BBQ Weber Spirit and other grills in action

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
πέρασα λίγο ελαιόλαδο επάνω,
Το ελαιόλαδο καίγεται σε χαμηλή θερμοκρασία, δεν συνιστάται για τέτοια χρήση ψησταριάς.

Για να μην ψάχνεις ειδικά λάδια (αβοκάντο κλπ) που καίγονται σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από το ελαιόλαδο, θα πρότεινα να βάζεις γενικά ζωικό βούτυρο, ή καθαρό λίπος χοίρου ή μοσχαριού (σε μορφή μαλακού βουτύρου θα το βρεις), κι άμα βρεις από wagyu θα γίνονται όλα υπερβολικά πιο νόστιμα.

Reaction score
5.550
Δεν κόλλησε σχεδόν τίποτα και καθάρισε εύκολα με σφουγγάρι χωρίς τρίψιμο.
Σε καυτή επιφάνεια ρίξε παγάκια ή νερό. Με μαλακή σπάτουλα σιλικόνης θα φύγουν όλα. Σκούπισμα με χαρτί κουζίνας στο τέλος.

vlasis

Φωτογράφος!
Reaction score
7.715
Ρε λεβεντες μου για πειτε μου...τα μπιφτεκια ποση ωρα περιπου θελουν να ψηθουν ?ειδικα στην αρχη ποση ωρα ανα πλευρα πρεπει να τα εχουμε πριν τα γυρισουμε?για πειτε ρε χοληστερινατοι τυποι....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358

Πρώτο πρώτο σχόλιο τέρμα κάτω στο ανωτέρω λινκ:

<<Nice Fat for Cooking with a 420° Smoke Point.>>

😎

profi

Γκαντεμόσαυρος του λασπολόγου
Reaction score
1.438
Ρε λεβεντες μου για πειτε μου...τα μπιφτεκια ποση ωρα περιπου θελουν να ψηθουν ?ειδικα στην αρχη ποση ωρα ανα πλευρα πρεπει να τα εχουμε πριν τα γυρισουμε?για πειτε ρε χοληστερινατοι τυποι....
Εξαρτάται από το πάχος κ την ένταση της εστίας,low and slow is a good strategy κ αν δεν έχεις θερμόμετρο κάνε το κόλπο με την σταγόνα στο τηγάνι

Πρώτο πρώτο σχόλιο τέρμα κάτω στο ανωτέρω λινκ:

<<Nice Fat for Cooking with a 420° Smoke Point.>>

😎
420° F οχι κελσίου υποθέτω
Το βγάζουν κ σε σπρέι

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
420° F οχι κελσίου υποθέτω
Το βγάζουν κ σε σπρέι
Ναι, φυσικά σε F. Το λάδι ελιάς έχει ήδη καεί εκεί.

Δυστυχώς δεν έχω βρει ακόμα διαθέσιμο να αγοράσω.
Άμα βρεις, πες μου. ❤

τα μπιφτεκια ποση ωρα περιπου θελουν να ψηθουν ?
Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Εξαρτάται από την θερμοκρασία που τα ψήνεις, το πάχος τους, και φυσικά από τη σύστασή τους.

spylab

Shalom
Moderator
Reaction score
34.949
4 + 3 min -/+ 20%

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
Ενδιαφέρον πίνακας, να με κατάταξη κατά θερμοκρασία:

1000010806.png

Το λάδι από αβοκάντο 🥑 ως γνωστόν είναι κορυφή, αλλά (όπως όλα) αφήνει μια μυρωδιά που σε άλλους αρέσει, σε άλλους όχι.

Μετά είναι διάφορα σπορελαια που αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δε τα θεωρώ λάδια της προκοπής τα σπορελαια γενικά, πέραν της γεύσης που αφήνουν.

Για τις τηγανητές πατάτες λόγου χάριν, που τυπικά γίνονται σε σπορελαια, έχουν βγει διάφορα στη φόρα που δείχνουν πολύ βλαβερά στοιχεία λόγω αυτών των λαδιών.

Για μένα, βούτυρο και μοσχαρίσιο λίπος (κατά προτίμηση wagyu) είναι τα καλύτερα γευστικά και της προκοπής, όχι σπορελαια και αηδιες.

Το ελαιόλαδο είναι ο,τι πρέπει για σαλάτα, για να το φας ωμό, να ευχαριστηθείς τη γεύση του.

Τιπ: για τηγανητά αυγά, λίγο χοιρινό λίπος στο τηγάνι (αντί λαδιού) δίνει εξαιρετική νοστιμιά. Είναι σα να έχεις βάλει μπέικον, χωρίς το μπέικον. 😁🤣😜🤪

Αν αγοράσετε βούτυρο από χοιρινό λίπος, είναι σχεδόν λευκό, ενώ το βούτυρο από μοσχάρι είναι κιτρινωπό.

Last edited:

Reaction score
149
Για τις τηγανητές πατάτες λόγου χάριν, που τυπικά γίνονται σε σπορελαια, έχουν βγει διάφορα στη φόρα που δείχνουν πολύ βλαβερά στοιχεία λόγω αυτών των λαδιών.
Και με τι τις τηγανιζουμε τοτε;

melina

Cargo 200
Reaction score
43.624
Αποφεύγουμε κάθε refined (ραφιναρισμένο) αλλιώς πηγαίνουμε κατευθείαν σε βαλβολίνες και δεν ασχολούμαστε με το smoking point :biggrin: .
Από τα φυτικά μη ραφιναρισμένα λάδια το ελαιόλαδο επιδεικνύει την καλύτερη αντοχή παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία (περί τηγανίσματος πατάτας με σπορέλαια και τέτοια...).

Reaction score
24.355
Εγώ έχω πάρει ένα πορτοκαλί ματζουνι windmill κάτι, βάζω μια αστεία ποσότητα ( τύπου κοκκος αρακά) στην ειδική καλτσούλα που έχω για αυτή τη δουλειά και περνάω τις σχάρες ένα χεράκι σχεδόν κάθε φορά αφού τις καθαρίσω με τη συρματοβουρτσα.
Η καλτσούλα μένει λιπαρή για πολλές μέρες οπότε η ποσότητα που απαιτείται είναι μόνο όση μείνει στη σχάρα άρα μόνο όση χρειάζεται τελικά.
Αντίθετα σε πιο λεπτόρευστα λιπαντικά, ασχέτως αντοχής τους , επειδή θα στάξουν και κατά την εφαρμογή και κατά το ψήσιμο η κατανάλωσή τους είναι σχετικά μεγάλη.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
140.358
Και με τι τις τηγανιζουμε τοτε;
Με ελαιόλαδο είναι οι πιο νόστιμες που έχω φάει..

Ωστόσο, τελευταία τις κάνω στην αεροφρυτέζα, όχι τηγανητές. Καμιά φορά τις ψεκάζω με ελαιόλαδο.

Για τις μπριζόλες στην μαντεμενια σχάρα δε βάζω λάδι, έχουν λίπος οι ίδιες, φτάνει αυτό.
Και για τα μπιφτέκια φτάνει το δικό τους λίπος, ούτε αυτά δε κολλάνε στο μαντέμι.

Reaction score
149
Ελαιολαδο βαζω κι εγω αν και τωρα με την τιμη που εχει... εσφιξαν τα τηγανισματα >:( Τωρα δοκιμαζω τις λεγομενες γαλλικες, δηλαδη βρασιμο και μετα στο τηγανι με ελαχιστο ειτε λαδι ειτε βουτυρο. Ενιοτε και με τη φλουδα.

Μπριζολες χοιρινες, λουκανικα και κιμαδες, επισης ξεκιναω χωρις λαδια/βουτυρα, καπου στα ενδιαμεσα σβυνω με οτι πινω εκεινη την ωρα, μπυρα, κρασι, ουζο κτλ και ισως στο τελος ριξω καμμια σταγονα λαδι.

Φριτεζες δεν θελω να ασχοληθω, ειχα παλιοτερα και δεν με βολεψε, ειδικα στο καθαρισμα.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
87.149
Ρε λεβεντες μου για πειτε μου...τα μπιφτεκια ποση ωρα περιπου θελουν να ψηθουν ?ειδικα στην αρχη ποση ωρα ανα πλευρα πρεπει να τα εχουμε πριν τα γυρισουμε?
30 δευτερόλεπτα και πολύ είναι

Reaction score
5.550
Σε μαντεμένια πλάκα στο bbq με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, οι πατάτες γίνονται πιο νόστιμες κι από τηγανητές.

Reaction score
149
Σε μαντεμένια πλάκα στο bbq με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, οι πατάτες γίνονται πιο νόστιμες κι από τηγανητές.
Ελαιολαδο να κολυμπανε η απλως να ψηνονται ?

Παλια ειχα διαβασει οτι για να παρουν κοκκινο χρωμα και καλυτερη γευση, τις αφηνεις ενα 24ωρο σε νερο με αλατι και λεμονι στο ψυγειο. Τις βγαζεις καμμια ωρα πριν να παρουν θερμοκρασια δωματιου και να στεγνωσουν. Και να ειναι καπως χοντροκομμενες.

Reaction score
5.550
Να υπάρχει εμφανές λάδι στην πλάκα, όχι σε βαθμό να κολυμπάνε.
Και με συχνό άλλαγμα πλευράς. Πλακέ κομμένες, ούτε χοντροκομμένες, ούτε και φλούδες.

Κάθε είδους προετοιμασία από μέρες και ώρες πριν, την απορρίπτω ως μη πρακτική για μένα.

Staff online

• rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.500