Ακουστές διαφορές σε καλώδια ρεύματος

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.568
Good morning! Το μόνο που μπορώ να δεχτώ είναι αυτό που ειπώθηκε παραπάνω ότι ο ενισχυτής έρχεται πακέτο με το καλώδιό του. Όπως θα έβλεπα εν μέρει λογικό το να συνδεθούν μηχανήματα αυτής της εταιρείας με τα δικά τους καλώδια, άρα με το ανάλογο ταίριασμα των χαρακτηριστικών τους. Να έχει μελετήσει δηλαδή τη συμπεριφορά των μηχανημάτων του, να έχει βρει τί καλώδια τους ταιριάζουν και να τα παρέχει / προτείνει. Άσε δε που ισοστάθμιση σε κοντο λίγο χλωμό να είναι εφικτή και σε τελική ανάλυση, δεν είναι πανάκεια. Ίσως να ήταν και ιεροσυλία.
Σιγά μην ήταν ιεροσυλία και τα...sub που με κατάλληλο κροσάρισμα θα απελευθέρωναν το δυναμικό εύρος των ολιγόβατων τελικών.... ;)
Η Συνέλιξη συνοδεία καμπύλης-στόχου δεν διορθώνουν ενισχυτικά,αλλά ηχεία σε ανταπόκριση προς δεδομένο χώρο ακρόασης.
Υπό τέτοια συνθήκη επιτρέπεται στα συνοδά ηλεκτρονικά να φανέρωναν άπλετα τη δική τους τονική συμπεριφορά.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.773
Καλά ε; Τό τί ξεχωριστή γραμμή απ' τον πίνακα έχει γίνει, είναι άλλο πράγμα! Και γκάπα γκούπα το σφυροκάλαμο, και δώσ' του μπάζα μέσα μπάζα έξω. Και ούτε ένας -ούτε ένας!- να στήσει μια ηλεκτρογεννήτρια πεντεξικιλοβάτ, να παίρνει καθαρό αγνό ρεύμα κατ' ευθείαν από τη μπαραγωγή στη γκατανάλωση να πούμε. Που πάτε κιαι παίρνετε αφτό το βρώμικο ρεύμα της κακιάς Δεής. Αλλά τέτοιες κότες είσαστε ρε και κωλώνετε. Φοβάστε τη γκεστάπο μη σας δέσει χειροπόδαρα στην υπόγα και σας ζωγραφίσει σουφραζέτες στη γάμπα με ηλεκτρόποντα και μετά πώς θα βγείτε για καμάκι στη μπλαζ.

Κοτούλες, κο κο κοοοοοοο κο κο...

Reaction score
12.232
Σιγά μην ήταν ιεροσυλία και τα...sub που με κατάλληλο κροσάρισμα θα απελευθέρωναν το δυναμικό εύρος των ολιγόβατων τελικών.... ;)
Η Συνέλιξη συνοδεία καμπύλης-στόχου δεν διορθώνουν ενισχυτικά,αλλά ηχεία σε ανταπόκριση προς δεδομένο χώρο ακρόασης.
Υπό τέτοια συνθήκη επιτρέπει στα συνοδά ηλεκτρονικά να φανερώσουν άπλετα τη δική τους τονική συμπεριφορά.
Ναι, αλλά τί καμπύλη στόχο να του δώσεις, όταν ένα τέτοιο σύστημα έχει το δικό του τιουνάρισμα; Ως προς τη χρησιμότητα των subs, μου διέφυγε αυτή η παράμετρος!

