Ενεργά ηχεία

melina

Cargo 200
Reaction score
43.271
δηλαδής τα active τους έχουν και από τόσα dacs όσοι και οι δρόμοι του ηχείου;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.098
δηλαδής τα active τους έχουν και από τόσα dacs όσοι και οι δρόμοι του ηχείου;
Όλα τα ενεργά με ψηφιακή είσοδο, έχουν τόσα Ντακ, όσοι είναι οι δρόμοι του ηχείου.

Reaction score
2.437
Το θέμα με τα ενεργά ηχεία , θεωρητικά , το αντιμετωπίζω ως εξής.

Επαναλαμβάνω – θεωρητικά – γιατί κάθε θέμα πριν σε βάλει στα «γρανάζια του» και αρχίζεις να ασχολείσαι μαζί του πρέπει να το δεις ψύχραιμα και επιτελικά με τη λογική «που πάω να μπλέξω».

Αυτό ισχύει είτε αλλάζεις ηχοσύστημα , είτε αυτοκίνητο , είτε σπίτι , είτε σκάφος , είτε …γυναίκα ( ή σύντροφο να το λέμε γενικά).

Στο χόμπι μάλιστα που τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει , και μπορείς κάλλιστα να κάτσεις στα αυγά σου , θέλει αρκετή σκέψη από πριν με τη λογική «που το πάω – ή με πάει – το πράγμα».

Λοιπόν για τα ενεργά ηχεία .

1. Αν έχει κάποιος πολύ χαμηλό μπάτζετ , τότε σίγουρα (πρέπει να ) είναι η καλύτερη λύση. Παίρνεις κάτι φτηνό και δοκιμασμένο -κομπλέ- και κάνεις τη δουλειά του.
  2. Αν έχει κάποιος μεσαίο μπάτζετ – πάλι είναι μία ιδανική λύση , αλλά μπορεί να κάνει κάποιες δεύτερες σκέψεις του τύπου Θα δοκιμάσω ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ (λέμε τώρα ) ενισχυτή με τα (παθητικά) ηχεία μου που μπορεί να τα παίξει καλύτερα . Στο μέλλον -αύριο κλπ. – θα δοκιμάσω τον ενισχυτή του Ηλία , του Κώστα κλπ που κάνει 2-3-4-5 χιλιάρικα κλπ και θα το ψάξουμε. Το ίδιο και με καλωδίωση.Αυτό το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμβεί ποτέ , αλλά παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού του χομπίστα. Επαναλαμβάνω του χομπίστα του audio – όχι του μουσικόφιλου.
  3. Στην Τρίτη περίπτωση που money is not an object , και το budget είναι μεγάλο – ή τεράστιο , τότε (θεωρητικά πάντα) τα ενεργά ηχεία πρέπει να είναι χωρίς αντίπαλο. ΑΝ ένας κατασκευαστής ηχείου τα εφοδιάζει με τον ενισχυτή που θεωρεί τέλειο – χωρίς περιορισμό κόστους - τότε πρέπει να είναι κάποιος αφελής αν αποφασίσει να κουβαλάει (και να πληρώνει =) ενισχυτές και καλώδια -για να δοκιμάzει σπίτι του.

Να το πάω κάπως αντίστοιχα με τα αυτοκίνητα.

Όποιος αγοράζει ένα Toyota μινι IQ για την πόλη , μάλλον δεν θα ξαναασχοληθεί μαζί του και απλά θέλει να μεταφέρεται. Εχει κάνει την καλύτερη επιλογή

Οποιος (χομπίστας σπορ οδήγησης πάντα – να το ξεκαθαρίζουμε ) αγοράσει ένα μεσαίο αυτοκίνητο – μπορεί να έχει την λογική (να του αλλάξω λάστιχα – αμορτισέρ –τροφοδοσία κλπ κλπ) για να το "πάω" καλύτερα.

