Μικρα κι ανηλιαγα στενα...

Reaction score
164
Καποια πραγματα εχουν αλλαξει απο τη δεκαετια του '50, αλλα δυστυχως η Ελλαδα βρισκεται πολυ πισω. Προβλημα επιβιωσης υπαρχει μεγαλο, χωρις φυσικα να προβαλεται απο τα Μεσα Μαζικης Εξαπατησης που υπνωτιζουν και παραπληροφορουν τις μαζες διαλεγοντας προσεκτικα τα θεματα τους. Πεινα επισης υπαρχει και για το χαλι των νοσοκομειων, τα φακελακια και τη μη εγκυρη προληψη δε χρειαζεται να αναφερθω. Υπαρχουν συνανθρωποι μας που πεθαινουν ειτε γιατι ειναι ανασφαλιστοι ειτε γιατι δε διαθετουν τα τεραστια ποσα νοσηλειας ειτε γιατι δε μπορουν να εισαχθουν σε νοσοκομειο λογω πληροτητας ή μη χρησιμοποιησης μηχανηματων.

Η Ελλαδα πλην Αθηνας & Θεσσαλονικης και καποιων εξαιρεσεων ειναι παρατημενη. Σε παρα πολλα μερη της Ελλαδας το νερο δε πεινεται, το ρευμα υπαρχει και δεν υπαρχει, νοσοκομεια δεν υπαρχουν, η συνδεση με την υπολοιπη Ελλαδα δεν ειναι δυνατη οταν ο καιρος ειναι κακος. Η προσβαση στην ενημερωση και στον πολιτισμο απο κακη εως μηδενικη.

Η μουσικη δεν ειναι διασκεδαση, τουλαχιστον οχι για ολους και οχι παντα. Στον καθενα λειτουργει διαφορετικα και παντα αναλογως με τη διαθεση της στιγμης. Η μουσικη βοηθαει τον ανθρωπο να σκεφτει, να νιωσει και να προβληματιστει οχι μονο να διασκεδασει.

Η εμπορευματοποιηση των συναισθηματων και η εξυψωση του sex ως το μοναδικο ιδανικο στη σημερινη ζωη εχουν βρει προσφορο εδαφος στη μουσικη βιομηχανια, η οποια παγκοσμιως ποτε δε νοιαστηκε για τη τεχνη αλλα για το κερδος. Δεν εχουν εκλειψει αξιολογοι συνθετες και στιχουργοι, απλα δεν εχουν ανακαλυψει τη D.I.Y. λογικη και δεν εχουν καταλαβει οτι δε χρειαζονται μεσολαβητες για το εργο τους. Αν δε σε νοιαζει το κερδος και η δοξα, μπορεις να το κανεις και μονος σου. Η συνεπεια ειναι ο μονος τροπος για να αναγνωριστεις καποια στιγμη και να αγγιξεις μεγαλυτερο κοινο κανοντας το μονος σου. Το internet αλλωστε ειναι ελευθερο πεδιο για οποιους θελουν να προσπαθησουν.

Μουσικη βιομηχανια + ραδιοφωνο/τηλεοραση υποκουλτουρας + νοοτροπια μεγαλης μαζας + καμμια διαθεση για παραπερα ψαξιμο συνθετουν τη σηψη του σημερα.
Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός για τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι παράδεισος, αλλά είναι άπειρες φορές καλύτερα από το 50-60... Άλλο το πρόβλημα επιβίωσης του σήμερα ("δεν έχω να πληρώσω τη βενζίνη ή το κινητό") και άλλο το "πεινάω και δεν έχω να φάω΄" του τότε. Άλλη η μετανάστευση του τότε και άλλο η ανύπαρκτη του τώρα. Άλλη η υγεία και η υγιεινή του τότε και άλλο του τώρα. Συγκρίνεις την Αθήνα του τότε με κάποια χωριουδάκια 10-15 κατοίκων σε κάτι βουνοκορφές ή μικρά νησιά;

Reaction score
14
εγώ θα βγώ με τον ZOGLAIR Και θα γράψουμε ενα κλαψουροσουξεδάκι με τίτλο ΟΤΕ και τα αισχρά dΒ μου

Εχουν αλλάξει οι κοινωνίες απο το 50 ,μέχρι σήμερα. Να μήν πώ απο το 80 μέχρι σήμερα αλλαξαν όλα. Ταξικά ανοικοδομήθηκε η Ελλάδα. Αυτά τα τραγούδια Ανδρέα απευθύνονταν σε μία αυγκεκριμένη αστή ή χαμηλόαστή εργατική τάξη. Τώρα σχεδόν η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε κοσμικούς, σε χαζοκοσμικούς σε νορμάλ ανθρώπους και σε μίζερους ανθρώπους. Αυτές είναι οι 4 τάξεις που εχει η ζωή μας!

