Apple Silicon

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.258
Σκέφτομαι να χτυπήσω αυτό. Καθημερινή απλή χρήση. Τι λέτε; Επίσης δεν ξέρω αν πρέπει να πάω σε 24άρα μνήμη ή όχι.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.742
Για καθημερινή απλή χρήση έκδοση pro; Δεν υπάρχει κανένας λόγος παρά μόνο κάλυψη ψυχολογικών ανασφαλειών.

alexis

Reaction score
30.258
Κατά πρώτον δεν υπάρχει χώρος για δεύτερο γραφείο στο σπίτι. Σε αυτό που είχα έχει κάνει κατάληψη η σύζυγος από τις αρχές της πανδημίας, καθώς δουλεύει και από εκεί ακόμα και σήμερα κάποιες μέρες τη βδομάδα. Αν και κοιτούσα ένα στα 1500€ με 24άρα μνήμη και 1 τέρα δίσκο, αν πάρω Mac Mini θα είναι σαν να μην έχω υπολογιστή.

Μετά μου έχει λείψει η φορητότητα. Βολεύει το laptop γενικά, συν ότι είναι πλέον η μόνη μου επιλογή. M4 Air δεν υπάρχει, οπότε πάμε σε Pro. Μ3 Air 16/512 στα 1600€ δεν ξέρω αν αξίζει για 360€ να πάρω μια γενιά πίσω. Το Pro δεν με χαλάει καθώς έχει και καλύτερο αερισμό, οπότε αν κάνω τίποτα βιντεάκια θα παίξει καλύτερα μπάλα. Απλά σκέφτομαι για 16 ή 24 μνήμη. Αν αξίζει τα +240€.

Last edited:

alexis

Reaction score
30.258
Plus, ευελπιστώ ότι θα το κρατήσω καμιά δεκαετία, οπότε τα 16 δεν τα βλέπω να φτουράνε.

melina

Cargo 200
Reaction score
42.742
Τώρα που το βλέπω καλύτερα είναι Macbook Pro με απλό Μ4 chip (όχι Μ4 pro).
Αν θέλεις σώνει και καλά να πας στην τελευταία γενιά τότε βάλε και τα 24 και ξέχασε το για πολλά πολλά χρόνια.

alexis

Reaction score
30.258
Ναι. Είναι ο MacBook Pro με τον απλό Μ4. Δεν έχω κανένα λόγο να πάω σε Μ4 Pro.
Αυτό θέλω να κάνω. Με τα 24 νομίζω ότι καθαρίζω για μια δεκαετία. Εύκολα.

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
10.095
καθαρίζω για μια δεκαετία
Έλα τώρα ρε φίλε...

Δηλαδή πας να μας πείσεις ότι σε 5 χρόνια που θα βγεί ο M9 και θα είναι διάφανος και θα έχει δεν ξέρω και εγώ τι, δεν θα μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις λάπτοπ;

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.652
Μ3 Air 16/512 στα 1600€ δεν ξέρω αν αξίζει για 360€ να πάρω μια γενιά πίσω.
Σε καμιά περίπτωση. Εφ' όσον δεν το έχεις ήδη, άσε το στην άκρη και πάρε τον M4. 16GB μόνον αν δεν γίνεται αλλιώς. Αν μπορείς να φτάσεις τα 32GB, προτίμησέ τα εμφατικά, με 512άρη δίσκο. Το δίσκο μπορείς να τον ξεφορτώσεις αν φρακάρει το πράγμα. Με τη ram δεν μπορείς να κάνεις τίποτε.

alexis

Reaction score
30.258
Έλα τώρα ρε φίλε...

Δηλαδή πας να μας πείσεις ότι σε 5 χρόνια που θα βγεί ο M9 και θα είναι διάφανος και θα έχει δεν ξέρω και εγώ τι, δεν θα μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις λάπτοπ;
Όχι. Όπως έχω κάνει και με την 46άρα Samsung FHD που έχω στο σαλόνι, με τον Anthem του 2011 που ακόμα έχω στο σύστημα, με τον iMac του 2011 που είναι ο σημερινός υπολογιστής μου, κλπ κλπ. Δεν αλλάζω για να αλλάξω, δεν έχω τέτοια ψυχολογικά, ευτυχώς. Απλά ο iMac αρχίζει να έχει θέματα που δεν αξίζει να ασχοληθώ άλλο, για 13 (πάμε 14) ετών μηχάνημα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.795
Ένα Android λειτουργικό σύστημα, αυτό των κινητών τηλεφώνων, είναι σαφώς πιο "ελαφρύ", και βλέπουμε εκεί τις εξελίξεις του hardware όσον αφορά την ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιείται.

Στα pixel 8 λόγου χάριν, οι διαθέσιμες επιλογές είναι είτε με 8 GB ram, είτε με 12.
Στα pixel 9, είναι είτε 12 είτε 16 GB ram.

Εν τω μεταξύ, νέες εκδόσεις κινητών βγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο..

Τα 16 δηλαδή, είναι για τώρα πολύ καλά, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι σε 4-5 χρόνια, ιδίως με την αύξηση των εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο ΑΙ.