Όποιος ΟΜΩΣ αγοράσει μία MCLAREN MP4 και αρχίσει να της αλλάξει αμορτισέρ , τροφοδοσία και gearbox δοκιμάζοντας ..μόνος του – μάλλον είναι για δέσιμο.

Προσωπικά αν άλλαζα ηχοσύστημα θα ξεκίναγα το ψάξιμο από τα ενεργά ηχεία.

Ειδικά αν είχα πολύ μικρό ή μεγάλο budget.

Δεν έχω άποψη που θα κατέληγα- αλλά θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είμαι και σε φάση (μάλλον τελική) που μου αρέσει η μουσική περισσότερο από τα μηχανήματα , τα οποία μηχανήματα θέλω να είναι και αρκετά minimal και όχι να επιβάλλονται στον χώρο.

Πάντα όμως για δικάναλο – δεν έχω ενδιαφέρον για πολυκάναλο ήχο παρά το ότι έχω αποκλειστικό χώρο ακρόασης.

Τα μόνα δύο θέματα που με απασχολούν είναι τα εξής.

Α. Πρέπει να ξεφορτώσεις με μεγάλη ζημιά τον παλίό σου εξοπλισμό.

Β. Τα ενεργά ηχεία μου φαίνονται (κακ)ΑΣΧΗΜΑ (για εμένα ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ας με κοροϊδεύουν). Κάτι που βρίσκεται απέναντι μου άπειρες ώρες και πέφτει πάνω το μάτι μου θέλω να είναι πολύ όμορφο.

Αυτά τα ..ολίγα (!) από εμένα σε θεωρητική βάση καταναλωτή πάντα.

Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.098
Νομίζω τα κλαιν μαιν έχουν ένα ντακ
Τα κλαϊν μαϊν δεν έχουν κανένα ντακ, είναι φουλ αναλογκ.

Η D έκδοση, έχει απλώς ένα ντακ στην είσοδο, που αμέσως το μετατρέπει σε αναλογικό και ακολουθεί την υπόλοιπη διαδρομή, αυτήν της αναλογικής εισόδου.

Σε ηχείο που δουλεύει φουλ σε ψηφιακό επίπεδο να υπάρχει μόνο ένα ντακ;
Αδύνατο.
Εκτός κι αν έχει ψηφιακούς ενισχυτές, οπότε δεν έχει κανένα ντακ.

Shepherd

Μόνιμος
Reaction score
10.835
Ένα ντακ με 3 εξόδους αντί για 2 που έχουν κλασικά (L - R ).Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη λύση, αλλιώς θα ήταν εφιάλτης με πολλά ντακ και ενα κοινό ρολόι.

Άσχετα πόσους εξόδους έχει , μπορεί να έχει και 10 , το ντακ ενα είναι

Reaction score
1.136
Το θέμα με τα ενεργά ηχεία , θεωρητικά , το αντιμετωπίζω ως εξής.

Επαναλαμβάνω – θεωρητικά – γιατί κάθε θέμα πριν σε βάλει στα «γρανάζια του» και αρχίζεις να ασχολείσαι μαζί του πρέπει να το δεις ψύχραιμα και επιτελικά με τη λογική «που πάω να μπλέξω».

Αυτό ισχύει είτε αλλάζεις ηχοσύστημα , είτε αυτοκίνητο , είτε σπίτι , είτε σκάφος , είτε …γυναίκα ( ή σύντροφο να το λέμε γενικά).

Στο χόμπι μάλιστα που τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει , και μπορείς κάλλιστα να κάτσεις στα αυγά σου , θέλει αρκετή σκέψη από πριν με τη λογική «που το πάω – ή με πάει – το πράγμα».

Λοιπόν για τα ενεργά ηχεία .

