- Reaction score
- 3.857

Ακριβώς, απο 'κει προέρχεται. Είναι αυτή(ος) που δεν έχει όνομα, που παρουσιάζεται με ψευδώνυμα.Λαμόγιας ..... Αβέβαιης προέλευσης. Ίσως από την ισπανική φράση la moya = «η τάδε».
Νά ΄ναι καλά ο Μπαμπινιώτης:mad_3: :mad_3:Giota: η ...κυρα του Νικου (κατα το avatar);"happy_1"
Για την ορθογραφια του "ορθοπε(αι)δικου" εχεις τιποτα;
(προσεξε μην βαλεις και κανενα "ο" αναμεσα!):crazy_3:
Υπάρχει και η αρχαία λέξη πέζα = πόδι, εξ ού και πεζίζω/πεδίζω = δένω τους πόδας, αλλά και ευθειάζω (επί+πεδο!) Η ετυμολογική σχέση με τον ορθοπεδικό εμένα τουλάχιστον μου βγαίνει μια χαρά...Νά ΄ναι καλά ο Μπαμπινιώτης:mad_3: :mad_3:
Την ορθή πέδηση (ορθο-πεδικός) εξ ού Πέδιλον, να έχεις βάση...
την έκανε ορθόν παιδίον (έτσι λεει ο "μέντορας)...
Οοοοοοοξω!!!:mad_3:
Ο Μπαμπινιώτης τι ....σχέση έχει με το ψάξιμο;;;;:happy_9: :happy_9:Υπάρχει και η αρχαία λέξη πέζα = πόδι, εξ ού και πεζίζω/πεδίζω = δένω τους πόδας, αλλά και ευθειάζω (επί+πεδο!) Η ετυμολογική σχέση με τον ορθοπεδικό εμένα τουλάχιστον μου βγαίνει μια χαρά...
Ψάχνοντας λίγο τι κρύβεται πίσω από μερικές πολύ συνηθισμένες σύνθετες λέξεις βρίσκει κανείς πολλά!
Εγώ περδικλώθηκα, εξ ου και περδίκλα, το υποκοριστικόν της πέρδικας, δηλαδή πάτησα πέρδικα και παραλίγο να πέσω κάτω. Η φράση "πάτησα γάτα" χρησιμοποιείται καταχρηστικώς αντί της πέρδικας, από τότε που τα τουφέκια έγιναν πιο πολλά από τις πέρδικες, όχι όμως και από τις γάτες, ούτε βέβαια και από τις περδίκλες. Από περδίκλες, άλλο τίποτα...Είμαι ανορθόγραφος...![]()
Την πρώτη φορά όμως που διάβασα ταμπέλα με τη λέξη ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ πήγα να σκάσω από τα γέλια.:cool_11:
έκλασον, κέκλακα, εκεκλάκειν..... (εξ ού και κλακέτες):cool_11:Πάρτε κι ένα ανώμαλο ρήμα:
Κλάνω, έκλανον, κλάσω, έκλασα, πεπόρδευκα, επεπορδεύκειν.