Καλώδια και θύματα

Reaction score
408
Φοβερή τεχνολογία και διαστημικά υλικά!
Αξίζει και το τελευταίο cents
βγάλε τα μπουζοκαλώδια απ το μηχανάκι και βάλτα interconnect!
Ωραίος χώρος Κώστα. Και το setup γενικότερα.
Τα σέβη μου και πολλά μπράβο!
ωχ το δικό του είναι??? σόρρυ μαν 🤬

Reaction score
3.899
Όταν τα sub είναι αρτίως ενσωματωμένα σε δεδομένο setup,τότε δεν εντοπίζονται από το ακουστικό μας αισθητήριο,είτε θα είναι εγκατεστημένα στο πάτωμα,είτε πιο ψηλά από το πάτωμα.Προσοχή,η άγνοια δαγκώνει.
Έ, εντάξει, δεν είναι άγνοια, πλακίτσα το κόβω.

Reaction score
410
Κάποιοι ανάμεσά μας, νομίζουν πως καθόμαστε στη θέση ακρόασης και ακούμε πρίμα από το τουιτερ, μεσαία από το μιντ, και από κάπου αλλού, από πίσω μας λόγου χάριν, έρχονται τα μπουμπουνητά των μπάσων! :lol:

Καταρχήν, και μόνο η δυνατότητα να ξεχωρίζεις ότι τα μπάσα έρχονται από κει που βλέπεις το σαμπ, ή από οπουδήποτε αλλού πλην της θέσης του ειδώλου του οργάνου, είναι τρανή απόδειξη του λάθους στο στήσιμο ενός σεταπ.

Ωστόσο, η άγνοια ξεπερνάει τα όρια της αφέλειας, διότι, όπως έχουμε εξηγήσει κατ'επαναληψιν, σε σωστά στημένο σεταπ είναι πρακτικά αδύνατο να διακρίνεις την κατεύθυνση και του δορυφόρου! Ιδίως σε ένα σωστά στημένο σύγχρονο πολυκάναλο σεταπ, είναι εντελώς αδύνατο να ξεχωρίσεις τη θέση ενός δορυφόρου, πραγματικά δεν γίνεται.

Του σαμπ ούτε για πλάκα, αλλά ούτε και των δορυφόρων.

Ακούς κάπου στο χώρο εστιασμένο ξεκάθαρα ένα πχ βιολί, και η θέση του αντιληπτού αυτού οργάνου, δεν συσχετίζεται με θέση κάποιου ηχείου.

Κλείνοντας τα μάτια, "βλέπεις" τις θέσεις των οργάνων, είναι εντελώς μα εντελώς αδύνατο να ξεχωρίσεις που είναι οι θέσεις των δορυφόρων.

Και επιμένουν πως "έρχονται από κει τα μπάσα"; Τραγωδία...:gotcha:

Φιλικά σας το λέω, άμα καθίσετε δω στην κεντρική θέση:

View attachment 174506

Και βλέπετε μπροστά σας αυτά:

View attachment 174507

Και να με τα μπροστινά σαμπ στο κάδρο:

View attachment 174510

Είναι εντελώς αδύνατο να ξεχωρίσετε όχι μόνο τις θέσεις των σαμπ (καλά αυτό είναι ανέκδοτο) αλλά ούτε τις θέσεις των δορυφόρων.

Απλώς ακούτε μουσική.

Η αίσθηση του σετάπ, θυμίζει λίγο το να φοράς ακουστικά, απλώς έχει πιο "στιβαρό" κεντρικό είδωλο εμπρός, και νιώθεις το βαθύ μπάσο σε όλο.το σώμα.. Ποια θέση σαμπ και δορυφόρων βρε; Καλά, έχετε πολύ πλάκα.:gotcha:
Βάλε κάνα δυό οθόνες ακόμα και ισάριθμους προτζέκτορες για να ...ισοσταθμισθεί ο ήχος και να ακουστεί η μουσική... Αυτό το μπακάλικο λίθων και πλίνθων και ξύλων και κεράμων και ηχείων ατάκτως ερριμμένων (άντε τακτικά μη πάει χαμένος ο κόπος και το χρήμα) παίζει μουσική; Για Πειρατές της Καραβαϊκής καλό φαίνεται...