1. Αν έχει κάποιος πολύ χαμηλό μπάτζετ , τότε σίγουρα (πρέπει να ) είναι η καλύτερη λύση. Παίρνεις κάτι φτηνό και δοκιμασμένο -κομπλέ- και κάνεις τη δουλειά του.
  2. Αν έχει κάποιος μεσαίο μπάτζετ – πάλι είναι μία ιδανική λύση , αλλά μπορεί να κάνει κάποιες δεύτερες σκέψεις του τύπου Θα δοκιμάσω ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ (λέμε τώρα ) ενισχυτή με τα (παθητικά) ηχεία μου που μπορεί να τα παίξει καλύτερα . Στο μέλλον -αύριο κλπ. – θα δοκιμάσω τον ενισχυτή του Ηλία , του Κώστα κλπ που κάνει 2-3-4-5 χιλιάρικα κλπ και θα το ψάξουμε. Το ίδιο και με καλωδίωση.Αυτό το πιθανότερο είναι ότι δεν θα συμβεί ποτέ , αλλά παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού του χομπίστα. Επαναλαμβάνω του χομπίστα του audio – όχι του μουσικόφιλου.
  3. Στην Τρίτη περίπτωση που money is not an object , και το budget είναι μεγάλο – ή τεράστιο , τότε (θεωρητικά πάντα) τα ενεργά ηχεία πρέπει να είναι χωρίς αντίπαλο. ΑΝ ένας κατασκευαστής ηχείου τα εφοδιάζει με τον ενισχυτή που θεωρεί τέλειο – χωρίς περιορισμό κόστους - τότε πρέπει να είναι κάποιος αφελής αν αποφασίσει να κουβαλάει (και να πληρώνει =) ενισχυτές και καλώδια -για να δοκιμάzει σπίτι του.

Να το πάω κάπως αντίστοιχα με τα αυτοκίνητα.

Όποιος αγοράζει ένα Toyota μινι IQ για την πόλη , μάλλον δεν θα ξαναασχοληθεί μαζί του και απλά θέλει να μεταφέρεται. Εχει κάνει την καλύτερη επιλογή

Οποιος (χομπίστας σπορ οδήγησης πάντα – να το ξεκαθαρίζουμε ) αγοράσει ένα μεσαίο αυτοκίνητο – μπορεί να έχει την λογική (να του αλλάξω λάστιχα – αμορτισέρ –τροφοδοσία κλπ κλπ) για να το "πάω" καλύτερα.

Όποιος ΟΜΩΣ αγοράσει μία MCLAREN MP4 και αρχίσει να της αλλάξει αμορτισέρ , τροφοδοσία και gearbox δοκιμάζοντας ..μόνος του – μάλλον είναι για δέσιμο.

Προσωπικά αν άλλαζα ηχοσύστημα θα ξεκίναγα το ψάξιμο από τα ενεργά ηχεία.

Ειδικά αν είχα πολύ μικρό ή μεγάλο budget.

Δεν έχω άποψη που θα κατέληγα- αλλά θα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είμαι και σε φάση (μάλλον τελική) που μου αρέσει η μουσική περισσότερο από τα μηχανήματα , τα οποία μηχανήματα θέλω να είναι και αρκετά minimal και όχι να επιβάλλονται στον χώρο.

Πάντα όμως για δικάναλο – δεν έχω ενδιαφέρον για πολυκάναλο ήχο παρά το ότι έχω αποκλειστικό χώρο ακρόασης.

Τα μόνα δύο θέματα που με απασχολούν είναι τα εξής.

Α. Πρέπει να ξεφορτώσεις με μεγάλη ζημιά τον παλίό σου εξοπλισμό.

Β. Τα ενεργά ηχεία μου φαίνονται (κακ)ΑΣΧΗΜΑ (για εμένα ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ας με κοροϊδεύουν). Κάτι που βρίσκεται απέναντι μου άπειρες ώρες και πέφτει πάνω το μάτι μου θέλω να είναι πολύ όμορφο.

