Αγορά Subwoofer από monopricecom

Reaction score
6
Λίγο και από τα δύο.
Το MDF έχει αφ'εαυτού καλύτερη αυτοαπόσβεση των συντονισμών του.
Στις μεταβολές θερμοκρασίας και ιδίως υγρασίας, το ξύλο έχει θέμα με το πετσικάρισμα όπως λες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα (πέρα από τριγμούς κλπ) στο αεροστεγές της κατασκευής, που είναι απαραίτητη στα ηχεία.

Αυτά όμως σε πρώτη προσέγγιση. Αν θέλεις στα αλήθεια να εμβαθύνεις, το πράγμα πολυπλοκεύει αφάνταστα, δεν είναι απλό.

Αναζήτησε "Constrained Layer Damping (CLD)" για μία πραγματικά πλεονεκτικότερη
- αλλά και πολύ δυσκολότερη - μέθοδο κατασκευής.
Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω για μία γεύση πως μπορεί να το τερματίσει κανείς:
Από ότι βλέπω το hdf είναι αυτό που χρησιμοποιείται σε υλοποιήσεις ηχείων με πυκνότητα 0,8-1,0 gr/cm3.
Το mdf έχει 0,6-0,75. Τα τελευταία μου ηχεία έχουν καρυδιά με hdf.
Αν είναι έτσι μπορώ να βάλω hdf και να επενδύσω με ξύλο όπου μπορώ και καπλαμά το υπόλοιπο.
Θα κάνω μια προσπάθεια να εμβαθύνω όσο πάει. Όσες πληροφορίες μου δωθούν θα τις ψάξω

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.440
Aν το σαμπ ειναι για μουσικη και οχι για ταινιες, θα προτεινα μεγαφωνο με σκληρη αναρτηση,
κουτι μπορεις να φτιαξεις, και ενα plate amplifier με dsp, π.χ. αυτο.........

toulou

Δικαναλίδης
Reaction score
2.167
Από ότι βλέπω το hdf είναι αυτό που χρησιμοποιείται σε υλοποιήσεις ηχείων με πυκνότητα 0,8-1,0 gr/cm3.
Το mdf έχει 0,6-0,75. Τα τελευταία μου ηχεία έχουν καρυδιά με hdf.
Αν είναι έτσι μπορώ να βάλω hdf και να επενδύσω με ξύλο όπου μπορώ και καπλαμά το υπόλοιπο.
Θα κάνω μια προσπάθεια να εμβαθύνω όσο πάει. Όσες πληροφορίες μου δωθούν θα τις ψάξω
Θα απέφευγα το HDF αντί για MDF. Είναι ακριβότερο, δουλεύεται δύσκολα και ταλαιπωρεί τα κοπτικά, βγάζει υπερβολικά βαριά καμπίνα (και ειδικά τα subs απαιτούν πολύ πέρα-δώθε κατά το αρχικό στήσιμο), ΚΑΙ κινδυνεύεις να καταλήξεις με συντονισμούς κάτω από τα 80Hz που θα τιθασεύονται δύσκολα.
Μια πολύ βαριά κατασκευή, ξεκινά μεν να πάλλεται πιό δύσκολα, αλλά όταν αποφασίζει να συντονισει σε κάποια συχνότητα, δεν σταματά με τίποτα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η σχολή που δεν θέλει ούτε το MDF, αλλά κοντρα-πλακέ καλής ποιότητας χωρίς κενά. Είναι ελαφρύτερο, και με άφθονη εσωτερική νεύρωση μπορεί να γίνει αρκετά άκαμπτο ώστε να συντονίζει σε υψηλότερες συχνότητες από αυτές που θα παίξει το μεγάφωνο.
Ενα παράδειγμα "άφθονης εσωτερικής νεύρωσης" σε επίπεδα. . . υστερίας, είναι κάτι τέτοιο:
αλλά μπορεί να γίνει κάτι απλούστερο κάπως έτσι (προσωπικά θα έβαζα περισσότερες ράβδους) :

