Ο θάνατος του δικάναλου σετάπ, και γιατί

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.914
Εγώ πάλι δεν πιστεύω καθόλου πως η μαζική χρήση της πολυκάναλης μουσικής θα γίνεται από 9 ηχεία. Στα ακουστικά θα είναι και σε εγκαταστάσεις τους ενός ηχείου.
Απλά ρε συ Αλέξη έτσι χάνει και το νόημά της η κουβέντα για immersive, για δικάναλο vs πολυκάναλο κλπ.

Τεχνικά μπορεί εσένα να σε ενδιαφέρει (επειδή είσαι και του χώρου) το πως θα γίνει το mastering και αν θα είναι πλέον Atmos αντί για δικάναλο και αν το δικάναλο θα προκύπτει από downmix κλπ. Και οκ, καλοδεχούμενο να ακούγεται κάπως πιο "σπέσιαλ" (spatial ή special, διαλέξτε) η μουσική από ακουστικά ή ηχειάκια.

Αλλά εμείς εδώ ως βλαμένοι δεν εννοούμε αυτό όταν λέμε immersive και συζητάμε για immersive vs stereo. Και κάποια κινητά γράφουν πάνω "Dolby Atmos" (εννοούν τα ηχεία τους, όχι τι μπορούν να παίξουν από ακουστικά). Τι να κάνω εγώ τώρα, να πάω να αλλάξω κινητό για να ακούω "immersive"; Μήπως να πουλήσω και τα geithain και να ακούω από το εν λόγω κινητό, ή έστω ένα Era 300 επειδή είναι immersive και θα ακούγεται καλύτερα από το στέρεο;

Μακάρι να μπορούσα να βάλω 17 ηχεία στο σαλόνι (μαζί με τα sub) και να ακούω immersive. Εκεί ναι, να το πετάξω στο τζάκι το στέρεο. Αλλά η ταμπέλα "Atmos" και "immersive" δεν αρκεί από μόνη της.

wnet

Nearfieldένιος
Reaction score
16.395
2o είναι. Όχι και άσχημα για μια τόσο ανταγωνιστική αγορά.
ναι δεύτερο, αλλά με 13,7%

αν τα διαβάσουμε πιο προσεκτικά τα στατιστικά, ο πρώτος έχει 30,5
και μετά το 13,7 της apple ακολουθούν 13,4 & 13,3 (ακροβατούν 3 για την δεύτερη θέση)

τέλος πάντων... ας κάνει ότι θέλει
αν γουστάρετε εγγραφείτε να έχετε "τύπου immersive" ήχο!
ποιος είμαι εγώ που θα σας εμποδίσω!!

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
30.540
Τεχνικά μπορεί εσένα να σε ενδιαφέρει (επειδή είσαι και του χώρου) το πως θα γίνει το mastering και αν θα είναι πλέον Atmos αντί για δικάναλο και αν το δικάναλο θα προκύπτει από downmix κλπ.
Η λόξα δεν ήρθε λόγω χώρου αλλά πολύ πριν. Όταν άκουσα για πρώτη φορά πολυκάναλο ήχο και μουσική "τρελάθηκα" από χαρά και ενθουσιασμό. Αυτό έγινε κάπου στο 1999, σε ένα πανάκριβο οικιακό 6.2 σύστημα, και με Bass Management μάλιστα. Τότε άρχισα να φτιάχνω το δικό μου πολυκάναλο με ηχεία από την ίδια σειρά με αυτά που είχα ακούσει τότε, αλλά τα αμέσως μικρότερα. Η επαγγελματική ενασχόληση ήρθε αργότερα. Εγώ για άλλη δουλειά είχα προσληφθεί. :)

Αλλά εμείς εδώ ως βλαμένοι δεν εννοούμε αυτό όταν λέμε immersive και συζητάμε για immersive vs stereo. Και κάποια κινητά γράφουν πάνω "Dolby Atmos" (εννοούν τα ηχεία τους, όχι τι μπορούν να παίξουν από ακουστικά). Τι να κάνω εγώ τώρα, να πάω να αλλάξω κινητό για να ακούω "immersive"; Μήπως να πουλήσω και τα geithain και να ακούω από το εν λόγω κινητό, ή έστω ένα Era 300 επειδή είναι immersive και θα ακούγεται καλύτερα από το στέρεο;

