- Reaction score
- 6
Σιγουρα η ακοη μας ειναι λιγο εως πολυ ταλαιπωρημενη απο τους ενοχλητικους θορυβους της πολης ολη την ημερα και για δεκαετιες...
Μένω σ' αυτές τις παραγράφους. Ξεκινώ λοιπόν, και ακούω πολλά συστήματα: καλά, πιστοποιημένα... με ηχογραφήσεις υπεράνω κριτικής, που πιστεύω ότι τις ξέρω καλά, και θυμάμαι (λέω...) πως παίζουν σπίτι μου ... γιατί στο studio δεν ήμουνα και δεν ξέρω τι να ψάξω να ακούσω...Η επάρκεια του κρίνειν κρίνεται από 2 κυρίως χαρακτηριστικά του κρίνοντος:
-Εμπειρία στην ακρόαση πολλών και διαφορετικών συστημάτων με επιλεγμένο ηχογραφημένο υλικό, ώστε να έχουν κατανοηθεί οι διάφοροι χαρακτήρες στον ήχο των συστημάτων και οι τυχόν παρεκκλίσεις από αυτόν που ο ίδιος έχει καταλήξει να θεωρεί ουδέτερο/σωστό.
-Ικανότητα συγκέντρωσης κατά την ακρόαση για την απομόνωση/κρίση των διαφόρων χαρακτηριστικών του συστήματος και την τελική κατανόηση τους.
...
Και επειδή τα παραπάνω είναι ανέφικτα δεν επαρκούν οι "κρίσεις"... ποτέ!- Πρώτα βρίσκουμε ζωντανό μουσικό γεγονός - κορυφαία ορχήστρα που να πάιζει όλο το ακουστό ηχητικό φάσμα...
- Μετά βρίσκουμε πολλά (καμιά 30αριά από κάθε μέρος του συστήματος) ακριβά μηχανήματα... ενισχυτές, ηχεία, πηγές και καλώδια...
- Στη συνέχεια διαπιστώνουμε (με πιστοποίση γιατρού) ότι η ακουστική μνήμη μας είναι εξαιρετική.
- Τέλος φέρνουμε την ορχήστρα και τα μηχανάκια στο σπίτι μας...!!!
Τώρα μπορούμε να συγ-κρίνουμε με ασφάλεια...
Χμμμμ... Άλλη προσέγγιση.Ενας ειναι ο τροπος. Να εχεις σπουδασει μουσικη. Να καταλαβαινεις τι ακους. Να ξεχωριζεις τις νοτες. Και αφου φτασεις εκει, να ακους το λα λα και το ντο ντο. Ολα τα αλλα ειναι θεωριες . Και δεν εχει να κανει ουτε με εμπειριες ουτε με ψυχοσωματικα. Αν δεν εχεις καταλαβει οτι ο Μητροπανος ειναι φαλτσος και οτι οι πιξλαξ παιζανε τις νοτες στο περιπου, δεν μπορεις να κρινεις συστημα. Για αυτο μονον οι μουσικοι και οι ηχοληπτες μπορουν να κρινουν. Τωρα τα σπεσιφικεσιονς και οι χροιες ειναι για λαικη καταναλωση. Ποναει το ξερω αλλα ειναι η μονη αληθεια.
Δηλαδή υπάρχει σύστημα που παίζει το λα: ντο και το ντο: λα; Πόσα θες να μας τρελάνεις; Δηλαδή για να κρίνει κάποιος μια φωτογραφική μηχανή πρέπει να είναι ζωγράφος; Έχουμε ξεφύγει εντελώς και υποψιάζομαι ότι φταίει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.Ενας ειναι ο τροπος. Να εχεις σπουδασει μουσικη. Να καταλαβαινεις τι ακους. Να ξεχωριζεις τις νοτες. Και αφου φτασεις εκει, να ακους το λα λα και το ντο ντο.
Εάν κατάλαβα καλά, νομίζω πως αυτή η πρόταση περιέχει την μόνιμη απορία μου όταν διαβάζω το forum.Όταν διαχωρίσετε εντελώς, ΕΝΤΕΛΩΣ, την κονσέρβα από το πραγματικό...
Το μόνο που πρέπει να μας πει, (να πει σε όσους τουλάχιστον έχουν αυτό που στο χωριό μου λέμε common sense),... είναι πως το να συγχέουμε την τέχνη με την τεχνολογία είναι μια γελοιότητα άνευ προηγουμένου. Επιπλέον, αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο αποπροσανατολισμού από την πραγματική υπόσταση του θέματος hi fi, την οποία κάποιοι επιτήδειοι κατά καιρούς έχουν εκμεταλλευτεί.Πόσους και πόσους επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς γνωρίζουμε που αδιαφορούν για τα ακριβά high fi και high end μηχανάκια...
Οι μ@λ@κίες του παρελθόντος δεν με ενοχλούν, αυτό που με πειράζει όμως είναι ότι το hobby μας έχει πάρει λάθος δρόμο στο σύνολο του, μακριά από τις αρχές της υψηλής πιστότητας και χωρίς επιστροφή. Μετά βίας προσπαθώ να κρατήσω το ενδιαφέρον μου....
δηλώνω, χωρίς φόβο και πάθος, πως πέρασα τα ίδια πέτρινα χρόνια.
θενκς ε λοτ μαν! :145:Είδα ότι γιορτάζει το παιδί σου, του αδερφού σου και του Βλάση, οπότε χρόνια πολλά σε όλους.
φυσικά! μα ...χάζεψες?Δηλαδή για να κρίνει κάποιος μια φωτογραφική μηχανή πρέπει να είναι ζωγράφος;