Ενεργα ηχεια

Reaction score
70
Το καλύτερο αποτέλεσμα θα το δώσει αυτός που έχει την επάρκεια σε ισχύ να οδηγησει σωστά τα μεγάφωνα.
Ναι άλλα το περίεργο της υπόθεσης είναι το εξής.

Αν πάρουμε έναν τελικό δικάναλο ενισχυτή πχ τον marantz sm-11s1 που κάνει γύρω στα 3200 ευρά έχει 2χ100 watt στα 8 ohm. Δηλαδή σε κάθε ηχείο έχουμε και τους 3-4 δρόμους 100 watt συνολικά.

Από την άλλη άμα πάρουμε έναν τελικό πολυκάναλο πχ τον marantz mm8003 έχουμε 140 watt στα 8 ohm σε κάθε κανάλι.Δηλαδή άμα κάνουμε ενεργή πολυενίσχυση θα έχουμε 140 watt σε κάθε δρόμο. Δηλαδή αν το ηχείο είναι 3 δρόμων θα έχουμε 420 watt σε κάθε ηχείο ή 560 watt αν το ηχείο είναι 4 δρόμων.Αφήστε δε οτι λόγω του ενεργού crossover θα ζορίζεται λιγότερο ο ενισχυτής απότι στην περίπτωση του δικάναλου τελικού με το παθητικό crossover.

Δηλαδή τουλάχιστον στην ισχύ φαίνεται η δεύτερη λύση είναι πολλές κλάσεις πάνω με διαφορά και ταυτόχρονα πολύ φθηνότερη. Άλλα δεν νομίζω να είναι τόσο απλά τα πράγμα. Θα ήθελα να ακούσω και άλλες απόψεις.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.304
Δηλαδή αν το ηχείο είναι 3 δρόμων θα έχουμε 420 watt σε κάθε ηχείο ή 560 watt αν το ηχείο είναι 4 δρόμων
140 watt εχεις και πάλι.Ή τουλάχιστον το ηχείο θα αναπαράγει ηχητική πίεση που αντιστοιχεί σε 140w.

Reaction score
70
140 watt εχεις και πάλι.Ή τουλάχιστον το ηχείο θα αναπαράγει ηχητική πίεση που αντιστοιχεί σε 140w.
Μα ο πολυκάναλος έχει 8χ140.Που σημαίνει ότι το κάθε κανάλι έχει 140 watt.Όταν κάνουμε ενεργό crossάρισμα θα χρησιμοποιήσουμε 3 κανάλια για κάθε ηχείο αν είναι 3 δρόμων.Άρα 3χ140=420 watt.Που κάνω λάθος??

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.304
Λάθος δεν κάνεις.Μάλλον δεν το εξήγησα σωστά.
Ναι συνολικά θα έχεις τα βατ που αναφέρεις αλλά το ηχείο/α δεν θα βγάζει την ένταση(σε db)που θα έβγαζε αν βάζαμε έναν ενισχυτή 420 watt.Οκ;

Reaction score
70
Λάθος δεν κάνεις.Μάλλον δεν το εξήγησα σωστά.
Ναι συνολικά θα έχεις τα βατ που αναφέρεις αλλά το ηχείο/α δεν θα βγάζει την ένταση(σε db)που θα έβγαζε αν βάζαμε έναν ενισχυτή 420 watt.Οκ;

Περίεργο μου φαίνεται αυτό. Εγώ δηλαδή που κάνω οριζόντια παθητική διπλοενίσχυση με έναν 100watt και έναν 60watt δεν είναι περίπου ίδιο με έναν δικάναλο στα 160watt? Μάλλον καλύτερο κιόλας γιατί το κάθε ενισχυτικό καμμάτι αναλαμβάνει ένα περιορισμένο κομμάτι συχνοτήτων. Δηλαδή έτσι όπως μου τα λες με την διπλοενίσχυση δεν θα έπρεπε να είχαμε οφέλη. Έτσι δεν είναι?? Άλλωστε με το παράδειγμα που έφερα παραπάνω είναι σαν να κάνουμε τριπλοενίσχυση απλώς είναι ενεργή.

Reaction score
70
Δηλαδή έστω ότι έχουμε έναν δικάναλο τελικό ενισχυτή με 100 watt. Μετά παίρνουμε ακόμα 2 τέτοιους και κάνουμε είτε ενεργή είτε παθητική τριπλοενίσχυση με 100 watt άνα δρόμο.Το ηχείο μας συνολικά τρώει 300 watt ενώ πριν έπαιρνε 100 watt.Άρα μάλλον μπορεί να επιτύχει και μεγαλύτερη ηχητική στάθμη.Έτσι δεν είναι.?

