Μετρήσεις χώρου...

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Βλάση, χωρίς να θέλω να υπαινειχθώ κάτι για τον άνθρωπο που έκανε τις μετρήσεις γιατί ξέρω ότι είναι έμπειρος και αποτελεσματικός, η γνώμη μου είναι ότι το μετρητικό χειρός που χρησιμποιεί δεν δίνει αρκετή ανάλυση για να μπορεσει κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για εστιασμένες παρεμβάσεις.

Y

Yiannis_B

Guest
Αν ο τύπος τα λέει καλά, τότε δύσκολα τα πράγματα...:rolleyes:

http://ethanwiner.com/believe.html

Besides measuring the response at the listening position, I also measured at a location four inches away. This is less distance than the space between most adult's ears. At the time I was testing bass traps so I considered only the low frequency response, which showed a surprising change for such a small span.

Because of comb filtering, moving even a tiny distance changes the response by a very large amount at mid and high frequencies. Especially in small rooms having no acoustic treatment at the first reflection points. The response at any given cubic inch location in a room is the sum of the direct sound from the speakers plus many competing reflections arriving from many different directions. So unless you strap yourself into a chair and clamp your head in a vise, there's no way the sound will not change dramatically when you move even one inch.

Large variations in frequency response can also occur even in rooms that are well treated acoustically, though having bass traps greatly reduces the change at low frequencies. Figure 3 below shows the response I measured at seven locations one inch apart. These measurements were made in my rather large, well-treated home recording studio, not the same room as the graphs in Figures 1 and 2 above.

Since this graph shows seven curves at once, I used third octave averaging to show each response more clearly. Without averaging there is too much detail, making it difficult to see the "forest for the trees" so to speak. Besides a fair amount of bass trapping, the listening position in this room where the measurements were taken is mostly "reflection free," so variations in the response at higher frequencies are due mainly to things other than reflections from nearby boundaries. I verified this by looking at the impulse response - the two main reflections at 1 ms and 6 ms were down by about 14 and 16 dB respectively.

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Βλάση, χωρίς να θέλω να υπαινειχθώ κάτι για τον άνθρωπο που έκανε τις μετρήσεις γιατί ξέρω ότι είναι έμπειρος και αποτελεσματικός, η γνώμη μου είναι ότι το μετρητικό χειρός που χρησιμποιεί δεν δίνει αρκετή ανάλυση για να μπορεσει κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για εστιασμένες παρεμβάσεις.
Δημητρη δεν μπορω να εχω αποψη, παντως τα μεχρι τωρα βηματα εφεραν σαφη βελτιωση (ακουστικη βεβαια καθοτι δευτερη μετρηση δεν εχει γινει ακομα).

VLASSIS-S

Sιγμοειδής Νέμεσις
Reaction score
14.059
Αν ο τύπος τα λέει καλά, τότε δύσκολα τα πράγματα...:rolleyes:
.......................................................................................................................................................

Τα εχει πει ο Ανεμελος .................

