Barista Corner

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.611
Για 60κιλα σακιά λέει, υποθέτω ότι το consumption δεν είναι ακριβώς αυτό που πίνει η αγορά σε real time.
Τα 60κιλα σακιά είναι σαν τα 50κιλα του τσιμέντου. Η σταντάρ συσκευασία στο εμπόριο. Στον καφέ αναφερόμαστε στους ωμούς κόκκους που αγοράζουν οι roasters από τα παγκόσμια κανάλια της χονδρικής.

Πράγματι υπάρχει καθυστέρηση μέχρι τον καταναλωτή αφού μπορεί να υπάρχει στοκ μηνών.

Η διαφορά είναι ότι η μεγάλη ζήτηση αφορά τον φτηνό καφέ του σωρού, robusta και φτηνό arabica.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.425
Ναι αλλά από κάπου πρέπει να καλύπτεται η ζήτηση, και η παραγωγή των αμέσως προηγούμενων ετών δεν δείχνει πώς θα μπορούσε να μένει απόθεμα εκτός εάν μιλάμε για μεσολάβηση 2 ετών από την παραγωγή στην κατανάλωση (ντιπ μπαγιάτικο δλδ) οπότε κι εκεί συντόμως τελειώνει το απόθεμα με τέτοια διαφορά παραγωγής και κατανάλωσης.

Εκτός εάν στα εμπορικά χαρμάνια ιδιως στιγμιαίου δεν μπαίνει μόνο καφες.

melina

Cargo 200
Reaction score
43.444
Δεν ξέρω τι ακριβώς μετράνε και πως. Δεν θα μου έκανε έκπληξη να μαθουμε ότι μετράνε για παράδειγμα συμβόλαια αγοράς και όχι πραγματικές παραδόσεις και αντί να το πουν ζήτηση το λενε κατανάλωση. Σίγουρα έχει σημασία αυτό που γράφει ο αλεξ, μιλάμε για κόκκους σε τσουβάλια και δεν ξέρουμε τη φάση υστέρησης από την παραγωγή ατην κατανάλωση. Και η παρατηρήση του Abe για το ότι το ιστορικό δεν δείχνει να υπάρχει στοκ σωστή είναι.
Εγώ αυτό που κρατάω είναι ότι αν όχι η πραγματική κατανάλωση η ζήτηση για καφε είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. Προφανώς η τελική κατανάλωση θα προσαρμοστεί στη διαθέσιμη ποσότητα αλλά αυτό θα φέρει αύξηση των τιμών. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται στο ελαιόλαδο φέτος.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.611
Δεν ξέρω τι ακριβώς μετράνε και πως. Δεν θα μου έκανε έκπληξη να μαθουμε ότι μετράνε για παράδειγμα συμβόλαια αγοράς και όχι πραγματικές παραδόσεις και αντί να το πουν ζήτηση το λενε κατανάλωση. Σίγουρα έχει σημασία αυτό που γράφει ο αλεξ, μιλάμε για κόκκους σε τσουβάλια και δεν ξέρουμε τη φάση υστέρησης από την παραγωγή ατην κατανάλωση. Και η παρατηρήση του Abe για το ότι το ιστορικό δεν δείχνει να υπάρχει στοκ σωστή είναι.
Εγώ αυτό που κρατάω είναι ότι αν όχι η πραγματική κατανάλωση η ζήτηση για καφε είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή. Προφανώς η τελική κατανάλωση θα προσαρμοστεί στη διαθέσιμη ποσότητα αλλά αυτό θα φέρει αύξηση των τιμών. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται στο ελαιόλαδο φέτος.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο "φτηνός" καφές θα αυξηθεί δυσανάλογα σε σχέση με τον ποιοτικότερο.

Κι όσο "σπρώχνουν" τις fairtrade πρακτικές τόσο θα μετατρέπεται ο καφές σε είδος πολυτελείας.

Reaction score
180
Θα είναι σημαντικό ατού να μπορώ να χρησιμοποιήσω τα 6-7 τέτοια ανταλλακτικά που έχω:
μα φυσικά ...
Πείτε προτάσεις
Η δικιά μου προτίμηση είναι η μηχανή να έχει περιστροφική αντλία, Ε61 με την προσθήκη για flow control.
Άλλο επίπεδο γεύσης και ελάχιστος θόρυβος. Όμως δεν έρχονται φθηνά αυτά.
Για μύλο, από τότε που πήρα τον niche δεν τον αλλάζω με τίποτα. Υπάρχουν πλέον και κάποιοι άλλοι που μπορεί να σου αρέσουν.
Μην ξεχνάς ότι έχεις μία αξιοπρεπέστατη μηχανή καφέ και πρέπει να πας στα παραπάνω που περιγράφω για να δεις διαφορά, αλλιώς δεν έχει νόημα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.786
μα φυσικά ...

