- Reaction score
- 89.800
Συμφωνώ σε όλα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αυτογνωσία.
Εδώ είστε για τα περί ΚΟΜ, Μπρέτσο και λοιποί. Βασικά, χειρότερα ψώνια και τάχα μου δήθεν, σοβαροφανείς τύπους από τους κουρσάδες δύσκολα θα βρεις (γενικεύω τώρα, αλλά μία γενική τάση την πιάνεις στον αέρα) και το εν λόγω subreddit τρολλάρει ασύστολα αυτή ακριβώς την μενταλιτέ.
Προσωπικά κάνω ποδήλατο για το κέφι μου και τη βόλτα (εν είδει διαλογισμού όπου το μυαλό κάπως ησυχάζει από τις ακατάπαυστες σκέψεις, if you know what I mean) χωρίς fancy tech gadgets και αρνούμαι να κυκλοφορώ στη Λαυρίου λες και συμμετέχω στο Tour De France, αλλά καταλαβαίνω αν κάποιος το βλέπει πιο "επαγγελματικά" και ως προπόνηση όπου θέτει στόχους που οφείλει να υπερβεί κάθε φορά.
Θυμάμαι είχα πάει να πάρω μεταχειρισμένη μία κούρσα πέρυσι και ο τύπος που μου την πούλησε ήταν ο κλασικός κουρσάς όπου όσο γρήγορα ενεπλάκη με το άθλημα, άλλο τόσο η παρέα του άλλαξε γούστα και το γύρισε στην.. ορειβασία (κατά δήλωση του όλα αυτά), με αποτέλεσμα να πουλάει ό,τι είχε και δεν είχε επενδύσει στο σπορ. Επέμενε να προσπαθεί να με πείσει να πάρω οπωσδήποτε τα κατάλληλα παπούτσια, clipless pedals και εννοείται να βρω την κατάλληλη παρέα με την οποία θα πηγαίνω στο Σούνιο και αφού πρώτα θα εκπαιδευτώ στην τέχνη του πέλοτον!
Δεν αντιμίλησα τότε, αλλά θεωρώ αυτήν την πρόσληψη της ποδηλασίας δρόμου εντελώς περιοριστική, όπου ουσιαστικά μπαίνει με το ζόρι ένα barrier εν είδει gatekeeping και να δεν ακολουθήσεις είσαι ο ερασιτέχνης και χάνεις την ουσία. Βασικά αυτοί χάνουν την ουσία θεωρώ, αναλωνόμενοι σε ένα ατέρμονο κυνήγι των βατ, των επιδόσεων, του ΚΟΜ, του ανταγωνισμού, του να κερδίσω 45 γρ. βάρος που υποτίθεται θα με κάνουν πιο γρήγορο (η κοιλίτσα όμως πετάγεται καλά κάτω από το τζέρσευ!), του upgrading κάθε τρεις και λίγο, και της γενικότερης γυαλάδας που λέει και ο Μπρέτσος (αν κάποιος το "έχει" και θέλει να μπλεχτεί τόσο πολύ κανένα πρόβλημα, αλλά μη μας τα ζαλίζει και των υπόλοιπων, γενικά μιλάω). Και γενικά φρονώ πως είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η άποψη που προβάλλετε και εδώ, ότι αν δεν έχεις 3-4 χιλιάρικα να σπαταλήσεις δεν μπορείς καν να μπεις στο άθλημα, είτε αυτό λέγεται ποδηλασία είτε τρέξιμο, όπου κάποιοι ισχυρίζονται ότι χρειάζεσαι 1500 ευρώ το χρόνο σε παπούτσια για να πεις ότι κάπως ξεκίνησες. Και βλέπεις μετά κάτι 70χρονους που κάνουν τούρινγκ με κάτι φθηνά χρεπάκια του '70 και σανδαλόκαλτσα στο πετάλι και λες, ορίστε παράδειγμα!
Η έξτρα δικιά μου κριτική έχει να κάνει με την ισοπέδωση των κατηγοριών των ποδηλατών. Ποδηλάτης θεωρείται ο commuter, ο εναλλακτικός, ο χομπίστας, ο χασομέρης, ο επιδειξίας, ο ασκούμενος, ο αθλητής. Ο 15χρονος, ο εργένης 30άρης, ο 40άρης που ψάχνει λόγο να το σκάσει από την οικογένεια, ο 60άρης που αρνείται να γεράσει.
Όλοι αυτοί είναι ποδηλάτες στους απέξω και αντιμετωπίζονται το ίδιο.
Μεταξύ τους είναι στην καλύτερη αταίριαστοι και συνήθως "εχθροί".
Λογικό είναι να φέρνουν στο ποδήλατο την κοσμοθεωρία τους και να δημιουργούν φιλίες ή εντάσεις.