Τα 24 δε ξέρω αν θα βγάλουν (έστω σερνάμενα) μια 10-ετια, για 5-ετια νομίζω θα είναι οκ.

alexis

Reaction score
30.258
Ένα Android λειτουργικό σύστημα, αυτό των κινητών τηλεφώνων, είναι σαφώς πιο "ελαφρύ", και βλέπουμε εκεί τις εξελίξεις του hardware όσον αφορά την ποσότητα μνήμης που χρησιμοποιείται.

Στα pixel 8 λόγου χάριν, οι διαθέσιμες επιλογές είναι είτε με 8 GB ram, είτε με 12.
Στα pixel 9, είναι είτε 12 είτε 16 GB ram.

Εν τω μεταξύ, νέες εκδόσεις κινητών βγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο..

Τα 16 δηλαδή, είναι για τώρα πολύ καλά, και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι σε 4-5 χρόνια, ιδίως με την αύξηση των εφαρμογών που θα χρησιμοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο ΑΙ.

Τα 24 δε ξέρω αν θα βγάλουν (έστω σερνάμενα) μια 10-ετια, για 5-ετια νομίζω θα είναι οκ.
8 έχει το A52 του 2021 που έχω και είναι μια χαρά το 2024. Δεν το πήρα για rendering αλλά για τηλέφωνο. Το iMac του 2011 που έχω δεν έχει θέματα μνήμης με τα 12 που έχει. Άλλα είναι τα προβλήματα του. Χαλαρώστε λίγο λέω εγώ γιατί βλέπω τσιμπάτε πολύ εύκολα στις επιταγές του marketing.

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.756
Το βασικό (για εμένα) όταν αγοράζεις συσκευή όπως laptop είναι, σου έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο ότι θα αντέξει 10 χρόνια;

Ναι, το ξέρω ότι έχουν καλό hardware τα mac και το ξέρω ότι το προηγούμενο σου άντεξε, αλλά αυτό δεν είναι εγγύηση ότι και το καινούργιο δεν θα χαλάσει. Και είναι κρίμα να δίνεις ένα σκασμό λεφτά σήμερα "για να το έχω 10 χρόνια" και στα 3 να σου χαλάσει και να πρέπει να το σουτάρεις.

Εγώ πάντα παίρνω το φθηνότερο δυνατό που θα με καλύψει για 3-4 χρόνια και μετά αν έχει παλιώσει και δεν με καλύπτει πια παίρνω άλλο (που στην πράξη παραπάνω θα τα κρατήσω). Έτσι και λεφτά δεν δίνω προκαταβολικά και πιο καινούργια μηχανήματα μπορώ να έχω αν/όταν τα χρειάζομαι.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.795
8 έχει το A52 του 2021 που έχω και είναι μια χαρά το 2024. Δεν το πήρα για rendering αλλά για τηλέφωνο. Το iMac του 2011 που έχω δεν έχει θέματα μνήμης με τα 12 που έχει. Άλλα είναι τα προβλήματα του. Χαλαρώστε λίγο λέω εγώ γιατί βλέπω τσιμπάτε πολύ εύκολα στις επιταγές του marketing.
Το "μια χαρά" είναι υπό συζήτηση.

Όπως εξηγούν οι κατασκευαστές των κινητών, πλέον βάζουν 16-αρα μνήμη για τις αυξημένες δυνατότητες χρήσης ΑΙ, οι οποίες δεν γίνεται να τρέξουν σε λιγότερη, είναι εντελώς αδύνατον.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο εκτόξευσης της ΑΙ, και τα επόμενα 2 χρόνια θα γίνει χαμός.

Είναι δύσκολο να κοιτάξεις τι θα γίνεται σε 10 χρόνια.

Καλύτερα να πάρεις μια πιο φτηνή συσκευή με άξονα 3-ετιας, όπως λέει ο ανωτέρω, και βλέποντας και κάνοντας.

alexis

Reaction score
30.258
Οκ. Ας το δούμε λίγο. Λογικά ένα Μ2 θα με καλύψει για 3-4 χρόνια. Και ας βγήκε το 2022 και ας έχει χοντρικά 5 χρόνια αναβαθμίσεις (ξεκινώντας από το 2022). Ένα MacBook AIr M2 16/512 έχει 1740€. Απορρίπτεται.

Αν πάω σε MacBook Air M3 16/512 έχει 1600€.
Αν πάω σε MacBook Pro Μ3 16/1ΤΒ έχει 2500€. Απορρίπτεται.

Και τα Μ2 και τα Μ3 είναι 13" που τα θεωρώ μικρά.

Αν πάρω το ολοκαίνουργιο MacBook Pro M4 με 16/512 με 14άρα οθόνη έχει 1970€. Και 2210€ με 24άρα μνήμη. Και θα έχω άλλα 5 χρόνια updates.

Tα παραπάνω εμένα μου λένε πως η καλύτερη αγορά είναι o Μ4 ακόμα και σαν τιμή. Αποκλείεται να δώσω 1600€ για MacBook Air 13" M3 και να λυπηθώ τα +370€ ενός MacBook Pro 14" M4. Το θέμα είναι με 16 (1970€) ή με 24 (2210€).

Το δίλημμα MacBook Air M3 16/512 1600€ vs MacBook Pro M4 24/512 2210€ είναι ας πούμε πως στην περίπτωση που χαλάσουν στα 5 χρόνια έχεις "χάσει" 600€ με τον Μ4.

Last edited:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.335
Members
38.170
Νεότερο μέλος
Jargy@