Barista Corner

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Η Decent πρόσφατα απόκτησε ανταγωνιστή με τη Unica Pro.
Σωστά, αλλά στα υπερδιπλάσια λεφτά!


Άμα έχεις να διαθέσεις 3 χιλιάρικα, νομίζω πως τελειώνει ο δρόμος στην ντισεντ.

Βεβαίως ο χρόνος προθέρμανσης της unica είναι μηδενικός.. Πραγματικά απίστευτος.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Βεβαίως ο χρόνος προθέρμανσης... ...είναι μηδενικός..
Αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που επέλεξα πάλι Sage.

Αν περάσουμε ένα χρηματικό όριο 1500-2000 ευρώ, θα προτιμήσω να μην έχω μηχανή σπίτι και να πηγαίνω ακόμα πιο συχνά στα μαγαζιά της επιλογής μου. Δεν νιώθω καμία χαρά να το παίζω barista πληρώνοντας! :roflmao:
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Με λευκό ξύδι δε κάνουμε δουλειά; Ή με ξινό που είχατε γράψει παλιότερα;
Ολα κανουν δουλεια με την διαφορα οτι το ξυδι ξεραινει τα orings,καλυτερα dezcal η ξινο.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Δεν ήμουν ποτέ του ύπνου. Αν ξυπνήσω αργά (μετά τις 8 εννοώ...) αγχώνομαι ότι έχασα τη μέρα. :roflmao:

Τέλος πάντων, όσα γράφω για το DIY ισχύουν για μένα και τα αναφέρω περισσότερο για γέλιο. Είναι σημαντική παράμετρος ότι περνάω σχεδόν καθημερινά χρόνο σε κάποιο καφέ οπότε ικανοποιώ στο μέγιστο τις απαιτήσεις μου στη σωστή παρασκευή. Το ζητούμενο είναι να είναι ο καθένας μας ευχαριστημένος σύμφωνα με τις προτεραιότητές του.


Η Decent πρόσφατα απόκτησε ανταγωνιστή με τη Unica Pro. Οι ιδρυτές της εταιρείας προέρχονται από τον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Πολύ μελετημένη κατασκευή (κοντά στα 8.000 ευρώ) μόνο που μοιάζει με κουτσό σκαμπό σε ταβερνάκι...
Εχει και αλλες, τωρα περιμενω να δω αυτην,την αγορασε φιλος και θα παιξουμε,απεκλεισε την dicent λογο του οτι δεν υπαρχει τροπος να συνδεθει κατευθείαν στο δικτυο του νερου,δινει η εταιρια μια πατεντα με φλοτερ το οποιο συμπληρωνει νερο στο παγουρι της.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.593
Reaction score
36.327
Χρόνο έχω άλλα οι προτεραιότητές μου είναι άλλες.

Θα βάλω κάποια στιγμή στο άλλο νήμα την περιπέτειά μου με την επισκευή μίας απλής ρωγμής στο εξοχικό. Οι "ντόπιοι" Αλβανοί μάστορες είχαν πάει διακοπές και αποφάσισα να κάνω τη δουλειά μόνος μου.
pics or it didn't happen
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
47.838
Reaction score
99.615
Βρήκα λοιπόν ευκαιρία και πετάχτηκα πρώτα στο Overoll του Χαλανδρίου (6km από το σπίτι μου), πήρα προμήθειες,
:thumbsup:

Θεϊκό το Overoll! Αγαπημένα το apple pie, και η μπουγάτσα - που πλέον σπάνια βρίσκω τα μεσημέρια που περνάω από εκεί.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Αν περάσουμε ένα χρηματικό όριο 1500-2000 ευρώ, θα προτιμήσω..
Πάνω από τα 2 χιλιάρικα, ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του καλύτερα τι θα προτιμήσει. 😜🤪😁

Σα να λέμε αυτοκίνητο πάνω από 120 χιλιάρικα.
(Προφανώς, κυκλοφορούν αρκετά τέτοια αυτοκίνητα..)

Για καφέ, προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ να θεωρήσω "νορμάλ" έξοδο καφετιέρας το 3-χιλιαρο, ειδάλλως θα είχα χτυπήσει μια ντισεντ.