Reaction score
2.566
Λοιπόν, λογικά αφού κατασκευάστηκε το εργαλείο κοπής θα έχω μέσα στο ΣΚ έτοιμους 2-4 βηματικούς διαχύτες μεγέθους 120X80 έκαστος, υπολογισμένους με μέθοδο προσομοίωσης BEM (Boundary Element Method), βελτιστοποιημένους για διαφορετική κλίση ανά ζευγάρι για χρήση σε σημεία πρώτης ανάκλασης έκαστου ΟRION, η οποία ανάκλαση έχω προφανώς μετρήσει και μου χαλάει το ISD Gap που θέλω/μπορώ να πετύχω. Με την διάχυση αυτή προσπαθώ να διατηρήσω σχετικά την ενέργεια στον χώρο, αλλά να κατευθύνω την ενέργεια προς σημεία όπου από τις ανακλάσεις της μετά να έρθει σε μένα καθυστερημένη αρκετά msec μετά το ISD termination (που σε μένα δημιουργεί η ανάκλαση της πίσω ακτινοβολίας των orion) και διαχυμένη. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω απορρόφηση ενώ θα ήταν πιο απλό για διάφορους λόγους εκτός του άνω.
Οι διαχύτες έχουν υπολογιστεί με στόχο να έχουν όσο πιο σταθερό Normalized Diffusion Coefficient στις πιο κρίσιμες συχνότητες μεταξύ 400-4000hz και η τιμή που έχω καταφέρει να φτάσω μετά από αρκετή προσπάθεια είναι αυτό να είναι μεταξύ 0,4-0,55 σε όλο αυτό το εύρος και μεταξύ 0,35-0,55 μεταξύ 350-7500khz, το οποίο γενικά θεωρείται πολύ καλό όπως καλό κρίνεται και το spatial response plot και σε υψηλό επίπεδο κινείται και το scattering coefficient που κινείται μεταξύ 0,8-1,0 σε όλες τις αντίστοιχες συχνότητες. Το δύσκολο που κατάφερα να συνδυάσω σε ένα βαθμό είναι η απόδοση τους και σε τυχαία γωνία καθώς και η απόδοσή τους μακριά στο λεγόμενο diffuse field. Δεν φαντάζεστε πώς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά με μεταβολή της γωνίας...
Βέβαια καλό είναι οι διαχύτες να μετρώνται σε ομάδα των 4 πάνελς για να δεις πιο εύκολα πώς θα συμπεριφερθούν στη πράξη και εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα ακόμα, αλλά ας ελπίσουμε στη πράξη να μετρηθούν τα αποτελέσματά τους αναλόγως...αν όχι, δε πειράζει, θα ξαναπροσπαθήσουμε...άλλωστε είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε άγνωστα νερά, καθώς δεν ανήκουν στους QRD κλπ διαχύτες. Tέλος του ΣΚ θα έχουμε τα νεότερα εκτός απροόπτου...
Μερικά διαγράμματα από την προσομείωση:

Attachments

Last edited:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Λοιπόν, λογικά αφού κατασκευάστηκε το εργαλείο κοπής θα έχω μέσα στο ΣΚ έτοιμους 2-4 βηματικούς διαχύτες μεγέθους 120X80 έκαστος, υπολογισμένους με μέθοδο προσομοίωσης BEM (Boundary Element Method), βελτιστοποιημένους για διαφορετική κλίση ανά ζευγάρι για χρήση σε σημεία πρώτης ανάκλασης έκαστου ΟRION, η οποία ανάκλαση έχω προφανώς μετρήσει και μου χαλάει το ISD Gap που θέλω/μπορώ να πετύχω. Με την διάχυση αυτή προσπαθώ να διατηρήσω σχετικά την ενέργεια στον χώρο, αλλά να κατευθύνω την ενέργεια προς σημεία όπου από τις ανακλάσεις της μετά να έρθει σε μένα καθυστερημένη αρκετά msec μετά το ISD termination (που σε μένα δημιουργεί η ανάκλαση της πίσω ακτινοβολίας των orion) και διαχυμένη. Δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω απορρόφηση ενώ θα ήταν πιο απλό για διάφορους λόγους εκτός του άνω.
Οι διαχύτες έχουν υπολογιστεί με στόχο να έχουν όσο πιο σταθερό Normalized Diffusion Coefficient στις πιο κρίσιμες συχνότητες μεταξύ 400-4000hz και η τιμή που έχω καταφέρει να φτάσω μετά από αρκετή προσπάθεια είναι αυτό να είναι μεταξύ 0,4-0,55 σε όλο αυτό το εύρος και μεταξύ 0,35-0,55 μεταξύ 350-7500khz, το οποίο γενικά θεωρείται πολύ καλό όπως καλό κρίνεται και το spatial response plot και σε υψηλό επίπεδο κινείται και το scattering coefficient που κινείται μεταξύ 0,8-1,0 σε όλες τις αντίστοιχες συχνότητες. Το δύσκολο που κατάφερα να συνδυάσω σε ένα βαθμό είναι η απόδοση τους και σε τυχαία γωνία καθώς και η απόδοσή τους μακριά στο λεγόμενο diffuse field. Δεν φαντάζεστε πώς αλλάζουν τα χαρακτηριστικά με μεταβολή της γωνίας...
Βέβαια καλό είναι οι διαχύτες να μετρώνται σε ομάδα των 4 πάνελς για να δεις πιο εύκολα πώς θα συμπεριφερθούν στη πράξη και εγώ δεν έχω αυτή τη δυνατότητα ακόμα, αλλά ας ελπίσουμε στη πράξη να μετρηθούν τα αποτελέσματά τους αναλόγως...αν όχι, δε πειράζει, θα ξαναπροσπαθήσουμε...άλλωστε είναι η πρώτη μου προσπάθεια σε άγνωστα νερά, καθώς δεν ανήκουν στους QRD κλπ διαχύτες. Tέλος του ΣΚ θα έχουμε τα νεότερα εκτός απροόπτου...
Μερικά διαγράμματα από την προσομείωση:
Η δοκιμη θα γινει στον ΠΡΟΤΥΠΟ ΧΩΡΟ του Βασίλη Μη?