Οπότε και τα τραγούδια απευθύνονται σε αυτές τις 4 κατηγορίες!

Reaction score
1.215
Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός για τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι παράδεισος, αλλά είναι άπειρες φορές καλύτερα από το 50-60... Άλλο το πρόβλημα επιβίωσης του σήμερα ("δεν έχω να πληρώσω τη βενζίνη ή το κινητό") και άλλο το "πεινάω και δεν έχω να φάω΄" του τότε. Άλλη η μετανάστευση του τότε και άλλο η ανύπαρκτη του τώρα. Άλλη η υγεία και η υγιεινή του τότε και άλλο του τώρα. Συγκρίνεις την Αθήνα του τότε με κάποια χωριουδάκια 10-15 κατοίκων σε κάτι βουνοκορφές ή μικρά νησιά;
Δεν ειμαι καθολου υπερβολικος, υπαρχει βελτιωση αλλα και χειροτερευση, αναλογως που αναφερομαστε. Το κινητο και η βενζινη δεν ειναι αληθινα προβληματα. Το προβλημα ειναι οταν δουλευεις για 500 ευρω και μονο το νοικι σου ειναι τοσα! Το προβλημα ειναι οταν ζευγαρι παιρνει 350 ευρω συνταξη. Το προβλημα ειναι οταν ζεις σε μια ενωμενη Ευρωπη και πρεπει να ανταγωνιστεις τους υπολοιπους. Οταν κοιτας πως ζει ο διπλανος σου και εσυ απλα δε μπορεις. Ψαχνουμε το internet για αγορες γιατι εδω θα τα βρουμε σε διπλασια τιμη! Γιατι ολα εχουν ξεφυγει προς τα πανω εκτος απο το μισθο μας (πλην δημοσιων υπαλληλων που εχουν σταθερες αυξησεις και επιδοματα). Γιατι το οχταωρο και οι υπερωριες δεν υπαρχουν πια στον ιδιωτικο τομεα. ΚΤΛ....

Ας δουμε λιγο μακρυτερα απο το σπιτι μας και τους φιλους μας. Δε ζουν ολοι ανετα. Ακομα και αν ζεις ανετα οικονομικα, το θεμα ειναι ποια ειναι η ποιοτητα ζωης για τη πλειοψηφια του πληθυσμου των Αθηνων; Σε σπιτι κλουβι σε πολυκατοικια; Με μηδεν πρασινο στην πολη; Με κουλτουρα fast food τυπου "The Mall"; Με συναυλιες των 50 & 100 ευρω; Με καθημερινο σπασιμο νευρων; Σιγουρα η Αθηνα του '50 και '60 ηταν πολυ πιο ανθρωπινη να ζεις, εστω και λιτα.

Η λογικη "χωριουδακια 10-15 κατοίκων σε κατι βουνοκορφες ή μικρα νησια" ειναι που κυριαρχει στην Ελλαδα του σημερα και εχει εγκλωβισει τον μισο πληθυσμο της χωρας στη πρωτευουσα. Αναγκαστικα θα καει η υπολοιπη δασικη εκταση της Αττικης για να χτιστουν καινουργιοι οικισμοι, δε γινεται να χωρεσουμε αλλιως.

Εχουμε πολλες βουνοκορφες και χιλιαδες νησια. Αν το κρατος προσφερε ποιοτητα ζωης (βασικα πραγματα οπως ρευμα, νερο, περιθαλψη και παιδεια) θα ειχαμε πολλους περισσοτερους ανθρωπους προθυμους να ζησουν εκτος Αθηνων. Αυτο βεβαια δε σημαινει οτι και τωρα δεν ειναι ενοχοι που αφηνουν αυτους τους 10-15 ανθρωπους σε καθε χωριο στο ελεος της μοιρας τους.

