Ένα απόγευμα στου Κώστα Ear

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.229
Ομολογουμένως δεν το "ζόρισα" με κομμάτια που ξέρω να έχουν πολύ χαμηλό και τονισμένο μπάσο, μέχρι βαθιά μέσα στους υπόηχους, διότι απλώς άκουγα γνωστές μουσικές που μ'αρέσουν, δεν έψαχνα να βρω τυχόν αδυναμίες στα άκρα του φάσματος.

Εν καιρώ θα επανέλθω επ'αυτού, αλλά δεν αποτελεί προτεραιότητα. Γενικώς στα ακουστικά δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα αυτό.

Διότι σ'ολοκληρη την 1η οκτάβα (και χαμηλότερα βεβαίως), ακόμα κι αν το αφτί ακούει το ίδιο πράμα (ότι ακούει), εαν λείπει η κρουστική αντίληψη από το υπόλοιπο σώμα (σωματικές κοιλότητες με αέρα, κοίλα σπλάχνα, οστά, κλπ), είναι μειωμένη η αίσθηση που λαμβάνεις.

Ακόμα και η δόνηση της πλάτης της πολυθρόνας είναι ένα απολαυστικό στοιχείο στο ρυθμικό μπάσο ενός μπιτάδικου κομματιού όπως πχ σε Μόμπι, και μικρές τροποποιήσεις σε αυτό μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την απόλαυση της ακρόασης, και το immersion (είτε σε μουσική είτε σε ταινίες).

Όπως αν στέκεσαι μπροστά σε ένα σετ ντραμς, θα νιώθεις όλες τις μποτιές σ' ολόκληρο το σώμα σου, και σε μια συναυλία με ηλεκτρικό μπάσο, θα νιώθεις τις χορδές του μπάσου σ'ολη τη σπονδυλική στήλη σου. Άμα φύγει αυτή η αίσθηση από το σώμα, ασχέτως αν παραμείνει για την ακοή όμοιο το άκουσμα, μειώνεται η αίσθηση αληθοφάνειας και συμμετοχής, μειώνεται το immersion.

Καλώς ή κακώς, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις χαμηλές συχνότητες με ολόκληρο το σώμα του, όχι μόνον με τα αυτιά του. Ως εκ τούτου, η ακρόαση με ακουστικά έχει εκ των πραγμάτων ένα έλλειμμα εκεί. Μικρό το κακό όμως, διότι άλλα πράγματα, μετράνε περισσότερο.

Reaction score
2.059

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την κριτική τoυ για τα Shure SRH 1840 τα οποία χρησιμοποιώ κι εγώ ως κύρια ακουστικά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.229

Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την κριτική τoυ για τα Shure SRH 1840 τα οποία χρησιμοποιώ κι εγώ ως κύρια ακουστικά.
Αυτός άκουσε τα Neumann τα 20-αρια, όχι τα 30-αρια που πήρα.
Έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

ΥΓ. Έχω παραγγείλει κι ένα balanced καλώδιο σύνδεσης των ακουστικών, αφού το υποστηρίζουν τα ίδια, και διαθέτει ανάλογη έξοδο ο ενισχυτής που απέκτησα, κι όλοι όσοι το δοκίμασαν μιλάνε για αισθητή βελτίωση, κάτι που είναι λογικό σε οποιαδήποτε balanced σύνδεση σε σχέση με την unbalanced.
Θα το έχω σε λίγες ημέρες, οπότε θα κλείσει κι αυτό το θεματάκι, ώστε να εκμεταλλευτώ πλήρως τις δυνατότητες των ακουστικών, αλλά και του ενισχυτή τους.

Last edited:

Reaction score
3.719
Καλοάκουστα,
με ποιόν ενισχυτή τα παίζεις; χρειάζονται ανάλογα συνοδά.

Reaction score
2.059
Αυτός άκουσε τα Neumann τα 20-αρια, όχι τα 30-αρια που πήρα.
Έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

ΥΓ. Έχω παραγγείλει κι ένα balanced καλώδιο σύνδεσης των ακουστικών, αφού το υποστηρίζουν τα ίδια, και διαθέτει ανάλογη έξοδο ο ενισχυτής που απέκτησα, κι όλοι όσοι το δοκίμασαν μιλάνε για αισθητή βελτίωση, κάτι που είναι λογικό σε οποιαδήποτε balanced σύνδεση σε σχέση με την unbalanced.
Θα το έχω σε λίγες ημέρες, οπότε θα κλείσει κι αυτό το θεματάκι, ώστε να εκμεταλλευτώ πλήρως τις δυνατότητες των ακουστικών, αλλά και του ενισχυτή τους.
Καλοάκουστα τα καινούργια ακουστικά σου.
Τα NDH 30, λένε όσοι τα άκουσαν, ότι είναι καλύτερα από τα NDH-20.

