Barista Corner

Reaction score
509
Εγώ αντιθέτως τον γουστάρω κι ας το τραβάει υπερβολικά. :biggrin:

Ορίστε μία παρουσίαση από άλλο αξιόπιστο κανάλι:

μου κανει εντύπωση που κανείς ριβιουερ δεν λεει οτι σε τετοιες μηχανές δεν γεμιζουμε κοκκους γιατί ζεσταίνονται ...

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.293
μου κανει εντύπωση που κανείς ριβιουερ δεν λεει οτι σε τετοιες μηχανές δεν γεμιζουμε κοκκους γιατί ζεσταίνονται ...
Το θεωρούν αυτονόητο για όσους χρήστες ξέρουν. Οι υπόλοιποι ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν σκούρο καφέ που λίγο ζέσταμα δεν κάνει διαφορά στο αποτέλεσμα ή και να κάνει δεν θα το καταλάβουν.
Η δικιά μου δε πίνει καφέ, σώθηκα. 🤪🤣😜😁
Η δικιά μου πίνει καπουτσίνο γλυκό.

Το μοναδικό θετικό είναι ότι της κάνω τον πρώτο καφέ με όση κατακράτηση υπάρχει στον μύλο από την προηγούμενη φορά. Ή της δίνω τις δοκιμές όταν αλλάζω ποικιλία. Το γάλα και η ζάχαρη τα κρύβει όλα. :biggrin:

Reaction score
509
Το θεωρούν αυτονόητο για όσους χρήστες ξέρουν. Οι υπόλοιποι ούτως ή άλλως χρησιμοποιούν σκούρο καφέ που λίγο ζέσταμα δεν κάνει διαφορά στο αποτέλεσμα ή και να κάνει δεν θα το καταλάβουν.
οκ, ελπίζω να είναι αυτό ...
νομιζω οτι ζμπρωχνουν συσκευές :p

Reaction score
251
Όλα αυτά που περιγράφονται είναι μέρος του χόμπι. Ο χρόνος είναι σχετικός αν ευχαριστιέσαι τη διαδικασία.

Προσωπικά, μετά από περίπου 15 χρόνια παίδεμα με διάφορες μηχανές και μύλους μεσαίας κατηγορίας (Gaggia, Rancilio, Mahlkonig κλπ), έχω βολευτεί από το 2019 με το ντουέτο της Sage (Breville), Bambino Plus και
Smart Grinder Pro.

Ο κύριος λόγος είναι η ευκολία. Η ύπαρξη του ThermoJet που σε 3 δευτερόλεπτα φέρνει το νερό στους 93 βαθμούς είναι έρωτας. Ένα flush στο άδειο portafilter για να ζεσταθεί και έτοιμος. Κατέληξα σε αυτά που κορόιδευα παλιότερα, τότε που ασχολούμουν με PIDs, αντλίες, βλάβες, μετρήσεις και γενικότερα χάσιμο χρόνου για το κάτι παραπάνω που είναι συζητήσιμο μπροστά στην "ταλαιπωρία".
Στον xfader οφείλω ένα ευχαριστώ. Στην προσπάθεια μου να μπώ στον κόσμο του espresso, με βοήθησε στην επιλογή μεταξύ Bambino plus και Gaggia (οσο κι αν απέχουν μεταξύ τους σε αυτές είχα καταλήξει ως εισαγωγικές μηχανές) παρομοιάζοντάς της με iphone και android. Αυτό με βοήθησε πολύ στο να καταλάβω τις χρηστικές διαφορές τους.

Reaction score
180
...πόση ώρα σας παίρνει να ετοιμάσετε έναν espresso?
μέχρι 10 λεπτά για έναν εσπρέσο και έναν καπουτσίνο της γυναίκας. Κάθε πρωί.
Την μηχανή την βρίσκω έτοιμη, ανοιχτή.
Από ένα 5λεπτο για οτιδήποτε άλλο εσπρέσο μέσα στην ημέρα, αλλά πάντα θα υπολογίσω και το μισάωρο περίπου για την προθέρμανση. Αυτό μπορεί και να γίνει μέσω της εφαρμογής από remote και δεν προσμετράτε στον χρόνο γιατί συνήθως με βρίσκει στον δρόμο και την κίνηση.
Στις διακοπές οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, αλλά πραγματικά μου αρέσει και η διαδικασία.
Περί ορέξεως ...
Επίσης κατέληξα σε αυτό το είδος καφέ / προετοιμασίας / διαδικασίας / μηχανής κλπ λόγω γεύσης και ανάγκης για κάτι το οποίο θα με κρατήσει ευχαριστημένο, μέχρι και ήρεμο μπορείς να πεις :p

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.517
Ήρθε το λελιτ, πολύ ωραία "κουμπώνει" το καλαθάκι:

1000010176.jpg

Βέβαια έχει και συνέχεια..
Αρχίσαμε.🤪😜😁🤣

1000010175.jpg

Μαζί με τη φλάντζα σιλικόνης.
Upgrades!😎

ΥΓ. ☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕

Πολύ πολύ φιλικά, για κάνα δικό σας άνθρωπο, για το "χωριό" για δεύτερη, κλπ, όποιος ενδιαφέρεται, δίνω όλο το προηγούμενο πακέτο σε πολύ προσιτό κόστος, αν δε φύγει εντός λίγων ημερών θα την πάω γω "στο χωριό" (αφού "αναβαθμιστεί" κάπως):

Συγκριτικά, ναι μεν η ecm με το Ε61 έβγαλε καλύτερο καφέ με την μία, αλλά η διαφορά (τουλάχιστον ως τώρα) δεν είναι "να χαρακώνεσαι" κιόλας, πράγμα που ανέβασε πολύ στην εκτίμησή μου την εν λόγω gazzia.

Δίκιο έχουν τελικά αυτοί που λένε πως είναι πολύ αξιόλογη αυτή η μικρή παλιά καφετιέρα. 😎

Last edited:

Reaction score
539
Συγκριτικά, ναι μεν η ecm με το Ε61 έβγαλε καλύτερο καφέ με την μία, αλλά η διαφορά (τουλάχιστον ως τώρα) δεν είναι "να χαρακώνεσαι" κιόλας, πράγμα που ανέβασε πολύ στην εκτίμησή μου την εν λόγω gazzia.
Ακριβώς ίδια γνώμη έχω κι εγώ για την classika.
Από gaggia baby class έρχομαι εγώ.
ΟΚ 10 καφέδες έκανα σύνολο, είναι νωρίς, έχει περιθώρια βελτίωσης (η gaggia είχε τελικιάσει).
Αλλά ουάου δεν είπα.

Reaction score
5.614
Ήρθε το λελιτ, πολύ ωραία "κουμπώνει" το καλαθάκι:

View attachment 318869

Αρχίσαμε.🤪😜😁🤣

View attachment 318868

Μαζί με τη φλάντζα σιλικόνης.
Upgrades!😎

ΥΓ. ☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕☕

Πολύ πολύ φιλικά, για κάνα δικό σας άνθρωπο, για το "χωριό" για δεύτερη, κλπ, όποιος ενδιαφέρεται, δίνω όλο το προηγούμενο πακέτο σε πολύ προσιτό κόστος, αν δε φύγει εντός λίγων ημερών θα την πάω γω "στο χωριό" (αφού "αναβαθμιστεί" κάπως):

Δίκιο έχουν τελικά αυτοί που λένε πως είναι πολύ αξιόλογη αυτή η μικρή παλιά καφετιέρα. 😎
Αυτα που εκανες με την προσθηκη vst 18G high pressision ridgeless ειναι τα must have

Ακριβώς ίδια γνώμη έχω κι εγώ για την classika.
Από gaggia baby class έρχομαι εγώ.
ΟΚ 10 καφέδες έκανα σύνολο, είναι νωρίς, έχει περιθώρια βελτίωσης (η gaggia είχε τελικιάσει).
Αλλά ουάου δεν είπα.
Στα e61 ενα απο τα κλασσικα θεματα ειναι η καθαριοτητα που απαιτουν ,πρεπει να αφαιρειτε τουλαχιστον μια φορα την εβδομαδα το λαστιχο του γκρουπ μαζι με το shower γιατι οπως θα δειτε μαζευει μεσα βρωμιτσα .
Δοκιμάστε speciality καφεδες οχι πολυ σκουρους,εκει θα δειτε τις διαφορες με την πολυ καλη ομολογουμενος παλαια gaggia. Πολυ βασικο μην το ξεχνατε δεν φταινε οι μηχανες οι καφεδες ειναι γτπ τις περισσοτερες φορες(σαν διαφημιση ακουστηκε αυτο, και μην ξεχνατε δυο φορες την ημερα!!!!!:roflmao:).

