Barista Corner

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.490
Περί puck screen
Ήρθε χθες το πρώτο, με πάχος 1,7mm.

Δεν μπορώ να πω ότι με τη χρήση του κατάλαβα οποιαδήποτε διαφορά στη γεύση.

Οπότε παραμένει, για λόγους καθαριότητας του γκρούπ, και όντως το πορταφίλτερ βγαίνει καθαρό πάνω από το επίπεδο του screen.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.287
Μία σύντομη αναφορά αρχικών εντυπώσεων από την Barista Touch Impress σε τυχαία σειρά:

* Το πακέτο είναι εντυπωσιακά πλήρες, με 4 καλαθάκια (2 pressurized και 2 single walled), test strip για τη σκληρότητα του νερού, φίλτρο για το δοχείο νερού, ταμπλέτες και σκόνη καθαρισμού και αφαλάτωσης, βουρτσάκι καθαρισμού κ.α.

* Η μηχανή είναι εμφανισιακά και κατασκευαστικά άψογη. Βαριά και ογκώδης. Το μαύρο ματ χρώμα που επέλεξα είναι πολύ πιο όμορφο από κοντά απ' ό,τι στις φωτογραφίες.

* Όλα γίνονται από την οθόνη αφής που ανταποκρίνεται γρήγορα με ακρίβεια. Οι περισσότερες ρυθμίσεις έχουν υπο-μενού για έξτρα πείραγμα. Όλα έχουν υποβοήθηση/συμβουλές για καλύτερο αποτέλεσμα.
Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τις βασικές αρχές λειτουργίας στην πράξη:

* Η επικεφαλίδα που θα έβαζα σε κριτική θα ήταν: Η χρυσή τομή αυτοματισμού/ποιότητας ροφήματος.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας ποτά και να φτιάξουμε μία συντόμευση στην αρχική οθόνη για εύκολη πρόσβαση. Μπορούμε επίσης να προσπεράσουμε τους αυτοματισμούς και να τα κάνουμε όλα σε manual mode.

* Όλες τις δοκιμές τις έκανα με τον καφέ Uganda των Hanpickers. Ισορροπημένος χωρίς εντάσεις που πιθανώς θα καλύψουν λάθη της εκχύλισης. Επίσης ήταν η επιλογή μου στο καφέ γνωστού μου με ακριβά μηχανήματα, άρα υπάρχει η εμπειρία.

Το αποτέλεσμα; Δεν κατάφερα να διακρίνω γευστικές διαφορές μεταξύ σπιτιού και μαγαζιού. Αυτό από μόνο του αρκεί.

UG.jpeg

* Ένα "στραβό" της μηχανής είναι ότι αν θέλουμε να κάνουμε distribution μετά την άλεση και πριν το πάτημα, τραβώντας το portafilter πέφτει ο μισός καφές έξω. Η μηχανή αλέθει μόνο όταν το portafilter είναι στην εσοχή μέσω ενός αισθητήρα. Όμως, η Sage έχει φτιάξει ένα χωνί που βιδώνει στο portafilter και πατάει αυτό τον αισθητήρα. Μετά την άλεση μπορούμε να κάνουμε "ανακάτεμα" και κατόπιν να περάσουμε στο πάτημα. Έχω παραγγείλει ένα τέτοιο funnel τρίτου κατασκευαστή γιατί δεν έβρισκα το original. Δεν ξέρω αν θα δουλέψει, θα δούμε.

Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.287
Μεγια ωραια φαινεται οντως,μεχρι τι ποσοτητα καφε εβαλες;
Ο τρόπος που γεμίζει το καλαθάκι και κατόπιν το πατάει είναι ογκομετρικός. Ελέγχει την ιδανική στάθμη σύμφωνα με αυτήν τη σχολή:

Είναι κάτι αντίστοιχο (αλλά αντίστροφο) με τη μέτρηση του ροφήματος που παλιά το μετρούσαν σε ml ενώ τώρα σε gr.

Αν θυμάμαι καλά, με τον καφέ που χρησιμοποίησα ήταν κάπου 17,5-18 gr.

Αν βέβαια θέλουμε, βάζουμε όση ποσότητα θέλουμε ή αλέθουμε με άλλον μύλο. Δεν θα μας μαλώσει. :biggrin:

Υ.Γ. Η έκπληξη, για μένα, είναι ότι με την ευκολία που φτιάχνει το γάλα για κάθε ρόφημα χωριστά, άρχισα να κάνω πειράματα και κατέληξα να πίνω καθημερινά ένα flat white μετά από πολλά χρόνια χωρίς γάλα. 8-)

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.287
Α δε θέλω τέτοια
Είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να αυξάνω την ποσότητα του ροφήματος. Ο καφές φίλτρου δεν μου αρέσει καθόλου, ο αμερικάνο είναι αδιάφορος. Τα 40-50γρ. είναι δείγμα. :biggrin:

Reaction score
509
Υπαρχει καποιος να γνωρίζει τεχνικά θεματα?
Εχω προβλημα με τη μηχανή και θελω να αποφυγω να τη στειλω Αθήνα .
Εννοείται θα πληρωθεί

Reaction score
5.614
Υπαρχει καποιος να γνωρίζει τεχνικά θεματα?
Εχω προβλημα με τη μηχανή και θελω να αποφυγω να τη στειλω Αθήνα .
Εννοείται θα πληρωθεί
Για πες τι σου κανει; και τι μηχανη ειναι;

Reaction score
509
Για πες τι σου κανει; και τι μηχανη ειναι;
χανει νερό από το γκρουπ
αλλαξα σιλικόνη , εβαλα αλλο καλαθι και portafilter, τα ιδια
και προχωρά αρκετά περα από τη μεση
Lelit pl81t

Reaction score
5.614
χανει νερό από το γκρουπ
αλλαξα σιλικόνη , εβαλα αλλο καλαθι και portafilter, τα ιδια
και προχωρά αρκετά περα από τη μεση
Lelit pl81t
Ειναι ευκολο να τραβηξεις ενα βιντεο; Εχει shower screen holder η οχι;
Λοιπον ειδα το διαγραμμα ανταλλακτικων ,το νερο ερχεται απο πανω και εξωτερικα;

Reaction score
509
Ειναι ευκολο να τραβηξεις ενα βιντεο; Εχει shower screen holder η οχι;
Λοιπον ειδα το διαγραμμα ανταλλακτικων ,το νερο ερχεται απο πανω και εξωτερικα;
εχει shower screen holder , το τσεκαρα, σωστα ειναι και πεντακαθαρο
ναι, περίπου εκεί που δειχνει 11.00 η ωρα

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.490
Όπως λέει αυτός ο άνθρωπος εδώ:

Για αρχή τουλάχιστον, άφησα το μαμά ελατήριο.

1000010338.jpg

Είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος της ροής.

Πολύ εύκολος και ο έλεγχος της πίεσης, σε όλη την διάρκεια της εκχύλισης (έβαλα την καφετιέρα να βγάζει 12 πίεση, κι έδωσα μαξ μέχρι 7 στο πακ).

Η πρώτη προσπάθεια με flow control, ήταν ένα σκαλοπάτι καλύτερος καφές! 👍

ΥΓ. Βλέπω να αφήνω το μαμά ελατήριο. Κάνει ότι θες έτσι, πανεύκολα.

Last edited:

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.264
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti