Αλλαγή καλωδίων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
135.645
Ελα να μας κάνεις έναν υπέρηχο στις επιδιδυμίδες γιατί έχουν αρχίσει να πρήζονται
Συνήθης αιτία αυτής της αίσθησης, δεν είναι η επιδιδυμίτις, αλλά η κιρσοκήλη, οπότε ζητήστε καλού κακού ένα triplex έλεγχο, όχι απλό υπερηχογράφημα.

Προσέξτε τη συστροφή μόνον, διότι ενέχει κι άλλους κινδύνους.

Βεβαίως οι κακοήθειες δεν είναι διόλου σπάνιες, όπως και η πολλαπλή μικρολιθίαση, γι'αυτό συνολικά επισκεφτείτε έναν αξιόπιστο υπερηχογραφιστή, διότι η πρόληψη και οι πραγματικές μετρήσεις (ανάστροφης ροής κατά τη δοκιμασία valsalva) είναι σημαντικότερες της ψηλάφησης, και όπως εξήγησα, τα αισθητήρια όργανά μας, δεν είναι μετρητικά εργαλεία. 😎

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.827
Ελα να μας κάνεις έναν υπέρηχο στις επιδιδυμίδες γιατί έχουν αρχίσει να πρήζονται
Τέτοια υπηρεσία θα έπρεπε κανονικά να πηγαίνει ΄΄πακέτο΄΄ με εξέταση προστάτη και... κολονοσκόπηση. :roflmao:

Reaction score
1.017
Άντε να τους το εξηγήσεις αυτό. Βασικά, πρέπει πρώτα να καταπολεμήσεις το "εγώ" τους γιατί για να κάνεις μια σωστή ισοστάθμιση, πρέπει πρώτα να πάρεις μετρήσεις του χώρου. Και οι μετρήσεις του χώρου θα δείξουν ότι ακούνε στο γάμο του Κουτρούλη, του Καραγκιόζη και λοιπών χαριτωμένων καρικατούρων.
Πολυ σιγουρος εισαι γι αυτο... Εμενα χωρις eq η αποκριση παταει πανω στην B&K με αποκλιση +-3db απο την γραμμη. Για αυτη την αποκλιση συστηνεται μη χρηση eq.

Οταν καποιος ομως εχει subs η μεγαλα ηχεια και διεγειρει τα modes εκει θα χρειαστει στο φασμα του μπασου. Οι χαιενταδες απλως απομακρυναν τα ηχεια απο τον ηχο για να μη μπουμαρουν - απλο αλλα αποτελεσματικο και για τα πριμα παιζαν με το toe in... απλο και αποτελεσματικο χωρις να εισαγει φασικες ανωμαλιες λογω eq...

Reaction score
12.137
Πολυ σιγουρος εισαι γι αυτο... Εμενα χωρις eq η αποκριση παταει πανω στην B&K με αποκλιση +-3db απο την γραμμη. Για αυτη την αποκλιση συστηνεται μη χρηση eq.

Οταν καποιος ομως εχει subs η μεγαλα ηχεια και διεγειρει τα modes εκει θα χρειαστει στο φασμα του μπασου. Οι χαιενταδες απλως απομακρυναν τα ηχεια απο τον ηχο για να μη μπουμαρουν - απλο αλλα αποτελεσματικο και για τα πριμα παιζαν με το toe in... απλο και αποτελεσματικο χωρις να εισαγει φασικες ανωμαλιες λογω eq...
Όλα αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν απο μετρήσεις;

Reaction score
12.137
Πολλες μετρησεις. Και σιγα τις μετρησεις, δε γιναμε επιστημονες με μερικα ιου ιου.
Μια χαρούλα τότε! Επιστήμονες δεν γίναμε, σαφώς. Άλλοι διεκδικούν αυτό το τίτλο!

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.827

Ακόμα και όταν απομακρύνονται είναι δυνατόν να διεγείρονται συγκεκριμένοι ιδιορρυθμοί, οι οποίοι μπορεί να εκλαμβάνονταν ως ΄΄ικανοποιητικές΄΄ χαμηλές . Επειδή δεν τα απομακρύνουν συνήθως αρκετά συνοδεύονται και από ΄΄χαράδρες΄΄ πάνω σε περιοχές απόκρισης όπου το main ηχείο θα μπορούσε να δίνει κάποια ωφέλιμη απόκριση έστω και πιεζόμενο απουσία sub και υψιπερατού κροσαρίσματος με το τελευταίο. Μια παράσταση spectrogram 20-250 Hz φανερώνει την παραμικρή ατασθαλία στη ζώνη όπου κυριαρχεί η συμπεριφορά του χώρου στην απόκριση.

Παίζοντας δε με το toe-in προσπαθούν χωρίς να το καταλαβαίνουν να μετριάσουν ανισορροπίες ανάμεσα σε on & off-axis εκπομπή όποτε υφίστανται τέτοιες για κάποια άσωτα ηχεία.

Reaction score
1.017
Ακόμα και όταν απομακρύνονται είναι δυνατόν να διεγείρονται συγκεκριμένοι ιδιορρυθμοί, οι οποίοι μπορεί να εκλαμβάνονταν ως ΄΄ικανοποιητικές΄΄ χαμηλές . Επειδή δεν τα απομακρύνουν συνήθως αρκετά συνοδεύονται και από ΄΄χαράδρες΄΄ πάνω σε περιοχές απόκρισης όπου το main ηχείο θα μπορούσε να δίνει κάποια ωφέλιμη απόκριση έστω και πιεζόμενο απουσία sub και υψιπερατού κροσαρίσματος με το τελευταίο. Μια παράσταση spectrogram 20-250 Hz φανερώνει την παραμικρή ατασθαλία στη ζώνη όπου κυριαρχεί η συμπεριφορά του χώρου στην απόκριση.
Ολα καλα. Απλως για μουσικη αναπαραγωγη πιο ενδιαφερον θα ειχαν τα 40hz-250hz και θα μπορουσαν να βαλουν ενα κοψιμο -24db κατω απο τα 35hz για να μειωσουν την πιεση στα woofer των ηχειων. Αν και φανταζομαι αυτο εχει προβλεφθει απο τον κατασκευαστη, ωστε τα ηχεια να μην δεχονται καταπονηση σε συχνοτητες που δεν μπορουν να αναπαραγουν σωστα.

Last edited:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.827
Ολα καλα. Απλως για μουσικη αναπαραγωγη πιο ενδιαφερον θα ειχαν τα 40hz-250hz και θα μπορουσαν να βαλουν ενα κοψιμο -24db κατω απο τα 35hz για να μειωσουν την πιεση στα woofer των ηχειων. Αν και φανταζομαι αυτο εχει προβλεφθει απο τον κατασκευαστη, ωστε τα ηχεια να μην δεχονται καταπονηση σε συχνοτητες που δεν μπορουν να αναπαραγουν σωστα.
Αντιθέτως, οι mainstream κατασκευαστές ηχείων λογαριάζουν πλέον ότι όσα κύρια και περιφερικά μοντέλα παράγουν θα πρέπει να είναι κροσαρισμένα με sub τουλάχιστον ως προς την πρώτη οκτάβα - σε συνάρτηση προς το μέγεθος των ηχείων, δηλαδή για ηχεία βάσης στο τυπικό όριο των 80 Hz έστω και αν θα είχαν ανεπαρκή απόδοση ακόμα και στην τρίτη... :sneaky:

Άμα δεν γίνεται κάτι τέτοιο η καταπόνηση στο ηχειακό σύστημα είναι δεδομένη επηρεάζοντας μάλιστα την αντιλαμβανόμενη απόδοση σε ανώτερες οκτάβες. Χωρίς καν να έμπαιναν στην εξίσωση μεταβλητές από τη χωροταξία. Εξαίρεση όσες ενεργές υλοποιήσεις ηχείων θα είχαν ενσωματωμένα υποηχητικά φίλτρα ανάλογα με το κάτω όριο απόκρισης. Εδώ όμως έχουμε παραδείγματα περί αντίστροφης τακτικής αφού αρκετές σύγχρονες υλοποιήσεις χρησιμοποιούν το DSP για να επεκτείνουν το προδιαγεγραμμένο κάτω όριο απόκρισης σε βάρος του δυναμικού περιθωρίου, δηλαδή ανώτερη καταπόνηση στο ηχειακό σύστημα απουσία sub.

Ακόμα χειρότερα τα πράγματα σε bass reflex υλοποιήσεις όπου σήματα - ή υποηχητικές συνιστώσες από βινυλιακά - κείμενα κάτω από τη συχνότητα συντονισμού στο σύστημα ανάκλασης χαμηλών θα προξενούν σκέτη... καταπόνηση ανεξάρτητα από τη στάθμη ακρόασης χωρίς το παραμικρό όφελος στην απόκριση του setup.
Πολλες μετρησεις. Και σιγα τις μετρησεις, δε γιναμε επιστημονες με μερικα ιου ιου.
Γι αυτό και αξίζει στοιχειώδης μελέτη της θεωρίας προτού να ηχούσαν τα sweep , αν μη τι άλλο για να κατανοούσαμε χονδρικά χωρίς να είμαστε οι ίδιοι ηχητικοί μηχανικοί τι θα σήμαιναν οι παραστάσεις για το setup μας.
Να προτεινω κατι εδω αν δε βαριεσαι και για οταν εχεις χρονο.

