Είμαι περίεργος...

Status
Not open for further replies.
Reaction score
13
Άσφαλώς σήμερα η διαφορά μεταξύ κλαρίνου και κλαρινέτου είναι κατά βάση ονοματολογική. Αυτό το σημείο έχει πλέον διευκρινισθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η ονομασία "κλαρίνο" υπάρχει και στη δυτική ευρωπαϊκή μουσική. Από την εποχή του Μεσαίωνα και αργότερα στην Αναγέννηση απαντώνται οι όροι clario, claro, claron, clairon, clarone και άλλοι παρεμφερείς για να υποδηλώσουν διάφορα είδη τρομπέτας. Η ετυμολογία όλων αυτών των όρων είναι κοινή, το λατινικό επίθετο clarus που σημαίνει καθαρός, διαπεραστικός, δυνατός. (Εξ ου και οι λέξεις clear στα αγγλικά και clair στα γαλλικά). Στο πρώιμο μπαρόκ (αρχές του 17ου αιώνα) ως clarini προσδιορίζονται οι τρομπέτες που παρήγαγαν τον ψηλότερο ήχο (σε αντίθεση με τις βαθύφωνες που ονομαζόντουσαν principali). Ο όρος clarino χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς συνθέτες από το 1630 και μετά ως συνώνυμο της τρομπέτας. Αυτός ο όρος ανευρίσκεται σε ορισμένα έργα του Μπαχ, χρησιμοποιείται ακόμη και στις συμφωνικές παρτιτούρες του Μπετόβεν στις αρχές του 19ου αιώνα. Η ονομασία clarino χρησιμοποιήθηκε -αν και σε πολύ μικρότερη έκταση- για ορισμένες πρώιμες μορφές του οργάνου που αργότερα ονομάστηκε κλαρινέτο -η πρώτη χρήση αυτού του τελευταίου όρου χρονολογείται στα 1710
Στην Ελληνικη Δημοτικη μουσικη το κλαρινο μπηκε στις αρχες του 20ου αιωνα και αντικατεστησε τις διαφορες φλογερες, καθως το κλαρινο εχει περισσοτερες οκταβες αλλα κυριως πολυ δυνατοτερο Ηχο, αρα χρειαζεται μικροτερη προσπαθεια στο φυσιγμα απο τους οργανοπαιχτες στα πανυγηρια.

Αργοτερα φανηκε αλλο ενα πρακτικο πλεονεκτημα του κλαρινου σε σχεση με αλλα πνευστα, ιδιαιτερα χρησιμο σε πανυγηρικες εκδηλωσεις : Η διαμετρος του στομιου του ειναι στα μετρα των περισσοτερων δυναμικων μικροφωνων, τα οποια επισυναπτονται και συγκρατουνται εκει ευκολα με λιγη χαρτοταινια απο τους οργανοπαιχτες. To clarity που επιτυγχανεται με αυτον τον τροπο ειναι ανυπερβλητο.

Αλλη απαραιτητη προυποθεση επιτυχιας κατα το παιξιμο του κλαρινου, που εχει θεσει ηδη επιτακτικα η σχετικα συντομη παραδοση του οργανου στα μερη μας, ειναι η χρηση χρυσων δακτυλιδιων σε ολα τα δακτυλα που κινει παιζωντας ο καθε κλαρινιτζης που σεβεται την τεχνη του. Το βαρος του χρυσου συνεισφερει στο καλυτερο πατημα της νοτας, ενω η οπτικη εντυπωση του διακριτικα φωτιζομενου ευγενους μεταλλου προσθετει ποντους στην Οπτικοακουστικη προσληψη του συνολικου δρωμενου, ωστε να μπορουμε ανεπιφυλακτα να μιλαμε για Original Greek Tales of mystery and imagination.

Reaction score
0
Βασικά, το κλαρινέτο που χρησιμοποιείται και στη συμφωνική ορχήστρα, έχει περισσότερα κλειδιά από το παραδοσιακό κλαρίνο και μεγαλύτερη έκταση.

Ανάλογα με την ποιότητα, κατασκευάζεται από πλαστικό ή από ξύλο, κατά βάση έβενο (τα πολύ ακριβά).

Η μεγαλύτερη ευκολία στο φύσημα, επιτυγχάνεται με τη λείανση του επιστομίου στο εσωτερικό του.

Το πιο συγγενές όργανο με το κλαρινέτο, όσον αφορά τους δακτυλισμούς, το επιστόμιο κλπ, είναι... το σαξόφωνο!

Reaction score
6
Το πιο συγγενές όργανο με το κλαρινέτο, όσον αφορά τους δακτυλισμούς, το επιστόμιο κλπ, είναι... το σαξόφωνο!
Για να συμπληρωσω...
Τα οποια ομως ανοικουν σε δυο διαφορετικες κατηγοριες οργανων.
Το μεν κλαρινο στα ξυλινα, το δε σαξοφωνο στα χαλκινα. :126:

Reaction score
0
Λυπάμαι, αλλά είσαι λάθος. (no offence:126:)

Σαξόφωνο και κλαρινέτο ανήκουν αμφότερα στα "ξύλινα" (=woodwind) πνευστά, όπως και το όμποε, φαγκότο, κλπ. Βλέπεις, η κατηγοριοποίηση αφορά το καλάμι κι όχι όλο το όργανο.

