Η επάρκεια του κρίνειν

Reaction score
6
Σιγουρα η ακοη μας ειναι λιγο εως πολυ ταλαιπωρημενη απο τους ενοχλητικους θορυβους της πολης ολη την ημερα και για δεκαετιες...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Η επάρκεια του κρίνειν κρίνεται από 2 κυρίως χαρακτηριστικά του κρίνοντος:

-Εμπειρία στην ακρόαση πολλών και διαφορετικών συστημάτων με επιλεγμένο ηχογραφημένο υλικό, ώστε να έχουν κατανοηθεί οι διάφοροι χαρακτήρες στον ήχο των συστημάτων και οι τυχόν παρεκκλίσεις από αυτόν που ο ίδιος έχει καταλήξει να θεωρεί ουδέτερο/σωστό.

-Ικανότητα συγκέντρωσης κατά την ακρόαση για την απομόνωση/κρίση των διαφόρων χαρακτηριστικών του συστήματος και την τελική κατανόηση τους.

Η εμπειρία ζωντανής ακουστικής μουσικής είναι σπουδαία αλλά δεν είναι πανάκεια. Πιό σπουδαίο και δύσκολο είναι να κατανοήσει και να καταλήξει στις σωστές ηχογραφήσεις/εργαλεία για τις ακροάσεις.

D

Deleted member 8307

Guest
Η επάρκεια του κρίνειν κρίνεται από 2 κυρίως χαρακτηριστικά του κρίνοντος:

-Εμπειρία στην ακρόαση πολλών και διαφορετικών συστημάτων με επιλεγμένο ηχογραφημένο υλικό, ώστε να έχουν κατανοηθεί οι διάφοροι χαρακτήρες στον ήχο των συστημάτων και οι τυχόν παρεκκλίσεις από αυτόν που ο ίδιος έχει καταλήξει να θεωρεί ουδέτερο/σωστό.

-Ικανότητα συγκέντρωσης κατά την ακρόαση για την απομόνωση/κρίση των διαφόρων χαρακτηριστικών του συστήματος και την τελική κατανόηση τους.

...
Μένω σ' αυτές τις παραγράφους. Ξεκινώ λοιπόν, και ακούω πολλά συστήματα: καλά, πιστοποιημένα... με ηχογραφήσεις υπεράνω κριτικής, που πιστεύω ότι τις ξέρω καλά, και θυμάμαι (λέω...) πως παίζουν σπίτι μου ... γιατί στο studio δεν ήμουνα και δεν ξέρω τι να ψάξω να ακούσω...
Μ'αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι έτσι μόνο τυχαία θα καταλήξεις αν αναπαράγεται άρτια κάτι κάπου άλλου, άμα ζητηθεί η γνώμη σου (με το β' ενικό απευθύνομαι γενικά).

Γιατί;

Γενικά ένα μηχάνημα ενδέχεται να παίξει διαφορετικά σε διαφορετικά συστήματα. Επίσης το ίδιο σύστημα ενδέχεται να παίξει διαφορετικά σε άλλο χώρο. Έν ολίγης δε μπορείς να προβλέψεις την ηχητική ταυτότητα χώρου ή μηχανήματος όταν τα αλλάζεις. Παράλληλα βέβαια υπάρχει η ακουστική μνήμη...

Επειδή λοιπόν οι παράμετροι ακουστικής των χώρων, ηλεκτρικής προσαρμογής των συσκευών μεταξύ τους και επιπλέον η λειτουργία της ακοής μας εισάγουνε μία τυχαιότητα και πολυπλοκότητα στο τι ακούω που, στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πιστεύω οτι μόνο με τις μετρήσεις σίγουρα μπορείς να πεις άμα ένα σύστημα είναι άρτιο ηχητικά. Ο απόψεις (τα αυτιά) φίλων, γνωστών και τα δικά σου δεν είναι ικανά να στο πούνε μετά από πολλές και ειδικότερα από διαφορετικές ακροάσεις. Είναι ικανά να σου πούνε, οκ αυτός ο ήχος σου αρέσει ... ή όχι ... εκείνη την στιγμή.

Και πάλι χωρίς κανένα ίχνος προσωπικής αντιπαράθεσης ... και εδώ καλοκαίρι είναι με 35 βαθμούς και απίστευτη υγρασία...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.013
Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

αν κ υπό αντίξοες συνθήκες, γράφεις διαμαντάκια παλιόπαιδο...:144:

είναι η 2η φορά που γράφω για να σχολιάσω θετικά γραπτό σου, πρέπει να το προσέξω μου φαίνεται, αρχίζω να κάνω συλλογή από κακές συνήθειες, ίσως είναι ευκαιρία να κόψω το τσιγάρο....:138::137::135:

Reaction score
38

Θα το επαναλάβω γιατί πιστεύω ότι οι παρακάτω συνθήκες είναι οι μόνες που μπορούν να εξασφαλίσουν "την επάρκεια του κρίνειν"

- Πρώτα βρίσκουμε ζωντανό μουσικό γεγονός - κορυφαία ορχήστρα που να πάιζει όλο το ακουστό ηχητικό φάσμα...
- Μετά βρίσκουμε πολλά (καμιά 30αριά από κάθε μέρος του συστήματος) ακριβά μηχανήματα... ενισχυτές, ηχεία, πηγές και καλώδια...
- Στη συνέχεια διαπιστώνουμε (με πιστοποίση γιατρού) ότι η ακουστική μνήμη μας είναι εξαιρετική.
- Τέλος φέρνουμε την ορχήστρα και τα μηχανάκια στο σπίτι μας...!!!

Τώρα μπορούμε να συγ-κρίνουμε με ασφάλεια...
Και επειδή τα παραπάνω είναι ανέφικτα δεν επαρκούν οι "κρίσεις"... ποτέ!

Στη πραγματικότητα υπάρχουν τρείς κατηγορίες "κριτών"
1) Αυτοί που "ακούνε" σχεδόν όπως "εγώ"
2) Αυτοί που "ακούνε" διαφορετικά απ' ότι "εγώ"
3) Αυτοί που τα πέρνουν για να προωθήσουν ένα προιόν...

Αν διαλέξουμε τη κουρτίνα 1 έχει καλώς. Αν όχι...:111:

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057

Ενας ειναι ο τροπος. Να εχεις σπουδασει μουσικη. Να καταλαβαινεις τι ακους. Να ξεχωριζεις τις νοτες. Και αφου φτασεις εκει, να ακους το λα λα και το ντο ντο. Ολα τα αλλα ειναι θεωριες . Και δεν εχει να κανει ουτε με εμπειριες ουτε με ψυχοσωματικα. Αν δεν εχεις καταλαβει οτι ο Μητροπανος ειναι φαλτσος και οτι οι πιξλαξ παιζανε τις νοτες στο περιπου, δεν μπορεις να κρινεις συστημα. Για αυτο μονον οι μουσικοι και οι ηχοληπτες μπορουν να κρινουν. Τωρα τα σπεσιφικεσιονς και οι χροιες ειναι για λαικη καταναλωση. Ποναει το ξερω αλλα ειναι η μονη αληθεια.

Reaction score
3.916

Μιά καλησπέρα πέρασα να είπω..

Το κρίνειν έχει να κάνει με το ακούειν.
Δηλαδή την τυχαιότητα, πολυπλοκότητα, συνέργεια, χώρο, κλπ

Το μετρείν έχει να κάνει με ολοκληρωμένη παρουσίαση - ψάξιμο μηχανήματος, συστήματος, χώρου κλπ κλπ.
Πχιό πιστημονικό δηλαδής.

Αν είσαι διτεθιμένος κ δύνασαι να παρέμβεις σε όλες τις γνωστές παραμέτρους του μηχανήματος-χώρου ακρόασης, είναι απαραίτητο το μετρείν κ γενικά ότι συνεισφέρει στο τελικό αποτέλεσμα.

Αν όχι, δανείζεσαι το εργαλείον, το κοτσάρεις στο καθιστικό, κάνεις ένα πρόχειρο τιούνιγκ κ αποφασίζεις αν σου κάνει ή όχι.

Παίζει κ διάβασμα, βόλτα, διάθεση, ταινιούλα, πίτσι-πίτσι, φόρουμ, κ.ά.

Αι θίγκ (πάντα)

Reaction score
38

Ενας ειναι ο τροπος. Να εχεις σπουδασει μουσικη. Να καταλαβαινεις τι ακους. Να ξεχωριζεις τις νοτες. Και αφου φτασεις εκει, να ακους το λα λα και το ντο ντο. Ολα τα αλλα ειναι θεωριες . Και δεν εχει να κανει ουτε με εμπειριες ουτε με ψυχοσωματικα. Αν δεν εχεις καταλαβει οτι ο Μητροπανος ειναι φαλτσος και οτι οι πιξλαξ παιζανε τις νοτες στο περιπου, δεν μπορεις να κρινεις συστημα. Για αυτο μονον οι μουσικοι και οι ηχοληπτες μπορουν να κρινουν. Τωρα τα σπεσιφικεσιονς και οι χροιες ειναι για λαικη καταναλωση. Ποναει το ξερω αλλα ειναι η μονη αληθεια.
Χμμμμ... Άλλη προσέγγιση.
Συμφωνώ με το συμπέρασμα αλλά νομίζω ότι η τεκμιρίωσή του αφορά περισσότερο το μουσικό γεγονός καθε αυτού παρά την αναπαραγωγή του.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830
Re: Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

Ενας ειναι ο τροπος. Να εχεις σπουδασει μουσικη. Να καταλαβαινεις τι ακους. Να ξεχωριζεις τις νοτες. Και αφου φτασεις εκει, να ακους το λα λα και το ντο ντο.
Δηλαδή υπάρχει σύστημα που παίζει το λα: ντο και το ντο: λα; Πόσα θες να μας τρελάνεις; Δηλαδή για να κρίνει κάποιος μια φωτογραφική μηχανή πρέπει να είναι ζωγράφος; Έχουμε ξεφύγει εντελώς και υποψιάζομαι ότι φταίει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όσο για τους ηχολήπτες... υπάρχουν τέτοιοι που δεν μπορούν να αποφασίσουν αν παίζει καλύτερα το σύστημα του Σκαλούμπακα από ένα sony all in one (και μην πει κανείς καμιά κακία τώρα τον έφαγα :142:).

Όταν διαχωρίσετε εντελώς, ΕΝΤΕΛΩΣ, την κονσέρβα από το πραγματικό, θα καταλάβετε τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να κρίνει.

...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.475

Δηλαδής, ο Μάρκος Βαμβακάρης, που δεν ήξερε νότες, δεν ήταν μουσικός;

Reaction score
37
Απάντηση: Re: Απάντηση: Η επάρκεια του κρίνειν

Όταν διαχωρίσετε εντελώς, ΕΝΤΕΛΩΣ, την κονσέρβα από το πραγματικό...
Εάν κατάλαβα καλά, νομίζω πως αυτή η πρόταση περιέχει την μόνιμη απορία μου όταν διαβάζω το forum.

Γιατί μπερδεύουμε την συναυλία/κονσέρτο/κλπ με το cd/βινύλιο/κλπ;

Δεν έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου ένα τραγούδι με το ίδιο ηχητικό αποτέλεσμα, μεταξύ live & cdoβινύλιο! :116:

Μπορώ να πώ πως και μερικά live ήταν και χειρότερα ηχητικά αλλά καταπληκτικά σε ατμόσφαιρα/διασκέδαση η ότι άλλο θέτε...

Ίσως μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση εάν ο ενδιαφερόμενος ακούσει την ίδια μουσική σε ένα στούντιο και μετά στον χώρο του...αλλά πάλι δεν νομίζω...ο ήχος μέσα στο στούντιο είναι λίγο "κλινικός" απο την μικρή ερασιτεχνική εμπειρία που είχα τσιπιρίκος...μέχρι να γίνει η επεξεργασία του και να αποτυπωθεί στο μέσο (cdoβινύλιο) έχει δρόμο.

Reaction score
20

Παίδες!!!

Νομίζω ήρθε καιρός να το πάρουμε, πια, απόφαση!!!

Δεν υπάρχει επάρκεια του κρίνειν και το κρίνειν δεν επαρκείν!!!

Διότι ΑΝ υπήρχε επάρκεια του κρίνειν και ένας να την είχε τότε θα είχαμε όλοι τα ίδια ηχεία, τον ίδιο ενισχυτή, τα ίδια καλώδια κ.λπ, κ.λπ...

Αρα, ας ανοίξει ένα άλλο thread με τίτλο "η ανεπάρκεια του κρίνειν" το οποίο, ΙΜΗΟ, θα ήταν και επαρκέστερο προς κρίση και τεκμηρίωση!

Πόσους και πόσους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς γνωρίζουμε που αδιαφορούν για τα ακριβά high fi και high end μηχανάκια...
Κάτι πρέπει να μας πει αυτό...
(αλλά δεν είναι η αδιαφορία τους...)
άλλο είναι... αυτοί ξέρουν να διαβάζουν, να γράφουν, να συνθέτουν, να παίζουν μουσική, να τραγουδούν και έχουν κάτι ηχειάκια των 250 ευρώ, ένα ενισχυτάκο των 250 επίσης ευρώ και καλωδια του κιλού...

Τι ξέρουν αυτοί (που ξέρουν σχεδόν τα πάντα γι' αυτό που ιδρώνουμε και ματώνουμε εμείς οι υπόλοιποι να "βγάλουμε" σωστά) που δεν το ξέρουμε εμείς?

Χρειάζομαι ένα ζωντανό μουσικό να τον ανακρίνω!
Πάω να ετοιμάσω τα εργαλεία...

Στο μεταξύ, keep calm and carry on!

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.830

Πόσους και πόσους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς γνωρίζουμε που αδιαφορούν για τα ακριβά high fi και high end μηχανάκια...
Το μόνο που πρέπει να μας πει, (να πει σε όσους τουλάχιστον έχουν αυτό που στο χωριό μου λέμε common sense),... είναι πως το να συγχέουμε την τέχνη με την τεχνολογία είναι μια γελοιότητα άνευ προηγουμένου. Επιπλέον, αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο αποπροσανατολισμού από την πραγματική υπόσταση του θέματος hi fi, την οποία κάποιοι επιτήδειοι κατά καιρούς έχουν εκμεταλλευτεί.

...

D

Deleted member 8307

Guest

...

δηλώνω, χωρίς φόβο και πάθος, πως πέρασα τα ίδια πέτρινα χρόνια.
Οι μ@λ@κίες του παρελθόντος δεν με ενοχλούν, αυτό που με πειράζει όμως είναι ότι το hobby μας έχει πάρει λάθος δρόμο στο σύνολο του, μακριά από τις αρχές της υψηλής πιστότητας και χωρίς επιστροφή. Μετά βίας προσπαθώ να κρατήσω το ενδιαφέρον μου.

Είδα ότι γιορτάζει το παιδί σου, του αδερφού σου και του Βλάση, οπότε χρόνια πολλά σε όλους.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.013

Είδα ότι γιορτάζει το παιδί σου, του αδερφού σου και του Βλάση, οπότε χρόνια πολλά σε όλους.
θενκς ε λοτ μαν! :145:

και για τα υπόλοιπα, συμφωνώ και ...κουράγιο, έρχονται καλύτερες μέρες! :138:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
142.013

Δηλαδή για να κρίνει κάποιος μια φωτογραφική μηχανή πρέπει να είναι ζωγράφος;
φυσικά! μα ...χάζεψες?

επίσης για να κρίνει κανείς προβολέα πρέπει να είναι σκηνοθέτης, να δει μήπως κανένας ηθοποιός δε τήρησε σωστά το σενάριο.

επίσης για να κρίνει κανείς δορυφορικό δέκτη πρέπει να είναι αστροναύτης, να ξέρει πως πετάν οι δορυφόροι, να έχει εμπειρία στη στρατόσφαιρα και στη μηδενική βαρύτητα.

τέλος, για να κρίνει κανείς ένα τάπερ, πρέπει να είναι πετρελαιάς, με δικές του πετρελαιοπηγές, δηλαδή σαουδάραβας δεύτερης τουλάχιστον γενεάς, δηλαδή τρομοκράτης, ώστε να γνωρίζει την πχιότητα της πρώτης ύλης από πρώτο χέρι, να του την έχει διδάξει ο μπαμπάς του, να ξέρει τον μπιλ λάντεν και τον μίστερ μπιν, να ξέρει να φτιάξει μια μπόμπα, αμ πως, έτσι κι έτσι κρίνουν το τάπερ?

άσχετε, έ κυρ-ασχετίδη.:141::141:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
29.053

Εχεις ξεσαλώσει ρε πειραγμένε ε πειραγμένε:626:

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057

Καλημερα αδελφια. Φυσικα και ειναι μεγαλος μουσικος ο Βαμβακαρης οπως και τεραστιος τραγουδιστης ο Μητροπανος. Και ομως υπαρχουν συστηματα που αναπαραγαγουν λαθος τις νοτες. Και ενας επαγγελματιας φωτογραφος μπορει να κρινει την φωτογραφια που εβγαλα το καλοκαιρι αν ειναι ''σωστη'' η οχι. Επισης ενας χημικος μπορει να κρινει την πχιοτητα του ταπερ. Ενας πυροτεχνουργος θα κρινει την ποιοτητα της βομβας. Ενας χημικος μηχανικος θα κρινει την ποιοτητα ενος ποτου μπομπα. Ενας οδηγος αυτοκινητων θα κρινει την οδικη συμπεριφορα ενος αυτοκινητου. Ενας σκηνοθετης θα κρινει το παιξιμο ενος ηθοποιου. Ενας μοντερ θα κρινει την ποιοτητα εγγραφης μιας ταινιας. Οι χρηστες δεχονται τις συνεπειες θετικες η αρνητικες και απολαμβανουν η οχι το αποτελεσμα. Μου αρεσει να ακουω μουσικη απο το συστημα. Πολυ ωραια φωτογραφια ημουνα διακοπες με την Λιτσα. Το ταπερ αυτο με εσωσε. ΔΕν χαλαει η φετα. Η εκρηξη ηταν πολυ δυνατη. Διελυσε 15 αυτοκινητα. Μπομπα ηπιαμε χθες. Ξερναω ολη μερα.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.057

Η αποψεις μου αυτες αφορουν ολο το φασμα των καθημερινων δραστηριοτητων μας. Ποτε δεν θα αγοραζα φαρμακα χωρις ιατρικη συνταγη ουτε θα αντεγραφα την διαιτα του κολλητου μου. Δεν αγοραζω κανενα προιον τελεμαρκετινγκ και οταν εχω πονοκεφαλο δεν ψαχνω για ξεματιαστρα αλλα μετραω την πιεση μου. Δεν πιστευω στις πρακτικες αλλα στις επιστημες. Και η επιστημη εχει τομεις. Και εξειδικευση. Σε αυτα πιστευω.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.475

Ρε συ Βλάση, σε χάνω. Τη μια το ρίχνεις στην τέχνη, την άλλη στην επιστήμη. Από πού κι ως πού η μουσική είναι επιστήμη;

(Καλά, το άλλο με τα συστήματα που αναπαράγουν λάθος τις νότες, είναι για γέλια. Σαν τους ανθρώπους της Linn πριν καναδυό χρόνια, που ήθελαν -ντε και καλά- να μας πείσουν ότι το CD player μπορεί να χάνει στροφές, και γι' αυτό φαλτσάρει. Εκτός αν εννοείς κανα πικάπ που χάνει στροφές επειδή γλιστράει ο ιμάντας, εκεί, ναι, το σύστημα φαλτσάρει.)

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.131
Members
38.412
Νεότερο μέλος
FotisLam