Χαμηλές συχνότητες μια πονεμένη ιστορία ....

Reaction score
250
Ηχείο κλειστό-ακουστικής ανάρτησης ή μπας ρεφλεξ;

Ηχείο ακουστικής ανάρτησης με "Q μικρό , κανονικό ή μεγάλο" ;

Σχεδίαση με παθητικούς ακτινοβολητές ή μήπως με ισοβαρικό

θάλαμο;

Μήπως με γραμμή μεταφοράς;

Με 18ιντσο woofer ή με 4 10ιντσα ;

Με ενεργή ισοστάθμιση αυτοενισχυόμενο ή πλήρως παθητικό;

Με έλεγχο μέσω servo μηχανισμού ή όχι;

Με χρήση μήπως ανεξάρτητου-των subs;

Μήπως φόρτιση κόρνας ή υβριδική (μπας ρεφλέξ+τράτριξ) ;

Μήπως φόρτιση ανοικτής μπάφλας;

Μήπως χρήση μεγάλου μαγνητοστατικού ή ηλεκτροστατικού

πάνελ ;

Αν καταλήξουμε σε μαγνητοστατική μεμβράνη τότε υπάρχει

εμφανής διαφορά ανάμεσα στην "μονόπλευρη" οδήγηση

και την push-pull ;

Μήπως η ψηφιακή διόρθωση-επέμβαση είναι αναπόφευκτη;

Θέλουμε το απόλυτο μπάσο!

Ποιο από τα παραπάνω δίνει την συνταγή ;

Μήπως απαιτείται κάτι άλλο ;

Reaction score
297
Όποιο κομμάτι του θέματος έμεινε ακάλυπτο στο γνωστό thread "Πόσα σαμπ φέρνουν την ευτυχία", θα καλυφθεί στο θέμα "ΣΤΟΙΧΕΙΑ Φυσικής" ;-)

Reaction score
250
Όποιο κομμάτι του θέματος έμεινε ακάλυπτο στο γνωστό thread "Πόσα σαμπ φέρνουν την ευτυχία", θα καλυφθεί στο θέμα "ΣΤΟΙΧΕΙΑ Φυσικής" ;-)
Οσον αφορά στο τελευταίο προβλέπω να ξεπεράσει σε διάρκεια

και αριθμό επεισοδίων την"Λάμψη".

RDoherty ο Φώσκολος της diy !!!!;-)

Reaction score
250
Τα ερωτήματα μου τα σχετικά με την υπόθεση "χαμηλό" υπήρχαν

ανέκαθεν !

Τις τελευταίες 10 μέρες είχα την ευκαιρία να έχω ένα ολόκληρο

μεγάλο διαμέρισμα με ποικιλία χώρων στην απόλυτη διάθεση μου!

Μετέφερα από δωμάτιο σε δωμάτιο το βασικό μου σύστημα με την

πολύτιμη βοήθεια δυο κολλητών Φίλων!

Σε κάθε δωμάτιο γινόταν χρήση των κατάλληλων από το διαθέσιμο

stock (diy) διαχυτών και απορροφητών !

Εγινε και περιορισμένη χρήση ρυθμιζόμενων resonators.

Τα αποτελέσματα ήταν η αφορμή για αυτό το thread !

Το κακό (;;) είναι ότι συνέπεσε με παρόμοιο θέμα στο avclub.

Προτίμησα όμως να το ανοίξω τώρα έστω και αν κατηγορηθώ

για αντιγραφή του Π.Κωτσή.....

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.569
Τις τελευταίες 10 μέρες είχα την ευκαιρία να έχω ένα ολόκληρο

μεγάλο διαμέρισμα με ποικιλία χώρων στην απόλυτη διάθεση μου!

Μετέφερα από δωμάτιο σε δωμάτιο το βασικό μου σύστημα με την

πολύτιμη βοήθεια δυο κολλητών Φίλων!
Χαρά στο κουράγιο σας!
Είχα έναν φίλο που έκανε το ίδιο και κατέληξε στην... κουζίνα. :happy_9:

Πάντως όσο αποφασισμένος κι αν είμαι για το θέμα σε προσωπικό επίπεδο, δεν μπορώ παρά να δεχτώ ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Όλα είναι εξαρτώμενα από πολλούς παράγοντες, οπότε η αλήθεια έχει πολλές versions... :cool_4:

Reaction score
13

Ακουσα τελευταια οτι καποιοι προχωρημενοι Κινεζοι το "τολμησαν": Σκανδαλισμος και ακολουθως εξαναγκασμενη διαμορφωση πλατους και συχνοτητας Σεισμων σε σχεση με συγκεκριμενο Μουσικο προγραμμα.
Συμφωνα με τις πληροφοριες ευνοουνται Σεισμογενεις / Σεισμοπληκτες περιοχες. Και τετοιες υπαρχουν τριγυρω μας αρκετες ωστε να γεμισουν αρκετα ταξι. :crazy_1:

Reaction score
297
Οι παραδοσιακοί χαϊεντάδες (όχι οι 3-4 με μυαλό που υπενόησε ο Βασίλης) είναι πολλοί. Επίσης δεν χωρούν σε ταξί ούτε ένας-ένας, λόγω παχυσαρκίας. Να σκεφτείς ότι οι κορυφαίοι εξ αυτών δικαιούνται, για τον ίδιο λόγο, δικό τους Ταχυδρομικό Κωδικό.

Reaction score
77
Οι παραδοσιακοί χαϊεντάδες (όχι οι 3-4 με μυαλό που υπενόησε ο Βασίλης) είναι πολλοί. Επίσης δεν χωρούν σε ταξί ούτε ένας-ένας, λόγω παχυσαρκίας. Να σκεφτείς ότι οι κορυφαίοι εξ αυτών δικαιούνται, για τον ίδιο λόγο, δικό τους Ταχυδρομικό Κωδικό.
Να αναφέρω ανεκδοτολογικά ότι δύο απο τούς πλέον διάσημους "χοντρούς" Hi-End reviewers ( Robert Harley και Wes Philips ) έχουν μετεξελιχθεί σε λυγερόκορμα παλικάρια κατόπιν εξαντλητικής δίαιτας και εντατικής γυμναστικής.

Ειδικά ο Wes Philips, στην έκθεση του Stereophile όπου τον γνώρισα, όταν καθόταν, έπιανε - κυριολεκτώ - δύο καρέκλες !

Τώρα έχει μείνει μισός - μάλλον το ένα τρίτο - από άποψη όγκου και το έχει ρίξει στην υγιεινή διατροφή και στο ποδήλατο.

Αυτό μάλλον εξηγεί γιατί τα reviews του ανανήψαντος έχουν πάρει την κάτω βόλτα. :)

Η αφεντιά μου κατατάσσεται στους υπέρβαρους - τι κομψή έκφραση - εδώ και καιρό. Τώρα τελευταία προβληματίζομαι. Εχω διαπιστώσει ότι η ηχητική συμπεριφορά του χώρου μου βελτιώνεται εκθετικώς σε σχέση με την αύξηση του όγκου μου. Αυτό κάτι μας λέει...

RDhoherty, τρέμε την εκδίκηση των χοντρών.
Αλλωστε η άποψή μας περί το Hi-End έχει ιδιαίτερο βάρος.......

Οσον αφορά το θέμα μας, θα ήθελα ηχείο με ισοστάθμιση και αυτοενίσχυση στα μπάσα, χωρίς οπή.

LUXMAN

Επαγγελματίας
Reaction score
69
Αντιγραφοντας τον εαυτο μου ......(απο το συναφες θεμα του AVCLUB)

Μεχρι "χτες" θα ορκιζομουν στα Ακουστικης Αναρτησης ηχεια .
Απο "χτες"
τα CHARIO ACADEMY 3 με την bandpass σχεδιαση και την ολοκληρωτικα απηλλαγμενη δονησεων καμπινα απο μασσιφ καρυδια εκθρονισαν την Ακουστικης Αναρτησης (B&W 801 fs, τροποποιημενα και ως προς την ακαμψια της καμπινας) σχεδιαση απο τον θρονο !!
Στα +++ οτι το μπασσο ειναι παρον σε ολο τον χωρο , με εξαιρετικη περιγραφη και λεπτομερεια , χωρις πολλες ακυρωσεις και συμβολες εξαιτιας στασιμων .

GF

Reaction score
27
Τεχνικα "απολυτο" πρεπει να ειναι το σερβοελεγχομενο σε πολλες ιντσες!

Reaction score
13
Επί του θέματος έχετε να πείτε κάτι;

Ναι.

1) Για εξτρα δοσεις μπασσου απο Καμπινα σχετικα μικρου ογκου προσφερεται το Bass Reflex, γνωστο Ηχειο "περιοπης", με εξισου γνωστα μειονεκτηματα π.χ ως προς την ταχυτητα Ανταποκρισης, (Ακουστικη υστερηση), και το κρισιμο της σχεδιασης.

2) Για βαθυ και πλουσιο Μπασσο και σωστη φορτιση του μεγαφωνου, υπαρχουν οι Γραμμες Μεταφορας, με γνωστα μειονεκτηματα π.χ ως προς την πολυπλοκη κατασκευη της καμπινας.

3) Για γρηγορο μπασσο και με απαλη προεκταση αρκετα χαμηλα υπαρχει το κλειστο κουτι με μεσαιο προς υψηλο Q factor, με γνωστα μειονεκτηματα την χαμηλη ενεργειακη αποδοση (Ευαισθησια )

4) Για αναπαραγωγη Υποηχων υπαρχουν τα διαφορων ταξεων Band Pass, συνηθης εφαρμογη σε Subwoofer, με γνωστα μειονεκτηματα πχ ως ιδιαιτερα ενεργοβορα.

5) Για συνολικα υψηλη αποδοση σε συνεργασια με ασθενικους Ενισχυτες υπαρχουν οι κορνες διαφορων τυπων, με γνωστα μειονεκτηματα την ιδιοτροπη προσαρμογη σε μικροτερους χωρους ακροασης. Ιδανικες χρησεις : θεατρα, κινηματογραφοι, αλλα και ντουντουκες διαδηλωσεων ή πλανοδιων μαναβηδων, σειρηνες Αεροπορικων επιδρομων.

6) Πανελ με Ηλεκτρομαγνητικα μεγαφωνα : υπο προυποθεσεις πολυ καλο μπασσο και γενικα μια εξυπνη λυση μονο εαν προκειται για ΓΩΝΙΑΚΑ.

7) Line arrays για Εκκλησιες, Τζαμια, Συναγωγες. Συγγνωμη εαν ξεχναω αλλες θρησκειες.

8) Passive Radiators, Isobaric, Ακουστικοι μετ/στες, πολυ καλες ασκησεις για "μορφωμενους" εν γενει. Πολυ φασαρια, πολυς εντυπωσιασμος, οχι και τοσο σπουδαια τα λαχανα.

9) Ηλεκτροστατικα πανελ δεν με εχουν πεισει για το μπασσο τους. Σιγουρα εχουν αλλες αρετες που δεν παραβλεπονται ευκολα. Μπασσο ομως... Συνηθεστερο κοινο τους μαζοχιστες και αλλοι ποικιλοτροπως εκκεντρικοι.

10) Προσωπικη μου προτιμηση και αντικειμενο ερευνας οι Γραμμες Μεταφορας (TL)

Ελα..

Reaction score
61
Μεχρι "χτες" θα ορκιζομουν στα Ακουστικης Αναρτησης ηχεια .
Απο "χτες"
τα CHARIO ACADEMY 3 με την bandpass σχεδιαση και την ολοκληρωτικα απηλλαγμενη δονησεων καμπινα απο μασσιφ καρυδια εκθρονισαν την Ακουστικης Αναρτησης (B&W 801 fs, τροποποιημενα και ως προς την ακαμψια της καμπινας) σχεδιαση απο τον θρονο !!
Στα +++ οτι το μπασσο ειναι παρον σε ολο τον χωρο , με εξαιρετικη περιγραφη και λεπτομερεια , χωρις πολλες ακυρωσεις και συμβολες εξαιτιας στασιμων .
Μαρίνο κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το εν λόγω ηχείο θα μπορούσαμε να έχουμε???

Reaction score
77
Επί του θέματος έχετε να πείτε κάτι;
Αν υπάρχει κάποιος ο οποίος μπορεί να εκφέρει τεκμηριωμένη άποψη για το ποιά είναι η καλύτερη σχεδιαστική προσέγγιση για τα μπάσα, να μου τον συστήσετε για να του σφίξω το χέρι.

