ΔΥΟ ΚΙ (Ε)ΝΑ ΚΑΙΕΙ!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.757
Όχι, διαφορετικό ηχείο είναι. Καλά το είπες.

Είναι αληθινό 3-δρομο ηχείο το Η.

Το Χ, ήταν 2,5 δρόμων.

Η εξέλιξη του Α77Χ στο Α77Η, είναι ένα νέο, και προφανώς ένα καλύτερο ηχείο, με πραγματικό μιντ.

Τα δύο τεμάχια 7", βγάζουν άφθονο γκάζι, σαφώς περισσότερο από ένα 8", οπότε, εφόσον το κοστολογιο είναι τέτοιο, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να επιλεχθεί το Α8Η και όχι το Α77Η.

Last edited:

Reaction score
8.863
Εχω δυο Α77Χ και 5 Α7Χ (ολα ADAM).
Και 2 σαμπς.

Δεν βλέπω κάποια δυσκολία. Παίρνεις ακόμη ένα Α77Χ για κεντρικό και όλα τα υπόλοιπα Α7Χ.
Αν θες μετά παίρνεις ακόμη ένα σαμπ.

Reaction score
4.201
Με συγχωρείς, αλλά την έδωσες μόνος σου τη λύση, "ανάμεσα από τις γραμμές".

Λες:

και

Οπότε κάτω χρειάζεσαι 4 νέα ηχεία. Αλλά έχεις:

Οπότε οι 4 θέσεις που ανοίγουν, θα συμπληρωθούν με 4 Α77Χ.

Το κεντρικό μετά, είναι άλλο θέμα.
Ειναι αυτονοητο οτι αφου θα χρειαστω 4 για την οροφη θα παρω απο κατω απο τα υπαρχοντα (Α7Χ). Θεωρητικα κατω χρειαζομαι 4 νεα.

Μινιμουμ το ενα θα ειναι Α77Η (θα παει στο κεντρο σ αυτη την περιπτωση) και τα αλλα Α7Χ.

Αλλα τους προβληματισμους και τις σκεψεις τις εγραψα για να μην τις επαναλαμβανω.Οσον αφορα την παλια σειρα Α7Χ και τη νεα Α7V βλεπω οτι το καινουριο ηχειο εχει λιγο μεγαλυτερο ενισχυτη (κατα 30 βατ - σιγα τ αυγα) αλλα εχει μικροτερο max SPL πραγμα που προξενει εντυπωση. Ως εκ τουτου μαλλον στα μικρα θα συνεχισω ν αγοραζω Α7Χ.
Και 2 σαμπς.

Δεν βλέπω κάποια δυσκολία. Παίρνεις ακόμη ένα Α77Χ για κεντρικό και όλα τα υπόλοιπα Α7Χ.
Αν θες μετά παίρνεις ακόμη ένα σαμπ.
Για επιπλεον σαμπ δεν το νομιζω. Το δωματιο ειναι 20 τ.μ. Αυτα καταλαμβανουν χωρο οχι αστεια. Και σημειωτεον κανω σκεψεις να τα εντοιχισω τα παντα, που δεν ειναι καθολου ευκολο.

Reaction score
4.201
Συμφωνα με καποια πλανα που κανω θα ξεκινησω εργασιες στο μουσικο δωματιο σε δυο με τρεις μηνες.

Ως τοτε θα πρεπει να εχω τελειωσει με καποιες αγορες (κυριως ηχεια και πηγη) και να τελειωσω με καποιες εργασιες που κανω στον κηπο.

Τα ηχεια ΟΛΑ θα εντοιχιστουν. Θα εντοιχιστουν επισης και ο ενισχυτης με την πηγη. Δεν θελω να βλεπω μηχανηματα. Μονο η τηλεοραση θα φαινεται.

Η τηλεοραση ειναι ενα αγκαθι. Ειναι 65 ιντσων και ειμαι σε αποσταση λιγο μεγαλυτερη απο δυο μετρα. Εχω την εντυπωση οτι ιδανικα θα ηταν 75 ιντσες. Ομως την εχω λιγα χρονια και δεν ειμαι ετοιμος οικονομικα για να κανω ενα τετοιο βημα δεδομενων και των ερχομενων εξοδων στα ηχεια και πηγη (και οχι μονο). Το πιο πιθανο ειναι οτι θα μεινω μ αυτην. Γιατι απ την στιγμη που θα κανω εργασιες στο δωματιο δεν θελω να ξαναασχοληθω για καμμια δεκαετια.

Μια πρωτη ερωτηση για τα σχεδια (ολα πρωτα στο χαρτι).

ΙΔΑΝΙΚΑ τα σαμπγουφερ (δυο) πρεπει να ειναι ακριβως στο κεντρο των πλαινων τοιχων? Εννοω οχι μονο στο πλατος αλλα και στο υψος του τοιχου?

Μια δευτερη ερωτηση οσον αφορα θεματα μονωσης.

Επειδη απ τη θεση ακροασης ως την εμπρος τριαδα ηχειων θα απεχω περιπου στα δυο με δυομιση μετρα κι επομενως εδω εχουν μεγαλη σημασια θεματα διαχυσης και αποροφησης, το ζητουμενο λοιπον ειναι για τους πλαινους τοιχους απ τους οποιους απεχω τρια μετρα απ την καθε πλευρα, εδω θα βρισκονται τεσσερα τα πλαινα ηχεια σε καθε πλευρα συν ενα σαμπ σε καθε πλευρα. Η σημαντικοτητα στην διαχυση - αποροφηση ειναι εξισου σημαντικη με τους εμπρος πισω τοιχους η παιζει μικροτερο ρολο λογω του οτι εχω μεγαλυτερη αποσταση?
Σιγουρα κατι θα κανω αλλα θα ηθελα κατι πιο ελαφρυ, με βολευει στους εκκεντρικους σχεδιασμους που κανω.

Σημειωτεον οτι εχω πεταξει την προηγουμενη εβδομαδα τις δυο καρεκλες κινηματογραφικου τυπου που ειχα. Σκεφτομαι να φτιαξω μονος μου ενα καναπε για τρια ατομα. Και να δωσω παραγγελια μαξιλαρες κλπ.

Ιδανικα πιστευω επισης οτι η εμπρος τριαδα ηχειων θα επρεπε να ειναι απολυτως ιδια. Και φυσικα θα πρεπει να παω σε τρια Α77Η. Αυτο βεβαια μου ανεβαζει αρκετα τα εξοδα. Και οχι μονο αυτο αλλα μου περισευουν 2 Α77 Χ. Φυσικα μια χαρα θα ηταν για πλαινα ηχεια. Ομως ρε γμτ σ αυτη την περιπτωση θα εχω αλλα δυο πλαινα Α7Χ. Κατι δεν μου καθεται καλα.
Ν αγορασω δυο ακομη Α77Χ πιστευω οτι θα τα βρω μεταχειρισμενα σε καλη τιμη, και ισως ειναι η καλυτερη λυση. Θα ελεγα τρομερη λυση. Επτα ηχεια Α77 απ τα οποια τα τρια θα ειναι τριδρομα τα καινουρια μοντελα και τα 4 τεσσερα 2,5 δρομων το προηγουμενο μοντελο (εκ των οποιων τα δυο υπαρχουν ηδη). Και δεν χρειαζεται κανω μ@λ@κιες να πουλησω σε ξεφτιλα τιμη ηχεια που ειναι εξαιρετικα (τα Α77Χ).

Με δεδομενη λοιπον την ιδανικη παραπανω λυση μου περισευουν 5 ηχεια Α7Χ. Τα τεσσερα πανε ταβανι και το ενα? Τι το κανω? Θα προτιμουσα να μην πουληθει.

Εφοσον ανεβουν τα Α7Χ στο ταβανι, ο Μελιδης θα πρεπει πολυ αμεσα ν αναλαβει εργο.

