Υπαρχει φτηνο Hi End?

Reaction score
1
Θα μπω στο θέμα λίγο αργοπορημένος, λέγοντας πως οι περισσότερες απόψεις με βρίσκουν σύμφωνο, όμως πριν γράψω και εγώ την δική μου άποψη θα ήθελα να διασαφηνίσω κάτι σχετικό με αυτό που έγραψε ο φίλος μας ο Σάββας για τα Wadia και στην συνέχεια το διόρθωσε μόνος του, δείχνοντας ωριμότητα και διορατικότητα.

Φίλε Σάββα, σε καμία περίπτωση δεν αντιτάσσομαι σε εσένα, αφού ο ίδιος παραδέχθηκες ότι είχες γράψει κάτι που δεν στέκει. Απλά θα χρησιμοποιήσω αυτό που έγραψες για να κάνω μια μικρή παρέμβαση πριν προχωρήσω παραπέρα.

Αυτό λοιπόν, που θα ήθελα να πω είναι ότι όταν πρόκειται να μιλήσουμε για συσκευές όπως τα Wadia, αλλά και αντίστοιχου επιπέδου ψηφιακά συστήματα, όπως τα Audio Synthesis, τα Krell, τα Weiss, τα dCs, τα Mark Levinson, τα Benchmark, τα Lindemann, τα Audiomeca και τα Resolution Audio, θα πρέπει να έχουμε "γράψει" πολλές ώρες δοκιμαστικών ακροάσεων με αυτά και μάλιστα με συστήματα που να μπορούν να αναδείξουν τις δυνατότητες τους, έτσι ώστε τα συμπεράσματα να είναι πολύ πιο έγκυρα.

Φίλε Σάββα, για να μην γίνει παρεξήγηση, δεν αναφέρομαι καθόλου σε εσένα.

Δεν λέω ...ο παράγοντας "υποκειμενικότητα" είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που τις περισσότερες φορές κρίνει τις επιλογές μας και καθορίζει τις θέσεις μας. Όμως, στην αναπαραγωγή της μουσικής υπάρχουν και ένα σορό άλλα χαρακτηριστικά που άπτονται καθαρά στην σφαίρα της αντικειμενικότητας και όταν έχουμε να κάνουμε με μια πολύ καλή ηχοληψία και παραγωγή, τότε αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Για να γίνω πιο σαφής, θα έλεγα ότι στην περίπτωση ενός π.χ. ψηφιακού συστήματος, τέτοια χαρακτηριστικά είναι η τοποθέτηση των οργάνων και ο ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ τους, το σωστό μέγεθος των σκηνικών διαστάσεων (soundstage), η αληθοφάνεια στις χροιές, το χαμηλό jitter, το υψηλό S/N, η "αναλογικότητα" κλπ. κλπ.
Άσχετα από το αν μας αρέσει να ακούμε μελό, γλυκιάρικα, ξυραφιστά, χρωματιστά, αχρωμάτιστα, laid back ή μπροστιάρικα, τα χαρακτηριστικά που ανέφερα παραπάνω είναι ίδια σε κάθε μουσικό θέμα και αν ο ηχολήπτης και ο παραγωγός έχουν κάνει σωστή δουλειά, το σύστημα θα πρέπει να μας τα δώσει απλόχερα.

Για εμένα λοιπόν, μια μηχανή ή ένα ηχείο θεωρούνται Hi End, όταν μπορούν να μας φέρουν πολύ πιο κοντά στο real thing, άσχετα από τα λεφτά που μας ζητάνε για να τα αποκτήσουμε.

Όμως, για να το πετύχουμε αυτό, όπως είπε και ο φίλος μου ο Νίκος ο Αρβανιτάκης, αλλά και μερικοί άλλοι φίλοι, θα πρέπει να γράψουμε πολλές ώρες ακροάσεων πάνω σε πολλά συστήματα και με πολλούς διαφορετικούς συνδυασμούς μηχανών και ηχείων.

Τέλος, για να απαντήσω στον φίλο μου το Αντρέα τον Καφάτο, στηρίζοντας παράλληλα την άποψη μου σχετικά με το ότι το Hi End δεν έχει όρια τιμής, θα του πω ότι το DAC της Benchmark είναι ένα από τα καλύτερα DAC που έχω ακούσει στην ζωή μου, κοστίζει μόνο 1200 ευρώ και σε καμία περίπτωση δεν θα σας πω τι μηχανές έχει ξεμπροστιάσει, γιατί αν το κάνω θα χρειαστώ σύντομα ...δικηγόρο.

