πληροφόρηση επί του θέματος της εγκατάστασης τέτοιων σεταπ, διότι όπως ξέρεις, στην Ελλάδα, πολύ λίγες είναι οι επιλογές επαγγελματιών που αναλαμβάνουν τέτοια project, τους μετράω στα δάχτυλα ενός χεριού και μάλλον μου περισσεύει ένα δάχτυλο. 😁😜🤣

Αντιθέτως, δικαναλο σεταπ στήνει κι η κουτσή Μαρία στην Ελλάδα, άρα εκεί δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μας παρουσιάσεις δουλειές σου, Χου Κέρς. 😎

Οπότε, παρακαλώ να δεις πιο εμπεριστατωμένα αυτά που έγραψα για να μας παρουσιάσεις 2-3 από τις καλύτερες εγκαταστάσεις ιμερσιβ σεταπ που κάνατε, με όλα όσα έγραψα, πλήρη παρουσίαση, και περισσότερα αν θες.

Θα δώσεις λύσεις σε πολλούς ενδιαφερόμενους, και θα διαφημίσεις και τη δουλειά σου, για ένα θέμα που έχει σημαντική άνοδο στο ενδιαφέρον του κόσμου, και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη στο άμεσο μέλλον, με την περαιτέρω διάδοση του ιμερσιβ ήχου στις streaming υπηρεσίες. 😎

Ωραία θα ήταν να δούμε ένα immersive σύστημα στημένο από τον Χρηστο.
Ακριβώς.

Και ένα, και δύο και τρία, σε διαφορετικά κοστολογια μάλιστα, ώστε να αφορούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό ενδιαφερόμενων για τέτοια σεταπ.

Και ιδίως οι λύσεις για τις πρώτες 2 οκτάβες, δηλαδή για την ενσωμάτωση σαμπ, ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, ακόμα και από την πλευρά των δικαναλων, διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ωραιότατα ηχεία, αλλά κενό εκεί κάτω, ή/και προβλήματα απόκρισης από boundaries, με τα γνωστά σκαμπανεβάσματα κάτωθεν της ζώνης του σροεντερ, και παλεύουν λύσεις με σαμπ, μπορείς να βρεις πολλά τέτοια θρεντ στο εδώ φόρουμ.

Το μόνο που δε μπορείς να βρεις στο εδώ φόρουμ, είναι έστω δικαναλους (ούτε για πλάκα πολυκαναλους) να ενσωμάτωσαν άριστα σαμπ στο σεταπ τους, και να το μετάνιωσαν, να έπαιζε χειρότερα, να τα ξήλωσαν μετά. 😎

Υπάρχουν άπειρα θρεντ από φίλους του καλού ήχου, με ηχεία κάθε μάρκας, από τα 802 του wizzy, μέχρι τα magnepan τα δικά μου και ATC, PMC, κλπ κλπ κλπ, που όλοι ανεξαιρέτως έχουν γράψει διθυράμβους για όσα άκουσαν μετά την ενσωμάτωση σαμπ.

Όλοι. Όλοι όμως. Άπειρα θρεντς.

Άρα;

Άρα να, έχει ενδιαφέρον ο κόσμος, θέλει να μάθει, θέλει να βάλει σαμπ, ζοριζεται γιατί δε ξέρει πως να τα ενσωματώσει σωστά, ζοριζεται γιατί ο προενισχυτης που έχει είτε δεν διαθέτει εξόδους για σαμπ είτε δεν έχει δυνατότητες κρος κλπ, και θέλει αλλά δε μπορεί.

Ε, να η προσφορά που μπορείς να έχεις εδώ.

Παρουσίασε τις επιτυχημένες δουλειές σου.

Ιδού η Ρόδος φίλε μου Χρήστο. 😎

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.542
Μη τα παίρνουμε όλα σβάρνα. Καλό είναι επίσης να ακούμε, both ways, καθώς δεν υπάρχει παντογνώστης. Εξάλλου και ο ίδιος ο Toole το έχει πει, δεν τα ξέρει όλα.