Διαγραμμα 1 - Αποκριση αριστερου/δεξιου ηχειου σε τι σταθμη η μετρηση και οδηγιες με screenshots

Μετα σε 3 γραμμες κυριολεκτικα μια ερμηνεια αφου βαλεις screenshot με μια τυπικα καλη αποκριση

Διαγραμμα 2 - rt30

Βαζεις screenshot - οδηγιες - απο target διαγραμμα και 3 γραμμες κυριολεκτικα ερμηνεια τι βλεπουμε

Διαγραμμα 3 - Spectrogram (μη το βαλεις απο τα 20hz δεν εχει νοημα...αλλα οτι θελεις)

Screenshot - οδηγιες - ερμηνεια σε 3 γραμμες

Διαγραμμα 4 - Παραμορφωσης η οτιδηποτε κρινεις σημαντικο να περιληφθει

Το κανεις ενα pin στο forum για να φαινεται πρωτη μουρη σε ολους και το κλειδωνεις για να μην επιτρεπονται ποστς.
Θα ήμουν πρόθυμος άμα δεν τα έχω ήδη κάνει τα περισσότερα με εκτεταμένη κιόλας ανάλυση στη "Διόρθωση Δικαναλικού " καθώς και σε νήματα όπου παρουσίαζα setup... Σημειωτέον ότι έχουν εξηγηθεί και διάφορα ελαττωματάκια μαζί με όρους όπου μετριάζεται η βαρύτητα των συγκεκριμένων αφού δεν έχω παρουσιάσει dedicated.

Last edited:

Reaction score
1.673
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εσείς προτείνετε στον νηματοθέτη να τα κόψει τα καλώδια πίσω από το rack στο σωστό μήκος, ή να πάρει καινούργια, ώστε να κινηθεί λίγο και η αγορά του audio ;

Εγώ πάντως προτείνω να τα αφήσει ως έχουν και απλώς να τα νοικοκυρέψει.

Και να πάμε όλοι, καλού κακού, για triplex καρδιάς,τεστ κοπώσεως, προστάτη και κολονοσκόπιση .

Καλά αποτέλεσματα σε όλους.

Reaction score
1.017
Γι αυτό και αξίζει στοιχειώδης μελέτη της θεωρίας προτού να ηχούσαν τα sweep , αν μη τι άλλο για να κατανοούσαμε χονδρικά χωρίς να είμαστε οι ίδιοι ηχητικοί μηχανικοί τι θα σήμαιναν οι παραστάσεις για το setup μας.
Να προτεινω κατι εδω αν δε βαριεσαι και για οταν εχεις χρονο.

Διαγραμμα 1 - Αποκριση αριστερου/δεξιου ηχειου σε τι σταθμη η μετρηση και οδηγιες με screenshots

Μετα σε 3 γραμμες κυριολεκτικα μια ερμηνεια αφου βαλεις screenshot με μια τυπικα καλη αποκριση

Διαγραμμα 2 - rt30

Βαζεις screenshot - οδηγιες - απο target διαγραμμα και 3 γραμμες κυριολεκτικα ερμηνεια τι βλεπουμε

Διαγραμμα 3 - Spectrogram (μη το βαλεις απο τα 20hz δεν εχει νοημα...αλλα οτι θελεις)

Screenshot - οδηγιες - ερμηνεια σε 3 γραμμες

Διαγραμμα 4 - Παραμορφωσης η οτιδηποτε κρινεις σημαντικο να περιληφθει

Το κανεις ενα pin στο forum για να φαινεται πρωτη μουρη σε ολους και το κλειδωνεις για να μην επιτρεπονται ποστς.

Reaction score
4.652
Όλες οι πλακέτες των συσκευών σας, κατασκευάζονται απο χαλκό, οι πίστες προφανώς.
Και τα ποδαράκια των εξαρτημάτων επίσης περιέχουν χαλκό σε μεγάλο ποσοστό.
Τα πηνία φωνής των μεγαφώνων σας είναι χάλκινα και χιλιάδες άλλα εξαρτήματα των συσκευών ήχου και εικόνας περιέχουν χαλκό.