Αχ αυτο το ταξιδι! Ποσο ωραιο ειναι αλλα και ποσο πολυ ποναει!!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.757
Τα ηχεια ΟΛΑ θα εντοιχιστουν
Δεν ξέρω αν σε "παίρνει" με τις διαστάσεις του χώρου.

Ο εντοιχισμός σημαίνει χτίσιμο πέριξ των εντοιχισμενων ηχείων, πχ με τσιμεντόλιθους τους οποίους θα γεμίσεις με μπετό, ώστε να αποτελούν τοιχωματικά όρια πέριξ των ηχείων.

Το βάθος του ηχείου συν 4-5cm για βύσματα και καλώδια θα είναι η απώλεια διάστασης σε κάθε πλευρά εντοιχισμού.

Τα Α77Η και Α77Χ έχουν 35 cm βάθος, άρα θα χάσεις σχεδόν 40cm.

Τα Α7Χ έχουν 28cm βάθος, αλλά δε μπορούν να μπουν εντελώς κάθετα στο ταβάνι να κοιτάνε δάπεδο, πρέπει να κοιτάνε προς την mlp, να έχουν στροφή. Δύσκολα εντοιχίζονται αυτά, θέλει ιδιαίτερη κατασκευή στις γυψοσανίδες οροφής, με σχέδιο τύπου θόλου, πολύγωνο. Θέλει ο γυψοσανιδάς να είναι καλλιτέχνης, όχι απλός μάστορας.

Ο επαρκής εξαερισμός της ψυκτρας στην πλάτη των ενεργών ηχείων είναι ακόμα ένα θέμα. Ή θα πρέπει να αφήσεις ένα περιθώριο πέριξ (σημαντικό να έχει κενό από κάτω και από πάνω) των ηχείων ώστε να υπάρχει μια ροή αέρα, ή να γίνουν γρίλιες μέσα στην τρύπα των ηχείων τέρμα πίσω στο κάτω και πάνω μέρος ώστε να υπάρχει ροή αέρα πίσω από τον τοίχο, ή πρέπει να βγουν οι πλάτες των ηχείων και να μπουν στην επιφάνεια του τοίχου, και να αντικατασταθούν με συμπαγή πλάτη, όπως δίνει η Neumann πχ για τα 310.

Ο πλήρης εντοιχισμός είναι μια δυσκολη διαδικασία, που συνήθως υλοποιείται με "ειδικές" λύσεις.

Οι τυπικές προτάσεις για εντοιχισμένα ηχεία είναι παθητικά ηχεία με πολύ μικρό βάθος (έως 10cm).

Η διατήρηση όμοιων αποστάσεων ακρόασης σε όλους τους δορυφόρους, είναι άλλο ένα πολύ δύσκολο έργο, όταν μιλάμε για εντοιχισμό. Ακόμα και για τα 3 ηχεία της εμπρός τριάδας, και η διατήρηση των σωστών κλίσεων.

Λόγω των μικρών διαστάσεων του χώρου σου, θα πρότεινα να μην το προσπαθήσεις καν, εκτός κι αν θες να μείνει το ..μισό.

Αυτό που θα πρότεινα, είναι να βάλεις γύρω γύρω γυψοσανιδούλα διάτρητη ηχοαπορρόφησης, με 5-10 cm υλικό απορρόφησης από πίσω, και όπου είναι να μπει ηχείο, κόβεις ένα τετράγωνο κομμάτι γυψοσανίδας, βάζεις μια βάση τοίχου (έστω δύο γωνίες) και ακουμπάς το ηχείο τέρμα πίσω, με τη σωστή κλίση ώστε να σε κοιτάει στην mlp. Τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη γυψοσανίδα να μη τα βλέπεις, διαδικασία εύκολη, άμα περάσεις στον τοίχο (πίσω από τη γυψοσανιδούλα) ηλεκτρολογικό σπιράλ ικανής διατομής, από κάθε θέση ηχείου προς τη θέση του AV processor.