Μην ασχοληθουμε ομως με τους 15 ανθρωπους. Σε πολλα νησια χιλιαδων κατοικων το νερο δεν πινεται. Σε νησι που ημουν το καλοκαιρι δεν υπαρχει αρδευτικο συστημα, το νερο μοιραζεται με βυτιο! Ας δουμε τη περιθαλψη που εχουν αυτοι οι ανθρωποι και ας σκεφτουμε οτι τον χειμωνα κακος καιρος σημαινει πεθαινω γιατι δε μπορω να ερθω στην Αθηνα...

Οποτε για να επανελθω στο αρχικο ερωτημα, καποια προβληματα εχουν λυθει απο τη δεκαετια του '50. Καποια ομως πολυ βασικα δεν εχουν λυθει, αρκει να καταλαβουμε οτι Ελλαδα δεν ειναι Αθηνα και οτι οσοι ζουν εκτος Αθηνων ειναι και αυτοι ανθρωποι που πρεπει να ζησουν, οχι να επιβιωσουν.

Reaction score
164
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τότε οι άνθρωποι υπέφεραν από την πείνα. Σήμερα ελάχιστοι έχουν άμεσο πρόβλημα διαβίωσης. Και αν η κατάσταση του τότε έχει περιοριστεί σε πολύ μικρά χωριά της επαρχίας, ε, ναι, αυτό είναι τεράστια βελτίωση.

Reaction score
49
....... Εχουμε πολλες βουνοκορφες και χιλιαδες νησια. Αν το κρατος προσφερε ποιοτητα ζωης (βασικα πραγματα οπως ρευμα, νερο, περιθαλψη και παιδεια) θα ειχαμε πολλους περισσοτερους ανθρωπους προθυμους να ζησουν εκτος Αθηνων. .....
Οποτε για να επανελθω στο αρχικο ερωτημα, καποια προβληματα εχουν λυθει απο τη δεκαετια του '50. Καποια ομως πολυ βασικα δεν εχουν λυθει, αρκει να καταλαβουμε οτι Ελλαδα δεν ειναι Αθηνα και οτι οσοι ζουν εκτος Αθηνων ειναι και αυτοι ανθρωποι που πρεπει να ζησουν, οχι να επιβιωσουν.
Απόλυτα σύμφωνος!!!
Μόνο που έχω να προσθέσω πως,
-Ολα αυτά τα ωραία νησιά, βουνοκορφές, πεδιάδες, παραλίες κλπ, πολύ σύντομα τα επόμενα χρόνια θα μετετραπούν "δια πυρός και σιδήρου", σε πολυτελή θέρετρα των "μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων" της Ευρώπης (οι οποίοι και έχουν αρρωστήσει τόσα χρόνια απο την ομορφιά της Ελλαδίτσας μας, και τόχουν ρίξει στο αλοολίκι μες την μαυρίλα τους)!!!
-Δια της μεθόδου του κατακαίγουμε, ξανακτίζουμε, πριμοδοτούμε, διορίζουμε και χρηματοδοτούμε τους πεινασμένους πλέον, ρημαγμένους πλέον και "αποπροσανατολισμένους" πλέον Ελληνες και ειδικά της υπαίθρου, θα εγκαταστήσουν στα ωραιότερα μέρη της χώρας μας Ιόνιες, Εγναντίες, ξενοδοχεία, μονάδες, θέρετρα, λιμάνια, αεροδρόμια και όλα αυτά εντελώς:
Kάτω από την μύτη των Ελλήνων, μέσα απο την τσέπη των πεφωτισμένων και μεσα από την ψήφο των ΚωνσταντινοΕυαγγελοΓεωργάκηδων!!!!!:smoking:

Reaction score
1.215
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τότε οι άνθρωποι υπέφεραν από την πείνα. Σήμερα ελάχιστοι έχουν άμεσο πρόβλημα διαβίωσης. Και αν η κατάσταση του τότε έχει περιοριστεί σε πολύ μικρά χωριά της επαρχίας, ε, ναι, αυτό είναι τεράστια βελτίωση.
Ειναι λαθος να πιστευεις αυτο. Οπως σε καθε συγχρονη μεγαλουπολη υπαρχει και πεινα και δυστυχια στην Αθηνα. Αν νομιζεις οτι 5 εκατομμυρια ανθρωποι ζουνε καλα (ουτε καν πλουσια) πηγαινε στο κεντρο και δες πως ζουν οι ανθρωποι. Και σημερα πειναει ο κοσμος, και σημερα δεν εχουν δουλειες και σημερα δεν εχουν ασφαλιση. Αυτο ισχυει και για αλλα μερη της Αττικης και της υπολοιπης Ελλαδας, δε περιοριζεται σε μικρα χωρια.

