Εργαλεία κήπου

Reaction score
54
Απ'οτι μου είπε ο γεωπόνος, προστατεύει το σπόρο από μύκητες και βακτήρια, ή κάτι τέτοιο, τελοσπαντων δε μουχλιάζει, δε χαλάει, δε το τρώνε μικροοργανισμοί.

Θέλει συχνά ποτίσματα και όπως σε περιόδους με πολλές βροχές και ήλιο μετά, θέλουν ψεκασμα με χαλκό.

Δηλαδή χαλκό θέλουν γενικώς αυτή την περίοδο όλα, και οι τριανταφυλλιές και τα πάντα, μια φορά το μήνα.

Έχω πάρει ένα ηλεκτρικό 16-λιτρο ψεκαστήρι, πολύ καλή τιμή (60-70€ αν θυμάμαι) και η μπαταρία του δε τελειώνει λέμε, φανταστικό εργαλείο.

Δεν έχω τη συσκευασία να στη δείξω, τελείωσε.
Ότι είχε στο μαγαζί ο γεωπόνος, ότι μου έδωσε.
Ήταν συσκευασία 1,5 λίτρου, μεγάλο λευκό πλαστικό μπουκάλι, το χρησιμοποίησα 2 ή 3 φορές μέχρι να τελειώσει.

Ένα γενικής χρήσης λίπασμα που ρίχνω στα πάντα όλα, σε δέντρα και γλάστρες και φωτίνιες και παντού. Δεν παίρνω 7 ειδών λιπάσματα, ένα καλό πλήρες λίπασμα γενικής χρήσης.

Αυτό που μου είπαν εδώ στο θρεντ

Έχει ένα βολικό μεγάλο μαγαζί με στιλ εδώ πολύ κοντά στο σπίτι μου, στο δρόμο για Περαία, ακόμα είναι σε προσφορά στα 2 κατοστάρικα.
Από τον εξαερωτήρα, χρησιμοποίησες τα χτένια η τις λεπίδες;
Σε τι βάθος το δούλεψες και πόσες φορές;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.820
Από τον εξαερωτήρα, χρησιμοποίησες τα χτένια η τις λεπίδες;
Σε τι βάθος το δούλεψες και πόσες φορές;
Τις λεπίδες.

Στο τέρμα για βάθος, όσο πάει, τέρμα κάτω.

Μια φορά το πέρασα, μετά μάζεμα τα ξερόχορτα (επειδή γέμιζε η σακούλα κάθε 1-1,5 μέτρο, το άφησα ανοιχτό, κι έβαλα τη μηχανή του γκαζόν να τα μαζέψει), μετά σπορά, μετά άλλη μια φορά για ανακάτεμα, πάλι με λεπίδες, σε λιγότερο βάθος, όχι τέρμα, στο μισό.

Reaction score
2.528
Αν θυμάμαι καλά τις οδηγίες, μετά τον εξαερισμό πρέπει να βάλεις τα χτένια για να βγάλουν ότι απέμεινε από ζιζάνια.

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.636
Αερίζω στο μεσαίο, 3 από 5, γιατί αλλιώς θα χρειαζόταν φορτηγό. :p

1744597866565.jpeg

Κάθε 10 τετραγωνικά κι ένα λοφάκι...

1744597953922.jpeg

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
141.820
Αν θυμάμαι καλά τις οδηγίες, μετά τον εξαερισμό πρέπει να βάλεις τα χτένια για να βγάλουν ότι απέμεινε από ζιζάνια.
Δε διάβασα τις οδηγίες. 😁🤣😂

Τα χτένια μου είπε ο πωλητής ότι είναι για βρύα ή κάτι τέτοιο, για επιφανειακά.

Οι λεπίδες, τα μαχαίρια, για όλα τα υπόλοιπα.

Βασικά εγώ άλλαξα το "γκαζόν" που είχα, γιατί ήταν μιας μορφής αγριάδα (ή σκέτη αγριάδα η κοινή, σε περιοχές που κατά καιρούς λόγω αποτυχίας του αρδευτικού είχαν ξεραθεί), με οριζόντια εξάπλωση, και έβαλα αυτό το σκούρο πράσινο γκαζόν που μένει πράσινο όλο το έτος, που είναι μόνο όρθια φύλλα, μόνο κάθετα, δεν έχει τίποτα οριζόντιο πλέον.

Μια περιοχή που ήταν "διάδρομος" των σκυλιών στους 2 μήνες μετά την σπορά, δεν έπιασε τίποτα φυσικά, αφού το ποδοπατούσαν συνεχώς, και αναγκαστικά σε αυτήν μόνο, μιλάμε για 10 τμ, ξαναεβαλα το μηχανάκι αερισμού με λεπίδες σε μεσαίο βάθος, και δεν έβγαλε τίποτα. Ίσα ίσα ανακάτεμα έκανε, ξαναέσπειρα, το ξαναπέρασα για ανακάτεμα, πότισα, κι έβαλα κοτετσόσυρμα γύρω γύρω να μη περνάνε τα σκλιά να γίνει, κι έγινε κι αυτό, μια χαρά γκαζονάκι είναι τώρα.

Δεν έχω καμιά πολύ μεγάλη έκταση γκαζόν, πρέπει να είναι 300-400 τμ, και πλέον μαζεύω όλο το κούρεμα, δε το σκορπαω κάτω με ανακύκλωση, μένει καθαρό. Το βάζω γύρω γύρω στις ρίζες των δέντρων, βελτιώνει σιγά σιγά το έδαφος και κρατάει υγρασία στον πολύ ήλιο, ειδάλλως ξεραίνεται και βλέπω ρήγματα στο κωλόχωμα που έχω. Στα νέα δέντρα έβαλα μπόλικη τύρφη και κάποια εδαφοβελτιωτικά (που μειώνουν τις απαιτήσεις σε πότισμα και "κρατάνε" νερό) και είναι θαυμάσιο το αποτέλεσμα, μακάρι να τα είχα κάνει όλα έτσι εξ'αρχης.

Το φθινόπωρο θα στρώσω κάποιες ανωμαλίες του εδάφους στα άκρα του γκαζόν, μαζί με ανακάτεμα με τύρφη και λίγη σπορά, πάντα με αυτό το μηχανάκι εξαερισμού. Εκεί στα άκρα επίσης βλέπω εύκολα ρηγματωση στην επιφάνεια στον πολύ ήλιο, είναι κωλόχωμα.
Αυτή θα είναι εύκολη και σύντομη δουλειά, κάνα 3-ωρο.
Αντιθέτως, ο "βαθύς εξαερισμός" που έκανα σε όλο το γκαζόν, ήταν πολύωρη δουλειά, μου πήρε 2 μέρες, ένα ολόκληρο σβκ πρακτικά με αυτό ασχολήθηκα, έβγαζε απίστευτα πολύ πράμα, αλλά όπως είπα ήταν 8 χρόνια χωρίς καμία τέτοια περιποίηση, οπότε μαζεύτηκε η μλκία κι ήθελε ριζική αλλαγή.

Reaction score
54
Τις λεπίδες.

Στο τέρμα για βάθος, όσο πάει, τέρμα κάτω.

Μια φορά το πέρασα, μετά μάζεμα τα ξερόχορτα (επειδή γέμιζε η σακούλα κάθε 1-1,5 μέτρο, το άφησα ανοιχτό, κι έβαλα τη μηχανή του γκαζόν να τα μαζέψει), μετά σπορά, μετά άλλη μια φορά για ανακάτεμα, πάλι με λεπίδες, σε λιγότερο βάθος, όχι τέρμα, στο μισό.
Καλό ακούγεται, περιμένουμε και φώτο!

Reaction score
54
Χρήσιμες οι συμβουλές. :)
Αυτό που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν μετά τον 1ο βασικό εξαερισμό (άσχετα αν γίνεται σε πλήρες βάθος ή όχι) χρειάζεται και 2ος ή όχι.
Αν ναι, με χτένια ή λεπίδες;; Μετά τη σπορά;

Zizik

Safety Last
Super Moderator
Reaction score
77.636
Χρήσιμες οι συμβουλές. :)
Αυτό που δεν έχω ξεκαθαρίσει είναι αν μετά τον 1ο βασικό εξαερισμό (άσχετα αν γίνεται σε πλήρες βάθος ή όχι) χρειάζεται και 2ος ή όχι.
Αν ναι, με χτένια ή λεπίδες;; Μετά τη σπορά;
Δεύτερος κάθετος στον πρώτο τις ίδιες μέρες έχει νόημα, δεύτερος γενικά όχι.
Τα χτένια δουλεύουν μόνο σε πολύ λεπτόφυλλες ποικιλίες ή σε βρύα, πουθενά αλλού. Η δική μου Stihl εξαερώτρια βενζίνης δεν έχει χτένια, μόνο "μαχαίρια".

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.013
Members
38.394
Νεότερο μέλος
DISCOMANIAC