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.568
Ναι, αλλά τί καμπύλη στόχο να του δώσεις, όταν ένα τέτοιο σύστημα έχει το δικό του τιουνάρισμα; Ως προς τη χρησιμότητα των subs, μου διέφυγε αυτή η παράμετρος!
Αλήθεια;;;
Και πόσο θα έχουν εξωκείλει λοιπόν όσοι χρήστες δεν θα τα ακούγανε με τα ίδια ακριβώς ηχεία επί των οποίων θα είχε γίνει το πολυθρύλητο voicing;;;Και υπό ισοδύναμες χωρικές συνθήκες;
Καθότι αυτό που εκπέμπεται και ακούμε δεν είναι αμιγής ηλεκτρική ενέργεια,αλλά σε πρώτο βήμα ηλεκτρομηχανική μετατροπή από ηχειακές πηγές με τις δικές τους ιδιότητες πάνω σε αυτήν και σε δεύτερο βήμα η συνάρτηση της εν λόγω μετατροπής με τα ιδιαίτερα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου και τη διαρρύθμιση στο στερεοφωνικό τρίγωνο.

Η Συνέλιξη όμως βοηθά να διαμορφώνουμε προσεγγίζοντας ισοδύναμες συνθήκες προς όλα εκείνα τα στοιχεία που είτε δεν θα είχαμε εξ'ολοκλήρου υπόψιν,είτε δεν θα γινόταν να τα υλοποιούσαμε με τον ίδιο τρόπο στις δικές μας συνθήκες setup...

Last edited:

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.232
Και ούτε ένας -ούτε ένας!- να στήσει μια ηλεκτρογεννήτρια πεντεξικιλοβάτ, να παίρνει καθαρό αγνό ρεύμα κατ' ευθείαν από τη μπαραγωγή στη γκατανάλωση να πούμε. Που πάτε κιαι παίρνετε αφτό το βρώμικο ρεύμα της κακιάς Δεής. Αλλά τέτοιες κότες είσαστε ρε και κωλώνετε. Φοβάστε τη γκεστάπο μη σας δέσει χειροπόδαρα στην υπόγα και σας ζωγραφίσει σουφραζέτες στη γάμπα με ηλεκτρόποντα και μετά πώς θα βγείτε για καμάκι στη μπλαζ.
Μα πού θα την τοποθετήσεις για να μην ακούγεται? Δεν κάνουν θόρυβο δαιμονισμένο? :idk:

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.112
Μα πού θα την τοποθετήσεις για να μην ακούγεται? Δεν κάνουν θόρυβο δαιμονισμένο? :idk:
θα εφαρμόσει στη γεννήτρια....μια ισοστάθμιση μούρλια και θα "ταπεινώσει" τον παραγόμενο ήχο της!!!:gotcha::gotcha:...
θα φτιάχνει και φραπέ..θα ψήνει και τόστ....:p:p
τι δε καταλαβαίνεις??:idk::idk:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.219
Εγώ πάντως από τότε που πήγα στον Ηρων, νιώθω οτι έχουν σφίξει οι χαμηλές και οι μεσαίες έχουν γίνει πιο αέρινες.......8-)
Παίρνουν απο ανεμογεννήτριες.

Reaction score
477
Παίρνουν απο ανεμογεννήτριες.
Μπα μαλλον από τη μονάδα παραγωγής της Θήβας παίρνω, γιατί χθες το σαξόφωνο του Charlie Parker ακουγόταν σαν το κλαρίνο του...Γιώργου Μάγκα........

Last edited:

Reaction score
3.628
Μπα μαλλον από τη μονάδα παραγωγής της Θήβας παίρνω, γιατί χθες το σαξόφωνο του Charlie Parker ακουγόταν σαν το κλαρίνο του...Γιώργου Μάγκα........
Που να στησεις και τα ηχεια σωστα!

Η Ella θα ακουγεται Βεμπω!

Reaction score
12.232
Αλήθεια;;;
Και πόσο θα έχουν εξωκείλει λοιπόν όσοι χρήστες δεν θα τα ακούγανε με τα ίδια ακριβώς ηχεία επί των οποίων θα είχε γίνει το πολυθρύλητο voicing;;;Και υπό ισοδύναμες χωρικές συνθήκες;
Καθότι αυτό που εκπέμπεται και ακούμε δεν είναι αμιγής ηλεκτρική ενέργεια,αλλά σε πρώτο βήμα ηλεκτρομηχανική μετατροπή από ηχειακές πηγές με τις δικές τους ιδιότητες πάνω σε αυτήν και σε δεύτερο βήμα η συνάρτηση της εν λόγω μετατροπής με τα ιδιαίτερα ακουστικά χαρακτηριστικά του χώρου και τη διαρρύθμιση στο στερεοφωνικό τρίγωνο.