Κάτω από 1,5 χιλιάρικο, έχει άφθονες επιλογές για να κάνεις πολύ ωραίο καφέ. Δεν βλέπω σημαντικό λόγο να ξεφύγει το κόστος στο υπερδιπλάσιο, πόσο μάλλον στο 8-χίλιαρο, αλλά προφανώς υπάρχουν άλλοι που τα δίνουν αυτά τα λεφτά και χαίρονται αυτές τις μηχανές.

Και καλά κάνουν. 👍👍👍

Προσωπικά, επέλεξα μηχανή κοντά στο χιλιάρικο, δεν πλησίασα καν τέτοιες ιδέες.

1.099€ για την ακρίβεια:
(Δεν είχε άλλη χρέωση ούτε για μεταφορικά)


άντε και 2 κατοσταρικα το flow control. The end.
Και πολλά ήταν. (για ένα ρημαδοκαφέ🤪😁😜)
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Πάνω από τα 2 χιλιάρικα, ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του καλύτερα τι θα προτιμήσει. 😜🤪😁

Σα να λέμε αυτοκίνητο πάνω από 120 χιλιάρικα.
(Προφανώς, κυκλοφορούν αρκετά τέτοια αυτοκίνητα..)

Για καφέ, προσωπικά, δυσκολεύομαι πολύ να θεωρήσω "νορμάλ" έξοδο καφετιέρας το 3-χιλιαρο, ειδάλλως θα είχα χτυπήσει μια ντισεντ.

Κάτω από 1,5 χιλιάρικο, έχει άφθονες επιλογές για να κάνεις πολύ ωραίο καφέ. Δεν βλέπω σημαντικό λόγο να ξεφύγει το κόστος στο υπερδιπλάσιο, πόσο μάλλον στο 8-χίλιαρο, αλλά προφανώς υπάρχουν άλλοι που τα δίνουν αυτά τα λεφτά και χαίρονται αυτές τις μηχανές.

Προσωπικά, επέλεξα μηχανή κοντά στο χιλιάρικο, δεν πλησίασα καν τέτοιες ιδέες.
Η επιλογή σου ήταν άριστη για τις ανάγκες και τον χαρακτήρα σου.

Έβαλα ένα "σοβαρό" ποσό επειδή υπάρχουν χαϊεντάδες σε όλα τα χόμπι. Προσωπικά δεν μπορώ το χαϊεντιλίκι που γυρνάει στην εγωιστική κόντρα με υποκειμενικά κριτήρια, ειδικά όταν αφορά προϊόν που μπορούμε να αγοράσουμε έξω στην καλύτερη εκδοχή του.

Ακόμα θυμάμαι, στα νιάτα μου, το πόσο με νευρίαζαν κάποιες σιχαμένες μαμάδες φίλων μου (αυτές που έγλυφαν δάχτυλα και τα έπιαναν όλα με τα χέρια) που καυχιόντουσαν για την τάδε σπιτική συνταγή, όπως και οι αντίστοιχοι άντρες που συμφωνούσαν, έχοντας όλοι ως μοναδική πρότερη εμπειρία το φαγητό της δικής τους μαμάς/γυναίκας. Χειρότερο δεν γίνεται... :biggrin:

Αυτός που δεν έχει οικονομικό περιορισμό μπορεί να πάρει τη Decent μόνο για διακόσμηση και καλά θα κάνει. Υπάρχουν όμως άλλοι που έχουν π.χ. εσπρεσιέρα που μπορεί να αντιστοιχεί στο ετήσιο εισόδημά τους. Εκεί κάτι δεν πάει καλά.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
pics or it didn't happen
Μέχρι να το μεταφέρω στο άλλο νήμα:

:biggrin:

Η αρχική ρωγμή ήταν 2-4 χιλιοστά. Μετά από σχολαστικό σκάψιμο ανακάλυψα ότι ήταν διαμπερής και είχε οξειδώσει τον εσωτερικό οπλισμό. Αφαιρέθηκαν όλα τα σαθρά τμήματα, έπεσε τρίψιμο με συρματόβουρτσα (ηλεκτρική και χειροκίνητη στις εσοχές) και περάστηκε με 2 χέρια αντιδιαβρωτική προστασία οπλισμού. Η φωτογραφία είναι σε αυτό το στάδιο:

20230822_192143.jpg


Μετά ακολούθησε το ινοπλισμένο τσιμέντο σε 3 διαφορετικές φάσεις λόγω βάθους ζημιάς.