Reaction score
6
Θα απέφευγα το HDF αντί για MDF. Είναι ακριβότερο, δουλεύεται δύσκολα και ταλαιπωρεί τα κοπτικά, βγάζει υπερβολικά βαριά καμπίνα (και ειδικά τα subs απαιτούν πολύ πέρα-δώθε κατά το αρχικό στήσιμο), ΚΑΙ κινδυνεύεις να καταλήξεις με συντονισμούς κάτω από τα 80Hz που θα τιθασεύονται δύσκολα.
Μια πολύ βαριά κατασκευή, ξεκινά μεν να πάλλεται πιό δύσκολα, αλλά όταν αποφασίζει να συντονισει σε κάποια συχνότητα, δεν σταματά με τίποτα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η σχολή που δεν θέλει ούτε το MDF, αλλά κοντρα-πλακέ καλής ποιότητας χωρίς κενά. Είναι ελαφρύτερο, και με άφθονη εσωτερική νεύρωση μπορεί να γίνει αρκετά άκαμπτο ώστε να συντονίζει σε υψηλότερες συχνότητες από αυτές που θα παίξει το μεγάφωνο.
Ενα παράδειγμα "άφθονης εσωτερικής νεύρωσης" σε επίπεδα. . . υστερίας, είναι κάτι τέτοιο:
αλλά μπορεί να γίνει κάτι απλούστερο κάπως έτσι (προσωπικά θα έβαζα περισσότερες ράβδους) :
Το κόντρα πλακέ θα είναι πιο βολικό να κάνω την κατασκευή. Που θα βρω όμως την κατάλληλη ποιότητα? Υπάρχουν προδιαγραφές μετρήσιμες? Μου φαίνεται δύσκολο. Από αναζητήσεις βρίσκω πχ την batech,που να ξέρω όμως αν είναι οκ. Βρίσκω και κόντρα πλακέ από διάφορα υλικά πχ συμηδα η οκουμέ.
Ας πούμε ότι βρίσκω την κατάλληλη ποιότητα και πάω για το τελικό δεσιμο της καμπίνας. Από βίντεο βλεπω να δένουν καμπίνες με απλή κόληση ,υπό πίεση, με η χωρίς καβίλιες. Στις ξύλο κατασκευές μου βάζω καβιλιες οδηγούς και βάζω και ξυλόβιδες για έξτρα σταθερότητα. Άλλο όμως ένα έπιπλο και άλλο η κατασκευή του ηχείου.
Μπορω άραγε να βάλω ξυλόβιδες για να αυξήσω την ακαμψία?
Aν το σαμπ ειναι για μουσικη και οχι για ταινιες, θα προτεινα μεγαφωνο με σκληρη αναρτηση,
κουτι μπορεις να φτιαξεις, και ενα plate amplifier με dsp, π.χ. αυτο.........
Για αυτό προσανατολίζομαι το Hypex και driver 12” της scan.
Λίγο και από τα δύο.
Το MDF έχει αφ'εαυτού καλύτερη αυτοαπόσβεση των συντονισμών του.
Στις μεταβολές θερμοκρασίας και ιδίως υγρασίας, το ξύλο έχει θέμα με το πετσικάρισμα όπως λες. Αυτό δημιουργεί προβλήματα (πέρα από τριγμούς κλπ) στο αεροστεγές της κατασκευής, που είναι απαραίτητη στα ηχεία.

Αυτά όμως σε πρώτη προσέγγιση. Αν θέλεις στα αλήθεια να εμβαθύνεις, το πράγμα πολυπλοκεύει αφάνταστα, δεν είναι απλό.

Αναζήτησε "Constrained Layer Damping (CLD)" για μία πραγματικά πλεονεκτικότερη
- αλλά και πολύ δυσκολότερη - μέθοδο κατασκευής.
Ρίξε μια ματιά και στο παρακάτω για μία γεύση πως μπορεί να το τερματίσει κανείς:

Ακόμα και το "μη κώλου" νοβοπάν (χωρίς κενά, έμφυτους τριγμούς κλπ) έχει τα πλεονεκτήματά του : Σαν ελαφρύτερο, αποσβένυται πολύ αποτελεσματικότερα με εξωτερικά υλικά, ενώ με νευρώσεις μπορείς ευκολότερα να σπρώξεις τους συντονισμούς σε υψηλότερες συχνότητες, εκτός του φάσματος που διεγείρει ενα σαμπγούφερ.
Διάβασα για τα 3 στρώματα που βάζουν. Το hard felt ας πούμε το βρίσκω. Που θα βρω αυτό το ενδιάμεσο στρώμα?

Last edited:

Reaction score
6
image.jpg

Να δείξω και μια κατασκευή μου από ιροκο. Το πάνω φύλλο , η επιφάνεια εργασίας δηλαδή έχει δεθεί με κολληση με οδηγούς καβιλιες και ενίσχυση με μεταλλικές γωνιές εσωτερικά. Το κάτω μερος ,καβιλιες και κόληση υπό πίεση με ενίσχυση με ξυλόβιδες που βέβαια δεν φαινονται. Φαίνεται ένα μικρό μέρος της κατασκευής και είναι απλά ενδεικτικό. Η όλη κατασκευή μου πήρε πάνω από δυο μηνες σκληρής καθημερινης εργασίας τουλάχιστον 6 ωρών.. Έχω τεράστια υπομονή σε μια κατασκευή ,αρκεί να πειστώ ότι αξιζει. Και μην ξεχνάμε ότι η υλοποίηση ενός σχεδίου θέλει απλά χρόνο. Ο σχεδιασμός του όμως θέλει τρελή αναζητηση και πολύ περισσότερο χρόνο.

Last edited:

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.284
Υπάρχουν προδιαγραφές μετρήσιμες? Μου φαίνεται δύσκολο. Από αναζητήσεις βρίσκω πχ την batech,που να ξέρω όμως αν είναι οκ. Βρίσκω και κόντρα πλακέ από διάφορα υλικά πχ συμηδα η οκουμέ.
Η σημύδα είναι πολύ πιο σκληρή και άκαμπτη από το οκουμέ, που με τη σειρά του είναι πιο σκληρό από το poplar.

Απλά και σε αυτά υπάρχουν ποιότητες. Υπάρχει σημύδα κινέζικη (χειρότερο ξύλο, χειρότερες κολλήσεις κλπ) και υπάρχει και Ρωσίας, την οποία ίσως πλέον να την έχουν βαφτίσει Λετονίας ή κάτι τέτοιο.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.250
Members
38.295
Νεότερο μέλος
Bill87