Μακάρι να μπορούσα να βάλω 17 ηχεία στο σαλόνι (μαζί με τα sub) και να ακούω immersive. Εκεί ναι, να το πετάξω στο τζάκι το στέρεο. Αλλά η ταμπέλα "Atmos" και "immersive" δεν αρκεί από μόνη της
Εσύ καλά κάνεις και έχεις αυτό που έχεις. Αυτά τα έχω ξαναπεί. Ότι έχει ο καθένας καλά κάνει και το έχει. Απλά εγώ θέλω το πολυκάναλο. Και τυχαίνει να ήρθε η ώρα να βγει μπροστά. Είναι να μη χαρώ; Μετά από τόσα χρόνια αναμονή; Απλά δεν έχω ψευδαισθήσεις πως θα πάρουν όλοι 9 ηχεία. Ούτε 5 δεν θα πάρουν. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης την μουσικής.
Από την άλλη, αν ακολουθήσουμε την λογική της μαζικής αναπαραγωγής κατά γράμμα, μετά από εκτενή έρευνα μπορεί να βρούμε πως τελικά η μόνη λογική επεξεργασία είναι η μονοφωνική λόγω δημοφιλίας του ενός ηχείου σε κάθε δωμάτιο. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να τα γυρίσουμε όλα σε mono;

Για μένα και για πολλούς άλλους, με ερασιτεχνικό ή επιστημονικό επίπεδο, ο φυσικός ήχος είναι ο πολυκάναλος. Oποιοσδήποτε, και για οποιονδήποτε λόγο, με ερασιτεχνικό ή επιστημονικό επίπεδο, θέλει/ πιστεύει κάτι διαφορετικό, be my guest. :drinks:

Reaction score
19.127
Η λόξα δεν ήρθε λόγω χώρου αλλά πολύ πριν. Όταν άκουσα για πρώτη φορά πολυκάναλο ήχο και μουσική "τρελάθηκα" από χαρά και ενθουσιασμό. Αυτό έγινε κάπου στο 1999, σε ένα πανάκριβο οικιακό 6.2 σύστημα, και με Bass Management μάλιστα. Τότε άρχισα να φτιάχνω το δικό μου πολυκάναλο με ηχεία από την ίδια σειρά με αυτά που είχα ακούσει τότε, αλλά τα αμέσως μικρότερα. Η επαγγελματική ενασχόληση ήρθε αργότερα. Εγώ για άλλη δουλειά είχα προσληφθεί. :)

Εσύ καλά κάνεις και έχεις αυτό που έχεις. Αυτά τα έχω ξαναπεί. Ότι έχει ο καθένας καλά κάνει και το έχει. Απλά εγώ θέλω το πολυκάναλο. Και τυχαίνει να ήρθε η ώρα να βγει μπροστά. Είναι να μη χαρώ; Μετά από τόσα χρόνια αναμονή; Απλά δεν έχω ψευδαισθήσεις πως θα πάρουν όλοι 9 ηχεία. Ούτε 5 δεν θα πάρουν. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στον τρόπο κατανάλωσης την μουσικής.
Από την άλλη, αν ακολουθήσουμε την λογική της μαζικής αναπαραγωγής κατά γράμμα, μετά από εκτενή έρευνα μπορεί να βρούμε πως τελικά η μόνη λογική επεξεργασία είναι η μονοφωνική λόγω δημοφιλίας του ενός ηχείου σε κάθε δωμάτιο. Τι θα έπρεπε να κάνουμε; Να τα γυρίσουμε όλα σε mono;

Για μένα και για πολλούς άλλους, με ερασιτεχνικό ή επιστημονικό επίπεδο, ο φυσικός ήχος είναι ο πολυκάναλος. Oποιοσδήποτε, και για οποιονδήποτε λόγο, με ερασιτεχνικό ή επιστημονικό επίπεδο, θέλει/ πιστεύει κάτι διαφορετικό, be my guest. :drinks:
Δηλαδή για να καταλάβω η ερασιτεχνικού ή επιστημονικού επιπέδου ανάλυση είναι ότι η μπάρα έστω και έτσι όπως την θές ... είναι καλύτερη απο τα ηχεία (δικάναλο νομίζω) του Σύμου ; Τι είναι αυτά τα πράγματα που λέτε και μετά μου λές να μην κάνω και πλάκα. 😃

Δημητρης 777

Spendorious
Reaction score
21.779
Όσον αφορά στην χρήση, ως ποσοστό, έχει ξεπεραστεί από το μονοκάναλο bluetooth ηχειάκι-μπάρα.
Αυτό δε λέμε βρε Dimi.. :idk:

Πάμε (τουλάχιστον για την ώρα) σταθερά με τα στέρεα (home, ακουστικά, κλπ) και tiny step back αλλά με salt & pepper με το παραπάνω που γράφεις.. (μονοκάναλα ηχειάκια).
337296179_593572359482721_222196781161164755_n.jpg

