Barista Corner

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
...και να ρωτήσω εγώ ως καθαρά περιστασιακός πότης καφέ (περί τους 10 ετησίως, ω ναι)....

...πόση ώρα σας παίρνει να ετοιμάσετε έναν espresso?
Εμενα φιλε μου καλε, θελει μιση ωρα ζεσταμα ,και περιπου 5 λεπτα η παρασκευη και το καθαρισμα,για δυο καφεδακια(espresso-milk beverage(cappuchinno)).
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.107
Reaction score
139.517
Το δεχεσαι δεν το δεχεσαι αυτο ειναι το κανονικο αλλα ο καθενας οπως θελει παιζει.Ποιος ειναι ο καφες που σου αρεσει να πινεις; Η μηχανη που αγορασες ειναι καλη και θα επρεπε να δοκιμασεις το κανονικο portafilter(εννοειται με το vst η ims καλαθι που εχεις).Επισης απο οτι ειδα στο review(whole latte love) θελει μισαωρακι για να ερθει εκει που πρεπει θερμοκρασιακα.
Καταλαβαίνω τι λες, αλλά με το κανονικό (το κλειστό τελοσπαντων) δεν βλέπω τη ροή, δε μπορώ να ρυθμίσω όπως θέλω το μύλο (που συνεχώς θέλει μικροαλλαγή ρύθμισης όσο κάθεται ο καφές), δε βλέπω εάν έκανε τρύπα να πετάει νερό από μια πλευρά (τον πετάω), και με το flow control (που το παρήγγειλα ήδη) δεν θα μπορώ να ελέγχω το pre infusion, και δε θα βλέπω άμεσα τη ροή στο τέλος της εκχύλισης για να την μειώνω κατά το δοκούν.

Εν ολίγοις, είναι αρκετά "τυχαίο" το αποτέλεσμα με κλειστό πορταφίλτερ, ενώ με ανοιχτό, ξέρεις πριν πιεις εάν κάτι πήγε στραβά, κι αν πήγε αρκετά στραβά, άστο να πάει στο νεροχύτη.

Ταυτόχρονα, με το ανοιχτό, βλέπεις την εξέλιξη των κόκκων καφέ και στο τέλος της εκχύλισης κάνεις (εάν χρειάζεται) μια μικρορύθμιση στο μύλο για την επόμενη εκχύλιση.
 

Abessalom

Βαρώνος
Μηνύματα
21.595
Reaction score
36.330
Μα και με το κοινό πορταφιλτερ βλεπεις εαν και πόσο ρέει από τη μια μόνο πλευρά, ε και για το εάν θέλει πιο λεπτο ή χοντρό κόψιμο, το βλέπω από το χρόνο και το ζυγισμα μετα. Άσε που καθώς χρησιμοποι6τα ίδια φλιτζάνια το καταλαβαινψεκ πείρας και με το μάτι, από το πότε θα ξεκινήσει η ροή και από την ορμή που θα αρχισεινα ρέει μετα τα 2-3 πρώτα δευτερόλεπτα.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.107
Reaction score
139.517
Τέλος πάντων, προσωπικά έχω μάθει να ελέγχω τον καφέ μου με το ανοιχτό πορταφίλτερ, παίρνω άφθονες πληροφορίες κατά την εκχύλιση, και έτσι έχω μάθει να κάνω, δεν υπάρχει επιστροφή σε κλειστό πορταφίλτερ, ούτε για πλάκα δε το κάνω, ούτε για δοκιμή, αρνούμαι. 🤪🤣😜

Η καφετέρια που πήρα, σε 10' δείχνει 93°C (με ενεργοποιημένη τη λειτουργία ταχείας θέρμανσης), αλλά όπως ήδη έδειξα, έχουν μετρήσει πως θέλει 25' για να πιάσει σταθερή φουλ θερμοκρασία.

Παρήγγειλα θερμόμετρο που βιδώνει πάνω στην κεφαλή του γκρουπ (τα καλά του Ε61 για όσους αρέσκονται σε μετρήσεις) οπότε αύριο μεθαύριο θα έχω τελική απάντηση (με μετρήσεις) για το πόσο χρόνο ακριβώς θέλει για να κάνει 1 καφέ σωστά στη σωστή θερμοκρασία.

Τυπικά, αφού ζεσταθεί η καφετιέρα, μου παίρνει λιγότερο από 2 λεπτά για να κάνω καφέ (~30" να ζυγίσω κόκκους για να μπουν στο μύλο, ~30" ο μύλος, ~30" ομαλοποίηση και πάτημα του πακ, και ~30" η εκχύλιση).

Γενικά αυτή είναι διαδικασία που την κάνω όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δε θέλω να μένουν οι κόκκοι καφέ και ο αλεσμενος καφές να κάθονται τζάμπα ούτε δευτερόλεπτο, για γνωστούς λόγους.

Μετά την εκχύλιση δεν κάθομαι να "καθαρίσω σχολαστικά" κουζίνα και την καφετιέρα, απλώς πετάω το πακ και ξεπλενω στη βρύση το πορταφίλτερ, 4-5" ροή νερού στην καφετιέρα με βουρτσακι στο σκριν, μια ανάστροφη ροή με κλειστό πορταφίλτερ και συνήθως κλείνω την καφετιέρα, διαδικασία μικρότερη του ενός λεπτού. Σπανίως αδειάζω το δοχείο νερού κάτω από την καφετέρια σε κείνη τη φάση, το αφήνω για μετά τον καφέ, μαζί με το καθάρισμα του πάγκου και το καθάρισμα και συμμάζεμα του εξοπλισμού στη θέση του, πατητήρια κλπ, δουλειά 2-3 λεπτών.

Συχνά αφήνω ανοιχτή την καφετιέρα μετά το flush back του κλειστού πορταφίλτερ, μην τυχόν θελήσω δεύτερο καφέ, και το πρωί, συνήθως θέλω και δεύτερο, οπότε μένει ανοιχτή.

Οπότε συνολικά:

1. Ζεσταμα καφετιέρας (Χ)
2. Χρόνος παρασκευής καφέ <2'
3. Χρόνος άμεσου καθαρίσματος <1'
4. Υπόλοιπος χρόνος καθαρίσματος 2-3'.
Επισης απο οτι ειδα στο review
Δες κι αυτό το ριβιού άμα θες


Αλλά δε το συνέχισε με το flow control.
 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
@costas EAR Καλα κανεις και παιζεις οπως θελεις οπως προειπα(και εγω εχω τα δικα μου ocd με τις διαδικασίες!!!!:lolsign:),απλα να εχεις το νου σου στους χρόνους γιατι χωρις τους εκροεις(θα αρέσει στον bhutia αυτο :biggrin:)ολα πρεπει να γινονται δυο με τρια δευτερολεπτα ποιο γρηγορα,λογο του οτι ο καφες με το που θα βγεί απο το φιλτρο πεφτει κατευθειαν στο ποτηρι δεν εχει να ταξιδεψει μεσω του μεταλλου για να κατεβει κατω(απο αυτο παιρνεις και την βασικη διαφορα στο σωμα στο ανοικτο,δεν σπαει η κρεμα καθολου απο επαφη καπου).
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.581
Reaction score
93.293
...και να ρωτήσω εγώ ως καθαρά περιστασιακός πότης καφέ (περί τους 10 ετησίως, ω ναι)....

...πόση ώρα σας παίρνει να ετοιμάσετε έναν espresso?

Όλα αυτά που περιγράφονται είναι μέρος του χόμπι. Ο χρόνος είναι σχετικός αν ευχαριστιέσαι τη διαδικασία.

Προσωπικά, μετά από περίπου 15 χρόνια παίδεμα με διάφορες μηχανές και μύλους μεσαίας κατηγορίας (Gaggia, Rancilio, Mahlkonig κλπ), έχω βολευτεί από το 2019 με το ντουέτο της Sage (Breville), Bambino Plus και
Smart Grinder Pro.

Ο κύριος λόγος είναι η ευκολία. Η ύπαρξη του ThermoJet που σε 3 δευτερόλεπτα φέρνει το νερό στους 93 βαθμούς είναι έρωτας. Ένα flush στο άδειο portafilter για να ζεσταθεί και έτοιμος. Κατέληξα σε αυτά που κορόιδευα παλιότερα, τότε που ασχολούμουν με PIDs, αντλίες, βλάβες, μετρήσεις και γενικότερα χάσιμο χρόνου για το κάτι παραπάνω που είναι συζητήσιμο μπροστά στην "ταλαιπωρία".

Κατάλαβα ότι πήγαινα να γίνω χαϊεντάς (μακριά από μένα...). Το χόμπι μου είναι η απόλαυση του καφέ, η διαδικασία είναι αγγαρεία. Πάντα θα προτιμήσω να πιω τη νέα ποικιλία στα εξειδικευμένα μαγαζιά που επισκέπτομαι από το να παιδεύομαι και να καθαρίζω στο σπίτι. Στο σπίτι φτιάχνω 4 με 6 καφέδες τη μέρα, χωρίς σταθερό ωράριο. Πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Επειδή όμως το χόμπι της κατανάλωσης δεν ελέγχεται, πριν λίγες μέρες παράγγειλα και περιμένω την Barista Touch Impress. Ακριβώς ό,τι σιχαινόμουν: μύλος και εσπρεσιέρα σε ένα. :biggrin: O μύλος είναι Baratza (Η Sage αγόρασε τη Baratza). Η πρώτη μηχανή που παντρεύει την ευκολία της αυτόματης με τις ρυθμίσεις του ψυχάκια. 8-)

 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.581
Reaction score
93.293
γιατί όχι oracle;
Η Barista Touch Impress είναι μοντέλο 23. Πρακτικά είναι ισοδύναμη με τις Oracle στη μισή τιμή. Το ατού της Oracle είναι το dual boiler αν κάποιος πρέπει να κάνει πολλά ροφήματα στη σειρά. Το οποίο είναι μείον για μένα λόγω χρόνου θέρμανσης.

Η Oracle στην περίπου διπλή τιμή είναι αυτή τη στιγμή ασύμφορη για τον οικιακό χρήστη και πιστεύω ότι θα υπάρξει σύντομα update.
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.107
Reaction score
139.517
παράγγειλα και περιμένω την Barista Touch Impress. Ακριβώς ό,τι σιχαινόμουν: μύλος και εσπρεσιέρα σε ένα. :biggrin:
Την καλύτερη δουλειά έκανες, μόνο τις βλάβες και το καθάρισμα φοβάμαι σε αυτές τις "όλα σε ένα", τίποτε άλλο. Μια χαρά καφέ φτιάχνουν, αυτό είναι βέβαιο.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.581
Reaction score
93.293
Κάποια στιγμή θα κλατάρει η αποθήκη
Ψάχνοντας κάποια ρούχα (αφόρετα) στη μία αποθήκη, βρήκα το YAMAHA RS7000 με μηδέν ώρες χρήσης. Ήταν η εποχή που το είχα αγοράσει μαζί με το MPC της AKAI και εκ του αποτελέσματος δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. :roflmao:
Είχα ξεχάσει εντελώς την ύπαρξή του.
 


n_olympios

Μαντιναδόρος!
Moderator
Μηνύματα
5.996
Reaction score
12.788
Ψάχνοντας κάποια ρούχα (αφόρετα) στη μία αποθήκη, βρήκα το YAMAHA RS7000 με μηδέν ώρες χρήσης. Ήταν η εποχή που το είχα αγοράσει μαζί με το MPC της AKAI και εκ του αποτελέσματος δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. :roflmao:
Είχα ξεχάσει εντελώς την ύπαρξή του.
Το θέλω να κάνει παρέα με το EX-7 μου!
 



Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Όλα αυτά που περιγράφονται είναι μέρος του χόμπι. Ο χρόνος είναι σχετικός αν ευχαριστιέσαι τη διαδικασία.

Προσωπικά, μετά από περίπου 15 χρόνια παίδεμα με διάφορες μηχανές και μύλους μεσαίας κατηγορίας (Gaggia, Rancilio, Mahlkonig κλπ), έχω βολευτεί από το 2019 με το ντουέτο της Sage (Breville), Bambino Plus και
Smart Grinder Pro.

Ο κύριος λόγος είναι η ευκολία. Η ύπαρξη του ThermoJet που σε 3 δευτερόλεπτα φέρνει το νερό στους 93 βαθμούς είναι έρωτας. Ένα flush στο άδειο portafilter για να ζεσταθεί και έτοιμος. Κατέληξα σε αυτά που κορόιδευα παλιότερα, τότε που ασχολούμουν με PIDs, αντλίες, βλάβες, μετρήσεις και γενικότερα χάσιμο χρόνου για το κάτι παραπάνω που είναι συζητήσιμο μπροστά στην "ταλαιπωρία".

Κατάλαβα ότι πήγαινα να γίνω χαϊεντάς (μακριά από μένα...). Το χόμπι μου είναι η απόλαυση του καφέ, η διαδικασία είναι αγγαρεία. Πάντα θα προτιμήσω να πιω τη νέα ποικιλία στα εξειδικευμένα μαγαζιά που επισκέπτομαι από το να παιδεύομαι και να καθαρίζω στο σπίτι. Στο σπίτι φτιάχνω 4 με 6 καφέδες τη μέρα, χωρίς σταθερό ωράριο. Πρέπει να γίνουν γρήγορα.

Επειδή όμως το χόμπι της κατανάλωσης δεν ελέγχεται, πριν λίγες μέρες παράγγειλα και περιμένω την Barista Touch Impress. Ακριβώς ό,τι σιχαινόμουν: μύλος και εσπρεσιέρα σε ένα. :biggrin: O μύλος είναι Baratza (Η Sage αγόρασε τη Baratza). Η πρώτη μηχανή που παντρεύει την ευκολία της αυτόματης με τις ρυθμίσεις του ψυχάκια. 8-)

Μεγιες περιμενουμε μινι παρουσιαση,ο μονος ενδιασμος μου ειναι ο lance δεν τον γουσταρω καθολου μπορει να σου μιλαει για βλακειες για πολλες ωρες ουστ και παλι ουστ :roflmao:
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.581
Reaction score
93.293
Μεγιες περιμενουμε μινι παρουσιαση,ο μονος ενδιασμος μου ειναι ο lance δεν τον γουσταρω καθολου μπορει να σου μιλαει για βλακειες για πολλες ωρες ουστ και παλι ουστ :roflmao:
Εγώ αντιθέτως τον γουστάρω κι ας το τραβάει υπερβολικά. :biggrin:

Ορίστε μία παρουσίαση από άλλο αξιόπιστο κανάλι:

 




Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.267
Μηνύματα
2.969.373
Members
38.292
Νεότερο μέλος
Neroponti
Top