Barista Corner

Μηνύματα
414
Reaction score
437
χανει νερό από το γκρουπ
αλλαξα σιλικόνη , εβαλα αλλο καλαθι και portafilter, τα ιδια
και προχωρά αρκετά περα από τη μεση
Lelit pl81t
Κάνε ένα καλό καθάρισμα της μηχανής συμπεριλαμβανομένης αφαλάτωσης και backflush με cafiza με το blind filter, και μετά αν παρμένει η διαροή μάλλον θα χρειαστεί λύσιμο από μάστορα.
 



Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Την αφαλάτωση πώς την κάνετε;
Αναλογα το μοντελο ,και την φιλοσοφια(hx ,thermoblock, single boiler, dual boiler) πρεπει να βρεις τις οδηγιες του κατασκευαστη για το πως αδειαζει πρωτα η μηχανη,μετα της βαζεις ενα διαλυμα με dezcal το οποιο πρεπει να περασει απο ολες τις διοδους του νερου και του ατμου,το αφηνεις απο μιση εως μια ωρα ,και ξεπλενεις δυο φορες τουλαχιστον με καθαρο νερο.
 



xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.286
Είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος της ροής.

Πολύ εύκολος και ο έλεγχος της πίεσης, σε όλη την διάρκεια της εκχύλισης (έβαλα την καφετιέρα να βγάζει 12 πίεση, κι έδωσα μαξ μέχρι 7 στο πακ).

Η πρώτη προσπάθεια με flow control, ήταν ένα σκαλοπάτι καλύτερος καφές! 👍


ΥΓ. Βλέπω να αφήνω το μαμά ελατήριο. Κάνει ότι θες έτσι, πανεύκολα.

Στα παιχνίδια με το flow control δημιουργούνται αμέτρητες δυνατότητες. Όταν παλιότερα είχα όρεξη και πειραματιζόμουν μαζί με 2-3 φίλους, είχα διαπιστώσει ότι για το δικό μου γούστο η μόνη τεχνική που είχε θετικό γευστικό αποτέλεσμα ήταν αυτή του blooming espresso του μεγάλου δάσκαλου Scott Rao * .

Η μέθοδος περιγράφεται απλά εδώ:



* Ο Scott Rao είναι ο άνθρωπος που ενέπνευσε όλους τους σημερινούς γνώστες (James Hoffmann, SPrometheus κλπ.) Όποιος θέλει κάποιο βιβλίο του (ebook) ας μου το πει.
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.483
για το δικό μου γούστο η μόνη τεχνική που είχε θετικό γευστικό αποτέλεσμα ήταν αυτή του blooming espresso
Αξίζει να την δοκιμάσει οποιοσδήποτε αυτή τη συνταγή, ακόμα και χωρίς flow control, σε οποιαδήποτε καφετιέρα Ε61, πράγμα που γίνεται εάν σταματήσεις την αντλία μετά από 4-6" ροής (χωρίς να πας τέρμα κάτω τον μοχλό ώστε να μην πέσει η πίεση στο πακ), περιμένεις μισό λεπτό, και συνεχίζεις μετά κανονικά.

Η πρώτη συνταγή που λέει ο κύριος στο βίντεο που ανέβασες, με μια μικρή παραλλαγή (αντί για 3 αρχικά, έμεινα μέχρι 2) μου έδωσε απίστευτα πιο γλυκό αποτέλεσμα σε αυτόν τον καφέ:

1000010339.jpg


Αλλά εις βάρος των πολύ νόστιμων όξινων στοιχείων (Winey acidity) τα οποία όμως μπορείς να τα "επαναφέρεις" με σταδιακή μείωση ροής στο τελείωμα της εκχύλισης.

Κάθε τεχνική έχει διαφορετικά και σημαντικά αποτελέσματα στη γεύση, και αναλόγως του τι θες να τονίσεις ή να εξαλείψεις, επιλέγεις την ανάλογη μέθοδο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από τις δυνατότητες που σου δίνει ο έλεγχος ροής, η επιστροφή σε απλή εκχύλιση μιάς πίεσης (της καφετιέρας) θυμίζει επιστροφή στο μεσαίωνα. 😁🤣😜🤪

Η δυνατότητα για blooming preinfusion του Ε61 χωρίς καν τον έλεγχο ροής, είναι άλλο ένα πολύ θετικό στοιχείο του Ε61, όπως και η ενσωματωμένη στο μηχανισμό ήπια αύξηση της αρχικής πίεσης (τρόπον τινά ενσωματωμένο preinfusion). Η δε δυνατότητα προσθήκης flow control στο Ε61 με κόστος περι τα 200€, ώστε να γίνει σα την ακριβή λελιτ, και να μπεις στο παιχνίδι με όλες τις συνταγές του flow control, κάνουν το Ε61 να είναι τρομερή επιλογή για καφετιέρα.
 
Last edited:


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.483
Με πολύ λεπτή άλεση, βρήκα πολύ νόστιμο το αποτέλεσμα με αρχική πίεση τέρμα (12) μέχρι να σταξει 1-2 γρ (7-8"), και μετά σταδιακή μείωση πίεσης μέχρι 5-4 στο τέλος.

Φουλ σώμα, φουλ "Winey acidity" στον ανωτέρω, πολύ νόστιμος βγήκε ο καφές. Τονίστηκαν όλα του τα χαρακτηριστικά.

Προφανώς μια συνταγή ροής δε ταιριάζει σε όλους τους καφέδες, θέλει πειραματισμό ώστε να βγάλεις όσο πιο ξεκάθαρα τις δυνατότητες γεύσης του κάθε καφέ, αλλά και να τον προσαρμόσεις στα γούστα σου, κάνοντάς τον πιο γλυκό ή όξινο, κατά βούληση.
Ακριβώς τον παραπάνω καφέ πίνω τις τελευταίες 2 μέρες. Πολύ καλός.
Θέλει 92-93°C πάνω στο πακ. Ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω.
Στη δικιά μου για να έχω 93 στο πακ, πήγα 88-90 το pid.
Ο έλεγχος θερμοκρασίας πάνω στο πακ είναι πολύ σημαντική παράμετρος για να βγάλει ότι είναι να βγάλει ο καφές.
Κρατώντας σταθερές τις άλλες παραμέτρους και δοκιμάζοντας μόνον αλλαγή θερμοκρασίας, με 3-4 δοκιμές βρήκα αυτή την "ιδανική" ας πούμε θερμοκρασία για αυτόν.
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.286
Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από τις δυνατότητες που σου δίνει ο έλεγχος ροής, η επιστροφή σε απλή εκχύλιση μιάς πίεσης (της καφετιέρας) θυμίζει επιστροφή στο μεσαίωνα. 😁🤣😜🤪

Κάτι τέτοια έλεγα κι εγώ πριν 10 χρόνια και τώρα θέλω να πατάω ένα κουμπί και να εμφανίζεται ο καφές στο χέρι μου. :o:gamer: :biggrin:

Η τελειομανία μου έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: Θέλω να πληρώνω έναν άλλο εγκεκριμένο τελειομανή (στον επαγγελματικό του χώρο) και να μου δίνει έτοιμο το βέλτιστο αποτέλεσμα. Φυσικά συνεχίζω και διαβάζω έστω και σε πιο ήπιο ρυθμό αλλά το DIY μου φαντάζει πλέον μαρτύριο. Σε όλες μου τις ασχολίες. Ζήτω η τεμπελιά! :roflmao:

'Ένα άλλο πρόβλημα που με ενοχλεί στη σπιτική παρασκευή είναι το εξής:

Ψάχνω κάθε φορά που αγοράζω καφέ να δοκιμάζω νέες ποικιλίες ακόμα κι αν ξέρω ότι αυτός που ήδη πίνω είναι τέλειος. Είναι ο μόνος τομέας της καθημερινότητάς μου που ανέχομαι "εκπλήξεις". Όμως αναγκαστικά δημιουργείται το πρόβλημα του νέου "dial in" που βαριέμαι. Άσε που αν ένα πακέτο βγάζει 12-14 δόσεις και χρειάζονται 2-3 για ρύθμιση η απόδοση του χόμπι είναι ασύμφορη.

Η συντηρητική λύση είναι να μένω στον καφέ που μου αρέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για όσο υπάρχει η ίδια παρτίδα για αγορά. Έτσι όμως χάνει την αξία της η αγορά ως προς το καταναλωτικό μου ένστικτο αφού περνάει στα ψώνια ρουτίνας που είναι βαρετά, με ανυπαρξία ψυχολογικής ικανοποίησης... :help:
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Η δε δυνατότητα προσθήκης flow control στο Ε61 με κόστος περι τα 200€, ώστε να γίνει σα την ακριβή λελιτ, και να μπεις στο παιχνίδι με όλες τις συνταγές του flow control, κάνουν το Ε61 να είναι τρομερή επιλογή για καφετιέρα.
ακριβώς αυτό

Κάθε τεχνική έχει διαφορετικά και σημαντικά αποτελέσματα στη γεύση, και αναλόγως του τι θες να τονίσεις ή να εξαλείψεις, επιλέγεις την ανάλογη μέθοδο.
και όταν το μάθεις, μπορεί να μπει στην ρουτίνα σου χωρίς κόστος στον χρόνο σου.
Έχεις ένα "όπλο" στα χέρια σου και σχετικά εύκολο στην χρήση του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από τις δυνατότητες που σου δίνει ο έλεγχος ροής, η επιστροφή σε απλή εκχύλιση μιάς πίεσης (της καφετιέρας) θυμίζει επιστροφή στο μεσαίωνα. 😁🤣😜🤪
ισχύει σε πολλούς κόκκους αυτό. Αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και πολλοί κόκκοι που θέλουν την απλή εκχύλιση και εκεί δίνουν την καλύτερη γεύση τους. Ίσως να μην είναι οι κόκκοι που ταιριάζουν στην γεύση μου αλλά περί ορέξεως ...
Με τον έλεγχο ροής ανοίγουν οι επιλογές σου.
Σαν παράδειγμα, στους καφέδες της συζύγου που πίνει καπουτσίνο, τον έλεγχο ροής τον χρησιμοποιώ μόνο αν έχω ξεφύγει από την απαιτούμενη άλεση τις πρώτες φορές. Μιλάω για αργή διαβροχή του πακ και αργό τελείωμα. Με αυτό δεν θα πάρω άσχημα αποτελέσματα (σίγουρα όχι το μέγιστο της γεύσης) αλλά ένα νόστιμο αποτέλεσμα που χωρίς την βοήθεια της ροής θα είχε κατώτερη γεύση. Βέβαια εδώ να πω ότι ξεκινάω πάντα σε έναν καινούργιο/άγνωστο κόκκο με πολύ λεπτή άλεση την πρώτη φορά και με την παραπάνω τεχνική δεν θα πάει χαμένη η εκχύλιση αλλά θα μου δείξει και που πρέπει να κόψω την επόμενη.
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Με λευκό ξύδι δε κάνουμε δουλειά; Ή με ξινό που είχατε γράψει παλιότερα;
εγώ στις μηχανές μου μόνο ξινό χρησιμοποιώ, αυτό που χρησιμοποιούσε και η μητέρα μου. Αλλά οι δικιές μου μηχανές είναι παλιές χωρίς ίχνος εγγύησης.

Βέβαια στις καινούργιες μηχανές δεν πρέπει να ξεφύγεις από τις οδηγίες της εταιρείας για ευνόητους λόγους.
 

Μηνύματα
16.922
Reaction score
24.074
Κάτι τέτοια έλεγα κι εγώ πριν 10 χρόνια και τώρα θέλω να πατάω ένα κουμπί και να εμφανίζεται ο καφές στο χέρι μου. :o:gamer: :biggrin:

Η τελειομανία μου έχει περάσει σε άλλο επίπεδο: Θέλω να πληρώνω έναν άλλο εγκεκριμένο τελειομανή (στον επαγγελματικό του χώρο) και να μου δίνει έτοιμο το βέλτιστο αποτέλεσμα. Φυσικά συνεχίζω και διαβάζω έστω και σε πιο ήπιο ρυθμό αλλά το DIY μου φαντάζει πλέον μαρτύριο. Σε όλες μου τις ασχολίες. Ζήτω η τεμπελιά! :roflmao:

'Ένα άλλο πρόβλημα που με ενοχλεί στη σπιτική παρασκευή είναι το εξής:

Ψάχνω κάθε φορά που αγοράζω καφέ να δοκιμάζω νέες ποικιλίες ακόμα κι αν ξέρω ότι αυτός που ήδη πίνω είναι τέλειος. Είναι ο μόνος τομέας της καθημερινότητάς μου που ανέχομαι "εκπλήξεις". Όμως αναγκαστικά δημιουργείται το πρόβλημα του νέου "dial in" που βαριέμαι. Άσε που αν ένα πακέτο βγάζει 12-14 δόσεις και χρειάζονται 2-3 για ρύθμιση η απόδοση του χόμπι είναι ασύμφορη.

Η συντηρητική λύση είναι να μένω στον καφέ που μου αρέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για όσο υπάρχει η ίδια παρτίδα για αγορά. Έτσι όμως χάνει την αξία της η αγορά ως προς το καταναλωτικό μου ένστικτο αφού περνάει στα ψώνια ρουτίνας που είναι βαρετά, με ανυπαρξία ψυχολογικής ικανοποίησης... :help:
ο άνθρωπος μου.
δεν μπορώ άλλο diy, δεν έχω χρόνο πλέον φορ δις σιτ.
είναι υπερβολικά γεμάτες οι μέρες μου για να προσθέσω άλλη μια ασχολία.
να σκεφτείς έφτασα σε σημείο να σκεφτώ να βάλω υδραυλικό στο σπίτι μου κάποια στιγμή (εντάξει δεν το έκανα, αλλά πέρασε σαν σκέψη)
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.593
Reaction score
36.328
ο άνθρωπος μου.
δεν μπορώ άλλο diy, δεν έχω χρόνο πλέον φορ δις σιτ.
είναι υπερβολικά γεμάτες οι μέρες μου για να προσθέσω άλλη μια ασχολία.
να σκεφτείς έφτασα σε σημείο να σκεφτώ να βάλω υδραυλικό στο σπίτι μου κάποια στιγμή (εντάξει δεν το έκανα, αλλά πέρασε σαν σκέψη)

Δὲν ἔχω κέφι γιὰ δουλειά,
πάλι μὲ δέρνει τεμπελιὰ
καὶ κάθομαι στὸ στρῶμα...
Βρίσκω τὸ σῶμα μου βαρὺ
καὶ ὀλ᾿ ἡ γῆ δὲ μὲ χωρεῖ
κι ὁ οὐρανὸς ἀκόμα.

Κακὰ νομίζω τὰ καλὰ
καὶ βλέπω μία στὰ χαμηλὰ
καὶ μία κοιτῶ ἐπάνω...
Σ᾿ αὐτὸ τὸν κόσμο τὸν χαζὸ
ἂς ἠμποροῦσα νὰ μὴ ζῶ
μὰ ...δίχως νὰ πεθάνω.


(Σουρής)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.483
Κάτι τέτοια έλεγα κι εγώ πριν 10 χρόνια και τώρα θέλω να πατάω ένα κουμπί και να εμφανίζεται ο καφές στο χέρι μου. :o:gamer: :biggrin:
Α, εύκολο. Ντίσεντ. 😎

Φορτώνεις ο,τι προφίλ θες (θερμοκρασία, σχεδιάγραμμα ροής, κλπ), και στα κάνει όλα με ένα κουμπί. ☕


Προσωπικά, 10 χρόνια πατούσα ένα κουμπί κι έβγαινε καφές. Τώρα είναι η σειρά μου να "παίξω" με το "μανιουαλ" που έπαιζες και συ κάποτε. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον, χρονοβόρο δεν είναι, και (ακόμα) δε το βαριέμαι.🤪

Μέχρι να πάρουμε μια ντισεντ να τελειώνει. 😁
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.286
ο άνθρωπος μου.
δεν μπορώ άλλο diy, δεν έχω χρόνο πλέον φορ δις σιτ.
είναι υπερβολικά γεμάτες οι μέρες μου για να προσθέσω άλλη μια ασχολία.
να σκεφτείς έφτασα σε σημείο να σκεφτώ να βάλω υδραυλικό στο σπίτι μου κάποια στιγμή (εντάξει δεν το έκανα, αλλά πέρασε σαν σκέψη)
Χρόνο έχω άλλα οι προτεραιότητές μου είναι άλλες.