Και οπως προανεφερα, αλλο πραγμα η διαβιωση και αλλο η ζωη. Δε νομιζω οτι υπαρχει ανθρωπος που να ειναι ευχαριστημενος επειδη εχει ενα πιατο φαί.

Reaction score
1.215
Απόλυτα σύμφωνος!!!
Μόνο που έχω να προσθέσω πως,
-Ολα αυτά τα ωραία νησιά, βουνοκορφές, πεδιάδες, παραλίες κλπ, πολύ σύντομα τα επόμενα χρόνια θα μετετραπούν "δια πυρός και σιδήρου", σε πολυτελή θέρετρα των "μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων" της Ευρώπης (οι οποίοι και έχουν αρρωστήσει τόσα χρόνια απο την ομορφιά της Ελλαδίτσας μας, και τόχουν ρίξει στο αλοολίκι μες την μαυρίλα τους)!!!
-Δια της μεθόδου του κατακαίγουμε, ξανακτίζουμε, πριμοδοτούμε, διορίζουμε και χρηματοδοτούμε τους πεινασμένους πλέον, ρημαγμένους πλέον και "αποπροσανατολισμένους" πλέον Ελληνες και ειδικά της υπαίθρου, θα εγκαταστήσουν στα ωραιότερα μέρη της χώρας μας Ιόνιες, Εγναντίες, ξενοδοχεία, μονάδες, θέρετρα, λιμάνια, αεροδρόμια και όλα αυτά εντελώς:
Kάτω από την μύτη των Ελλήνων, μέσα απο την τσέπη των πεφωτισμένων και μεσα από την ψήφο των ΚωνσταντινοΕυαγγελοΓεωργάκηδων!!!!!:smoking:
ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΚΙ ΕΓΩ!

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427
Απάντηση: Μικρα κι ανηλιαγα στενα...

Ειναι καθαρα θεμα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ το οτι δεν γραφονται ακουγονται-πωλουν τραγουδια κοινωνικου προβληματισμου. Ποσες Ελληνικες δισκογραφικες εταιρειες υπαρχουν; Ολες οι παλιες εξαγορασθηκαν απο πολυεθνικες που φυσικα θα προωθησουν τον Χουλιο Ινγκλεσιας παγκοσμια και ν τοπικο γλυκαναλατο απο αλλον αξιολογο μουσικο.Ευτυχως τελευταια δημιουργουνται νεες 'ανεξαρτητες" εταιρειες που βγαζουν νεα μουσικη. Ισως οχι την μοιρολατρικη του 50-60 αλλα νεα ακουσματα.

και μερικα σχολια:
unforgiven : "Πιστεύω ότι απλά σήμερα έχουμε λύσει πολλά από τα προβλήματα της εποχής και οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Οι περισσότεροι δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Τότε και πείνα υπήρχει και πρόβλημα κατοικίας. Οι αρρώστιες αντιμετωπίζονταν δύσκολα. Μετανάστευση προς το εξωτερικό δεν υπάρχει καθόλου. Οι φάμπρικες δεν είναι γεμάτες εργάτες."
Δικαιολογησε μου γιατι το 25% ειναι φτωχοι, και με τι ψυχαγωγουνται και διασκεδαζουν. Με Πεγκυ και Σακη;Τι μουσικη ακουν (γιατι ακουν μουσικη);

thomas:"Σήμερα τέτοια τραγούδια δεν υπάρχουν. Κάποιοι φροντίζουν γι’ αυτό. Μας σερβίρουν βρώμικο φαγητό και το τρώμε αδιαμαρτύρητα".
Ο ορισμος της Πολιτικης

unforgiven¨:" Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τότε οι άνθρωποι υπέφεραν από την πείνα. Σήμερα ελάχιστοι έχουν άμεσο πρόβλημα διαβίωσης. Και αν η κατάσταση του τότε έχει περιοριστεί σε πολύ μικρά χωριά της επαρχίας, ε, ναι, αυτό είναι τεράστια βελτίωση."
Μαλλον δεν ξερεις την πολη που ζεις. Και το προβλημα δεν ειναι καθολου περιορισμενο στα μικρα χωρια.Αντιθετα ...