Η Συνέλιξη όμως βοηθά να διαμορφώνουμε προσεγγίζοντας ισοδύναμες συνθήκες προς όλα εκείνα τα στοιχεία που είτε δεν θα είχαμε εξ'ολοκλήρου υπόψιν,είτε δεν θα γινόταν να τα υλοποιούσαμε με τον ίδιο τρόπο στις δικές μας συνθήκες setup...
Απο τη μία σκέφτομαι αυτό που έγραψα παραπάνω, περί voicing και επιλογές του κατασκευαστή. Απο την άλλη, όντως, ποιος είναι σε θέση ( με εξαίρεση τον κατασκευαστή - σχεδιαστή ) να πει ότι έχει ακούσει πλήρως τον χαρακτήρα ενός τέτοιου συστήματος; Όμως, ο κατασκευαστής έχει μια συγκεκριμένη "καμπύλη" στο μυαλό του, την οποία θέλει να εξυπηρετούν τα μηχανήματά του. Αν διέθετε αυτή τη καμπύλη, αν έλεγε δηλαδή στους αγοραστές "στο τέλος, το σύστημα πρέπει να ακούγεται έτσι", τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Μη έχοντας όμως την επιθυμητή καμπύλη του κατασκευαστή, μέσω της συνέλιξης θα πάμε και θα ωθήσουμε το σύστημα σε μια καμπύλη που εκφράζει εμάς ( ή εν πάση περιπτώσει, αυτό που θεωρείται σωστό ), αλλά έχω την υποψία ότι ούτε ο κατασκευαστής θέλει να παίζει "σωστά" το σύστημα που παράγει. Χμμμ... Bryston και πάλι Bryston. :p :p :p

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.901
...χαίρομαι πάντως που αρκετοί δεν ακούνε διαφορές...όπως επίσης και ότι αρκετοί ακούνε..τείνοντας να πιστέψω και τις δύο περιπτώσεις.
Δε νομίζω ότι καθένας τους , μας μεταφέρει ψεύτικες ή φιλτραρισμένες εντυπώσεις. Θεωρώ ότι και οι δύο , μιλάνε την αλήθεια και μόνο.

Ok, δύο ομάδες υπάρχουν ....αυτοί που ακούνε και αντιλαμβάνονται ( καλύτερα) διαφορές και οι άλλοι που πρεσβεύουν το αντίθετο.
Τα πράγματα είναι πιό απλά , από όσο φαίνονται...νομίζω δεν ακούνε όλοι το ίδιο , ούτε με τον ίδιο τρόπο.

Το παραπάνω το χω συναντήσει πολλές φορές στο χώρο.( άτομα δεν αντιλαμβάνονταν διαφορές φάσης σήματος πηγής , προενισχυτή, ανάποδα L,R καλωδίων ηχείων ή IC, φάσης σήματος ηχείων , κ.ο.κ)
Ναι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ..και καλά κάνουν και υπάρχουν γιατί ¨αυτοί είναι και έτσι είναι¨.

Αυτοί λοιπόν , όταν δεν αντιλαμβάνονται καταστάσεις όπως τις παραπάνω, θεωρώ κατά πάσα πιθανότητα, έως αδύνατο να αντιληφθούν παρόμοιες ακουστικές διαφορές από καλώδια . Οπότε θεωρώ φυσιολογική τη συμπεριφορά τους και την αντίδραση τους, σε τέτοιου είδους αλλαγές.
Ok, εφόσον δεν τις ακούνε ...τι να κάνουμε τώρα δηλαδή?:idk:

( ...διαφορές πάντως υπάρχουν..για να μη ξεχνιόμαστε...:biggrin:, το ότι δεν τις αντιλαμβανόμαστε είναι άλλο ζήτημα)
Νομίζω όμως έχεις πιάσει το θέμα από λάθος σκοπιά. Το ουσιαστικό ερώτημα δεν είναι αν κάποιοι ακούνε διαφορές. Είναι βέβαιο πως τις ακούνε. Και δεν εννοώ ότι μας λένε ψέματα. Εννοώ ότι αυτή είναι η αλήθεια τους, το πιστεύουν με όλο τους το είναι.