Στα χάλκινα (=brass) ανήκουν η τρομπέτα, η κορνέτα, το τρομπόνι, η τούμπα κλπ...

Reaction score
6
Εχεις απολυτο δικιο. :609: :437: :619:
Αν και χαλκινο ανοικει στα ξυλινα διοτι παιζει με καλαμι....

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.166
Λοιπόν, απ'αλλού ξεκίνησε το πράμα (περί δισκοθήκης), αλλού αφέθηκε να τσουλήσει (αναλογικοψηφιακά γούστα και καημοί), άλλα απωθημένα βγήκαν στη φόρα (όποιος έχει τα εκπαιδευμένα αυτιά μπορεί να μιλάει, οι άλλοι να σωπάσουν) και αλλού κατέληξε (κλαρίνα ο τίγρης).

Έχει ταλέντο ο αδερφός μου τελικά στο να βγάζει γούστα!

Παρ'όλα αυτά όμως, βλέποντας πίσω απ'τις γραμμές, έχω την γνώμη πως κάτι ήθελε να περάσει με αυτό το θρεντ, διότι δε φαντάζομαι πως έχει καούρες να μάθει πόσους δίσκους έχει ο καθένας.

Το δικό μου συμπέρασμα επί της ουσίας του θρεντ είναι πως επιτέλους η μουσική μπορεί να είναι κτήμα όλων.

Και τι εννοώ:

Θυμάμαι παλιότερα, πιτσιρικάς όντας, είχα μια δισκοθήκη βινυλίου που αριθμούσε περί τα 550 τεμάχια. Τότε ήμουν περήφανος για τον αριθμό των δίσκων μουσικής που είχα, ιδίως αφού τους είχα μαζέψει στραγγίζοντας το αίμα μου, ποτέ δεν είχα οικονομική άνεση για τέτοια θέματα...
Ταυτόχρονα όμως, όποτε συναντούσα μουσικόφιλους με δισκοθήκη πολύ πιο μεγάλη από τη δική μου, ένιωθα καταρχήν μίσος για τον πλούσιο που έβλεπα μπροστά μου, καθώς είχε ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία για να μαζέψει 3 ή 4 χιλιάδες δίσκους, ενώ οι συλλογές των 15-20 χιλιάδων δίσκων και άνω ήταν παρανοϊκό σαν αγορά και άπιαστο όνειρο για μένα...

Αυτά πια είναι παρελθόν.

Τώρα όποιος θέλει να έχει μπόλικη μουσική να ακούει δεν είναι απαραίτητο να είναι πλούσιος, δε χρειάζεται να επενδύσει μια περιουσία για να ακούσει μουσικές, το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή ADSL γραμμή και χώρο στο σκληρό του δίσκο.

Για χαλαρές απαιτήσεις το προσφερόμενο στο ίντερνετ υλικό σε mp3 είναι περισσότερο απ'το μεγαλύτερο δισκοπωλείο του πλανήτη, ενώ και για λάτρεις της ποιότητας η ανεύρεση ασυμπίεστου υλικού είναι εύκολη υπόθεση και οι μουσικές ατελείωτες, εκατοντάδες χιλιάδες δίσκοι ή και εκατομμύρια δίσκοι βρίσκονται προσφερόμενοι για download και από πλευράς ποιότητας δεν υπάρχει πια θέμα.

Άσε που από πλευράς απολύτου κορυφαίας ποιότητας μουσικού υλικού η λύση είναι ΜΟΝΟ η ιντερνετική, καθώς πληρώνεις και κατεβάζεις στο σκληρό σου υλικό υψηλής ανάλυσης.

Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και οι συλλέκτες εξωφύλλων, όπως εύστοχα χαρακτήρισε ο δικός μου, αλλά αν έχεις τα οικονομικά μέσα το κάνεις κι αυτό, είπαμε, χόμπι είναι.

Τελικά, επανερχόμενος στο αρχικό ερώτημα:

Για απαντήστε μου ρε παιδιά.
Πόσους δίσκους/cd πρέπει να έχει ένας χαϊφιντελάς; :137:

...
Η απάντηση είναι σχετική με χωρητικότητες σκληρών δίσκων.

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.745
Απάντηση: Re: Είμαι περίεργος...

ΑΡΑ, ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΧΕΤΕ...​

Tελικα ποιο ειναι το θεμα?