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.693
Βάλε κάνα δυό οθόνες ακόμα και ισάριθμους προτζέκτορες για να ...ισοσταθμισθεί ο ήχος και να ακουστεί η μουσική... Αυτό το μπακάλικο λίθων και πλίνθων και ξύλων και κεράμων και ηχείων ατάκτως ερριμμένων (άντε τακτικά μη πάει χαμένος ο κόπος και το χρήμα) παίζει μουσική; Για Πειρατές της Καραβαϊκής καλό φαίνεται...
όσα δεν φτάνει η αλεπού....
ο Τζόνι Ντεπ τα γαμεί

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.624
Χάντερμπολτ...:sneaky:

Τι να σου κάνει το καλώδιο ρε φίλε άμα δεν έχεις την σωστή θέση ακρόασης :sneaky: View attachment 174511
Θέση ακρόασης να...σου φύγει το καφάσι λέμε...:roflmao:
εν μέρει τα λες σωστά ντόκτορ..
Αν είναι σωστά τοποθετημένα τα σαμπ στο χώρο δεν πρέπει ν'ακούγεται από που "βαράνε".
..'Ομως...
...Όμως ντόκτορ, στο δικάναλο στήσιμο, αν "ακούγεται" όπως λες η θέση του ηχείου, τότε μάναμ, το σετάπ..μόνο σετάπ δεν είναι!
Τα ηχεία στο δικάναλο αν είναι σωστά τοποθετημένα είναι απλά "εξαφανισμένα" στο χώρο!!!
..Αλλιώς δεν δημιουργείς στερεοφωνική εικόνα, ούτε έχεις τη 3d εικόνα που πρέπει, ούτε πλάτος ούτε τίποτα, απλά ακούς δύο πηγές που η κάθε μια βαράει τα δικά της!
αυτά μάναμ.. ;)
Καλώς το ορίζεις,μόνο που στις συμβατικές δικαναλικές οντότητες αυτή η συνθήκη θα ίσχυε σε στενό συγκριτικά sweet spot σε σχέση με την ευρύτητα που μπορεί να προσφέρει η σωστά διαρρυθμισμένη πολυκαναλική αρχιτεκτονική...
Από πειρατές της Καραϊβικής στους πειρατές της...Πειραϊκής - κι ενίοτε Πατραϊκής - όπου...κοιμάται ο γλομπάτος ο μπεκρής.

Reaction score
410
Για δείξε μας τη φωτογραφία του δικού σου χώρου.
Αν θες φωτογραφίες χώρων ακρόασης μουσικής για την προσωπκή σου συλλογή υπάρχουν άπειρες στο διαδίκτυο, οπως επίσης και φωτογραφίες από αίθουσες μπιλιάρδου... Κάτι θα βρεις που θα σου γεμίσει το μάτι ...το αυτί άστο είναι για άλλους...

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.112
Καλώς το ορίζεις,μόνο που στις συμβατικές δικαναλικές οντότητες αυτή η συνθήκη θα ίσχυε σε στενό συγκριτικά sweet spot σε σχέση με την ευρύτητα που μπορεί να προσφέρει η σωστά διαρρυθμισμένη πολυκαναλική αρχιτεκτονική...
Bhutia m..
Μπορεί στη θεωρία να σκίζεις..στη πράξη όμως θέλεις βελτίωση!:wink:... και μάλιστα πολύ!!
Δε δικαιολογείται αλλιώς να μου λες για "στενό sweetspot" σε δικαναλο σύστημα όταν έχει στηθεί στο μετρό του (χώρου) δυνατού σωστά!!
Μόνο στενό δε το λες μαναμ..:p:p

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.275
Bhutia m..
Μπορεί στη θεωρία να σκίζεις..στη πράξη όμως θέλεις βελτίωση!:wink:... και μάλιστα πολύ!!
Δε δικαιολογείται αλλιώς να μου λες για "στενό sweetspot" σε δικαναλο σύστημα όταν έχει στηθεί στο μετρό του (χώρου) δυνατού σωστά!!
Τζάμπα πάει το βιβλίο...δεν το άνοιξες καθόλου φαντάζομαι

leandros

Πάρτε παθητικά!
Reaction score
6.112
Τζάμπα πάει το βιβλίο...δεν το άνοιξες καθόλου φαντάζομαι
Είναι πραγματικά ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο, χωρίς αυτό άλλωστε δε θα μπορούσα να φέρω στο σωστό ύψος το μικρόφωνο, βλέπεις με το μικρό τριποδακι το umik "ζοριζεται" στην καθ'ύψος ρύθμιση...:smile:
Ήταν "λουκούμι" λέμε!!

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.275
Είναι πραγματικά ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο, χωρίς αυτό άλλωστε δε θα μπορούσα να φέρω στο σωστό ύψος το μικρόφωνο, βλέπεις με το μικρό τριποδακι το umik "ζοριζεται" στην καθ'ύψος ρύθμιση...:smile:
Ήταν "λουκούμι" λέμε!!
Δεν πήρες σοβαρό τρίποδο; Με το μικρό μετρούσες; :lolsign:

Εχεις πολύ δρόμο ακόμα, κουράγιο :biggrin:

Reaction score
1.154
Με αφορμη την αναφορα σου οτι δεν ακουσες καμια διαφορα στον ηχο δοκιμαζοντας καλωδια, θα ηθελα να πω δυο πραγματα, που πιστευω θα ηταν χρησιμα.
Αν δεν ακουσες αλλαγες στον ηχο, σκεψου μηπως παει στραβα κατι με το συστημα σου ή με την ακοη σου.
Δεν το λεω υποτιμητικα σε βεβαιώ, απλα αυτο εχει λογικη αν το συστημα δεν ειναι καθολου αποκαλυπτικο. Αν ειναι τελειως μουντο δηλαδη και δε σε βοηθαει να το αντιληφθεις, ή αν δεν μπορεις να ξεχωρισεις την αλλαγη.
Δεν ειναι απαραιτητο να βαλεις η να μη βαλεις καλωδια ακριβα. Ο καθενας να κανει οτι του αρεσει, χομπυ ειναι βρε αδελφε.
Αν ομως εγω τ ακουω, ο Βασιλης τ' ακουει, ο Λεανδρος τ' ακουει, αρα ακουγεται. Να μπορουμε να τ ακουσουμε κι ας μη θελουμε η να θελουμε να αγορασουμε.

Προσοχη! Δεν ειμαι καλωδιακιας. Θα βολευε κατι τετοιο για να αστειευτειτε μεταξυ σας και να μου αραδιασετε 1 βιβλιο και 30 αρθρα για να διασκεδασετε, αλλα δεν ειμαι.

Προσωπικα το σολο βιολι, το κανω κεφι να τ ακουω απο ψηλα. Αν ομως μ αρεσε να τ ακουω απ το πατωμα δεν θα ρωτουσα κανεναν, οποτε ακουστε το απ το σαμπ, αν ετσι σας αρεσει. Δεν υπαρχει αντιρηση. Αρκει που ακουγεται.

Καλες διακοπες σε ολους.
Γιαννης
Καλέ μου Γιάννη έχεις δίκιο, εσύ ακούς την διαφορά ο Βασίλης την ακούει το ίδιο κι ο Μήτσος και το ίδιο κι εγώ, το "δεν ακούω διαφορά" ήταν ατυχής έκφραση από μέρους μου οπότε για να το διορθώσω θα προσπαθήσω να είμαι πολύ ακριβής, φυσικά και έχω ακούσει διαφορές από το ένα καλώδιο στο άλλο όχι όμως τέτοιας έκτασης που να δικαιολογούν αφενός την διαφορά τιμής κάποιων αρκετών εκατοντάδων ευρώ μεταξύ των καλωδίων αυτών και αφετέρου πέρα από αόριστα ακουστές πόσο μετρήσιμες είναι οι διαφορές αυτές; για να είμαι σίγουρος κι εγώ ότι τα ωραία μου ευρώ πραγματικά έπιασαν τόπο; έτσι ρε παιδί μου για να ξέρω με ντοκουμέντα ότι δεν είμαι θύμα της αυθυποβολής, του marketing, του placebo κτλ.
Επίσης έχω μια άλλη απορία κι όποιος θέλει ας απαντήσει ειλικρινά, πόσοι από εσάς (δεν εννοώ απαραίτητα εσένα Γιάννη) που έχετε κατά καιρούς ξοδέψει από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ σε καλώδια έχετε ανοίξει τα επώνυμα κι ακριβά παθητικά ηχεία σας και να δείτε τους πυκνωτές και τα πηνία αξίας 10άρικου στα cross;;; πιστεύω πολύ λίγοι κι όποιος το έχει κάνει αντιλαμβάνεται αμέσως με ποιο τρόπο μπορεί να ξοδέψει χρήματα στο παθητικό σύστημα του και να έχει μια πραγματική αναβάθμιση.
Αυτό το φέρνω ως παράδειγμα καθώς πρόσφατα και μετά από ατύχημα που έχω ήδη αναφέρει σε άλλο νήμα αποφάσισα να στείλω στον PeterMeni (από την Κρήτη στην Αθήνα) τα ηχεία μου για αλλαγή των cross, το συμπέρασμα μου λοιπόν μετά την αλλαγή και βελτίωση τους από τον Πέτρο είναι πως ακόμα κι αν ξόδευα μερικές χιλιάδες ευρώ σε καλώδια (άσχετο ότι δεν θα το έκανα ποτέ) δεν θα είχα σε καμία περίπτωση την τεράστια βελτίωση (καρά...ακουστή και μετρήσιμη) που έχω τώρα που ξόδεψα όσο κοστίζει ένα ζευγάρι χαμηλομεσαία interconnects δηλαδή μόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ.

Last edited:

Reaction score
589
Καλέ μου Γιάννη έχεις δίκιο, εσύ ακούς την διαφορά ο Βασίλης την ακούει το ίδιο κι ο Μήτσος και το ίδιο κι εγώ, το "δεν ακούω διαφορά" ήταν ατυχής έκφραση από μέρους μου οπότε για να το διορθώσω θα προσπαθήσω να είμαι πολύ ακριβής, φυσικά και έχω ακούσει διαφορές από το ένα καλώδιο στο άλλο όχι όμως τέτοιας έκτασης που να δικαιολογούν αφενός την διαφορά τιμής κάποιων αρκετών εκατοντάδων ευρώ μεταξύ των καλωδίων αυτών και αφετέρου πέρα από αόριστα ακουστές πόσο μετρήσιμες είναι οι διαφορές αυτές για να είμαι σίγουρος κι εγώ ότι τα ωραία μου ευρώ πραγματικά έπιασαν τόπο; έτσι ρε παιδί μου για να ξέρω με ντοκουμέντα ότι δεν είμαι θύμα της αυθυποβολής, του marketing, του placebo κτλ.
Επίσης έχω μια άλλη απορία κι όποιος θέλει ας απαντήσει ειλικρινά: πόσοι από εσάς (δεν εννοώ απαραίτητα εσένα Γιάννη) που έχετε κατά καιρούς ξοδέψει από μερικές εκατοντάδες μέχρι μερικές χιλιάδες ευρώ σε καλώδια έχετε ανοίξει τα επώνυμα κι ακριβά παθητικά ηχεία σας και να δείτε τους πυκνωτές και τα πηνία αξίας 10άρικου στα cross;;; πιστεύω πολύ λίγοι κι όποιος το έχει κάνει αντιλαμβάνεται αμέσως με ποιο τρόπο μπορεί να ξοδέψει χρήματα στο παθητικό σύστημα του και να έχει μια πραγματική αναβάθμιση.
Αυτό το φέρνω ως παράδειγμα καθώς πρόσφατα και μετά από ατύχημα που έχω ήδη αναφέρει σε άλλο νήμα αποφάσισα να στείλω στον PeterMeni (από την Κρήτη στην Αθήνα) τα ηχεία μου για αλλαγή των cross, το συμπέρασμα μου λοιπόν μετά την αλλαγή και βελτίωση τους από τον Πέτρο είναι ότι ακόμα κι αν ξόδευα μερικές χιλιάδες ευρώ σε καλώδια (άσχετο ότι δεν θα το έκανα ποτέ) δεν θα είχα σε καμία περίπτωση την τεράστια βελτίωση (καρά...ακουστή και μετρήσιμη) που έχω τώρα που ξόδεψα όσο κοστίζει ένα ζευγάρι χαμηλομεσαία interconnects δηλαδή μόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ.
Μ αρεσει η τοποθετηση σου και συμφωνω απολυτα με οσα εγραψες.
Παντα υπαρχει τροπος βελτιωσης, είτε στο κρος, στο καλωδιο, στο στησιμο... αλλα και καλυτερο ηχειο, ενισχυτης κτλ. Δεν τελειωνει το εργο...
Το θεμα ειναι να ξερουμε γιατι κανουμε τις επιλογες μας και να απολαμβανουμε την ενασχοληση με το χομπυ μας.
Κι εγω εχω την απορία να σου πω την αληθεια για το τι μπορει να κανει ενα "κορυφαιο" καλωδιο στο συστημα, οταν αυτο ειναι αρκετα καλα κουρδισμενο στο χωρο και θα κοιταξω συντομα να τη λυσω δοκιμαζοντας. Μακαρι να μην αξιζει τα λεφτα... Οτι μπορει να βελτιωσει, καλοδεχουμενο ειναι. Αρκει να ειναι ουσιας και να αξιζει τα λεφτα που θα σπαταληθουν.
Οσο για τη μετρηση-πιστοποιηση, δε με ενδιαφερει ιδιαιτερα. Ο χωρος μου ειναι συγκεκριμενος, δεν αλλαζει δραστικα κι αν μ αρεσει το αποτελεσμα που ηδη εχω δε μ απασχολει καθολου τι λεει η μετρηση. Εμπιστευομαι το αυτι μου περισσοτερο. :)

Αλλωστε το πρωτο χαλαρο πειραμα ακουστικης βελτιωσης που εγινε σπιτι μου, αφησε τον ειδικο και το συνοδο του πολυ ευχαριστημενο αλλα δεν επεισε εμενα ν ασχοληθω, αφου οσο βελτιωνονταν οι ατέλειες του χωρου, τοσο πιο αδιαφορος και μη ζωντανος ηταν ο ηχος.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.624
Bhutia m..
Ήταν "λουκούμι" λέμε!!
...
Οσο για τη μετρηση-πιστοποιηση, δε με ενδιαφερει ιδιαιτερα. Ο χωρος μου ειναι συγκεκριμενος, δεν αλλαζει δραστικα κι αν μ αρεσει το αποτελεσμα που ηδη εχω δε μ απασχολει καθολου τι λεει η μετρηση. Εμπιστευομαι το αυτι μου περισσοτερο. :)

Αλλωστε το πρωτο χαλαρο πειραμα ακουστικης βελτιωσης που εγινε σπιτι μου, αφησε τον ειδικο και το συνοδο του πολυ ευχαριστημενο αλλα δεν επεισε εμενα ν ασχοληθω, αφου οσο βελτιωνονταν οι ατέλειες του χωρου, τοσο πιο αδιαφορος και μη ζωντανος ηταν ο ηχος.
Έ, εντάξει, δεν είναι άγνοια, πλακίτσα το κόβω.
Να δεις geo που...δεν κάνουν πλάκα.
Όταν όμως μας ξεκινούν τη μέρα με τόση ευθυμία,θα ήταν αμαρτία να...παραπονεθούμε.:sneaky:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.647
Members
38.217