20230825_120023.jpg


Στοκάρισμα, και 3 χέρια αδιάβροχη βαφή λόγω θέσης. Ταυτόχρονα βάφτηκαν τα κάγκελα.

20230904_164851.jpg
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Η αρχική ρωγμή ήταν 2-4 χιλιοστά.
Η σχισμή που έβλεπες, μάλλον ήταν έξοδος νερού, όχι είσοδος.

Γνώμη μου, πως θέλει αδιαβροχοποιηση η επιφάνεια της πέτρας στο μπαλκόνι και στις σκάλες.

Η πέτρα μπάζει νερά, περνάνε από μέσα της.
Είναι πορώδης..

Έχει ωραία υλικά πλέον, που κάνουν πολύ σοβαρή αδιαβροχοποιηση με μια επάλειψη, και κρατάνε αρκετά χρόνια.

Καλό καθάρισμα θέλουν πρώτα οι πέτρες, πιθανώς με ένα δυνατό πιεστικό, και μετά με ένα πινέλο πέρασμα αδιαβροχοποιησης.

Στο γείσο του μπαλκονιού, στο κάτω άκρο της πέτρας που προεξέχει, ένα αυλακωμα θα κόψει τα νερά να μη τρέχουν πάνω στον τοίχο.

Για περισσότερα, έχουμε και μηχανικούς εδώ πέρα (ξέρς κανένα;)🤪😁😜)
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Εμείς φέτος κάναμε τέτοια αδιαβροχοποιηση όλα τα μάρμαρα στο σπίτι, τόσο αυτά στα κουφώματα (πόρτες και παράθυρα), όσο κι αυτά στην άκρη στα μπαλκόνια, αλλά και στις σκάλες.

Από κει τα'μαθα, μη νομίζεις.. 🤪😁😜

10-ετιας σπίτι. Άρχισαν να μπαζουν όλα αυτά, έτσι είπε ο "μάστορας". Έφυγε η αρχική τους "κάλυψη".
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Η σχισμή που έβλεπες, μάλλον ήταν έξοδος νερού, όχι είσοδος.

Γνώμη μου, πως θέλει αδιαβροχοποιηση η επιφάνεια της πέτρας στο μπαλκόνι και στις σκάλες.

Η πέτρα μπάζει νερά, περνάνε από μέσα της.
Είναι πορώδης..

Έχει ωραία υλικά πλέον, που κάνουν πολύ σοβαρή αδιαβροχοποιηση με μια επάλειψη, και κρατάνε αρκετά χρόνια.

Καλό καθάρισμα θέλουν πρώτα οι πέτρες, πιθανώς με ένα δυνατό πιεστικό, και μετά με ένα πινέλο πέρασμα αδιαβροχοποιησης.

Στο γείσο του μπαλκονιού, στο κάτω άκρο της πέτρας που προεξέχει, ένα αυλακωμα θα κόψει τα νερά να μη τρέχουν πάνω στον τοίχο.

Για περισσότερα, έχουμε και μηχανικούς εδώ πέρα (ξέρς κανένα;)🤪😁😜)

Είχα κάνει αδιαβροχοποίηση το ...2010. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα γίνουν συμπληρωματικές εργασίες, ελπίζω όχι από μένα. :biggrin:

Επειδή είπες για νερό, αν δεις προσεκτικά στην πρώτη φωτό εκεί που τελειώνει η πέτρα και αρχίζει ο τοίχος (δεξιά) υπάρχει άλλη μία ρωγμή (εγώ τη διεύρυνα) που αρχικά δεν φαινόταν αλλά ξύνοντας με ένα πλακέ κατσαβίδι είδα ότι έμπαινε νερό και έβγαζε υγρασία στον από μέσα τοίχο. Έπεσε κι εκεί τσιμέντο πριν γίνει μεγαλύτερη η ζημιά.
 





costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Στον αποπάνω καφέ της Αιθιοπίας, δοκίμασα μια εκχύλιση "κανονική", χωρίς να χρησιμοποιηθεί το flow control, αφήνοντας το γκρουπ να ρίχνει την "μαμά" ποσότητα νερού.