Θα βάλω κάποια στιγμή στο άλλο νήμα την περιπέτειά μου με την επισκευή μίας απλής ρωγμής στο εξοχικό. Οι "ντόπιοι" Αλβανοί μάστορες είχαν πάει διακοπές και αποφάσισα να κάνω τη δουλειά μόνος μου. Στην πορεία ανακάλυψα ότι έχει σκουριάσει ο οπλισμός και ένα φαινομενικά απλό στοκάρισμα/βάψιμο χρειάστηκε πολλαπλάσια δουλειά και τρία 4κιλα σακιά τσιμέντο... Πρώτη φορά στα 55 μου χρησιμοποίησα τις (άχρηστες για μένα) γνώσεις του Πολυτεχνείου. :roflmao: :roflmao:


Στα του καφέ τώρα, είχα παραγγείλει στο KUDU 3-4 250άρια από την έδρα τους στη Λυκόβρυση. Με τις καταστροφικές προγνώσεις του καιρού ο κόσμος είχε φοβηθεί και οι δρόμοι ήταν άδειοι (για ώρες αιχμής). Βρήκα λοιπόν ευκαιρία και πετάχτηκα πρώτα στο Overoll του Χαλανδρίου (6km από το σπίτι μου), πήρα προμήθειες, βρήκα την ευκαιρία να πιω ένα γρήγορο εσπρέσο στο Nomad, πέρασα τελικά κι από το KUDU και στις 10 το πρωί ήμουν σπίτι και ετοίμαζα καφέ και πρωινό για να ετοιμαστώ για το PS5. 8-)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.093
Reaction score
139.483
στις 10 το πρωί ήμουν σπίτι και ετοίμαζα καφέ
Πάναγία μου, τι ώρα σηκώνεσαι; Μου θύμισε στρατό. 🤪😁😜🤣

1000010343.png


Εγώ βάζω 3 ξυπνητήρια για να καταφέρω να φύγω από το σπίτι στις 10:30 το πρωί, ειδάλλως πριν τις 11:00-11:30 δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχω σηκωθεί απ'το κρεβάτι. 😁

Για μένα η σωστή ώρα για πρωινό καφέ είναι 12:30-13:00. 😎☕
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.579
Reaction score
93.286
Πάναγία μου, τι ώρα σηκώνεσαι; Μου θύμισε στρατό. 🤪😁😜🤣
Δεν ήμουν ποτέ του ύπνου. Αν ξυπνήσω αργά (μετά τις 8 εννοώ...) αγχώνομαι ότι έχασα τη μέρα. :roflmao:

Τέλος πάντων, όσα γράφω για το DIY ισχύουν για μένα και τα αναφέρω περισσότερο για γέλιο. Είναι σημαντική παράμετρος ότι περνάω σχεδόν καθημερινά χρόνο σε κάποιο καφέ οπότε ικανοποιώ στο μέγιστο τις απαιτήσεις μου στη σωστή παρασκευή. Το ζητούμενο είναι να είναι ο καθένας μας ευχαριστημένος σύμφωνα με τις προτεραιότητές του.


Η Decent πρόσφατα απόκτησε ανταγωνιστή με τη Unica Pro. Οι ιδρυτές της εταιρείας προέρχονται από τον χώρο της ιατρικής τεχνολογίας. Πολύ μελετημένη κατασκευή (κοντά στα 8.000 ευρώ) μόνο που μοιάζει με κουτσό σκαμπό σε ταβερνάκι...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.263
Μηνύματα
2.969.176
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top