- Reaction score
- 731
Ο δικός μου μετασχηματιστής πέθανε ξαφνικά...... Ευτυχώς είχα δεύτερο από χαλασμένο laptop.Απορία: ..................;
Τσέκαρε πάντως και το καλώδιο.
Ο δικός μου μετασχηματιστής πέθανε ξαφνικά...... Ευτυχώς είχα δεύτερο από χαλασμένο laptop.Απορία: ..................;
Με δύο άλλους τρόπους: 1) Δεν ζεσταίνεται (όταν δούλευε κανονικά, ζεσταινόταν, τίποτα το τραγικό, απλώς γινόταν αντιληπτό ότι έπαιρνε ρεύμα) και 2) όταν τον συνδέω στο laptop δεν ανάβει κάποια από τις δύο σχετικές ενδεικτικές λυχνίες.[...]
Ότι δεν παίρνει ρεύμα ο φορτιστής το έχεις τσεκάρει με πολύμετρο, ή απλά κάποιο LED που έχει πάνω του?
Ναι, είμαι σίγουρος διότι όταν συνέδεσα τον φορτιστή του laptop ενός φίλου (ίδια κατασκευάστρια εταιρία του laptop b Toshiba) με ίδιο βύσμα, δούλεψε κανονικά. Άναψαν οι ενδεικτικές λυχνίες και φόρτισε η μπαταρία.[...]
ΥΓ. εισαι σιγουρος ότι φταίει το τροφοδοτικό και όχι το laptop;
Απάντηση:Απορία: Μπορεί ο μετασχηματιστής φόρτισης του laptop να "πεθάνει" ξαφνικά, χωρίς κάποια "προειδοποίηση";
Της κόρης μου το laptop ήταν λίγο πιο παλιό, αλλά συνέβη. Το δικό μου είναι σχεδόν 12ετίας, αλλά ακόμα δουλεύει το τροφοδοτικό του (διότι στην πράξη, περί τροφοδοτικού πρόκειται). Με λίγα λόγια η ηλικία είναι κάτι το σχετικό και σίγουρα δεν σχετίζεται με το laptop, αλλά με αυτόν που φτιάχνει το τροφοδοτικό (κατά κανόνα άλλος από αυτόν του laptop, άσχετα αν ο τελευταίος βάζει τη στάμπα του πάνω σ' αυτό).Αναφέρομαι σε laptop επταετίας, το οποίο λειτουργεί απρόσκοπτα με Win10 και του οποίου ο μετασχηματιστής μέχρι πριν 4 ημέρες φόρτιζε κανονικά την μπαταρία/έδινε ρεύμα κανονικά στο laptop. Πριν 4 ημέρες απλώς σταμάτησε να λειτουργεί - δεν παίρνει καν ρεύμα ο ίδιος.
ΟΚ, η προφανής λύση/επιλογή είναι να τον αντικαταστήσω με έναν after market του εμπορίου, απλώς επειδή δεν μου έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, με όσα laptops πέρασαν από τα χέρια μου, είπα να ρωτήσω.
Υ.Γ.: Το καλώδιο τροφοδοσίας του μετασχηματιστή είναι αποσπώμενο και δεν το άλλαξα - λέτε να το αλλάξω;
Δες στην Computron. Έχουν δεκάδες τροφοδοτικά με αυτή την τάση εξόδου. Τσεκάρισε μόνο το ρεύμα εξόδου (τα αμπέρ), ώστε ακόμα κι αν δεν βρεις τον ακριβή κλώνο του, να βρεις κάποιο άλλο, με την ίδια τάση εξόδου (19V DC) και με επαρκή ρεύμα, από τα 4 Α και πάνω. Το τελευταίο, όσο μεγαλύτερη τιμή έχει, τόσο καλύτερο τροφοδοτικό για την περίπτωσή σου θα είναι.Edit: το τροφοδοτικό είναι μάρκας Toshiba, μοντέλο PA3715E-1AC3. Input 100-240V ~ 1.3A, Output 19V-3.95A.