Με την balanced σύνδεση θα έχεις απλά μεγαλύτερη ένταση . Δεν θα υπάρχει αντιληπτή διαφορά στον ήχο, εφόσον ο ενισχυτής σου τα οδηγεί σωστά και σε unbalanced διασύνδεση. Πρόσεξε μην κάψεις κατά λάθος καμία κάψα. Δες επίσης αν ο ενισχυτής σου διαθέτει DC προστασία.
Εχω καταστρέψει αρκετές κάψες ακουστικών στη ζωή μου , ειδικά κατά τη διάρκεια δοκιμών σε ιδιοκατασκευές

Last edited:

Reaction score
2.059
Καμία σχέση, μέρα με τη νύχτα.
Υπερβάλεις
τα NDH 30 επειδή είναι open back έχουν καλύτερα ελεγχόμενο μπάσο, σε αντίθεση με τα NDH-20 που είναι πιο μπασάτα αλλά πολλοί τα προτιμούν για ακρόαση μουσικής.
Και τα δύο είναι πολύ καλά σε γενικές γραμμές και εξαιρετική αγορά.
Δεν ξέρω ποιος τα διέθετε σε προσφορά 'Black Friday' και ποια ήταν η τελική τιμή.

Reaction score
3.719
Υπερβάλεις
τα NDH 30 επειδή είναι open back έχουν καλύτερα ελεγχόμενο μπάσο, σε αντίθεση με τα NDH-20 που είναι πιο μπασάτα αλλά πολλοί τα προτιμούν για ακρόαση μουσικής.
Καθόλου, τα 30 είναι monitor με καλύτερα άκρα και υπεραναλυτικά.

Reaction score
2.059

499€ στο skroutz
Καθόλου, τα 30 είναι monitor με καλύτερα άκρα και υπεραναλυτικά.
Και τα 20άρια, ως κλειστού τύπου, είναι στουντιακά και monitor . Mε λιγότερες διαρροές

Στον Πετρόπουλο ακομα πιο φτηνα τα NDH-30, στα 429€

Screenshot 2024-12-03 144156.jpg

Last edited:

Reaction score
3.719

499€ στο skroutz

Και τα 20άρια, ως κλειστού τύπου, είναι στουντιακά και monitor . Mε λιγότερες διαρροές

Στον Πετρόπουλο ακομα πιο φτηνα τα NDH-30, στα 429€

View attachment 351352
Δες χαρακτηριστικά, μετρήσεις και άκουσε τα συγκριτικά με καλό ενισχυτή & dac για να αντιληφθείς τη διαφορά.

Reaction score
2.059
Οι υπερβολές του τύπου "η μέρα με τη νύχτα" δεν μας κάνουν καλό γιατί παραπέμπουν στη γνωστή ρήση 'περί ορέξεως κολοκυθόπιτα"
Η ίδια υπερβολή επιχειρείται συχνά και στα καλώδια ρεύματος .

Τhe NDH30s have a wider bandwidth, being 3dB down at 12Hz and 34kHz respectively while the NDH20s are 3dB down at 5Hz and 30kHz. Both extend well above and below the frequency limits of human hearing and it could be argued that the differences between their bandwidths are irrelevant, or at least less relevant than the hard-to-avoid differences between open-back and closed-back designs.

Both have the same maximum input power handling of 1000mW and the same continuous input power handling of 200mW. One interesting difference between the NDH20s and NDH30s is the THD specification. At <0.03% THD (1kHz @ 100dB SPL) the NDH30s outperform the NDH20s rating of <0.1% significantly and noticeably. More about that later…

Last edited:

Reaction score
3.719
Νομίζεις, δεν θα το συνεχίσω.
Καλά εσύ πάρε τα 20 & καλώδια από τη λαϊκή.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.250
[QUOTE="costas EAR, post: 3207878, member: 4109

[/QUOTE]
Τον παη, τόν ρώτησες?

Reaction score
2.059
Νομίζεις, δεν θα το συνεχίσω.
Καλά εσύ πάρε τα 20 & καλώδια από τη λαϊκή.
Δεν ενδιαφέρομαι για ακόμα ένα ζευγάρι ακουστικών.
Τα καλώδια της λαϊκής μου, είναι η μέρα με τη νύχτα με τα καλώδια της δικής σου λαϊκής :D

Reaction score
2.059
Εγώ βρήκα καλώδια ΔΕΗ σαν του Μανέστρου στη λαϊκή μου. :spiteful:
Παρε ένα τσουβάλι φασόλια κι ένα ρεβίθια, πριν εξαφανιστούν απο την αγορά, πολύ σύντομα.
Κι άσε τα καλώδια για το τέλος, τα πιο εύκαμπτα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.644
Members
38.216
Νεότερο μέλος
milisios