Kostas:"Οποτε για να επανελθω στο αρχικο ερωτημα, καποια προβληματα εχουν λυθει απο τη δεκαετια του '50. Καποια ομως πολυ βασικα δεν εχουν λυθει, αρκει να καταλαβουμε οτι Ελλαδα δεν ειναι Αθηνα και οτι οσοι ζουν εκτος Αθηνων ειναι και αυτοι ανθρωποι που πρεπει να ζησουν, οχι να επιβιωσουν.
Γιατι η προταση σου μου κανει κατι σαν την "Αλληλεγγυη' της Εκκλησιας; Εννοω σαν ελεημοσυνη και συμπονοια (ελα, κριμα ειναι, δωσε τους κατι); Και οχι σαν ΔΙΚΑΙΩΜΑ; Κατα τα αλλα (εν πολλοις) συμφωνω

xfader:" Προσωπικά χαίρομαι που γλιτώσαμε από όλη αυτή τη μιζέρια εκείνης της εποχής.Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μουσική είναι κυρίως διασκέδαση. Αν είναι να έχουμε τα προβλήματα μας, όποια κι αν είναι, και να ακούμε και κάποιον να "κλαίει" τραγουδώντας, μάλλον μαζοχισμός είναι το αποτέλεσμα."
Πρωτιστως ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ κι οχι διασκεδαση - αν ηταν ετσι θα υπηρχαν μονον πανηγυρτζηδες κλαριτζηδες και οχι ΜΟΥΣΙΚΟΙ

sambalis:"-Είναι όμως σίγουρο ότι ο ιδανικός συγκερασμός μουσικής και ποίησης όταν συμβαίνει , και το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας αυτό, μας προκαλεί εκείνο το ρίγος και την συγκίνηση μαζί με τίς μνήμες και της παιδικές μας μυρωδιές , που μας κάνει ακόμα να νοιώθουμε άνθρωποι και Ελληνες (..που στην περίπτωση αυτή σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις)!!!!"
...και οταν κανει πολλους (ή ολους;) να θελουν να χορεψουν με ισως οχι (συνηθως δηλ) ποιοτικα τραγουδια, Γιατι αγνοουμε την ανθρωπινη αναγκη της διασκεδασης;

dremGR:'Εχουν αλλάξει οι κοινωνίες απο το 50 ,μέχρι σήμερα. Να μήν πώ απο το 80 μέχρι σήμερα αλλαξαν όλα. Ταξικά ανοικοδομήθηκε η Ελλάδα. Αυτά τα τραγούδια Ανδρέα απευθύνονταν σε μία αυγκεκριμένη αστή ή χαμηλόαστή εργατική τάξη. Τώρα σχεδόν η κοινωνία είναι μοιρασμένη σε κοσμικούς, σε χαζοκοσμικούς σε νορμάλ ανθρώπους και σε μίζερους ανθρώπους. Αυτές είναι οι 4 τάξεις που εχει η ζωή μας!
Οπότε και τα τραγούδια απευθύνονται σε αυτές τις 4 κατηγορίες!"
Φυσικα...αστειευεσαι ετσι;

teosat :" Ο σημερινος Ελληνας εχει γινει αρκετα "απολιτικ" ωστε να αδιαφορει για οποιοδηποτε κοινωνικοπολιτικο τραγουδι. Η αδικια και η συμφορα παντα θα υπαρχει, και ισως στις μερες μας σε ακομα πιο εντονη μορφη, αλλα ο κανονας της εποχης "ειναι οτι φαμε οτι πιουμε και οτι αρπαξει ο κλς μας" και μαλιστα χωρις να προβληματιζομαστε καθολου. Κατι σαν λοβοτομη."
Παντα ο Ελληνας θαναι ζωοον πολιτικο. Μα τωρα ειναι τοσο μπερδεμενος-συγχυσμενος, που δεν ξερει που να πατησει. Οσο για το 'οτι φαμε κλπ' δεν ισχυει για ολους- ισως για τους φιλους της Πεγκυ!