Προτείνω να ξεκινήσεις τις εργασίες με διάτρητες γυψοσανίδες ηχοαπορρόφησης στους 4 τοίχους και στο ταβάνι, με μικρή ποσότητα υλικού ηχοαπορρόφησης πίσω από αυτές (ώστε να μην μειωθούν σημαντικά οι διαστάσεις του χώρου).

Πριν μπουν οι γυψοσανίδες, πρέπει να αποφασιστούν με ακρίβεια οι θέσεις των δορυφόρων, ώστε να τοποθετήσεις 2 γωνίες στον τοίχο, σε κάθε θέση ηχείου, και να σημαδέψεις ένα τετράγωνο στον τοίχο να μείνει χωρίς γυψοσανίδα για να μη χρειαστεί μετά να τις κόβεις και κάνεις τσαπατσουλιές, να μη φαίνεται άσχημο.

Βάλε και ένα ηλεκτρολογικό σπιράλ με διάμετρο αρκετή για να περνάει βύσμα XLR, που να συνδέει κάθε θέση δορυφόρου με τη θέση που θα μπουν τα μηχανήματα (AV processor και πηγή), για να στείλεις ρεύμα και σήμα (και hdmi για την τηλεόραση, και καλώδιο δικτύου όπου χρειάζεται).

Θα γλυτώσεις όλες τις βάσεις εδάφους, κι όλες τις χύμα καλωδιώσεις. Σημαντικό.

Αφού βάλεις βάσεις σε τοίχο και ταβάνι, και δεις ότι είναι έτοιμες να δεχτούν ηχεία, μετά ξεκινάς γυψοσανίδες.

Στο τέλος, ρίχνεις ένα βάψιμο στις γυψοσανίδες, και μετά στρώνεις κι ένα laminate στο δάπεδο, κι ύστερα τοποθετείς ηχεία κι έπιπλα.

Έτσι θα είναι "on wall" τοποθετημένα (όχι in wall) και οι πραγματικές διαφορές με πλήρη εντοιχισμό δεν είναι τεράστιες, σιγά τώρα.

Last edited:

Reaction score
8.863
Ίσως να είναι ένας καλός συμβιβασμός να εντοιχίσεις μόνον τα μπροστά με τα σαμπς.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
137.757
Ίσως να είναι ένας καλός συμβιβασμός να εντοιχίσεις μόνον τα μπροστά με τα σαμπς.
Δεν γίνεται.

Τα σαμπ έτσι κι αλλιώς δεν κάνει να τοποθετηθούν μόνο στον εμπρός τοίχο, πρέπει να είναι σε απέναντι τοίχους.

Επειδή έχει μικρή διάσταση στην εμπρός πίσω, τα σαμπ πάνε υποχρεωτικά δεξιά αριστερά. Εκτός κι αν αλλάξει την τοποθέτηση.

platon

"Επαγγελματίας"
Reaction score
1.430
.

Τα σαμπ έτσι κι αλλιώς δεν κάνει να τοποθετηθούν μόνο στον εμπρός τοίχο, πρέπει να είναι σε απέναντι τοίχους.
Οταν ειναι δυο? ή περισσοτερα των δυο?

Reaction score
4.201
Ο εντοιχισμος σε ολα τα ηχεια θα γινει απο μενα τον ιδιο με τα χερακια μου. Θα προσπαθησω ν αποφυγω την γυψοσανιδα. Θελω να χρησιμοποιησω πιο φυσικα υλικα.