Θα πουληθούν πανάκριβα συστήματα με 10+ ηχεία σε αυτούς τους λίγους που μπορούν να τα πάρουν, έχουν το χώρο-διάθεση κλπ, όπως γινόταν παλαιότερα με ηχεία των 150+ κιλών και με αυτά τα άλλα.. με τις καραμούζες πάνω, ξέρ'ς.. :biggrin:
Εγώ μόνο με τον τρόπο που περιγράφει ο Alexis βλέπω να κυριαρχεί το όποιο atmos κλπ..
Με λίγα ηχεία και λογισμικό..
Όχι με εγκαταστάσεις για λίγους.. ;)

alexis

Reaction score
30.540
Δηλαδή για να καταλάβω η ερασιτεχνικού ή επιστημονικού επιπέδου ανάλυση είναι ότι η μπάρα έστω και έτσι όπως την θές ... είναι καλύτερη απο τα ηχεία (δικάναλο νομίζω) του Σύμου ; Τι είναι αυτά τα πράγματα που λέτε και μετά μου λές να μην κάνω και πλάκα. 😃
Αυτό από που προκύπτει; Που είπα αυτό που έγραψες;

symos

You're not worthy!
Reaction score
7.914
Βρε κι εγώ το πολυκάναλο θέλω και δη immersive. Και αυτό θα ήθελα να έχω και στο σπίτι μου. Αλλά δεν μπορώ, όπως και οι περισσότεροι δεν μπορούν.

Αλλά ζω με τον καημό, δεν παίρνω ασύρματο ηχειάκι με ταμπέλα "Atmos" για να λέω "hooray, έγινα κι εγώ immersive, επιτέλους ακούω καλύτερα από το stereo".

Το θέμα δεν είναι οι ταμπέλες, το θέμα είναι να αναβαθμιστούμε ουσιαστικά. Τα ηχειάκια που γράφουν πάνω Atmos δεν βοηθάνε σε αυτό. Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό εκτός από κάποια ριζοσπαστική τεχνολογική καινοτομία (όπως τα laser του καθηγητή, ξέρω γω). Άρα μέχρι να γίνει αυτό, δεν έχω λόγο να "χαίρομαι", αυτό λέω.

Reaction score
19.127
Αυτό από που προκύπτει; Που είπα αυτό που έγραψες;
Απο πουθενά. Απλώς άρχισα και εγώ να διαστρεβλώνω δηλώσεις σε πόστ άλλων , όπως κάνουν πολλοί. 😃 😍

Προσπαθώ να μαθαίνω. Είπα να αρχίσω απο εσένα σαν πρωτιά που είσαι καλό παιδί και θα δεχτείς την εξήγηση μου ως λογική και αρκετά με χιούμορ ώστε να κατάλαβεις το πνεύμα μου. 😃 Οι άλλοι είναι και λιγο σάικο και δεν τολμάω. Τους φοβάμαι. 😃

Reaction score
8.819
Μέχρι στιγμής, έως σήμερα, η δυνατότητα on-the-fly downmix σε δύο κανάλια είναι αυτονόητη, έτσι δεν είναι; Πότε προβλέπεις να αφαιρεθεί αυτή η δυνατότητα; Ποια τα εμπόδια που καθυστερούν την εφαρμογή της;
Δεν μπορω να το προβλεψω. Για παραδειγμα στον χωρο της τηλεορασης με τις διαφορες παραγωγες εικονας/ηχου δεν ξερω ποια ειναι η ταση. Ακομη ομως και να ειναι ολες πολυκαναλες το downmix θα ειναι απαραιτητο για καποιες τηλεορασεις.

Για πες :)

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
84.268
Αυτό δε λέμε βρε Dimi.. :idk:

Πάμε (τουλάχιστον για την ώρα) σταθερά με τα στέρεα (home, ακουστικά, κλπ) και tiny step back αλλά με salt & pepper με το παραπάνω που γράφεις.. (μονοκάναλα ηχειάκια).
View attachment 286501
Θα πουληθούν πανάκριβα συστήματα με 10+ ηχεία σε αυτούς τους λίγους που μπορούν να τα πάρουν, έχουν το χώρο-διάθεση κλπ, όπως γινόταν παλαιότερα με ηχεία των 150+ κιλών και με αυτά τα άλλα.. με τις καραμούζες πάνω, ξέρ'ς.. :biggrin:
Εγώ μόνο με τον τρόπο που περιγράφει ο Alexis βλέπω να κυριαρχεί το όποιο atmos κλπ..
Με λίγα ηχεία και λογισμικό..
Όχι με εγκαταστάσεις για λίγους.. ;)
Όλοι τα ίδια γράφουμε.
Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχει συνεχής και αυξανόμενη παραγωγή πολυκάναλων έργων. Φαίνεται πως αυτή η ανοδική τάση έχει εξασφαλιστεί. Οπότε είμαι απολυτως ικανοποιημένος.
Το που θα τα ακούει η πλειοψηφία δεν με πολυαπασχολεί, ακριβώς όπως δεν απασχολεί έναν δικαναλάκια από που ακούγανε δικάναλο οι νεολαίοι στην προηγούμενη δεκαετία.