Αυτά τα ..ολίγα (!) από εμένα σε θεωρητική βάση καταναλωτή πάντα.
Καλησπέρα
Μπορείτε να γίνετε περισσότερο συγκεκριμένος με το ευρος κοστους ανα κατηγορια τιμων. Οταν λες μικρο, μεσαίο, μεγάλο μπατζετ ποσο στο περιπου εννοειτε; Απο θεωρητικη πλευρα οπως λες.
Η μακλαρεν φανταζομαι οτι την ταξινομεις στο πολυ πολυ πολυ......μεγάλο μπατζετ.:)

Reaction score
659
Όλα έχουν περιθώρια βελτιώσης ακόμα και αυτά που φαντάζουν τέλεια . Υγιής είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται , ψάχνεται , διαβάζει , εξελίσσεται, δημιουργεί. Αυτός που κάθεται παθητικά και δέχεται ότι του προσφέρουν τσάμπα ζει.
Ακόμα λοιπόν και μια mp4 να τη σκαλίσεις έχει τη γοητεία της και αν διαφωνείτε πάρτε μια γυναίκα γλάστρα και βάλτε τη δίπλα στο καταπληκτικό στερεοφωνικό που τελικά καταλήξατε να μείνει και αυτή μαρμαρωμένη να τη κοιτάτε.

Reaction score
2.131
Όλα έχουν περιθώρια βελτιώσης ακόμα και αυτά που φαντάζουν τέλεια . Υγιής είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται , ψάχνεται , διαβάζει , εξελίσσεται, δημιουργεί. Αυτός που κάθεται με παθητικά ηχεια και δέχεται ότι του προσφέρουν, τσάμπα ζει.
Νταξ, το εφτιαξα.:tongue:

Reaction score
1.136
Όλα έχουν περιθώρια βελτιώσης ακόμα και αυτά που φαντάζουν τέλεια . Υγιής είναι ο άνθρωπος που σκέφτεται , ψάχνεται , διαβάζει , εξελίσσεται, δημιουργεί. Αυτός που κάθεται παθητικά και δέχεται ότι του προσφέρουν τσάμπα ζει.
Ακόμα λοιπόν και μια mp4 να τη σκαλίσεις έχει τη γοητεία της και αν διαφωνείτε πάρτε μια γυναίκα γλάστρα και βάλτε τη δίπλα στο καταπληκτικό στερεοφωνικό που τελικά καταλήξατε να μείνει και αυτή μαρμαρωμένη να τη κοιτάτε.
Διαφωνώ αγαπητέ. Για παράδειγμα δεν θα ηταν σοφο να επεμβεις στα κριτικαλ μερη που σχετίζονται με την ασφάλεια ακομα και του ποιο φθηνου αυτοκινήτου (για να χρησιμοποιησω την αναλογια του elias κ).
Το "χεριασμα" μιας αρτιας πιστοποιημενης κατασκευης πχ ενος κοινοχρηστου ανυψωτικου μηχανισμού δεν επιτρέπεται.
Τωρα βεβαια η γυναίκα μας καλο ειναι να μην ειναι "κοινοχρηστη":)

Reaction score
659
Διαφωνώ αγαπητέ. Για παράδειγμα δεν θα ηταν σοφο να επεμβεις στα κριτικαλ μερη που σχετίζονται με την ασφάλεια ακομα και του ποιο φθηνου αυτοκινήτου (για να χρησιμοποιησω την αναλογια του elias κ).
Το "χεριασμα" μιας αρτιας πιστοποιημενης κατασκευης πχ ενος κοινοχρηστου ανυψωτικου μηχανισμού δεν επιτρέπεται.
Τωρα βεβαια η γυναίκα μας καλο ειναι να μην ειναι "κοινοχρηστη":)
Κάπου έχεις μπερδευτεί αλλά δε θα το συνεχίσω καθώς δεν έχει νόημα άλλα να λέω και αλλιώς να τα εκλαμβάνεις :)

Reaction score
2.437
Καλησπέρα
Μπορείτε να γίνετε περισσότερο συγκεκριμένος με το ευρος κοστους ανα κατηγορια τιμων. Οταν λες μικρο, μεσαίο, μεγάλο μπατζετ ποσο στο περιπου εννοειτε; Απο θεωρητικη πλευρα οπως λες.
Η μακλαρεν φανταζομαι οτι την ταξινομεις στο πολυ πολυ πολυ......μεγάλο μπατζετ.:)
Καλημέρα - νομίζω ότι μπορώ.

Μεσαία περιοχή τιμών είναι οι συσκευές (σε κατηγορία κόστους) που κατέχονται από την πλειοψηφία των χομπιστών του audio .

Δηλαδή πιστεύω ότι αν αγόραζα (για Ελλάδα μιλάω) ένα ζευγάρι ενεργών ηχείων σε κατηγορία τιμής 7000 ευρώ το ζεύγος (αυτά τα ωραία ηχητικα/άσχημα που προτείνει ο Ear) μπορεί να λειτουργούσε το μυαλό μου ως εξής.

Οι ενσωματωμένοι ενισχυτές τους έχουν κάποιο κόστος περίπου 1000-1500 ευρώ , ενώ στον κύκλο των χομπιστών (σε τράμπες - εμπόρους - φίλους κλπ) υπάρχουν αρκετοί ενισχυτές της τάξης των 2-3-4-5 χιλιάδων να δοκιμάσω και το ψάξω κλπ με συνδυασμούς DAC/καλωδίων κλπ κλπ. (Προσωπικά ΔΕΝ το κάνω γιατί δεν μου αρέσει – αλλά μιλάω γενικά).

Αν σκόπευα να αγοράσω ένα ηχείο ενεργό της τάξης των 35000 ευρώ /ζε'υγος , τι έρευνες και ακροάσεις να κάνω – σε ποιους χώρους με ποιες συσκευές που θα βγάζω – βάζω κλπ.
Εκτός του γεγονότος ότι το θεωρώ μάταιο (γιατί ο κατασκευαστής ΔΕΝ έκανε συμβιβασμούς στο κόστος) είναι και δύσκολο-απίθανο να καταφέρεις να δοκιμάζεις σε τέτοιο κόστος συσκευές (και δη στην Ελλάδα).

Reaction score
305
Α! επαγγελματικά είναι; έλεγα μήπως τά ΄παιρνα. Αλλά αφού είναι επαγγελματικά... άστο καλύτερα.

A

AKARL

Guest
Τα ενεργά ηχεία μου φαίνονται (κακ)ΑΣΧΗΜΑ (για εμένα ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και ας με κοροϊδεύουν). Κάτι που βρίσκεται απέναντι μου άπειρες ώρες και πέφτει πάνω το μάτι μου θέλω να είναι πολύ όμορφο.
Η παραπάνω (γενναία) δήλωση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός "ρομαντικού" τρόπου θεώρησης του ώντιο (και της ζωής εν γένει).

Ακόμα λοιπόν και μια mp4 να τη σκαλίσεις έχει τη γοητεία της ...
Η παραπάνω δήλωση (έστω και με τις εσωτερικές αντιφάσεις της, και τις αστήρικτες γενικεύσεις) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός "κλασικού" τρόπου θεώρησης του ώντιο (και της ζωής εν γένει).

Πιάνει κανείς το υπονοούμενο και προς τα που το πάω; ;)

Reaction score
11.354
Κοίτα, κι εμένα ο προβολέας μου δε μου πολυαρέσει. Είναι και άσπρος, όχι πολύ επιβλητικός...
Τα δε ρυθμιστικά για το ζουμ και το φόκους είναι (αν είναι δυνατόν) χειροκίνητα... Και πλαστικά...
Αλλά όταν τον χρησιμοποιώ για αυτό που κατασκευάστηκε, δεν με ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά, γιατί δεν τα προσέχω.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.185
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90