Η δικιά μου προτίμηση είναι η μηχανή να έχει περιστροφική αντλία, Ε61 με την προσθήκη για flow control.
Άλλο επίπεδο γεύσης και ελάχιστος θόρυβος. Όμως δεν έρχονται φθηνά αυτά.
Για μύλο, από τότε που πήρα τον niche δεν τον αλλάζω με τίποτα. Υπάρχουν πλέον και κάποιοι άλλοι που μπορεί να σου αρέσουν.
Μην ξεχνάς ότι έχεις μία αξιοπρεπέστατη μηχανή καφέ και πρέπει να πας στα παραπάνω που περιγράφω για να δεις διαφορά, αλλιώς δεν έχει νόημα.
Σ'ωραιος! 👍👍👍

Φυσικά, αυτό είναι το ζητούμενο, να δω μια αντιληπτή "διαφορά" και στην ποιότητα του αποτελέσματος ξοδεύοντας τα λεφτά της αλλαγής εξοπλισμού, γιατί ξέρω πως έχω αρκετά αξιοπρεπή (αλλά παλιό) εξοπλισμό, και φτιάχνω αξιοπρεπέστατο καφέ.

Δώσε λινκ (για αγορά) για τις 2 φτηνότερες επιλογές σε καφετιέρα που να είναι συμβατά τα ανταλλακτικά που έχω, κι ένα λινκ για το μύλο που λες, να στείλω eMail στον Αη Βασίλη! 😜

Last edited:

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
36.425
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο "φτηνός" καφές θα αυξηθεί δυσανάλογα σε σχέση με τον ποιοτικότερο.

Εάν είναι να φτάσουμε να δίνουμε 20 ευρώ το κιλό για χαρμάνια του εμπορίου 85% ρομπουστα, φυσικά είναι πολύ μικρό βήμα τα 30-35 ευρώ για έναν αξιοπρεπή, τίμιο έστω, μονοποικιλιακο ή καλό μπλεντ, τουλάχιστον εκεί γευεσαι τι θα πει καφές.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.611
Είμαι εδώ από το πρωί και δεν ξεκολλάω!

Ακόμα κι αν κάποιος δεν πίνει καφέ, έτσι και μπει δεν θα βγαίνει. Το είχα δει σε παλιότερο βίντεο του Χόφμαν και ήθελα να το επισκεφτώ. Από κοντά είναι πολύ πιο μεγαλοπρεπές και εντυπωσιακό.

Στο κέντρο του τεράστιου καταστήματος ψήνουν σε ένα θηριώδες roastery κι όσοι επιλέξουν να κάτσουν στον περιμετρικό πάγκο, βλέπουν όλη τη διαδικασία του καβουρντίσματος.

Χαζεύω κάτι πακετάκια microfarms στα 50€ έκαστο.

1000008086.jpg
1000008087.jpg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.786
Εγώ θέλω πάνω από 12 κιλά κόκκους καφέ το χρόνο.
Μάλλον φτάνω κοντά στα 16.
Πολύ μου φαίνεται.

Κοντά στα 45gr τη μέρα, κάθε μέρα?

Αμάν..

Προσωπικά καταναλώνω κατά μέσο όρο ~20gr τη μέρα.

Reaction score
437
Απλά μαθηματικά :δύο καφεδάκια, ένα πρωινό πριν την δουλειά και ένα απογευματινό,
2 Χ 16,5 γραμμ Χ 30 ημέρες=990 γραμμάρια, το μήνα, αν έρθουν και τίποτα φίλοι...

Reaction score
180
2 Χ 16,5 γραμμ Χ 30 ημέρες=990 γραμμάρια, το μήνα, αν έρθουν και τίποτα φίλοι...
εμένα που η γεύση μου θέλει το vst καλαθάκι των 18 γραμμαρίων, είμαι 18 έως 19 γραμμάρια την φορά, ανάλογα τον κόκκο. Βάλε και τους καφέδες της συζύγου. Άσε που κάθε Σάββατο έρχονται όλοι για καφεδάκι.

n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Reaction score
12.839
Δεν περνάω μήνα με κιλό. Άστα να πάνε. Το μείωσα μια περίοδο, αλλά λέω, μια ζωή την έχουμε.
Γι'αυτό μου φάνηκαν ελαφρώς γουρλωμένα τα μάτια σου όταν βρεθήκαμε στην έκθεση; 😁

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.330
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent