- Reaction score
- 5.613
Μην γινεσαι lance hedrick με ενα μακροσκελες πραμα,τα kef ειναι τσιριδες χρονια τωρα,με καποιες εξαιρεσεις αλλα λιγες εως ελαχιστες.Ο χαρακτηρας της εταιριας πηγε περιπατο.Και για πρωτη φορα συμφωνουμε ασ μετραει καλα αλλα δεν ακουγεται.Να με συγχωρείς, αλλά επέτρεψέ μου να έχω αυτήν την προσωπική "άποψη", άλλωστε η "άποψη" είναι σα την κ@λοτρυπιδα, όλοι έχουν μια.
Το γνωστό μικρό ομοαξονικό της ΚΕΦ, που ειλικρινά "κεντάει" στις μετρήσεις, έχει τύχει να το ακούσω αρκετές φορές, και λόγω των λίαν αξιόλογων μετρήσεών του, του έδωσα το χρόνο, την ευκαιρία να αποδείξει και στα αυτιά μου τα "κάλλη" του. Άμ δε, τενεκές λέμε, και μάλιστα, τενεκές ξεγάνωτος. Μια σιχαμένη τσιρίδα, αλλά με εξαίσια διασπορά και ομοιογένεια στην οφ άξις, να μη χάσεις τίποτα.
Δε το άκουσα ποτέ με σαμπ, ή έτσι τουλάχιστον θυμάμαι, γιατί μεταξύ μας, σε μια αίθουσα έκθεσης αν έχει ένα από τα δικά του σαμπ, είναι σα να μην έχει τίποτα.
Θα μου πεις (ορθώς) ισοσταθμίζεται. Ναι, βεβαίως ισοσταθμίζεται, και επειδή ακριβώς έχει σωστή οφ αξις, θα "ακούει" στην ισοστάθμιση, και μια χαρά ξέρω να φέρω την 3η οκτάβα όπως πρέπει, μια δεκαριά dB στην κεφάλα, κι άσε τα σαμπ από κει και κάτω να βγάλουν άκρη, οκ.
Πάμε στο κρίσιμο ερώτημα: τι max SPL μπορεί να βγάλει το ένα ψεύτικο γουφεράκι από αυτό το ηχειάκι χωρίς συμπίεση στην 3η οκτάβα;
Άσε τι βγάζει στον 1 χιλιοκυκλο, ας βγάζει και 120 dB εκεί, δε μας ενδιαφέρει. Η 3η οκτάβα μας νοιάζει, το από πάνω, θα κουρευτεί για να συμβαδίζει σωστά στα ταργκετ κερβ, ώστε να μην έχει τονικές αλλοιώσεις.
Εκτιμώ πως ούτε 85dB max SPL δε μπορεί να βγάλει ασυμπίεστα στο 1μ απόσταση ακρόασης. Αυτό σημαίνει πως ναι, μπορεί να παίξει άψογα με χρήση σαμπ και ισοστάθμιση, ώστε να έχει ένα σοβαρό ταργκετ κερβ στο χώρο, αλλά η μέγιστη στιγμιαία SPL στάθμη του, δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 85 dB SPL στο 1μ, δηλαδή στα 2 μέτρα από 2 ηχεία έχεις χρήσιμο max SPL τα 85dB, δηλαδή μέση στάθμη ακρόασης υποχρεωτικά κάτω από 70 dB.
Ας πάμε στο R3, διπλασιων δυνατοτήτων, με τα δύο γουφερ, να δούμε τι συμπίεση έχει:
View attachment 329504
Δράμα. Το 102 dB στο 1 μέτρο, το έχει σφάξει και πάνω από 200 κύκλους.
Αν θες να "ανεχτείς" κοντά 1dB δυναμική συμπίεση, τότε συμβιβάζεσαι με μέγιστη στιγμιαία στάθμη τα 96 dB στο 1μ απόσταση ακρόασης.