unforgiven:"Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός για τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι παράδεισος, αλλά είναι άπειρες φορές καλύτερα από το 50-60... Άλλο το πρόβλημα επιβίωσης του σήμερα ("δεν έχω να πληρώσω τη βενζίνη ή το κινητό") και άλλο το "πεινάω και δεν έχω να φάω΄" του τότε. Άλλη η μετανάστευση του τότε και άλλο η ανύπαρκτη του τώρα. Άλλη η υγεία και η υγιεινή του τότε και άλλο του τώρα. Συγκρίνεις την Αθήνα του τότε με κάποια χωριουδάκια 10-15 κατοίκων σε κάτι βουνοκορφές ή μικρά νησιά;
Ναι εχει αλλαξει εντελως η κατασταση -αλλα δεν εχει γινει ΠΟΛΥ καλυτερη. Μπορει να λειπει η εμφανης φτωχεια, αλλα υπαρχει η κρυφη μιζερια (και φτωχεια) που τσακιζει.Μιζερια δεν ειναι η υδροφορα στο νησι; φτωχεια δεν ειναι το επιδομα ανεργιας και το 500ρικο μισθος;Μεταναστευση τελος-που να πας; τωρα σου ερχονται "τζαμπα ανθρωποι'.οπως τετοιος ηταν ο Ελληνας μεταναστης τοτε.

Doc...εγραψες!:cool_4:

Reaction score
164
Re: Απάντηση: Μικρα κι ανηλιαγα στενα...

unforgiven : "Πιστεύω ότι απλά σήμερα έχουμε λύσει πολλά από τα προβλήματα της εποχής και οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Οι περισσότεροι δεν έχουμε άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Τότε και πείνα υπήρχει και πρόβλημα κατοικίας. Οι αρρώστιες αντιμετωπίζονταν δύσκολα. Μετανάστευση προς το εξωτερικό δεν υπάρχει καθόλου. Οι φάμπρικες δεν είναι γεμάτες εργάτες."
Δικαιολογησε μου γιατι το 25% ειναι φτωχοι, και με τι ψυχαγωγουνται και διασκεδαζουν. Με Πεγκυ και Σακη;Τι μουσικη ακουν (γιατι ακουν μουσικη);
Το ότι το 25% είναι φτωχοί, δηλαδή.. 1 στους 4 Έλληνες μόνο από κάποια μυαλά που δουλεύουν κάπως... περίεργα μπορείς να το ακούσεις (και δεν εννοώ εσένα βέβαια!). Δηλαδή 1/4 Έλληνες αντιμετωπίζει το άμεσο πρόβλημα που περιέγραψα; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙ;
Ας μην είμαστε υπερβολικοί...
Τι ακούνε; Ραδιόφωνο; (Δηλαδή Πέγκυ και Σάκη);
Δεν ξέρω τι ακριβώς εντύπωση έχεις για την Ελλάδα του σήμερα, αλλά δεν νομίζω ότι οι εργάτες συρρέουν κατά χιλιάδες στα εργοστάσια, που πια δεν υπάρχουν...

unforgiven¨:" Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Τότε οι άνθρωποι υπέφεραν από την πείνα. Σήμερα ελάχιστοι έχουν άμεσο πρόβλημα διαβίωσης. Και αν η κατάσταση του τότε έχει περιοριστεί σε πολύ μικρά χωριά της επαρχίας, ε, ναι, αυτό είναι τεράστια βελτίωση."
Μαλλον δεν ξερεις την πολη που ζεις. Και το προβλημα δεν ειναι καθολου περιορισμενο στα μικρα χωρια.Αντιθετα ...
Λυπάμαι, αλλά την πόλη που ζω την γνωρίζω πολύ καλά. Και δεν νομίζω να πεθαίνουν άνθρωποι και να ζουν σε παραπήγματα. χωρίς νερό και ρεύμα, όπως τότε.