Πιο γρήγορα εκφυλίζεται ο χαλκός των καλωδίων ή των μηχανημάτων μας ;
Κανενας χαλκος δεν εκφυλιζεται.
Στην ακαλυπτη επιφανεια δημιουργειται ενα λεπτο φιλμ οξειδωσης.
Στην πραξη η αποδοση των χαλκινων αγωγων βελτιωνεται με την παροδο του χρονου.

Reaction score
8.635
Αντιθέτως, οι mainstream κατασκευαστές ηχείων λογαριάζουν πλέον ότι όσα κύρια και περιφερικά μοντέλα παράγουν θα πρέπει να είναι κροσαρισμένα με sub τουλάχιστον ως προς την πρώτη οκτάβα - σε συνάρτηση προς το μέγεθος των ηχείων, δηλαδή για ηχεία βάσης στο τυπικό όριο των 80 Hz έστω και αν θα είχαν ανεπαρκή απόδοση ακόμα και στην τρίτη... :sneaky:
Μόνον που αν βάλεις τον denon με το Audyssey θα σου τα κόψει πολύ πιο κάτω από τα 80Hz και με 6,5ρι γουφερ :biggrin:

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
56.827
Μόνον που αν βάλεις τον denon με το Audyssey θα σου τα κόψει πολύ πιο κάτω από τα 80Hz και με 6,5ρι γουφερ :biggrin:
Δάσκαλε Ν.Κ. δεν δικαιούμαστε να παραδίδουμε διάφορα ΄΄μαθήματα΄΄ στο παρόν forum άμα ενεργοποιούμε... Audyssey. :sneaky:

Προσοχή λοιπόν σε ποια monitor και χωροταξία θα επιλέγαμε...:wink:

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.830
Το Audyssey είναι πολύ πιθανό να τα ορίσει Full Range... μέχρι και 6.5αρι bookshelf έχει ορίσει Full Range (Large).

Η πλάκα είναι πως υπάρχει πολύς κοσμάκης εκεί έξω που τρέχει το Audyssey και το αφήνει ως έχει, αισθανόμενος πως είναι όλα καλά :D

Reaction score
1.017
Το Audyssey είναι πολύ πιθανό να τα ορίσει Full Range... μέχρι και 6.5αρι bookshelf έχει ορίσει Full Range (Large).

Η πλάκα είναι πως υπάρχει πολύς κοσμάκης εκεί έξω που τρέχει το Audyssey και το αφήνει ως έχει, αισθανόμενος πως είναι όλα καλά :D
Το revel f206 να μη το θεωρησει large?

Reaction score
8.635
Δάσκαλε Ν.Κ. δεν δικαιούμαστε να παραδίδουμε διάφορα ΄΄μαθήματα΄΄ στο παρόν forum άμα ενεργοποιούμε... Audyssey. :sneaky:
Καλή η θεωρία αλλά θ σου πω τι έγινε στην πράξη. :biggrin:

Τα εργαλεία που είχα στην διάθεση μου ήταν το Audyssey, το μοναδικό πρόγραμμα ισοστάθμισης που προσφέρει το μοντέλο του πολυκάναλου επεξεργαστή που διαθέτω, καθώς και τα PEQ του κάθε σαμπ.
Αφού ενεργοποίησα την μέτρηση για κάθε σαμπ, δλδ τα δικά τους EQ πέρασα στο Audyssey με 3 μετρήσεις συνολικά και άφησα απειραχτη την καμπύλη στόχο του προγράμματος.
Άφησα την ισοστάθμιση μέχρι τα 200Hz και μου έκοψε το κεντρικό στα 60 Hz, όλα τα περιφερειακα στα 40Hz και τα LR fullrange.
Τα LR τα διόρθωσα να παίζουν μέχρι τα 40Hz και δυναμωσα την ένταση των σαμπς.
Ε λοιπόν, μου ακούγεται το αποτέλεσμα πολύ ωραίο. :biggrin:
Θα με μαλώσετε το ξέρω, αλλά τα αυτιά μου δεν διαμαρτυρονται.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
6.830
Το revel f206 να μη το θεωρησει large?
Όχι. Ούτε το F208, F228Be, κλπ.
Αν δεν έχεις sub, οκ, είσαι παράνομος, αλλά ίσως άφηνα τα F208/228Be σε Large (με δεδομένο μόνο την απουσία sub, και ότι δεν θα τα ξεπατώνεις σε στάθμες ζορίζοντας πολύ το woofer στα χαμηλά).