Η δεύτερη εκχύλιση ήταν με 30" blooming.

Και οι δύο εκχυλισεις με ίδια ποσότητα καφέ (20γρ) με ίδιο τελικό ρόφημα (30γρ) στην ίδια θερμοκρασία και με ίδια άλεση. Όλα ίδια.

Τόσο χαοτικά καλύτερη η δεύτερη με flow control, που δε λέγεται. Ανμπιλιβαμπλ.

Και τι έκανα στην πράξη; Σιγά τη δουλειά. Απλώς έστριψα το flow control να κλείσει την παροχή νερού για 30", μόλις είδα πίεση 3 μέσα στο γκρουπ, και μετά το άνοιξα σιγά σιγά 1,5 στροφή. Αυτά.

Τρελή διαφορά. Αξίζει 1000% να βάλεις flow control αν έχεις Ε61.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.284
Και οι δύο εκχυλισεις με ίδια ποσότητα καφέ (20γρ) με ίδιο τελικό ρόφημα (30γρ) στην ίδια θερμοκρασία και με ίδια άλεση. Όλα ίδια.
Το 1/1,5 ratio είναι πολύ απαιτητικό, ειδικά στα πιο "ξανθά" ψησίματα. Οπότε το blooming βοήθησε στον κορεσμό του puck ώστε στα λίγα δευτερόλεπτα εκχύλισης να προλάβει να βγάλει ό,τι έχει να δώσει.

Προσωπικά, δουλεύω 1/2 - 1/2,5. Εκεί μου βγάζει την ισορροπία που προτιμώ και την ποσότητα που ξεφεύγει από εξατμισμένο σφηνάκι. :biggrin:

Υ.Γ. Ο καφές των Roosters (Νο 39) με είχε αφήσει πολύ ευχαριστημένο και μάλλον πρόκειται για το ίδιο batch. Πριν 2 βδομάδες μου τελείωσε. Μου τον είχε προτείνει ο barista στο μαγαζί των Βριλησσίων και τον αγόρασα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.481
Προσωπικά, δουλεύω 1/2 - 1/2,5. Εκεί μου βγάζει την ισορροπία που προτιμώ και την ποσότητα που ξεφεύγει από εξατμισμένο σφηνάκι. :biggrin:
Εξαρτάται πόσο καφέ βάζεις.
Με 1/2 και 16γρ καφέ, βγάζεις 32 γρ ρόφημα.

Προσωπικά με 20γρ καφέ βγάζω την ίδια ποσότητα ροφήματος (32 γρ που έγραψα πριν), με διαφορετικό λόγο (~1/2).

Τώρα τελευταία βγάζω κατά μέσο όρο λίγο παραπάνω, προς τα 35 γρ ρόφημα, με ελάχιστες φορές να φτάνω ακόμα και τα 40 γρ.

Δε το επιλέγω εγώ που θα σταματήσει η εκχύλιση, το επιλέγει ο.. καφές! Πολλές φορές τραβάει μακριά η εκχύλιση, αφού ακόμα βγάζει μαύρο ζουμί από κάτω, βλέπω το ανοιχτό πορταφίλτερ τι βγαίνει. Άμα ξανθύνει τελείως, το κόβω, δεν έχει νόημα μετά, απλώς αραιώνει και μάλλον χαλάει και τη γεύση.

Αυτοματοποιημένα να σταματάω την εκχύλιση επακριβώς στο 1/1,5 δε το κάνω ποτέ. Παρατηρώ το ανοιχτό πορταφίλτερ, και αναλόγως πράττω. Ο καφές και η άλεση αποφασίζουν.
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.261
Μηνύματα
2.969.164
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top