ΤΙ μουσικη εχουμε?
ΠΟΣΗ μουσικη εχουμε η ΠΟΣΗ μουσικη ακουμε και απο τι?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Όπως τα λέει καρντάσης είναι.
Η μουσική πλέον είναι εδώ, προσιτή για την μάζα και ποιοτική γι αυτούς που ψάχνουν την ηχητική πιστότητα. Διαλέγεις και παίρνεις. Ζούμε ένα μικρό θαύμα και όλοι οι πραγματικά μουσικόφιλοι αισθάνονται ευτυχείς που έχουν στην διάθεσή τους τα πάντα. Δεν κολλάνε σε μέσα, ή στα ψυχολογικά τους προβλήματα να αποδείξουν τα αναπόδεικτα, γιατί αυτοί είναι κολλημένοι με την μουσική και όχι με τα μέσα αναπαραγωγής των μηχανάκηδων. Το "αυτό ξέρω αυτό εμπιστεύομαι" είναι προνόμιο των οπισθοδρομικών και των κοντόφθαλμων. Η συμπεριφορά αυτή, όχι μόνον δεν προάγει την καλή μουσική (όπως υποστηρίζουν μερικοί μερικοί), αλλά της κάνει και κακό.

ΑΡΑ, ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΑΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΧΕΤΕ...​
Η χρήση κεφαλαίων χρυσέ μου - (μαϊντανέ μου), απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Επί του θέματος, μου θύμησες τον Χαράλαμπο Τραμπάκουλα όταν τον ρώτησαν τι είναι αυτό που τον χτύπησε πιο δυνατά. :114:

...

Reaction score
6
Ηθελα να ηξερα ποσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε οτι οταν επαμβαινουμε σε ενα αρχικο σημα, το αποτελεσμα που θα παρουμε θα ειναι κατι "μη υπαρκτο", αρα...ψευτικο...

Οταν δηλαδη εχουμε (ας υποθεσουμε), ενα κακο σημα σαν πρωτογεννες και του κανουμε oversampling, το αποτελεσμα που θα παρουμε θα ειναι... ενα καλυτερο κακο σημα.

Δεν νομιζω οτι θελει ιδιαιτερες γνωσεις και λογικη για να γινει αντιληπτο.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Έχεις δίκιο. Γι αυτό αν την ψάχνουμε πολύ, είτε παίρνουμε το αναλογικό master σε ταινία (ή σε ψηφιακό αντίγραφο υψηλής ανάλυσης για να μην χαλάσει ποτέ) και όχι κάκιστες μεταφορές τους σε μαύρο πλαστικό, είτε παίρνουμε το ψηφιακό master και όχι cd. Αν δεν την ψάχνουμε, κολλάμε σε βραχίονες. :126:

...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Γενικε,
Tι εννοεις λεγοντας "ψηφιακο master" ???
Το υλικό που προκύπτει μετά από ηχογράφηση κατά την οποία αμέσως μετά τα μικρόφωνα υπάρχουν a/d converters, όπως δηλαδή γίνονται όλες ηχογραφήσεις σήμερα και οι περισσότερες από το 85 και μετά. Το υλικό αυτό, (ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης) πωλείται πλέον στο διαδίκτυο από τις εταιρείες. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, που ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να βάλει στο σπίτι του πρωτογενές υλικό και όχι την μεταφορά του σε κάποιο μέσο αναπαραγωγης. Επιπλέον, στην προσπάθεια διάσωσής τους έχουν ψηφιοποιήσει και πολλές αναλογικές ταινίες, οι οποίες επίσης διατίθενται σε υλικό υψηλής ανάλυσης. Περισσότερα δες
εδώ
.
Γιατι δεν μπορω να κανω edit το avatar μου...................
Ασχετο
Μοπρεί να είναι θέμα μεγέθους εικόνας Στείλ' τη μου να την ανεβάσω εγώ.

...

Reaction score
6
Το υλικό που προκύπτει μετά από ηχογράφηση κατά την οποία αμέσως μετά τα μικρόφωνα υπάρχουν a/d converters, όπως δηλαδή γίνονται όλες ηχογραφήσεις σήμερα και οι περισσότερες από το 85 και μετά. Το υλικό αυτό, (ψηφιακά αρχεία υψηλής ανάλυσης) πωλείται πλέον στο διαδίκτυο από τις εταιρείες.
Εννοεις τη multi ηχογραφηση???

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μουσικής, που ο καταναλωτής έχει την ευκαιρία να βάλει στο σπίτι του πρωτογενές υλικό και όχι την μεταφορά του σε κάποιο μέσο αναπαραγωγης. Επιπλέον, στην προσπάθεια διάσωσής τους έχουν ψηφιοποιήσει και πολλές αναλογικές ταινίες, οι οποίες επίσης διατίθενται σε υλικό υψηλής ανάλυσης. Περισσότερα δες
εδώ
.
Μοπρεί να είναι θέμα μεγέθους εικόνας Στείλ' τη μου να την ανεβάσω εγώ.

...
την στελνω, αν και ειναι 90Χ90

Ευχαρστω

Status
Not open for further replies.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