Μετρήσεις χώρου...

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Λοιπόν, σχετικά με τη νέα θέση ακρόασης, δείτε κάτι πολύ ενδιαφέρον που το ανακάλυψα παίζοντας με τον προσομοιωτή του REW και που δυστυχώς κανένας από του ακουστικούς που εχει περάσει από το σκ@τ@δωμάτιό μου δε μου το είχε πει:

Μετακινώντας τη θέση ακρόασης πάνω στη διαγώνιο του τεράγωνου δωματίου αρχίζει και έχει μπάσο στους 50 κύκλους που υπάρχει tangential mode και γενικά πιο ομαλή απόκριση.

Ενώ συμβατική θέση αρκόασης στη μέση της μίας διάστασης έχει πάντα ακύρωση στο ίδιο mode, όπου και να βάλεις τα ηχεία ή τα σαμπ!

Αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλα τα τετράγωνο δωμάτια, άρα υπάρχει ελπίδα και για αυτά!!!

Reaction score
7.144
Δημήτρη, στο elevation τα έχεις θέσει σωστά; Έχει διαφορά η θέση ακρόασης με τα ηχεία. Έχεις όντως αυτούς τους 20-30 πόντους που φαίνονται;

Reaction score
2.566
Δημήτρη ναι για οροφή πάνε, δύο θα είναι, 120Χ90 με μπλόκς από εξηλασμένη πολυστερίνη και πλάτη και πλαινά από κόντρα πλακέ 19mm και θα λειτουργούν θεωρητικά αρχίζοντας scattering από τα 380hz, μπαίνοντας σε διάχυση από 650-3,5khz και τελειώνοντας με scattering μέχρι τα 7khz περίπου. Όλο το βάρος είναι το ξύλο, το EPS υλικό είναι πολύ ελαφρύ. Κάνα 13-15 κιλά έκαστο να πάει υπολογίζω...τώρα υπάρχει και το ενδεχόμενο την επόμενη φορά να κάνω και την πλάτη από EPS, οπότε το βάρος δεν θα ξεπερνάει τα 4-5 κιλά...θα κολλάει όπου θες και με σελοτέιπ που λέει ο λόγος....απλά το ξύλο περιφεριακά το κάνει πιο γκλάμουρ...:p Σκέψου θα μπει και σε σαλόνι...
Διόρθωση, είναι 90Χ90, τα άλλα είναι 120Χ90...

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Ναι Γιαννο, σωστά ειναι, στο 1μ η θέση ακρόασης και περίπου στα 40 εκ το ύψος των γουφερς των ηχείων μου. Γενικά το ύψος δεν επηρεάζει πολύ την απόκριση στα χαμηλά, ούτε ο βαθμός απορρόφησης της οροφής για αυτό και αποφάσισα να ξήλωσω την ψευδοροφη που είχα (δύσκολη απόφαση, πεταμένα λεφτά και τρελή φασαρία/βρωμια). Στην πράξη βέβαια πάλι επικρατεί στο δωμάτιο η έντονη αντηχηση στους 35-38 κύκλους. Έχω σκοπό να προσθέσω 3 ακόμη μπάσο παγίδες compound baffle absorbers που δουλεύουν μέχρι αρκετά χαμηλά και βλέπουμε.

Η σύγκριση πάντως του δικού μου δωματίου με του Βασίλη π.χ. Επιβεβαιώνει αυτό που έγραψε ο Αλέξανδρος. Ότι η σωστή γεωμετρία και δομικά υλικά ειναι απείρως καλύτερα από οποιαδήποτε ακουστική βελτίωση μπαίνει εκ των υστέρων.

Reaction score
7.144
ΟΚ το είπα επειδή σε μένα, 20 εκ. ψηλότερα της θέσης ακρόασης, κάνουν μια τρύπα 40db από την όλη στάθμη τα 75Hz, συμπαρασύροντας κι άλλα μαζί τους.

Reaction score
1.765
ερωτηση.καυω απο τους 350 κυκλους πως χαμηλωνουμε την αντηχηση με μπασοπαγιδες;
αλλη ερωτηση,τιποτα συγκριτικα για τις διαφορες μαρκες εχετε βρη πουθενα;

Reaction score
2.566
Για τα πολύ χαμηλά η πιο αποτελεσματική-λειτουργική-πρακτική λύση στο θεωρητικό επίπεδο, είναι τα ρυθμιζόμενα helmholtz και τα plate-membrane absorbers. Στη πράξη έχω δει αυτή που είναι μεμβράνης κι έκανε δουλειά!
http://athensproaudio.gr/recording-...bass-traps/acousonics-big-bass-120-el-en.html

dapost

Rehdeko & Harbeth lover
Reaction score
11.409
Αυτό είναι ένα άρθρο με συγκρίσεις εμπορικών μπασοπαγίδων χωρίς να αναφέρει ποιές είναι όμως.

Αλέξανδρε, αυτή που πουλάει η athens pro, σε ποιές συχνότητες δουλεύει; Λέει μεμβράνης, είναι συντονσμένη;

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
ερωτηση.καυω απο τους 350 κυκλους πως χαμηλωνουμε την αντηχηση με μπασοπαγιδες;
αλλη ερωτηση,τιποτα συγκριτικα για τις διαφορες μαρκες εχετε βρη πουθενα;
Τρεις τουλάχιστον λύσεις:
1) Corner Bass traps. Broadband λύση αλλά με χαμηλό waf.

2) Helmontz Resonators και εδώ και εδώ. Πολύ καλή λύση αλλά με μικρό bandwidth. Πρέπει να φτιαχτούν μετά από μετρήσεις του χώρου που θα τοποθετηθούν, μιας και στοχεύουν συγκεκριμένες συχνότητες μόνο.

3) Limp mass absorbers, σαν τα Helmontz αλλά με μεγαλύτερο bandwidth, ποιο δύσκολα στην κατασκευή λόγο του ότι το τέντωμα της μεμβράνης γίνεται στο περίπου.

Οι λύσεις 2 & 3 απαιτούν μετρήσεις πριν αλλά και μετά την κατασκευή και τοποθέτησή τους.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Επίσης για όσους ενδιαφέρονται για την κατασκευή QRD diffusers, ένα από τα πολλά προγράμματα που βοηθάν στον υπολογισμό τους είναι και αυτό.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Τώρα αν θέλετε να αποφύγετε την μετατροπή του χώρου σας σε στούντιο (μπασοπαγίδες, difussers κτλ), μια πιθανή λύση είναι τα sugar cubes (τα οποία σκοπεύω να δοκιμάσω).

Reaction score
677
Για τα πολύ χαμηλά η πιο αποτελεσματική-λειτουργική-πρακτική λύση στο θεωρητικό επίπεδο, είναι τα ρυθμιζόμενα helmholtz και τα plate-membrane absorbers. Στη πράξη έχω δει αυτή που είναι μεμβράνης κι έκανε δουλειά!
http://athensproaudio.gr/recording-...bass-traps/acousonics-big-bass-120-el-en.html
Σωστότατος. Έχω τέσσερις τέτοιες μπάσο παγίδες, δυο με 1,20 ύψος και δύο με 0,60 μ ύψος και δουλεύουν άριστα. Ουσιαστικά είναι broadband. Ότι περισσεύει το μειώνουν.

Reaction score
1.765
εχω ηδη δυο corner traps αλλα δεν κανουν και πολλα κατω απο τα 100hz.σκεφτομαι να κατασκευασω καμια συντονισμενη χαμηλα.

Reaction score
677
Δυστυχώς δεν λειτουργούν έτσι οι μπασοπαγίδες.
Από τη στιγμή που δεν είναι συντονισμένες αλλά broadband δουλεύουν κάπως έτσι. Σε μένα πάντως δουλεύουν πολύ καλα. Απλώς δεν κόβουν σε συγκεκριμένες συχνότητες τόσα db όσα οι συντονισμένες.

ChrisHat

Επαγγελματίας
Reaction score
390
Λοιπόν, σχετικά με τη νέα θέση ακρόασης, δείτε κάτι πολύ ενδιαφέρον που το ανακάλυψα παίζοντας με τον προσομοιωτή του REW και που δυστυχώς κανένας από του ακουστικούς που εχει περάσει από το σκ@τ@δωμάτιό μου δε μου το είχε πει:
Στο ανέφερα αλλά δεν το θυμάσαι !

Στο ανέφερα με παράδειγμα απο το δικό μου σαλόνι που μόνο έτσι παίζουν τα ηχεία σωστά. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τετράγωνα η όχι δωμάτια μόνο, αλλά σχεδόν με όλα τα σαλόνια , γιατί βελτιώνονται δραματικά τα mode.

¨Αντε βέβαια να το εφαρμόσεις στα περισσότερα ...

Εδώ σου έλεγα να μετακινήσουμε λίγο εμπρός πίσω το ηχείο και με κοίταγες περίεργα :)

Reaction score
1.720
Αγαπητε Χρηστο εδω ειναι και το δυσκολο . Ολοι, μα ολοι εχουμε θεμα στο να στησουμε κατι σωστα στο σαλονι μας! Γιατι απλα ειναι σαλονι και δυστυχος εχει διακαιωματα και η κυρα του καθε σπιτιου! Σκεψου μονο οτι οι περισσοτεροι ζουν σε διαμερισματα με κεινους χωρους με τα υπολοιπα μελη της οικογενειας τους!

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
35.665
Xρηστο , ChrisHat, το δικο μου ποτε θα το σινιαρουμε λιγο? ποτε θα ανεβεις επανω? αντε, περασε κανας χρονος κ βαλε!!

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
H δοκιμή θα γίνει σπίτι μου καταρχάς... το θέμα είναι ότι έχω μπλέξει γιατί μου ζήτησε φίλος να του φτιάξω 2D QRD κι έχω ξεκινήσει αυτά πρώτα... μιλάμε για πολύυυυυ δουλειά (για να γίνει σωστά το πράγμα) και δεν έχω και ιδιαίτερο χρόνο... τη πάτησα εν ολίγοις.... πάρε μάτι...
Παντως, αν αποδειχθεί οτι πραγματικα δουλευουν, δεν θα με χαλαγαν 2 τετχια (90Χ120) στα πλάγια μεταξυ ηχειων και θεσης ακροάσεως... αλλα να ειναι "αυτοστεκούμενα" και σε ροδακια γιατι στις θεσεις αυτές εγω δεν εχω τοιχο....

Ιδωμεν...... ψυχραιμία (και παντοφλα πιστευω δεν θα πέσει.... :D )

Staff online

• spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.633
Members
38.213
Νεότερο μέλος
koumou57