Οκ, αυτό σημαίνει πως με ένα ζευγάρι τέτοιων ηχείων, με χρήση 2-4 σαμπ και κρος στους 100 κύκλους, στα 2 μέτρα απόσταση ακρόασης, θα ακούς με το συμβιβασμό σου (1dB δυναμική συμπίεση) σε στάθμη 10dB κατώτερη της στάθμης αναφοράς, η οποία προβλέπει μέση στάθμη 85 dB με κορυφές 105dB), εσύ θα έχεις κορυφές 95 dB με 1 dB συμπίεση.
Ας δούμε τώρα την απόκριση του ηχείου:
View attachment 329508
Από τους 100 και πάνω, παίζει πραγματικά άριστα.
Δε χρειάζεται ισοστάθμιση, τίποτα δε θέλει.
Στον 1 χιλιοκυκλο, θα έχει τη σωστή πτώση στάθμης περί τα 5 dB του έξοχου αυτού ταργκετ κερβ, ή καλύτερα του αναμενόμενου αυτού room curve.
Άρα, η μέγιστη στιγμιαία SPL στάθμη του σεταπ (μαζί με τα σαμπ) θα είναι 95 dB στους 100 κύκλους και ~90 dB στον 1 χιλιοκυκλο.
Επαναλαμβάνω, η πραγματικά πολύ χαλαρή στάθμη αναφοράς, προβλέπει 85 dB μέση στάθμη ακρόασης, με 105 dB στιγμιαίες κορυφές.
Πάνε δώσε αυτά τα λεφτά, για να έχεις 95dB στιγμιαίες κορυφές στα μπάσα και 90 dB στιγμιαίες κορυφές στα μεσαία, με 1 dB δυναμική συμπίεση.
Οκ. Φιλ φρι. Μια χαρά θα παίζει.
Απλώς εγώ αυτές τις στάθμες τις αποκαλώ "χαριτωμένες στάθμες ασανσέρ", είναι κάτω της στάθμης αναφοράς, είναι ανεπαρκείς στάθμες για hi-fi.
Εάν δε πιάνει το ηχείο 105 dB στιγμιαίες κορυφές στην 3η οκτάβα στη θέση ακρόασης, απαραμορφωτα και ασυμπίεστα, δεν είναι επαρκείς στάθμες για στερεοφωνία υπό τις προϋποθέσεις του απλού hi-fi. Δε κάνει.
105, όχι 135, χαλαρά λέμε.
Εγώ, άσε, εγώ φίλε μου, θέλω καμιά 25-αριά dB παραπάνω στάθμη από το R3 στις στιγμιαίες κορυφές για να γουστάρω dire straits. Για Μόμπι, άστο καλύτερα.
Γι'αυτό, οτιδήποτε έχει 5-αρια και 6-αρια μιντγούφερ, το προσπερνώ ως "ανεπαρκές". Θεωρώ ως απολύτως μίνιμουμ, για 2 έως 2,2μ απόσταση ακρόασης (όχι για παραπάνω), τις 8" στο ηχείο. Απολύτως μίνιμουμ. Δεν ξεγελάς τους νόμους της φυσικής.
Τέλος.
ΥΓ. ΚΕΦ μπλέιντ 2
View attachment 329509
Εδώ είμαστε.
ΥΓ. 2. Τενεκές. ΚΕΦ λς 50
View attachment 329510
Φυσικα και παιζει ρολο το μεγεθος,δεν μπορει ενα μοναχο πενταρι να βγαλει τα παντα,και να στα φερει και στα τρια μετρα καποια ελαχιστα εξαρια το καταφερνουν και απο εκει και πανω αρχιζει το πραγματικο παρτυ.Α πες ετσι για το κεφ ελεγες. Και γω την ιδια αποψη εχω για οσα εχω κεφ εχω ακουσει! Αντιθετως τα ελακ εχουν γεματο ηχο, καθαρο με σωμα και φυσικοτητα στις φωνες και στην αποδοση των μουσικων οργανων. Και δεν σου προκαλουν fatigue.... Δε νομιζω οτι στο χαρακτηριστικο αυτο επαιξε ρολο η διαμετρος των woofer... Η υλοποιηση φταιει