Hi End όμως είναι και το DAC της Audio Synthesis, το οποίο είναι ότι καλύτερο και αναλογικότερο έχω ακούσει ποτέ μου, κοστίζει αρκετά πάνω από τα 5000 ευρώ, έχει στείλει αδιάβαστα πολλά αναλογικά συστήματα των 15000 ευρώ και πιστεύω ότι όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία, αυτό το μηχάνημα, εφόσον πέτυχε τον σωστό ήχο, τα καινούρια το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το φτάσουν. Μακάρι και να το ξεπεράσουν, αλλά έτσι όπως πάμε με το cost cutting ...πολύ αμφιβάλλω.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Αργείς ρε Νικόλα αλλά όταν γράφεις ζωγραφίζεις...

Συμφωνώ σε όλα και τελικά αυτό που βγάζω εγώ σαν συμπέρασμα είναι ότι μπορεί να υπάρξουν καταπληκτικές συσκευές με χαμηλό κόστος αλλά σίγουρα μιλάμε για εξαιρέσεις.

Από εκεί και πέρα τι είναι hi end και τι δεν είναι, ο καθένας έχει διαφορετική προσέγγιση. Νομίζω ότι αυτό που μετράει περισσότερο είναι όχι να αγοράζουμε συνεχώς πράγματα αλλά να μπορέσουμε να βγάλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων των συσκευών μας.
ΑΥΤΟ ακριβώς είναι και η δουλειά της εν λόγω κατηγορίας στο AVSite και αυτό επιδιώκουμε μέσα από τις συζητήσεις μας άπαντες.

Reaction score
1
Brother, ήμουν Γερμανία για δουλειά και ήταν αδύνατον να παρακολουθήσω τις εξελίξεις.

Όσον αφορά αυτά που έγραψες ...συμφωνώ και εγώ μαζί σου.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
136.508
ΙΜΟ υπάρχει φτηνό χάϊ έντ (χάρντγουερ), με περιορισμούς απόκρισης ή έντασης. πχ γκέϊν-κλόουν με φούλ ρέϊντζ ιδιοκατασκευή ηχείο, παίζει "παπάδες" αλλά δεν έχει βαθύ μπάσσο. Ε, βάλε σάμπ.
Χρειάζεται όμως και γνώση, και ενασχόληση.

Τυπικά βέβαια, αν δε τα σκάσεις δεν έχει κοκό.
Και να τα σκάσεις χοντρά....

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
304
Φυσικά υπάρχει και το άλλο άκρο. Κάποιοι ξοδεύουν μία περιουσία για μηχανήματα και τελικά φτιάχνουν έναν ηχητικό φρανκενστάιν....

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.743
Συνεχιζω το post του Σπυρου{κι εχουν 10 βινυλια και 25 cd και σου λενε για εντυπωσεις ακροασεων επι ωρες χωρις να εχουν ακουσει ποτε πως ακουγεται μια κιθαρα ,ενα πιανο ,ενα βιολι live .E λοιπον κυριοι αυτοι ειναι μια αλλη κατηγορια .ΟΙ ΜΗΧΑΝΑΚΗΔΕΣ]

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Να μια επίκαιρη κουβέντα που ξέθαψα από τα παλιά...

Διαβάζοντας τις απόψεις των τότε παροικούντων, διαπιστώνω πόσο περίεργο είναι το γεγονός, από τη μία να συμφωνούμε ότι φθηνό hi end δεν υπάρχει, αλλά από την άλλη δικαίως να σπάμε πλάκα με την διαφήμιση του high fidelity...

Σαν να ελπίζουμε σε κάτι μου φαίνεται...

Reaction score
7
Από τις σοφότερες κουβέντες που έχω διαβάσει τελευταία εδώ μέσα Νίκο..

Αλλιώς θα θέλαμε να είναι τα πράγματα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το πως παρά μόνο θεωρητικά (?)
Ελπίζουμε κάποτε να μπορούμε να ακούσουμε high-end ήχο χωρίς να δώσουμε high-end φράγκα..
θεωρώντας ότι αυτό γίνεται και αναρωτιόμαστε γιατί δεν το κάνουν κάποιοι ή καλύτερα γιατί δεν το
κάνουν περισσότεροι. Κυνηγώντας το best-buy ή το best-value-for-money φτάνουμε στο DIY που είναι
ένα ΕΝΤΕΛΩΣ άλλο πράγμα και στο τέλος αρχίζει η ψυχασθένεια..

Κυρίως να μην τα δίνουμε τσάμπα και να μην μας πιάνουν κορόιδο.Αυτό μας εξοργίζει περισσότερο
και γι αυτό χτυπιόμαστε.

Καλώς ή κακώς αν δεν υπάρχει και η διαφοροποίηση της τιμής ο "μύθος" γκρεμίζεται γιατί απλά είναι
εύκολο για όλους να τον αποκτήσουν και παύει να είναι μύθος.

Reaction score
297
Ας συνεισφέρω λίγο lateral thinking: τις σοβαρότερες και ουσιαστικότερες γνώμες που έχω ακούσει για τη μουσική, τις έχω ακούσει από έναν φίλο μου που έχει ένα πλαστικό σύστημα Sony με ηχεία σε ράφια βιβλιοθήκης. Από hi-endaδες έχω ακούσει πολλά και σωστά για μπάσσα, πρίμα, δυναμικά και εικόνες, αλλά για την ουσία της μουσικής ποτέ τίποτα. Your mileage may have varied 8)

Reaction score
2
πολυ απλα Νικο αυτοι που συμφωνουν με την διαφημηση δεν απαντησαν ΚΑΝ στο thread......γιατι ηξεραν οτι θα γινει της κακομοιρας...!!!!!

και αυτοι που απαντησαν απαντουν σε ολα τα θεματα και μαλλον οχι γιατι διαφωνησαν....;)

Reaction score
2
RDoherty said:
Ας συνεισφέρω λίγο lateral thinking: τις σοβαρότερες και ουσιαστικότερες γνώμες που έχω ακούσει για τη μουσική, τις έχω ακούσει από έναν φίλο μου που έχει ένα πλαστικό σύστημα Sony με ηχεία σε ράφια βιβλιοθήκης.  Από hi-endaδες έχω ακούσει πολλά και σωστά για μπάσσα, πρίμα, δυναμικά και εικόνες, αλλά για την ουσία της μουσικής ποτέ τίποτα.  Your mileage may have varied  8)
οποτε...???

οποιος δεν ξερει πολλα απο μουσικη η δεν παιζει καποιο οργανο η δεν εχει παει σε ωδειο φρε παιδι μου.....δεν πρεπει να ασχολειται με hi-end...???

δεν βλεπω καποιο point στο ποστ σου.......

Reaction score
7
mixalis kanakakis said:
πολυ απλα Νικο αυτοι που συμφωνουν με την διαφημηση δεν απαντησαν ΚΑΝ στο thread......γιατι ηξεραν οτι θα γινει της κακομοιρας...!!!!!

και αυτοι που απαντησαν απαντουν σε ολα τα θεματα και μαλλον οχι γιατι διαφωνησαν....;)
Πολύ καλό επίσης..

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
RDoherty said:
Ας συνεισφέρω λίγο lateral thinking: τις σοβαρότερες και ουσιαστικότερες γνώμες που έχω ακούσει για τη μουσική, τις έχω ακούσει από έναν φίλο μου που έχει ένα πλαστικό σύστημα Sony με ηχεία σε ράφια βιβλιοθήκης.  Από hi-endaδες έχω ακούσει πολλά και σωστά για μπάσσα, πρίμα, δυναμικά και εικόνες, αλλά για την ουσία της μουσικής ποτέ τίποτα.  Your mileage may have varied  8)
Κακώς γενικεύεις διότι εγώ έχω άπειρα παραδείγματα για το αντίθετο και προσωπικά είμαι 100% σίγουρος ότι είναι πολύ πιθανότερο να ακούσω σωστές απόψεις για την μουσική επί της ουσίας αν ακούσω έναν έμπειρο χαϊεντά, παρά από έναν που δεν ασχολείται καθόλου με το σπορ. Εξαίρεση αποτελούν οι επαγγελματίες της μουσικής.

Σε κάθε περίπτωση το σεμινάριο που θα διοργανώσουμε είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι χαϊεντάδες ασχολούνται ουσιαστικά με την μουσική και όχι μόνο με τις μηχανές. Οι χαϊεντάδες πάντα ήταν και τεχνοκράτες και ρομαντικοί...