Σχετικά με το @ChrisHat, δεν μιλάει κανένας άσχετος. Ούτε είμαστε σε θέση να κουνάμε το δάχτυλο επειδή διαβάσαμε μια βιβλιοθήκη βιβλία, όταν οι σπουδές μας και οι εμπειρίες μας ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο. Και εγώ έχω αντιμετωπίσει ανάλογη συμπεριφορά στο παρελθόν, και δεν έδωσα καμία συνέχεια στο θέμα γιατί δεν υπάρχει λόγος, ούτε θα άλλαζε κάτι.

Στον έμπορο τώρα Chrishat, έχω πάει δύο φορές στο κατάστημα και ποτέ δεν έγινε προσπάθεια πώλησης ματζουνιών. Ο ίδιος δεν ήταν εκεί όπως κατάλαβα. Στην περσινή έκθεση που τον είδα, εκείνος δεν με γνωρίζει, του ζήτησα αν γίνεται να βάλουμε ένα άλλο σύστημα να παίξει, αξίας ίσως και του 1/30 από το μεγάλο σύστημα που έπαιζε. Αμέσως έπιασε το iPad, σταμάτησε το μεγάλο και έβαλε το μικρό σύστημα να παίζει. Έκανε διακοπές ο ήχος, λόγω του ότι υπήρχαν πολλές streaming πλατφόρμες ταυτόχρονα από τα ακουστικά που ήταν δίπλα. Ασχολήθηκε ο ίδιος για να λύσει το θέμα, για να ακούσω ένα ηχείο 2.000€ το ζευγάρι. Ουδεμία προσπάθεια μείωσης της επιλογής μου ή ότι άλλο σχετικό.

Εμένα αυτά μου αρέσουν, και δεν με απασχολεί καθόλου αν ακούει δικάναλα, με subwoofers, με ισοστάθμιση ή με βινύλιο. Πραγματικά εντελώς αδιάφορο.

Χαλαρώστε.

Last edited:

Dimifoot

Editor
Reaction score
84.281
όταν οι σπουδές μας και οι εμπειρίες μας ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο
Εάν αναφέρεσαι σε εμένα (και στον ΕΑΡ), θα πρέπει να διευκρινήσω πως οι σπουδές μου (μας) είναι οι μόνες απολύτως σχετικές με το αντικείμενο της ανθρώπινης ακοής. Μόνο ο @pstergio (και οι άλλοι ΩΡΛδες αλλά και οι Νευρολόγοι ) γνωρίζουν περισσότερα. Κανείς άλλος.
Ούτε είμαστε σε θέση να κουνάμε το δάχτυλο επειδή διαβάσαμε μια βιβλιοθήκη βιβλία
Επίσης δεν κουνάω κανένα δάκτυλο. Αλλά όταν διαβάζω κάτι εδώ, από οποιονδήποτε, το οποιο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα έχω διαβάσει από τους κορυφαίους του πλανήτη, τότε θα πάρω θέση. Δεν είναι η δική μου άποψη. Μεταφέρω απλώς τις απόψεις άλλων.

Στον έμπορο τώρα Chrishat, έχω πάει δύο φορές στο κατάστημα και ποτέ δεν έγινε προσπάθεια πώλησης ματζουνιών
Παρακαλώ διάβασε προσεκτικά τι έγραψα:
όχι προσωπικά, αλλά των εμπόρων γενικά
Δεν έγραψα πουθενά πως ο κ. Χρήστος πουλάει μαντζούνια. Και πράγματι σε όλες τις εκθέσεις που τον έχω συναντήσει σκίστηκε να ικανοποιήσει την κάθε επιθυμία των παρευρισκόμενων.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.649
Members
38.217
Νεότερο μέλος
zero_IQ