Reaction score
2.566
H δοκιμή θα γίνει σπίτι μου καταρχάς...το θέμα είναι ότι έχω μπλέξει γιατί μου ζήτησε φίλος να του φτιάξω 2D QRD κι έχω ξεκινήσει αυτά πρώτα...μιλάμε για πολύυυυυ δουλειά (για να γίνει σωστά το πράγμα) και δεν έχω και ιδιαίτερο χρόνο...τη πάτησα εν ολίγοις....πάρε μάτι...

Attachments

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Ωραία πράγματα Αλέξανδρε! Το τελευταίο που φτιάχνεις, τι βάρος περίπου έχει; Μπορεί να κρεμαστει από οροφή;

Reaction score
677
H δοκιμή θα γίνει σπίτι μου καταρχάς...το θέμα είναι ότι έχω μπλέξει γιατί μου ζήτησε φίλος να του φτιάξω 2D QRD κι έχω ξεκινήσει αυτά πρώτα...μιλάμε για πολύυυυυ δουλειά (για να γίνει σωστά το πράγμα) και δεν έχω και ιδιαίτερο χρόνο...τη πάτησα εν ολίγοις....πάρε μάτι...
Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα ... Παζλ !! Πολύ Βαβούρα βρε παιδί μου αλλά κάνουν δουλειά !!

Reaction score
677
οικιακος χωρος που να μην χρειαζεται τουλαχιστον μπασοπαγιδες δεν υπαρχει ...
Βλάσση εξαρτάται τα ηχεία. Τα ανοιχτής μπάφλας ή τα κλειστού τύπου π.χ. δεν συντονίζουν το ίδιο το χώρο όσο τα bass reflex. Θα έλεγα ότι πρώτα από όλα όλοι οι χώροι χρειάζονται διάχυση διότι ότι ηχείο και να έχεις η διάχυση χρειάζεται. Η μπάσο παγίδα κυρίως αφορά στα bass reflex τα οποία είναι και τα πιο "προβληματικά" σε σχέση με το χώρο διότι τον χρησιμοποιούν περισσότερο. Τα bass reflex είναι μια μεσοβέζικη λύση για να έχεις χαμηλό (με όχι ιδιαίτερη ακρίβεια πάντα) χωρίς να χρειάζεσαι τεράστιες καμπίνες. Στα κλειστού τύπου ή δίπολα χρειάζεσαι τουλάχιστο 4 15ιντσα για να βγάλεις το χαμηλό που θα έβγαζαν δυο 13αρια bass reflex.
Η ακρίβεια όμως ....??

Reaction score
2.566
Λευτέρη στα δίπολα δεν είναι ακριβώς έτσι...την ίδια και περισσότερη έκταση χαμηλού έχουν, απλά πώς να το πω, δεν ακούγεται χρωματισμένη, δεν εξέχει καθόλου από το υπόλοιπο φάσμα και γι αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτή ως σχετική έλλειψη, σε κόσμο που έχει συνηθίσει να ακούει από μονόπολα, ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ακριβής.
Δημήτρη ναι για οροφή πάνε, δύο θα είναι, 120Χ90 με μπλόκς από εξηλασμένη πολυστερίνη και πλάτη και πλαινά από κόντρα πλακέ 19mm και θα λειτουργούν θεωρητικά αρχίζοντας scattering από τα 380hz, μπαίνοντας σε διάχυση από 650-3,5khz και τελειώνοντας με scattering μέχρι τα 7khz περίπου. Όλο το βάρος είναι το ξύλο, το EPS υλικό είναι πολύ ελαφρύ. Κάνα 13-15 κιλά έκαστο να πάει υπολογίζω...τώρα υπάρχει και το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να κάνω και την πλάτη από EPS, οπότε το βάρος δεν θα ξεπερνάει τα 4-5 κιλά...θα κολλάει όπου θες και με σελοτέιπ που λέει ο λόγος....απλά το ξύλο περιφεριακά το κάνει πιο γκλάμουρ...:p Σκέψου θα μπει και σε σαλόνι...

Last edited:

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.841
Μια ερώτηση

Πήρε το μάτι μου παραπάνω οτι τα κόβεις μόνος σου....πως ; Βάλε εικόνα του τρόπου κοπής .

Μια παρατήρηση

Όσοι δεν έχουν παιδιά φτιάχνουν QRD . Όσοι έχουν πάνε καράτε,κολυμβητήριο,χορό αγγλικά,πιάνο,ρυθμική,και σε άλλες ενδιαφέρουσες ασχολίες .:O_o:

Reaction score
2.566
Μάνο τον περισσότερο καιρό τον πήρε για να κάνω τον σταθμό κοπής θερμαινόμενου σύρματος χρωμονικελίνης για να είναι απόλυτα ακριβής και ευθύς, κατά τα άλλα η κοπή είναι απλά βαρετή και φαίνεται ατελείωτη, αλλά σε 1-2 μέρες τελειώνεις...αλλά ναι όντως με παιδιά δεν....καταρχάς όταν κόβεται το EPS μυρίζει θάνατο....:o

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
ImageUploadedByTapatalk1385290013.696647.jpg

Εγώ πήρα έτοιμα, με μέγιστο βάθος 15εκ. Ειναι τα άσπρα στον καναπέ. Προορίζονται για την οροφή, από τη οποία έβγαλα την απορρόφηση η οποία μου είχε ρίξει πολύ την αντηχηση στις μεσαίες, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη δουλειά στις χαμηλές.

Παρόλα αυτά δεν ξέρω αν θα τα βάλω. Θα προτιμούσα ξύλινα γιατί χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσεω τα ξύλινα μου ακούγονται καλύτερα, μου φτιάχνουν τις ...χροιες. Ίσως είμαι επηρεασμένος και από το γεγονός ότι στα πιο μεγάλα projects ακουστικής χρησιμοποιείται ξύλο στις τελικές επιφάνειες.

Πείτε καμία άλλη ιδέα για διαχυςη για αυτή την περίεργη οροφή. Σκέφτομαι να εκμεταλλευτώ το μεταβλητό ύψος και να κάνω μια κατασκευή τύπου diffractal. Αλέξανδρε, βάλε με στο προγράμματα για επίσκεψη, θέλω τη γνώμη σου οπωσδήποτε ! Μη φοβάται, δε θα σε βάλω να τα φτιάξεις εσύ ;-)

Reaction score
2.566
Αν θες κατασκευή τύπου difractal και σχετικά απλή για χομπίστα, optimized και αυτά μέσω ΒΟΜ και φτιαγμένα από κόσμο που λέει ότι λειτουργούν καλά, πες μου να σου στείλω σχέδια. Τώρα,όσον αφορά ξύλο Vs eps, να ξέρεις υπάρχουν μετρήσεις που αποδυκνείουν ότι eps σχετικής πυκνότητας και βαμένα, έχουν ίδιο συντελεστή απορρόφησης με το ξύλο, συνεπώς ανακλούν το ίδιο, συνεπώς οφείλουν να έχουν ίδια συμπεριφορά. Τα QRD που πήρες τα ξέρω, της RPG δεν είναι που είναι και σχετικά φθηνά? Απλά ξεκινάν να λειτουργούν πιο ψηλά από αυτά που φτιάχνω εγώ λόγω μικρότερου βάθους. Αν θες να σου φτιάξω κάτι με την καινούρια μέθοδο δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου.
Βλέπω άλλαξες θέση ακρόασης ε? Τί λέει εκεί?

Reaction score
677
View attachment 29025

Εγώ πήρα έτοιμα, με μέγιστο βάθος 15εκ. Ειναι τα άσπρα στον καναπέ. Προορίζονται για την οροφή, από τη οποία έβγαλα την απορρόφηση η οποία μου είχε ρίξει πολύ την αντηχηση στις μεσαίες, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη δουλειά στις χαμηλές.

Παρόλα αυτά δεν ξέρω αν θα τα βάλω. Θα προτιμούσα ξύλινα γιατί χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσεω τα ξύλινα μου ακούγονται καλύτερα, μου φτιάχνουν τις ...χροιες. Ίσως είμαι επηρεασμένος και από το γεγονός ότι στα πιο μεγάλα projects ακουστικής χρησιμοποιείται ξύλο στις τελικές επιφάνειες.

Πείτε καμία άλλη ιδέα για διαχυςη για αυτή την περίεργη οροφή. Σκέφτομαι να εκμεταλλευτώ το μεταβλητό ύψος και να κάνω μια κατασκευή τύπου diffractal. Αλέξανδρε, βάλε με στο προγράμματα για επίσκεψη, θέλω τη γνώμη σου οπωσδήποτε ! Μη φοβάται, δε θα σε βάλω να τα φτιάξεις εσύ ;-)
Εγώ φτιάξει διαχύτη 1.80χ2.40 με eps και δουλεύει μια χαρά. Τα ξύλινα είναι θεόβαρα, απίστευτα ταλαίπωρα στο να κόψεις τόσα κομμάτια και επικίνδυνα !!! ...λόγω βάρους. Απλά φρόντισε τα eps όπως λέει και ο Αλέξανδρος να είναι σχετικά υψηλής πυκνότητας (σκληρούτσικα δηλ).

Y

Yiannis_B

Guest
View attachment 29025

Γιατί δεν βάζεις Hofa στο ταβάνι όπως στους πλαινούς τοίχους? ...και γω σε φάση κατασκευής είμαι....

http://hofa-akustik.de/pages/startseite_eng/diffusor_en.php

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
OK, EPS λοπόν. Κανονικό diffractal δεν νομίζω ότι έχω τον χώρο να φτιάξω. Η κεκλιμένη οροφή είναι 3.6μ επί 3.6μ με διαφορά ύψους 70εκ από κορυφή μέχρι τη βάση της (εκεί που αρχίζει το δοκάρι).

Μία ιδέα είναι να βάλω τα ρηχά που έχω πάρει περιφερειακά (εκεί που δεν έχω βάθος) και όσο πηγαίνω προς το κέντρο, να βάλω πιο βαθιά.

Η ιδέα του Γιάννη για κρεμαστά hofa στην οροφή επίσης παίζει αλλά με τρώει για κάτι με μεγαλύτερο βάθος για να κατεβαίνει πιο χαμηλά. Αν υπήρχε hofa 30εκ!!!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.633
Members
38.213
Νεότερο μέλος
koumou57