Παναγιώτη, σε ευχαριστώ για την πρόταση. Θα προσπαθήσω να βρω κάτι τοπικά (Λευκωσία, Κύπρος) κι αν όχι, θα αναζητήσω λύση από το διαδίκτυο.Δες στην Computron. Έχουν δεκάδες τροφοδοτικά με αυτή την τάση εξόδου. Τσεκάρισε μόνο το ρεύμα εξόδου (τα αμπέρ), ώστε ακόμα κι αν δεν βρεις τον ακριβή κλώνο του, να βρεις κάποιο άλλο, με την ίδια τάση εξόδου (19V DC) και με επαρκή ρεύμα, από τα 4 Α και πάνω. Το τελευταίο, όσο μεγαλύτερη τιμή έχει, τόσο καλύτερο τροφοδοτικό για την περίπτωσή σου θα είναι.
Στην πρώτη σχετική ανάρτηση αστειεύτηκα λέγοντας ότι μπορεί να φταίει αυτό, αλλά δεν έχω βρει χρόνο να το διερευνήσω. Επίσης, το βύσμα που καταλήγει στο τροφοδοτικό είναι αυτό και δεν θυμάμαι εάν έχω αντίστοιχο καλώδιο με αυτό το βύσμα "περισσευούμενο".Το βύσμα του τροφοδοτικού είναι οκ (μήπως έχει κάποιο σπασμένο pin)?
Αν δεν βαριέσαι, μπορείς να το ανοίξεις και δεις την ασφάλειά του?
Πρόσφατα είχα πάθει κάτι παρόμοιο, αλλά έφταιγε το καλώδιο που πήγαινε από την πρίζα στο τροφοδοτικό.
Παναγιώτη, σε ευχαριστώ για την πρόταση. Θα προσπαθήσω να βρω κάτι τοπικά (Λευκωσία, Κύπρος) κι αν όχι, θα αναζητήσω λύση από το διαδίκτυο.
Αυτό το βύσμα είναι κλασσικό βύσμα εναλλασσομένου ρεύματος- ένα από όλα - που χρησιμοποιείται στην τροφοδοσία συσκευών (π.χ. η 32άρα τηλεόραση της Samsung που έχω στο υπνοδωμάτιο, έχει ακριβώς τέτοιο βύσμα). Μπορείς εύκολα να τσεκάρεις αν δίνει τάση 220V στις υποδοχές του με ένα πολύμετρο. Η μεσαία είναι η γείωση, φυσικά, οπότε ελέγχεις τις δυο πλαϊνές.Στην πρώτη σχετική ανάρτηση αστειεύτηκα λέγοντας ότι μπορεί να φταίει αυτό, αλλά δεν έχω βρει χρόνο να το διερευνήσω. Επίσης, το βύσμα που καταλήγει στο τροφοδοτικό είναι αυτό και δεν θυμάμαι εάν έχω αντίστοιχο καλώδιο με αυτό το βύσμα "περισσευούμενο".
Ηλεκτρική συσκευή είναι.Υ.Γ.: Ξέρει κάποιος εάν οι χαλασμένοι φορτιστές ανακυκλώνονται σε σημεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών;
Να τον αφήσεις στην ησυχία τουΉ να τον αφήσω όπως είναι,
Αυτό θα πει "εχμετάλλευση της εργατικής τάξης". Με το που ρώτησα, τσουπ - βγήκε στην επιφάνεια το "χάρισέ τον μου"Ή άστον όπως είναι και δε θα έχεις κανένα πρόβλημα, ή χάρισέ τον μου!
Θα τον αφήσω.Να τον αφήσεις στην ησυχία του
Σε mobo ASUS P5K με SATA2 και HDD WD Black (SATA3), όταν έβαλα SSD (SATA3) απογειώθηκε η ταχύτητα φορτώματος κυρίως αλλά και εγγραφής.Η βασική ερώτηση:
Αφού η μητρική έχει σύνδεση SATA 2 μόνο, θα υπάρξει ορατή διαφορά στην ταχύτητα και στην απόδοση αν στη θέση του μπει ένας SSD με σύνδεση SATA 3;
Ή να τον αφήσω όπως είναι, αν δεν αξίζει τον κόπο η αλλαγή του με άλλον;
Επειδή είπες ότι είναι παλιός, μη χρησιμοποιείς παλιατζούρες.Αυτό θα πει "εχμετάλλευση της εργατικής τάξης". Με το που ρώτησα, τσουπ - βγήκε στην επιφάνεια το "χάρισέ τον μου"