Reaction score
2
γιατι ρε Νικο και τιποτα να μην ξερεις απο θεωρια (ουτε να διαχωρισεις κιθαρα απο μπασο) δεν ευχαριστιεσαι το αποτελεσμα....??
γιαυτο η μουσικη ειναι η μεγαλυτερη τεχνη.....γιατι μπορει να την νιωσει ο οποισδηποτε........συναισθημα ειναι οχι θεωρια....!!!:)
φυσικα αν εχεις και γνωσεις το αντιλαμβανεσαι αλλιως...αλλαζει το πραγμα.....)

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
mixalis kanakakis said:
γιατι ρε Νικο και τιποτα να μην ξερεις απο θεωρια (ουτε να  διαχωρισεις κιθαρα απο μπασο) δεν ευχαριστιεσαι το αποτελεσμα....??
γιαυτο η μουσικη ειναι η μεγαλυτερη τεχνη.....γιατι μπορει να την νιωσει ο οποισδηποτε........συναισθημα ειναι οχι θεωρια....!!!:)
φυσικα αν εχεις και γνωσεις το αντιλαμβανεσαι αλλιως...αλλαζει το πραγμα.....)
Φυσικά ισχύει αυτό που λες...
Αλλά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το hi end, σαν μοναδική συνθήκη. Hi end είναι η τέχνη του να φιάξεις κάτι που προσομοιώνει το πραγματικό. Συμπεριλαμβάνει το συναίσθημα στο οποίο αναφέρεσαι ως αναπόσπαστο κομάτι του. Το συναίσθημα όμως από μόνο του δεν αρκεί για να σε κάνει χαϊεντά. Χρειάζεται και γνώση.

Reaction score
2
η γνωση χρειαζεται για να χτισεις το συστημα να το εκτιμησεις  και να μπορεις να κρινεις το αποτελεσμα σωστα...

αλλα τι ειναι  το σωστο???αυτο που αισθανεται ο καθενας δεν ειναι το σημαντικοτερο,..???.δηλαδη το συναισθημα.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.524
Το σωστό είναι μια αντικειμενική έννοια. Άρα όσο συναίσθημα (υποκειμενισμό) κι αν συμπεριλάβει, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ουσία η οποία είναι απτή και ίδια για όλους (τις περισσότερες φορές είναι και μετρήσιμη).

Η γνώση δεν αφορά μόνον στο στήσιμο ενός συστήματος εμπειρικά. Αφορά ακόμη και στην κατασκευή ενός μηχανήματος. Ο g.kar που κατασκεύασε (μεταξύ άλλων) έναν πολύ καλό προ, είναι ένας χαϊεντάς - ντιούης. Ο lamm είναι επίσης ένας ντιούης - χαϊεντάς. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν την επίδραση ενός πυκνωτή στον ήχο τους, χωρίς να χρειαστεί να τον ακούσουν. Και αυτό (μαζί με τα άλλα), hi end είναι. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε...

Reaction score
2
Νίκος Τσαρουχάς said:
Το σωστό είναι μια αντικειμενική έννοια. Άρα όσο συναίσθημα (υποκειμενισμό) κι αν συμπεριλάβει, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ουσία η οποία είναι απτή και ίδια για όλους (τις περισσότερες φορές είναι και μετρήσιμη).
εδω διαφωνω...εχω ακουσει δυο τελειως διαφορετικα συστηματα που για  μενα ακουγονταν σωστα......

Νίκος Τσαρουχάς said:
Η γνώση δεν αφορά μόνον στο στήσιμο ενός συστήματος εμπειρικά. Αφορά ακόμη και στην κατασκευή ενός μηχανήματος. Ο g.kar που κατασκεύασε (μεταξύ άλλων) έναν πολύ καλό προ, είναι ένας χαϊεντάς - ντιούης. Ο lamm είναι επίσης ένας ντιούης - χαϊεντάς. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν την επίδραση ενός πυκνωτή στον ήχο τους, χωρίς να χρειαστεί να τον ακούσουν. Και αυτό (μαζί με τα άλλα), hi end είναι. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε...
σε αυτο συμφωνω αλλα δεν ειναι απαραιτητο...αυτο λεω.....

στην ουσια δεν μπορει να διαφωνουμε προσπαθωντας να εξηγησουμε εναν ορο που δεν υφισταται......("hi-endας")

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.483
Members
38.187
Νεότερο μέλος
kotsos134