unforgiven:"Νομίζω ότι είσαι υπερβολικός για τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι παράδεισος, αλλά είναι άπειρες φορές καλύτερα από το 50-60... Άλλο το πρόβλημα επιβίωσης του σήμερα ("δεν έχω να πληρώσω τη βενζίνη ή το κινητό") και άλλο το "πεινάω και δεν έχω να φάω΄" του τότε. Άλλη η μετανάστευση του τότε και άλλο η ανύπαρκτη του τώρα. Άλλη η υγεία και η υγιεινή του τότε και άλλο του τώρα. Συγκρίνεις την Αθήνα του τότε με κάποια χωριουδάκια 10-15 κατοίκων σε κάτι βουνοκορφές ή μικρά νησιά;
Ναι εχει αλλαξει εντελως η κατασταση -αλλα δεν εχει γινει ΠΟΛΥ καλυτερη. Μπορει να λειπει η εμφανης φτωχεια, αλλα υπαρχει η κρυφη μιζερια (και φτωχεια) που τσακιζει.Μιζερια δεν ειναι η υδροφορα στο νησι; φτωχεια δεν ειναι το επιδομα ανεργιας και το 500ρικο μισθος;Μεταναστευση τελος-που να πας; τωρα σου ερχονται "τζαμπα ανθρωποι'.οπως τετοιος ηταν ο Ελληνας μεταναστης τοτε.

Doc...εγραψες!:cool_4:
Και εδώ θα διαφωνήσω κάθετα. Μπορεί να είναι μιζέρια το 500ρικο μισθός (που όταν το παίρνουμε μας φαίνεται λίγο, αλλά όταν το δίνουμε στον υπάλληλό μας μας φαίνεται μια χαρά) ή το επίδομα ανεργίας (να το καταργήσουμε; ) και η υδροφόρα στα νησιά, αλλά ξεχνάτε τι συγκρίνουμε: Μια εποχή που δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχαν επιδόματα, δεν υπήρχε καν το αντίστοιχο 500ρικο, οι πόλεις δεν είχαν τρεχούμενο νερό.
Τους μετανάστες τους εκμεταλλευόμαστε τώρα, όπως εκλμεταλλεύονταν τους συμπατριώτες μας στη Γερμανιά.
Αν η υδροφόρα υπάρχει μόνο στα νησιά, ναι, είναι τεράστια βελτίωση. Μπορεί να μην είναι ιδανική κατάσταση, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την εποχή του "καμαρούλα μια σταλιά".

Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

Περι φτωχειας στην Ελλαδα διαβαστε:
http://www.oke.gr/greek/oke41.htm
http://www.disabled.gr/lib/?p=7386
http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=4873
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=29.10.2005,id=65823904
και δεκαδες αλλα, με μια απλη αναζητηση στο Google.

στα επι μερους τωρα:
"αλλά δεν νομίζω ότι οι εργάτες συρρέουν κατά χιλιάδες στα εργοστάσια, που πια δεν υπάρχουν...'
αρα ...φτωχεια;
Ποτε στη χωρα μας δεν πεθανε ανθρωπος απο πεινα (πλην της κατοχης), Κουτσα στραβα ολοι-και οι πιο αδυναμοι οικονομικα- επιζουσαν (εξ ου και η κυριαρχια των οσπριων στην ελληνικη διατροφη-τοτε).
Δεν τα κανω ολα μαυρα -για την ακριβεια κανω μονο το 20-25% μαυρα- οσο το (υποτιθεμενο εστω) ποσοστο φτωχειας στη χωρα "μας". Και, αλοιμονο, δεν συγκρινω εποχες -ιδιαιτερα εγω που εχω προφθασει και εκεινες τις δεκαετιες, ετσι;
Παραδεχομαι οτι αλλη η εννοια της φτωχειας τοτε κι αλλη σημερα. Αλλα το οτι υπαρχουν ανθρωποι που πεινανε- δυστυχως υπαρχουν κι εχω προσωπικη εμπειρια επι του θεματος (Οχι, δεν πεινασα εγω (!) αλλα ξερω τετοια περιπτωση). Αλλωστε γιατι υπαρχουν κατι συσσιτια και ποιοι τρωνε εκει;
Η χωρα μας ειναι πλουσια, αλλα οι ανισοτητες αυξανονται.