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.517
Αυτα που εκανες με την προσθηκη vst 18G high pressision ridgeless ειναι τα must have
Έχω από παλιά 4-5 καλαθάκια vst, εντάξει είμαι κει. Πολύ σπανίως χρησιμοποίησα το 22-αρι, τυπικά μου αρέσει περισσότερο το 18-αρι (παίρνει και 19γρ) στην πλειοψηφία των καφέδων, αλλά σε κάποιους πολύ "σκληρούς" έβαζα το 16-αρι.

Δεν κρατήθηκα τελικά, όπως πάντα 🤣😜🤪, και παρήγγειλα τόσο ένα αισθητήρα θερμοκρασίας (που βιδώνει πάνω στο γκρουπ), για να τσεκαρω τι σχέση έχει αυτό που βλέπω στην οθόνη της μηχανής με αυτό που πάει πάνω στον καφέ, όσο κι ένα Κιτ για flow control, που έχει αισθητήρα πίεσης στο πακέτο. Και ο αισθητήρας πίεσης έχει νόημα, αλλά μάλλον περισσότερο νόημα έχει ο αισθητήρας θερμοκρασίας.

Η καφετέρια με E61 έχει πολύ υψηλές δυνατότητες παραμετροποίησης και ελέγχου, κι αυτό ήταν που μου έλλειπε με την gazzia, δεν είχα "πρόβλημα" με τη γεύση του καφέ, τουλάχιστον με αυτούς που κατέληξα να χρησιμοποιώ, προφανώς "ταίριαζαν" με τις ανελαστικές ρυθμίσεις της.

Στα e61 ενα απο τα κλασσικα θεματα ειναι η καθαριοτητα που απαιτουν
Ένας λόγος παραπάνω για να χρησιμοποιηθεί screen πάνω από το πακ.

Παρήγγειλα 2-3 τεμάχια, μπας και γλυτώσω τουλάχιστον το καθάρισμα.

Reaction score
180
Με το IMS shower θα δεις μεγάλη διαφορά στο καθάρισμα.
Δεν πρόλαβες βέβαια να το δεις, :p αλλά οκ.
Στο δικό μου Ε61, έχω ένα παρόμοιο και μία φορά τον μήνα το βγάζω για καθάρισμα, αλλά δεν έχει και πολλά.
Έχει λιγότερα από την baby στο ίδιο χρονικό διάστημα, σχεδόν όσο και η Λελίτ του γιού.

Επίσης η φλάντζα σιλικόνης που έβαλες, συμβάλει στην "καθαριότητα". Ειδικά αν είχες καιρό να αλλάξεις το λάστιχο που είχες πριν.

Αλλά ουάου δεν είπα.
Μείνε στην καινούργια για 1-2 μήνες και μετά ξαναφτιάξε καφέ στην παλιά, για 1-2 μέρες (αν αντέξεις) ... :p
Αυτό όμως που κέρδισες και ακόμα δεν το έχεις δει, γιατί είναι νωρίς, είναι οι δυνατότητες που έχεις να παρασκευάσεις και το πιο απαιτητικό κόκκο. Ο Κώστας σε λίγο θα είναι έτοιμος ακόμη και στο κομμάτι της ροής.
Δοκιμάστε speciality καφεδες οχι πολυ σκουρους,εκει θα δειτε τις διαφορες ...
αυτό ακριβώς ...

Να μην αναφέρω και τα πλεονεκτήματα από ένα αλουμινένιο boiler σε ένα ανοξείδωτο ή χάλκινο ;)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.517
Απέναντι από το σπίτι σου τα πουλάνε όλα;
Δυστυχώς δεν έχει τίποτα σπουδαίο στη Θεσσαλονίκη.

Από Μπαρίστα.τζιαρ (Αθήνα) ήρθε φλάντζα και ims competition shower screen μαζί με το πορταφίλτερ, ενώ ο αισθητήρας από Κέρκυρα (Δόικας) γιατί ο Μπαρίστα τον είχε πολύ πιο ακριβά. Στον Δόικα παρήγγειλα και το flow control kit της ECM.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.267
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti