Project-to do or not to do?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Reaction score
1.153
Απάντηση: Re: Project-to do or not to do?

φίλε μου, στο λινκ που έδωσες είδες και την φωτό δίπλα?

μη μου πεις ότι πας για κάτι τέτοιο:

:135::135::135:
Μα αυτό το έχω ήδη φτιάξει.Το ΣΚ που μας πέρασε ξέκλεψα μια ωρίτσα και το έφτιαξα.:135:
Πέρα από την πλάκα,το κύκλωμα για το baffle compensation είναι ΕΝΑ και για τα 2 μεγάφωνα?

Ένα-ένα μου έρχονται ρε γ@μώτο...
Αν σε simulation το πρόγραμμα βγάλει σωλήνα bass reflex μήκους π.χ. 20cm,οι 20 αυτοί πόντοι αναφέρονται σε όγκο εντός της καμπίνας ή το συνολικό μήκος?
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος,αν υποθέσουμε ότι η μπάφλα είναι 5cm,τα 20cm του σωλήνα γίνονται 25cm ή παραμένουν 20 οπότε και έχω 15cm εντός της καμπίνας?

Reaction score
1

Αν σε simulation το πρόγραμμα βγάλει σωλήνα bass reflex μήκους π.χ. 20cm,οι 20 αυτοί πόντοι αναφέρονται σε όγκο εντός της καμπίνας ή το συνολικό μήκος?
Σίγουρα συνολικό μήκος ... αυτό για το οποίο δεν είμαι σίγουρος και μάλλον εξαρτάται από το πρόγραμμα είναι αν ο όγκος της καμπίνας που υπολογίζει περιλαμβάνει ή όχι τον όγκο του σωλήνα. Σίγουρα πάλι πάντως δεν περιλαμβάνει τα "δεσίματα".

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος,αν υποθέσουμε ότι η μπάφλα είναι 5cm,τα 20cm του σωλήνα γίνονται 25cm ή παραμένουν 20 οπότε και έχω 15cm εντός της καμπίνας?
παραμένουν 20. και παίρνεις ένα σωλήνα 20 cm που έρχεται "πρόσωπο" με την μπροστά επιφάνεια της μπάφλας.

αν έχεις μπάφλα 3cm και ο σωλήνας πρέπει να είναι 3cm (ω τι σύμπτωση) τότε δε χρειάζεσαι σωλήνα, μόνο μια άριστη τρύπα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.450
Το θέμα είναι να έχεις ένα καλό πρόγραμμα που να σου υπολογίζει και τις αλλαγές ανάλογα με το ηχοαπορροφητικό.

Επίσης πολλές φορές έχεις καλύτερο αποτέλεσμα, ανάλογα και με το μεγάφωνο, αυξάνοντας τον όγκο του κουτιού που σου προτείνει το πρόγραμμα και συντονίζοντας αναλόγως και το σωλήνα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Επίσης πολλές φορές έχεις καλύτερο αποτέλεσμα, ανάλογα και με το μεγάφωνο, αυξάνοντας τον όγκο του κουτιού που σου προτείνει το πρόγραμμα και συντονίζοντας αναλόγως και το σωλήνα.
Το γνωστό και ως "μαγείρεμα".

Αλλά πρέπει να είσαι "σεφ".:137:

Reaction score
1.153

Το θέμα είναι να έχεις ένα καλό πρόγραμμα που να σου υπολογίζει και τις αλλαγές ανάλογα με το ηχοαπορροφητικό.
Bassbox 6 Pro.Έχει επιλογές για τα ηχοαπορροφητικά.
Για το baffle compensation circuit anyone?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Για το baffle compensation circuit anyone?
τζιζ, κακό.

να μη το χρησιμοποιήσεις. Υπάρχουν καλύτερες λύσεις.

να τα κακά της παθητικής οδήγησης πολλών μεγαφώνων...

ενώ ρε παιδί μου με την ενεργή πολυενίσχυση, όλα έρχονται!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028
Απάντηση: Project-to do or not to do?

Γενικώς ψιλοσυμφέρει να είναι λίγο πιο ευαίσθητο το γούφερ από το μιντ και το μιντ από το τουίτερ. Όχι τίποτε άλλο, για να μη χρησιμοποιείς και αντιστάσεις τζάμπα.

Πρέπει να έχεις στο νού σου ότι τα υλικά του παθητικού κρος, και δη τα πηνία, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη αντίσταση προς τα κάτω, άρα ρίχνουν την ευαισθησία του γούφερ και λιγότερο και του μιντ σε ένα τρίδρομο φωνακλά.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

γι'αυτό ενεργή πολυενίσχυση με ενεργό ψηφιακό κρος και καθάρισες!

παρέα με το ψηφιακό κρος κι ένα ψηφιακό σύστημα ισοστάθμισης χώρου με παραμετρικό και γραφικό εκουαλάιζερ, κι είσαι άρχοντας, τα φέρνεις όλα εκεί που πρέπει.

Που θα πάει, θα το χωνέψεις...

Reaction score
1.153

Που θα πάει, θα το χωνέψεις...
Βρε το έχω χωνέψει.Το πορτοφόλι μου δεν το χωνεύει...
Γι΄αυτό και είπα ότι για αρχή παθητικό,ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ κρος και μετά ξήλωμα και active παιχνίδια...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Όσο περισσότερες αντιστάσεις βάζεις σε σειρά με τα μεγάφωνα, κατρακυλάει το ντάμπινγκ φάκτορ στα άδυτα του χάρου. Ταυτόχρονα κατρακυλάει κι η ευαισθησία των μεγαφώνων. Όλο και σημαντικότερη ενέργεια από τον ενισχυτή σου τρώγεται σε παθητικά εξαρτήματα. Τα οποία ζεσταίνονται και αλλάζουν προδιαγραφές.

Γιατί προβληματίζεσαι? Δε καταλαβαίνω....:137:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Το πορτοφόλι σου προτιμάει τα ενεργά ψηφιακά κρος και την ψηφιακή ισοστάθμιση χώρου, διότι τελικά κοστίζουν λιγότερο από άριστα υλικά παθητικού κρος.

Από τα οποία και πάλι παίζει καλύτερα, άσε που είναι πιο.... ευλύγιστο...προσαρμόσιμο...παραμετροποιήσιμο.... και ν'αλλάξεις χούγια δηλαδή, αυτό ακολουθεί. Αντίθετα τα πηνία και οι πυκνωτές παν στα άχρηστα.

Βάλτα κάτω και υπολόγισέ τα, θα δεις πως έχω δίκιο.

Το τελευταίο κρος που έφτιαξα για Magnepan μου κόστισε 700.000 δρχ. Τι μου θυμίζεις...

Reaction score
1.153

Το τελευταίο κρος που έφτιαξα για Magnepan μου κόστισε 700.000 δρχ. Τι μου θυμίζεις...
Ρε μανία με τις...πόρτες.
Πλάκα κάνω,άκουσα του αδερφού σου και μου φυγε η μαγκιά.
Δεν μπορώ να διανοηθώ το πώς θα παίζουν τα δικά σου.
:602:

Reaction score
1.153

...και σίγουρα δεν σκοπεύω να υλοποιήσω ένα τόσο εξτρεμιστικό κρος.Εξακολουθώ να πιστεύω πως ναι μεν η λύση active cross+digital EQ+τελικοί ενισχυτές είναι η ιδανική αλλά σίγουρα πιο ακριβή από ένα παθητικό κρος με σχετικά "καλά" υλικά.
Δε νομίζεις ότι είναι υπερβολή σε μια ιδιοκατασκευή κόστους πάνω-κάτω 1000ευρώ,να μπει ένα τόσο ακριβό παθητικό κρος?

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
146.028

Πάρτο αλλιώς.
από τα 1000 ευρώ που λες, πόσα θα δωθούν για υλικά κρος?

μη μου δώσεις μια αυθαίρετη απάντηση, πχ 200 ευρώ.

(ψάξε λίγο πριν απαντήσεις, δες πχ πόσο έχουν οι φτηνοί Solen πυκνωτές και τα πηνία τους, δες πόσο έχουν οι αντιστάσεις οι βαττικές και δες ένα τυπικό 3 δρόμων κρος τι υλικά έχει, πρόσθεσε καλώδια και ζόμπελ και κουτί για το κρος, ίσως και έξτρα βύσματα, και βγάλε μου ένα συνολικό κοστολόγιο ΝΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΟΣ. αν θες πρόσθεσε και υλικά για baffle compensation circuit).

Με βεβαιότητα σου λέω ότι το ψηφιακό κρος της Begringer, Ultra Drive Pro 24/96 θα κοστίσει λιγότερο. Τι θες τώρα, φτηνούς ενισχυτές? μη με κολάζεις.... διότι θα σου προτείνω τον 6 κάναλο τον ψηφιακό της Panasonic, στα 350 ευρώ (τόσο ακριβώς τον αγόρασε ένας φίλος μου πριν 2-3 μήνες), ιδανικό για ενεργή πολυενίσχυση.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.700
Members
38.599
Νεότερο μέλος
TMantΖ@13