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.304
Πες στον Κόγια να σου ρίξει μια εξήγηση γιατί εγώ δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά με τα παραδείγματα.
(Όχι παντως,τα ηχεία σου δεν θα δώσουν τα db που θα έδιναν αν τους έριχνες έναν ενισχυτή με 160watt.Αυτό όμως δεν πάει να πεί ότι δεν οδηγούνται πιό σωστά τώρα)

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.304
Δηλαδή έστω ότι έχουμε έναν δικάναλο τελικό ενισχυτή με 100 watt. Μετά παίρνουμε ακόμα 2 τέτοιους και κάνουμε είτε ενεργή είτε παθητική τριπλοενίσχυση με 100 watt άνα δρόμο.Το ηχείο μας συνολικά τρώει 300 watt ενώ πριν έπαιρνε 100 watt.Άρα μάλλον μπορεί να επιτύχει και μεγαλύτερη ηχητική στάθμη.Έτσι δεν είναι.?
Ναι αλλά όχι ίση με το αν έτρωγε 300watt από έναν ενισχυτή.

Reaction score
70
Πες στον Κόγια να σου ρίξει μια εξήγηση γιατί εγώ δεν τα καταφέρνω και τόσο καλά με τα παραδείγματα.
(Όχι παντως,τα ηχεία σου δεν θα δώσουν τα db που θα έδιναν αν τους έριχνες έναν ενισχυτή με 160watt.Αυτό όμως δεν πάει να πεί ότι δεν οδηγούνται πιό σωστά τώρα)
Κάτι τέτοιο υποψιάστικά και γω γι'αυτό ρώτησα κιόλας. Ότι όντως οδηγούνται καλύτερα άλλα θα υπάρχουν κάποιοι περιοιρισμοί. Όποια βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Διαβάζωντας το άρθρο του Κ.Κογια νομίζω πως έχω εγώ δίκιο και θα εξηγηθώ με μερικά παραδείγματα γιατί το νομίζω αυτό. Με λίγα λόγια το άρθρο λέει ότι τα ηχεία καταλανώνουν ,για την ίδια ηχητική στάθμη, την ίδια ισχύ είτε με απλή ενίσχυση ή με διενίσχυση ή με πολλαπλή ενίσχυση τέλος πάντων. Σωστό είναι αυτό. Άλλα κοιτάξτε τι γίνεται.

1. Έστω ότι έχουμε ένα 3-δρομο ηχείο που έχει μέγιστη καταναλώση του είναι 100watt (δηλαδή τόσα μπορούν να αντέξουν τα μεγάφωνα του..). Σε αυτήν την περίπτωση είτε έχουμε 100 watt με απλό δικάναλο τελικό είτε τριενίσχυση με 100 watt ο κάθε ένας η μέγιστη ηχητική στάθμη θα είναι η ίδια διότι η συνολική καταναλισκόμενη ισχύς είναι 100 watt (απλώς στην τριενίσχυση μπορεί ο ένας ενισχυτής να δίνει 50watt,ο άλλος 30watt και ο άλλος 20watt). Δηλαδή αν το ηχείο έχει μια ευαισθησία της τάξης των 90db στο ένα μέτρο θα βγάζει περίπου 109db στο ένα μέτρο.

2. Όμως αν έχουμε ένα ηχείο 3-δρόμων με μέγιστη κατανάλωση 300 watt και ευαισθησία 90db τότε τα πράγματα αλλάζουν. Με τον ενισχυτή των 100 watt η μέγιστη στάθμη στο 1 μέτρο θα είναι 109db περίπου και πάλι(αφού ο ενισχυτής δεν μπορεί να δώσει πάνω από 100 watt) ενώ με την τριενίσχυση ,των 100 watt o κάθε ένας, και το ηχείο "αντέχει" να καταναλώσει τα 300watt συνολικά (έστω 150 watt για τα μπάσσα ,100watt για τα μεσαία και 50 watt για τα πρίμα) η μέγιστη ηχητική στάθμη θα είναι 115 db στο ένα μέτρο.

Άρα βλέπουμε ότι για την δεύτερη περίπτωση το ηχείο με τον απλό δικάναλο δίνει μικρότερη ηχητική στάθμη από την τριενίσχυση.Καλά δεν τα λέω??

Υ.Γ Εγώ έχω ηχεία που έχουν μέγιστη πρόσληψη ισχύος 150 watt .Όταν είχα ολοκληρωμένο ενισχυτή με 60 watt τα ηχεία μπορούσαν να καταναλώσουν μέχρι 60 watt και να δώσουν την αντίστοιχη ηχητική στάθμη. Όταν έκανα διπλοενίσχυση με έναν τελικό 100 watt το ηχείο μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερη ισχύ οπότε μπορεί να έχει και μεγαλύτερη ηχητική στάθμη.Όμως όταν το ηχείο καταναλώνει 60 watt είτε στην μια περίπτωση είτε στην άλλη έχουμε ίδια ηχητική στάθμη.....

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.294
Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Οχι , δεν μπορείς να συγκρίνεις εκ του ασφαλούς δυο ανόμοιες περιπτώσεις.
Πρώτα πρώτα δεν είναι ιδια ηχεία , το ενα 100 και το άλλο 300.Μετά λες οτι η δεύτερη περίπτωση με τον δικάναλο θα δώσει λιγότερη στάθμη.Φυσικά αφου θα δεχτεί λιγότερη ισχύ , 100, αντί για 300 , και βέβαια θα βγάλη χαμηλότερη στάθμη.Μην μπερδεύεις τα μήλα με τα πορτοκάλια.

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Οχι , δεν μπορείς να συγκρίνεις εκ του ασφαλούς δυο ανόμοιες περιπτώσεις.
Πρώτα πρώτα δεν είναι ιδια ηχεία , το ενα 100 και το άλλο 300.Μετά λες οτι η δεύτερη περίπτωση με τον δικάναλο θα δώσει λιγότερη στάθμη.Φυσικά αφου θα δεχτεί λιγότερη ισχύ , 100, αντί για 300 , και βέβαια θα βγάλη χαμηλότερη στάθμη.Μην μπερδεύεις τα μήλα με τα πορτοκάλια.
Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές το παράδειγμα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε ηχείο 100 watt και συγκρινουμε τις δύο περιπτωσεις ενίσχυσης,και στην δεύτερη 300 watt και συγκρίνουμε και πάλι τις δύο περιπτώσεις της ενίσχυσης. Δεν συνέκρινα το ηχείο των 100 με των 300 watt. Και αν θέλεις στην δικιά μου περίπτωση που έγραψα στο τέλος για το ίδιο ηχείο με τους δύο τρόπους ενίσχυσης έχουμε άλλη μέγιστη ηχητική στάθμη.

Υ.Γ Ίσως δεν τα έγραψα τόσο καλά. Στην πρώτη περίπτωση συκρίνω τους δύο τρόπους ενίσχυσης και στην δεύτερη κάνω το ίδιο. Καμία σύγκριση δεν έκανα ανάμεσα στα δύο ηχεία. Για το ένα ηχείο κάθε φορά προσπάθησα να δείξω τι γίνεται.

Reaction score
70
Το όλο θέμα ξεκίνησε από αυτό που είπε ένας φίλος παραπάνω. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη ηχητική στάθμη με την τριπλοενίσχυση. Στο παράδειγμα 2 που έγραψα νομίζω ότι είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άλλα πρέπει να το "υπόστηρίζει" το ηχείο

Reaction score
0
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

2. Όμως αν έχουμε ένα ηχείο 3-δρόμων με μέγιστη κατανάλωση 300 watt και ευαισθησία 90db τότε τα πράγματα αλλάζουν. Με τον ενισχυτή των 100 watt η μέγιστη στάθμη στο 1 μέτρο θα είναι 109db περίπου και πάλι(αφού ο ενισχυτής δεν μπορεί να δώσει πάνω από 100 watt) ενώ με την τριενίσχυση ,των 100 watt o κάθε ένας, και το ηχείο "αντέχει" να καταναλώσει τα 300watt συνολικά (έστω 150 watt για τα μπάσσα ,100watt για τα μεσαία και 50 watt για τα πρίμα) η μέγιστη ηχητική στάθμη θα είναι 115 db στο ένα μέτρο.
Δεδομένου ότι έχεις 3 ενισχυτές 100 watt έκαστος για να οδηγήσεις μπάσα-μεσαία-πρίμα το να λάβουν 150 watt τα μπάσα δεν είναι δυνατό.
Η μέγιστη ισχύει που θα λάβει το ηχείο είναι και πάλι 100 watt, απλά αυτά θα είναι πιο σωστά διανεμημένη στο φάσμα και δεν θα γίνουν "εκπτώσεις" στην ποιότητα και την ποσότητα του σήματος αν ο ενισχυτής δεν είναι σωστά σχεδιασμένος. Τα δυναμικά σου δηλαδή θα είναι πιο ελεύθερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης αναπαραγωγής σε κορυφές αλλά όχι στο RMS σήμα.
Εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι και αν κάπου κάνω λάθος συμπαθάτε με.:116:

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Δεδομένου ότι έχεις 3 ενισχυτές 100 watt έκαστος για να οδηγήσεις μπάσα-μεσαία-πρίμα το να λάβουν 150 watt τα μπάσα δεν είναι δυνατό.
Η μέγιστη ισχύει που θα λάβει το ηχείο είναι και πάλι 100 watt, απλά αυτά θα είναι πιο σωστά διανεμημένη στο φάσμα και δεν θα γίνουν "εκπτώσεις" στην ποιότητα και την ποσότητα του σήματος αν ο ενισχυτής δεν είναι σωστά σχεδιασμένος. Τα δυναμικά σου δηλαδή θα είναι πιο ελεύθερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της έντασης αναπαραγωγής σε κορυφές αλλά όχι στο RMS σήμα.
Εγώ τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι και αν κάπου κάνω λάθος συμπαθάτε με.:116:
Όντως σε αυτό έχεις δίκιο.Όμως και πάλι αν πάρει 100 watt το woofer ,60 τα mid και 30 watt τα tweeter είναι πολύ περισσότερα από τα 100 που δέχεται συνολικά από τον έναν δικάναλο.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.294
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Όντως σε αυτό έχεις δίκιο.Όμως και πάλι αν πάρει 100 watt το woofer ,60 τα mid και 30 watt τα tweeter είναι πολύ περισσότερα από τα 100 που δέχεται συνολικά από τον έναν δικάναλο.

Εδω είναι που κάνεις το λάθος, αν το ηχείο μπορεί να δεχτεί 100 βαττ , τα ιδια θα δεχτεί και με την τριενίσχυση , τα ιδια και την απλή ενίσχυση.Τώρα αν ο απλός δικάναλος δεν μπορεί είναι άλλο θέμα.
Ομως οι στάθμες που βγάζει ενα ηχείο , εφόσον οδηγήται σωστά ,δεν αλλάζουν απο κλασσική ενίσχυση σε τριενίσχυση.Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον.
Αυτό που κάνει η τριενίσχυση με το ενεργό κρος είναι να εκμεταλεύεται καλύτερα την ισχύ των ενισχυτών , αφου περιορίζει το φάσμα συχνοτήτων που καλέιται να ενισχύσει ο ενισχυτής.Ως εκ τούτου , μη εχοντας να ενισχύσει σήμα σε ολο το φάσμα ο ενισχυτής μπορεί και να αποδώσει κάτι παραπάνω σε ισχύ . Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι το ηχείο θα συμπεριφερθεί διαφορετικά , μιας και τα μεγάφωνα είναι τα ίδια , και οι ζώνες που δουλεύουν πάλι οι ίδιες.Δεδομένου δε οτι η ευαισθησία των μεγαφώνων δεν αλλάζει , δεν θα αλλάξει και η μέγιστη στάθμη που μπορούν να βγάλουν.

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ενεργα ηχεια

Εδω είναι που κάνεις το λάθος, αν το ηχείο μπορεί να δεχτεί 100 βαττ , τα ιδια θα δεχτεί και με την τριενίσχυση , τα ιδια και την απλή ενίσχυση.Τώρα αν ο απλός δικάναλος δεν μπορεί είναι άλλο θέμα.
Ομως οι στάθμες που βγάζει ενα ηχείο , εφόσον οδηγήται σωστά ,δεν αλλάζουν απο κλασσική ενίσχυση σε τριενίσχυση.Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον.
Αυτό που κάνει η τριενίσχυση με το ενεργό κρος είναι να εκμεταλεύεται καλύτερα την ισχύ των ενισχυτών , αφου περιορίζει το φάσμα συχνοτήτων που καλέιται να ενισχύσει ο ενισχυτής.Ως εκ τούτου , μη εχοντας να ενισχύσει σήμα σε ολο το φάσμα ο ενισχυτής μπορεί και να αποδώσει κάτι παραπάνω σε ισχύ . Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι το ηχείο θα συμπεριφερθεί διαφορετικά , μιας και τα μεγάφωνα είναι τα ίδια , και οι ζώνες που δουλεύουν πάλι οι ίδιες.Δεδομένου δε οτι η ευαισθησία των μεγαφώνων δεν αλλάζει , δεν θα αλλάξει και η μέγιστη στάθμη που μπορούν να βγάλουν.

Δεν κάνω λάθος. Μιλάω για το ηχείο των 300watt. Άλλωστε γι'αυτό μου έκανε quote ο φίλος παραπάνω.Διάβασε λίγο σε παρακαλώ ξανά τα παραδείγματα που έγραψα παραπάνω.

Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτά που λες. Συμφωνώ 100%. Άλλα όπως φάνηκε στο παράδειγμα 2 που έδωσα υπάρχει περίπτωση ένας ενισχυτής να μην φτάνει να οδηγήσει σωστά ένα ηχείο οπότε με την τριενίσχυση όντως επιτυγχάνουμε μεγαλύτερες στάθμες.

Και άλλωστε αν πάρουμε ένα ηχείο 100watt είτε του δώσουμε ενισχυτή 100watt είτε ενισχυτή 1000 watt θεωρητικά θα δώσει την ίδια μέγιστη στάθμη.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.227
Members
38.292
Νεότερο μέλος
ChristosDi