Το θέμα είναι - κατά την άποψή μου - πώς θα εφαρμόσεις την συγκεκριμένη προσέγγιση και όχι η προσέγγιση αυτή καθ΄εαυτή.

Ανέφερα προηγουμένως οτι θα προτιμούσα μία λύση με παραμετρική ισοστάθμιση και αυτοενίσχυση στα μπάσα διότι η παραμετρική ισοστάθμιση σου επιτρέπει να προσαρμόσεις την συμπεριφορά του ηχείου - στις χαμηλές συχνότητες - στις ακουστικές ιδιαιτερότητες του χώρου.

Για την ψηφιακή ισοστάθμιση ακόμα δεν έχω πεισθεί ότι είναι η καλύτερη λύση. Πιθανότατα μελλοντικά να αποδεχθεί μονόδρομος αλλά προς το παρόν είναι ακόμη στα σπάργανα.

Νομίζω ότι η συνέργεια χώρου ακρόασης - ηχείου είναι μάλλον το σημαντικότερο πρόβλημα για την αναπαραγωγή των μπάσων.

Αλλωστε όπως έλεγε και ο σύντροφος Mao, δέν έχει σημασία το χρώμα της γάτας, αλλά το αν θα πιάνει τα ποντίκια....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
138.465
Ηχείο κλειστό-ακουστικής ανάρτησης ή μπας ρεφλεξ;

μπας ριφλέξ για τα γκάζια του. αν και τα μπαντπας τα προτιμώ.

Ηχείο ακουστικής ανάρτησης με "Q μικρό , κανονικό ή μεγάλο" ;

Είπαμε, όχι ακουστικής ανάρτησης, δε φτάνει (νομίζω)

Σχεδίαση με παθητικούς ακτινοβολητές ή μήπως με ισοβαρικό

θάλαμο;

Μήπως με γραμμή μεταφοράς;

ΠΟλύ καλή και η γραμμή μεταφοράς, αλλά πολύ μεγάλο το μπλέξιμό της...

Με 18ιντσο woofer ή με 4 10ιντσα ;

18' και μεγαλύτερο αν μπορείς...

Με ενεργή ισοστάθμιση αυτοενισχυόμενο ή πλήρως παθητικό;

πλήρως παθητικό? υπάρχει τέτοιο πράγμα? Σαφώς με ισοστάθμιση.

Με έλεγχο μέσω servo μηχανισμού ή όχι;

δε ξέρω.

Με χρήση μήπως ανεξάρτητου-των subs;

?Μήπως φόρτιση κόρνας ή υβριδική (μπας ρεφλέξ+τράτριξ) ;

Μήπως φόρτιση ανοικτής μπάφλας;

Δουλεύει αυτό το πράγμα?

Μήπως χρήση μεγάλου μαγνητοστατικού ή ηλεκτροστατικού

πάνελ ;

Πόσο μεγάλου δηλαδή? 3χ3 μέτρα ναι....

Αν καταλήξουμε σε μαγνητοστατική μεμβράνη τότε υπάρχει

εμφανής διαφορά ανάμεσα στην "μονόπλευρη" οδήγηση

και την push-pull ;

καλή ερώτηση. επόμενη παρακαλώ...

Μήπως η ψηφιακή διόρθωση-επέμβαση είναι αναπόφευκτη;

για μένα ναι. αλλά είμαι μάλλον μόνος μου...

τότε ετοιμαστείτε για πολλά γκάζια και ακόμα περισσότερα βατ. σε βαθμό κακουργήματος όμως....

Ποιο από τα παραπάνω δίνει την συνταγή ;
μια καλή σχεδίαση με φόρτιση κόρνας εμπρός ίσως να είναι η καλύτερη λύση. πόσο πολύπλοκο είναι? αρκετά μεγάλο είναι σίγουρα πάντως. Για πιο λογικά μεγέθη ψηφίζω μπαντπας ή μπας ριφλεξ. Τώρα το μπαντπας και η κόρνα παντρεύονται απ'όσο φαντάζομαι, αλλά τα εξώγαμα δε τα πολυσυμπαθεί ο κόσμος, ε?:crazy_1: :crazy_1:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.032
Members
38.280
Νεότερο μέλος
Akrapovic