Απ οσα θυμαμαι πισω απ τα ηχεια (ενδεχομενως κι απ τα σαμπς) χρειαζεται αποροφηση. Αρα αν θα γινει καποια κατασκευη που θα μοιαζει με ντουλαπι για ηχεια και σαμπς, ενδεχομενως κατοπιν συμβουλης, να ντυθει εσωτερικα εκει που χρειαζεται με φελλο.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.740
Ο επαρκής εξαερισμός της ψυκτρας στην πλάτη των ενεργών ηχείων είναι ακόμα ένα θέμα. Ή θα πρέπει να αφήσεις ένα περιθώριο πέριξ (σημαντικό να έχει κενό από κάτω και από πάνω) των ηχείων ώστε να υπάρχει μια ροή αέρα, ή να γίνουν γρίλιες μέσα στην τρύπα των ηχείων τέρμα πίσω στο κάτω και πάνω μέρος ώστε να υπάρχει ροή αέρα πίσω από τον τοίχο, ή πρέπει να βγουν οι πλάτες των ηχείων και να μπουν στην επιφάνεια του τοίχου, και να αντικατασταθούν με συμπαγή πλάτη, όπως δίνει η Neumann πχ για τα 310.
Επανάληψη.

Reaction score
4.201
[QUOTE="costas EAR, post: 3213099, member: 4 😂

Ο πλήρης εντοιχισμός είναι μια δυσκολη διαδικασία, που συνήθως υλοποιείται με "ειδικές" λύσεις.

Οι τυπικές προτάσεις για εντοιχισμένα ηχεία είναι παθητικά ηχεία με πολύ μικρό βάθος (έως 10cm).

Η διατήρηση όμοιων αποστάσεων ακρόασης σε όλους τους δορυφόρους, είναι άλλο ένα πολύ δύσκολο έργο, όταν μιλάμε για εντοιχισμό. Ακόμα και για τα 3 ηχεία της εμπρός τριάδας, και η διατήρηση των σωστών κλίσεων.

Λόγω των μικρών διαστάσεων του χώρου σου, θα πρότεινα να μην το προσπαθήσεις καν, εκτός κι αν θες να μείνει το ..μισό.

Αυτό που θα πρότεινα, είναι να βάλεις γύρω γύρω γυψοσανιδούλα διάτρητη ηχοαπορρόφησης, με 5-10 cm υλικό απορρόφησης από πίσω, και όπου είναι να μπει ηχείο, κόβεις ένα τετράγωνο κομμάτι γυψοσανίδας, βάζεις μια βάση τοίχου (έστω δύο γωνίες) και ακουμπάς το ηχείο τέρμα πίσω, με τη σωστή κλίση ώστε να σε κοιτάει στην mlp. Τα καλώδια μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη γυψοσανίδα να μη τα βλέπεις, διαδικασία εύκολη, άμα περάσεις στον τοίχο (πίσω από τη γυψοσανιδούλα) ηλεκτρολογικό σπιράλ ικανής διατομής, από κάθε θέση ηχείου προς τη θέση του AV processor.

Προτείνω να ξεκινήσεις τις εργασίες με διάτρητες γυψοσανίδες ηχοαπορρόφησης στους 4 τοίχους και στο ταβάνι, με μικρή ποσότητα υλικού ηχοαπορρόφησης πίσω από αυτές (ώστε να μην μειωθούν σημαντικά οι διαστάσεις του χώρου)

Πριν μπουν οι γυψοσανίδες, πρέπει να αποφασιστούν με ακρίβεια οι θέσεις των δορυφόρων, ώστε να τοποθετήσεις 2 γωνίες στον τοίχο, σε κάθε θέση ηχείου, και να σημαδέψεις ένα τετράγωνο στον τοίχο να μείνει χωρίς γυψοσανίδα για να μη χρειαστεί μετά να τις κόβεις και κάνεις τσαπατσουλιές, να μη φαίνεται άσχημο.

Βάλε και ένα ηλεκτρολογικό σπιράλ με διάμετρο αρκετή για να περνάει βύσμα XLR, που να συνδέει κάθε θέση δορυφόρου με τη θέση που θα μπουν τα μηχανήματα (AV processor και πηγή), για να στείλεις ρεύμα και σήμα (και hdmi για την τηλεόραση, και καλώδιο δικτύου όπου χρειάζεται)

[/QUOTE]

Ας τα παρουμε ενα ενα. Δεν εχω σκοπο να κανω κατι τρε μπαναλ 😂

Εχω αφανταστη υπομονη και το εργο εντος δωματιου θα κρατησει καποιους μηνες. Δεν μ ενδιαφερει καθολου ποσο καιρο θα κρατησει το εργο αρκει να γινει οπως το θελω - οπως θα το εχω σχεδιασει. Δεν θελω να μοιαζει με απολυτως τιποτα απ οσα εχω δει. Πρεπει να εχει καθαρα την δικη μου σφραγιδα αλλα να τηρει ηχητικους νομους. Γι αυτο επιμενω οτι πιο πολυ μ ενδιαφερει η κατανοηση με απλα λογια ηχητικων νομων.