Reaction score
0
Από διπλανό thread:
Στίχοι μελοποιημένοι από το Γιάννη Μαρκόπουλο και τραγουδισμένοι σε εποχές δύσκολες, πολλές φορές παραλλαγμένοι στη δημόσια εκτέλεση, πάντα ενδεικτικοί του έργου που παράγεται όταν η γραφίδα οδηγείται από την ψυχή και όχι από το λογαριασμό στην τράπεζα...
Νομίζω ότι η Μαρία Παρασκευοπούλου εντόπισε την ουσία της διαφοράς της τότε και της τώρα τέχνης.
Να προσθέσω ότι αναφέρεται κάπου ότι «η Τέχνη είναι η έκφραση του ακτινοβόλου Πνεύματος» και η καρδιά/ψυχή/πνεύμα (χρησιμοποιήστε τη λέξη που θέλετε) ο κύριος φορέας του.

Το ερώτημα είναι γιατί, σαν κοινωνία, δεν είμαστε φορείς του ίδιου πνεύματος όπως παλιά.

Νομίζω ότι οι αιτίες είναι δυο.

Η πρώτη αναφέρθηκε διεξοδικά από τους προλαλήσαντες: η ζωή μας έχει γίνει αρκετά πιο άνετη και σίγουρη, ο αγώνας μας λιγότερος, οπότε δεν υπάρχει υπέρβαση. Εδώ να θυμίσω το εύστοχο τραγούδι του Πορτοκάλογλου «γιατί ήμουν νέος χλιαρός».

Η δεύτερη έχει να κάνει με την ιστορία. Ο παλιός κόσμος της έντονης ιδεολογικής αντιπαλότητας, του διχασμού και του φανατισμού που οδήγησε στους δυο παγκόσμιους πολέμους (τρεις μαζί με τον ψυχρό), στον εμφύλιο και στην χούντα σιγά σιγά σβήνει.

Ο Καινούργιος Κόσμος ο οποίος θα φέρει τα δικά του προβλήματα και τις δικές του προκλήσεις ακόμα δεν έχει έρθει στην επιφάνεια, αλλά είναι όμως αρκετά αντιληπτός για να πάρουμε μια ιδέα: τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία είναι στενά δεμένα με την άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου και τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο με την παγκόσμια συνεργασία, αφύπνιση της δύναμης των λαών με αποτέλεσμα ήπιες «επαναστάσεις», στο πνευματικό χώρο μείωση του ιδεαλισμού (αλλά και του φανατισμού) κτλ.

Οι γενιές που ανδρώθηκαν μετά την χούντα έχουν την τύχη (ή την ατυχία ; ) να ζήσουν σε σχετικά ήρεμο κόσμο. Αλλά συχνά μετά την ηρεμία έρχεται η καταιγίδα. Όπως όλα δείχνουν, οι γενιές των παιδιών μας ή των παιδιών των παιδιών μας θα βραχούν από αυτήν.

Υ.Γ. off topic

Είμαι αισιόδοξος ότι το πρόβλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος και της ανισοκατανομής του παγκόσμιου πλούτου θα λυθεί σε κάποιες δεκαετίες (ή σε λίγους… αιώνες) από τώρα. Είναι αδύνατον, βέβαια, ακόμα και να φανταστούμε τους τρόπους και τα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουν οι επόμενες γενιές για να το λύσουν. Επιτρέψτε μου, όμως, να παρατηρήσω ότι η πορεία που θα ακολουθηθεί δεν μπορεί παρά να είναι, περίπου, η ακόλουθη:
Δικαιότερη συν-μοιρασιά του παγκόσμιου πλούτου μεταξύ των κρατών -> ικανή ανάπτυξη εμπιστοσύνης -> συνεργασία των κρατών στην αντιμετώπιση των κοινών, πια, προβλημάτων -> ξεδίπλωμα των πραγματικών δυνατοτήτων της ανθρωπότητας

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.427

"pin:Δικαιότερη συν-μοιρασιά του παγκόσμιου πλούτου μεταξύ των κρατών -> ικανή ανάπτυξη εμπιστοσύνης -> συνεργασία των κρατών στην αντιμετώπιση των κοινών, πια, προβλημάτων -> ξεδίπλωμα των πραγματικών δυνατοτήτων της ανθρωπότητας"

Πολεμος πατηρ παντων...δυστυχως

Staff online

• Zizik
    Safety Last * tl;dr *
  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.828
Members