Reaction score
1.579
Εσείς μπορεί να πιστεύετε ότι ευθύνονται τα καλώδια και να θέλετε να αναπαράξετε αυτή την υποτιθέμενη ιδιότητα στο χώρο σας. Εγώ αναφέρθηκα στην ηχητική ταυτότητα του συγκεκριμένου studio που δείχνει και τις προτιμήσεις σας ως προς το πόσο χρωματισμένο θέλετε τη μουσική σας. That's all.
Περιποιημένο χώρο δεν έχω, δυστυχώς. Μια θερμομόνωση έκανα στην οροφή μου και αυτή τη καπάκωσα με συμπαγή γυψοσανίδα επειδή το σαλόνι εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας οικογένειας. Η νεκρική σιγή όμως που άκουσα όταν τοποθετείτο το μονωτικό υλικό, θα μου μείνει αξέχαστη. Μπορώ μόνο να φανταστώ πως θα ήταν οι ακροάσεις μου με τέτοια απορρόφηση, αλλά δυστυχώς είναι κάτι το ανέφικτο και η διάτρητη γυψοσανίδα είναι άσχημη.
Απο placebo δόξα τω Θεώ, δεν πάσχω. Τουλάχιστον όχι πλέον. Όσο για το τί λέει ο "διαφθορέας" ότι δήθεν είμαι nocebo, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω. Είναι τίτλος τιμής να ξεστομίζει ο "διαφθορέας" κάτι τέτοιο για το άτομό μου.

Ακόμα μια στρεβλή άποψη που χαρακτηρίζει τους οντιοφίλ. Το ΣΩΣΤΟ EQ, είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε να είχαμε στα συστήματά μας. Το EQ που προκύπτει απο τις μετρήσεις του συστήματος στο χώρο μας, κατά προτίμηση ΑΦΟΥ τον έχουμε φροντίσει.
Κατ' αρχήν,καμμία προτίμηση μου,και μάλιστα χρωματισμένη,δε φαίνεται προς τα συγκεκριμένα καλώδια όπως ήδη έχω γράψει.
Το γεγονός όμως ότι η θερμομόνωση και η γυψοσανίδα οδήγησαν στον μηδενισμό η τον σχεδόν μηδενισμο των διαφορων των καλωδίων,με κάνει να σκέπτομαι ότι δεν είμαι καθόλου υπερβολικός όταν ακούω διαφορές στα πολυπριζα.
Όσοι κάνουν EQ στο σύστημα τους με μετρήσεις αδιαφορούν παντελώς για το αν έχουν τα καλώδια και αυτή την ιδιότητα....
Διότι το σύστημα (ενισχυτές, καλώδια, ηχεία, χώρος) ρυθμίζεται σαν ενιαίο πράμα...

Ένα καλό καλώδιο (ικανής διατομής για ρεύματα & ηχεία, καλά θωρακισμένο για interconnect) χωρίς φρουφρου και δήθεν καινοτομίες... και τέλος...
Κι αν κάποιος κακοπροαίρετος ύστερα απ' όλα αυτά,αλλάξει τα καλώδια,τι θα συμβεί;

Reaction score
12.137
Κατ' αρχήν,καμμία προτίμηση μου,και μάλιστα χρωματισμένη,δε φαίνεται προς τα συγκεκριμένα καλώδια όπως ήδη έχω γράψει.
Το γεγονός όμως ότι η θερμομόνωση και η γυψοσανίδα οδήγησαν στον μηδενισμό η τον σχεδόν μηδενισμο των διαφορων των καλωδίων,με κάνει να σκέπτομαι ότι δεν είμαι καθόλου υπερβολικός όταν ακούω διαφορές στα πολυπριζα.
Αν εννοείς τη δική μου γυψοσανίδα, με 10 εκατοστά πετροβάμβακα, όσο να πεις, όλο και κάτι έκοψε. Δυστυχώς δεν είχα στημένο το σύστημα γιατί το σπίτι έγινε γιαπί, αλλά πραγματικά επικρατούσε νεκρική σιγή μέσα. Δεν άλλαξα όμως απόψεις για τα καλώδια λόγω της μόνωσης ( αν και, η φροντίδα χώρου μπορεί να επιδράσει τόσο δραστικά, όσο και μετρήσιμα προς τη βελτίωση της απόδοσης ενός συστήματος. Αυτό το έχω δοκιμάσει σε άλλους χώρους, ενώ βλέπω και στις μετρήσεις μου ότι παρόλο που τα ηχεία μου κατεβαίνουν αρκετά χαμηλά, στην ουσία ο χώρος δεν τους επιτρέπει να ακουστούν.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.296
Members
38.169
Νεότερο μέλος
Prants