Θα ονομασω ντουλαπι για χαρη ευκολιας το μερος που θα εντοιχισθει το καθε ηχειο. Περα απ το θεμα εξαερισμου ειδικα στα σαμπ θα πρεπει καπως να μπαινει το χερι απ την πισω πλευρα (η και πισω πλαι) και ν αλλαζω καλωδια. Επισης σε περιπτωση βλαβης θα πρεπει να μπορει να βγαινει ευκολα απ το ντουλαπι το ηχειο η το σαμπ. Καποτε η πρωτη σκεψη ηταν να το κανω με ητον, αλλα μαλλον καταληγω να το κανω με φυσικη πετρα μονοκοματη παχους τουλαχιστον 5 εκατοστων (λογικα θα εχει πολυ μεγαλο βαρος αλλα εχω μεριμνησει και για τα στηριγματα, εδω εχω επισης κατα νου καποιες καινοτομιες, σιγουρα δεν θα ειναι οι βασεις που εχω - δεν θα ειναι μεταλο).

Τα καλωδια ειναι ενα ξεχωριστο κεφαλαιο. Χρειαζομαι για 11 ηχεια και 2 σαμπς καλωδια RCA. Επειδη ακριβως ειναι RCA νομιζω οτι αυτα πρεπει να εχουν ολα ιδιο μηκος ανεξαρτητως αποστασης του καθενος απ τον ενισχυτη (εδω θελω τις παρατηρησεις σας) Ξεχωρστα τα καλωδια ρευματος.
Υπαρχει ενα θεμα οσον αφορα τα καλωδια ηχειων. Τωρα ο ενισχυτης παιρνει rca. Αν ομως καποτε μου την δωσei κι αλλαξω ενισχυτη τοτε θα χρειαστω XLR. Θα πρεπει να βρω εναν τροπο ν αλλαχτουν ευκολα τα καλωδια. Μαλλον θα παω στη λυση που γραφεις με ηλεκτρολογικο σπιραλ χοντρο (να εχει και την εγκριση του ΠΑΗ - ειμαι κατι παραπανω απο σιγουρος οτι θα εχει κανει συγκριτικα με διαφορα σπιραλ και θα εχει να μου προτεινει κατι αξιολογο!! )

Υπαρχει μια σκεψη τα καλωδια (σπιραλ) να ειναι εμφανη (θα επιδεικνυονται για την ακριβεια). ΑΠλα οταν θα τα βλεπεις δεν θα μοιαζουν με καλωδια (σπιραλ)!! Κανω προβες τεχνικα να δω αν μπορω να τα καταφερω για τοσο μεγαλο μηκος.

Γενικα στο δωματιο θα μπει αρκετος φελλος, αλλα οχι μονο. Ο φελος επισης θα φαινεται σε αρκετα σημεια, αλλα πιθανον θα τον κανω καποια επεξαργασια με τον τροχο. Εχω ηδη παρακολουθησει σεμιναρια επ αυτου!

Reaction score
365
Ο εντοιχισμος σε ολα τα ηχεια θα γινει απο μενα τον ιδιο με τα χερακια μου. Θα προσπαθησω ν αποφυγω την γυψοσανιδα. Θελω να χρησιμοποιησω πιο φυσικα υλικα.
καλη επιτυχία στο εγχείρημα, περιμένουμε φωτογραφίες

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.806
Members
38.240
Νεότερο μέλος
zzinon