Τα πραγματικά ερωτήματα όμως είναι τα εξής:
α) Το γεγονός πως κάποιοι ακούνε διαφορές (ξαναλέω, χωρίς να λένε "ψέματα") σημαίνει πως υπάρχουν πραγματικά; Κι αν θέλαμε να το αποδείξουμε αυτό, πώς θα το πετυχαίναμε;
β) Ακόμη και αν υπάρχουν πραγματικές διαφορές, ποιός κρίνει ότι πρόκειται περί βελτίωσης (αύξησης της ουδετερότητας) και όχι χειροτέρευσης (μείωση της ουδετερότητας); Το γούστο του συγκεκριμένου ακροατή που τις άκουσε;

Ξέρω πως τα παραπάνω τα έχουν πει άλλοι χιλιάδες φορές πριν. Και ξέρω πως είναι τόσο απλά και αυτονόητα που όποιος δεν τα έχει καταλάβει, δεν είναι γιατί δεν μπορεί, είναι γιατί προτιμάει να μην. Αλλά μιας και το συζητάμε...

H

HuxFlux

Guest
Εγώ πάντως από τότε που πήγα στον Ηρων, νιώθω οτι έχουν σφίξει οι χαμηλές και οι μεσαίες έχουν γίνει πιο αέρινες.......8-)
Eιναι γνωστό οτι τα Volts και τα Amperes της Ηρων ειναι....πιο μαγικα κι απο τα Watts χαι εντ λαμπατου τελικού 2χ3W! Ματσάρουν μεταξύ τους κιόλας, αρκεί να στρώσεις πρώτα τα καλώδια και να βάλεις σωστές κατευθυντικότητες!

Reaction score
12.232
β) Ακόμη και αν υπάρχουν πραγματικές διαφορές, ποιός κρίνει ότι πρόκειται περί βελτίωσης (αύξησης της ουδετερότητας) και όχι χειροτέρευσης (μείωση της ουδετερότητας); Το γούστο του συγκεκριμένου ακροατή που τις άκουσε;
Υπάρχουν κι αυτοί βέβαια ( σε ένα βαθμό υποψιάζομαι ότι ανήκω σε αυτή την ομάδα, αν και αν ισχύει, αυτό θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό ) που τη μείωση της ουδετερότητας την εκλαμβάνουν ως βελτίωση, βλέπε "λαμπάτες χροιές".

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.901
Υπάρχουν κι αυτοί βέβαια ( σε ένα βαθμό υποψιάζομαι ότι ανήκω σε αυτή την ομάδα, αν και αν ισχύει, αυτό θα είναι σε πολύ μικρό βαθμό ) που τη μείωση της ουδετερότητας την εκλαμβάνουν ως βελτίωση, βλέπε "λαμπάτες χροιές".
Εγώ δεν το κατακρίνω αυτό. Καθόλου.
Κι εμένα αν μου έβαζες να ακούσω 2 συστήματα και με ρωτούσες ποιό μου αρέσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διάλεγα το ουδέτερο.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι βάσει του δικού μου γούστου να πω σε κάποιον άλλον πως το τάδε καλώδιο/component "βελτιώνει" τον ήχο. Γιατί; Επειδή ο χρωματισμός του μου άρεσε εμένα καλύτερα (στον συγκεκριμένο χώρο μάλιστα);

Νομίζω είναι αυτονόητο πως αυτό είναι λάθος και ότι η μόνη οδός για τη βελτίωση ενός συστήματος είναι να αυξήσεις την ουδετερότητα μέσω των components και μετά να προσδώσεις τον χαρακτήρα που θες μέσω equalization/ισοστάθμισης/φίλτρων.

Μου φαίνεται τόσο αυτονόητο που δεν καταλαβαίνω καν γιατί κάποιος μπορεί να διαφωνεί. Με αυτή την έννοια, ίσως να μην το εξηγώ και σωστά, τι να πω...

Ξαναλέω πάντως, δεν κατακρίνει κανείς το γούστο (λαμπάτο, γλυκό, ζεστό, μπασάτο, με χρατς χρουτς κλπ.). Στον τρόπο να το πετύχεις εσύ με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο διαφωνούμε.

Reaction score
12.232
Εγώ δεν το κατακρίνω αυτό. Καθόλου.
Κι εμένα αν μου έβαζες να ακούσω 2 συστήματα και με ρωτούσες ποιό μου αρέσει, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα διάλεγα το ουδέτερο.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι βάσει του δικού μου γούστου να πω σε κάποιον άλλον πως το τάδε καλώδιο/component "βελτιώνει" τον ήχο. Γιατί; Επειδή ο χρωματισμός του μου άρεσε εμένα καλύτερα (στον συγκεκριμένο χώρο μάλιστα);

Νομίζω είναι αυτονόητο πως αυτό είναι λάθος και ότι η μόνη οδός για τη βελτίωση ενός συστήματος είναι να αυξήσεις την ουδετερότητα μέσω των components και μετά να προσδώσεις τον χαρακτήρα που θες μέσω equalization/ισοστάθμισης/φίλτρων.

Μου φαίνεται τόσο αυτονόητο που δεν καταλαβαίνω καν γιατί κάποιος μπορεί να διαφωνεί. Με αυτή την έννοια, ίσως να μην το εξηγώ και σωστά, τι να πω...

Ξαναλέω πάντως, δεν κατακρίνει κανείς το γούστο (λαμπάτο, γλυκό, ζεστό, μπασάτο, με χρατς χρουτς κλπ.). Στον τρόπο να το πετύχεις εσύ με τον πιο εύκολο και οικονομικό τρόπο διαφωνούμε.
Ούτε εγώ κατακρίνω το γούστο ( άλλωστε, με εξαίρεση τον τελικό μου, όλα τα άλλα συστατικά χρωματίζουν και το ξέρω ), αλλά είναι αυτό που είπες: σε ποια βάση προτείνει κάποιος ένα καλώδιο ως βελτιωτικό; Με βάση ποια γούστα και ποιο στόχο; Αντίθετα - και με βρίσκεις σύμφωνο - η ισοστάθμιση παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ορίσει τον τρόπο που θα λειτουργήσει το σύστημα, το δικό του σύστημα, στον δικό του χώρο και απο'κει και πέρα, με βάση τα δικά του γούστα. Εγώ μπορεί να θέλω να φορτώσω μεσαίες ας πούμε ( πιο σωστά, να τις αφήσω απείραχτες να σχηματίσουν το δικό τους βουναλάκι στη καμπύλη απόκρισης ) για να ακούω το βιολί και τις φωνές μέσα στο μέλι, δεν είμαι υποχρεωμένος να ακούω "φλατ".

Reaction score
12.232
Και όσο και αν δεν έχω ακούσει σωστά εφαρμοσμένη ισοστάθμιση, έχω ακούσει τις μεταβολές που προκύπτουν απο αυτό το πείραγμα της καμπύλης, οπότε μου έχει ανοίξει πραγματικά η όρεξη για να ασχοληθώ πιο σοβαρά. Μάγκες μου, ούτε στα καλύτερά τους όνειρα δεν το κάνουν αυτό τα καλώδια, ούτε ρεύματος, ούτε ic, ούτε ηχείων. Γκαραντί!
Και είναι πραγματικά αστείο, με το genelec subwoofer στα 1000€ κάποιος να επενδύει σε κάποιο καλώδιο ίσης αξίας. Απο την άλλη, χαίρομαι γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να μαζέψω το χρήμα και να το χτυπήσω εγώ. :p

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.637
Members
38.213
Νεότερο μέλος
koumou57