Last edited:

Decembered

Μαϊμού
Reaction score
42.108
όπως δεν απασχολεί έναν δικαναλάκια από που ακούγανε δικάναλο οι νεολαίοι στην προηγούμενη δεκαετία.
(επιπροσθετως) -> τον απασχολει να παραμενουν οι νεοτεροι πιο τυφλοι και κουφοι, και κυριως πιο ηλιθιοι (κυριως που σε περιπτωση που ολα τα υπολοιπα αποτυχουν).

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
57.618
Χάρη στην ετικέτα του Atmos θα προωθούνται μια χαρά διάφορα προϊόντα ηχητικής αναπαραγωγής που δεν θα είχαν πιστότητα ανάλογη εκείνης που επιτυγχάνεται από αυθεντικά immersive setup. Αυτή η τακτική δεν είναι νεωτεριστική, ανέκαθεν διάφορες εταιρείες καταναλωτικών αγαθών πωλούσαν εισαγωγικά μοντέλα χάρη στην αίγλη που προσέδιδαν οι ναυαρχίδες τους.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
21.793
Δεν μπορω να το προβλεψω. Για παραδειγμα στον χωρο της τηλεορασης με τις διαφορες παραγωγες εικονας/ηχου δεν ξερω ποια ειναι η ταση. Ακομη ομως και να ειναι ολες πολυκαναλες το downmix θα ειναι απαραιτητο για καποιες τηλεορασεις.

Για πες :)
Δεν ξέρω! Απλά, ψυχανεμίζομαι πως πέρα από την κεκτημένη ταχύτητα των ασπρομάλληδων, που εντάξει, φυσικόν είναι που συμβαίνει, πρέπει να επιδρά αποτρεπτικά και η πολύ αυξημένη πολυπλοκότητα και το πρόβλημα χώρου στις φορητές συσκευές κυρίως, αλλά και στις οικιακές. Το πρόβλημα χώρου μπορεί να επιλυθεί κάποια στιγμή με μείωση της λιθογραφίας, αλλά η πολυπλοκότητα παραμένει. Άσε δηλαδή που η οικιακή χωροτακτική δυσκολία εκτοξεύεται στα ύψη.

Πέραν αυτού, τολμώ να πω, πως ενδέχεται κάποια στιγμή το home cinema -κυρίως αυτό- να τελματώσει λόγω της μεταστροφής του κόσμου προς την κινηματογραφική αίθουσα. Το home cinema είναι ένας ακόμη λόγος να κλειστεί κανείς μέσα, και το "μέσα" λειτουργεί εις βάρος της δυναμικής μας υπόστασης, εις βάρος της κίνησης και της κοινωνικής ζωής, αποδυναμώνοντας, έτσι, και τη σωματική υγεία του ανθρώπου. Σήμερα, πλέον, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα εν συγκρίσει προς την προ 10ετίας εποχή.

Reaction score
1.569
Βρε μην σκατε ! Ενας που εχει αγορασει πχ ενα Tesla θα μιλαει για το ποσο αθορυβο, ποσο εξυπνο, ποσο οικονομικο ειναι και ενδομυχα θα νοιωθει πως εκανε την σωστη αγορα και θα το διατυμπανιζει κιολας ισως και απο φοβο μπας τελικα ο κοσμος δεν το αποδεχτει και δεν προχωρησει το project και μεινει με το Τesla στο χερι.

Θα υποστηριζει με παθος την επιλογη του ακομα και σε εκεινους που εχουν αξιολογα εσ. καυσης αυτοκινητα. Θα πουλαει και μουρη ασχετως κι αν καποιος αλλος εδωσε τα τριπλασια ή και παραπανω για ενα εσ. καυσης.

Η καποτε κραταια Philips καταρρεει παρ' ολες τις παντεντες που εχει, η Dolby δεν θα ηθελε να καταληξει ετσι.

Last edited:

alexis

Reaction score
30.540
Βρε κι εγώ το πολυκάναλο θέλω και δη immersive. Και αυτό θα ήθελα να έχω και στο σπίτι μου. Αλλά δεν μπορώ, όπως και οι περισσότεροι δεν μπορούν.

Αλλά ζω με τον καημό, δεν παίρνω ασύρματο ηχειάκι με ταμπέλα "Atmos" για να λέω "hooray, έγινα κι εγώ immersive, επιτέλους ακούω καλύτερα από το stereo".

Το θέμα δεν είναι οι ταμπέλες, το θέμα είναι να αναβαθμιστούμε ουσιαστικά. Τα ηχειάκια που γράφουν πάνω Atmos δεν βοηθάνε σε αυτό. Τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό εκτός από κάποια ριζοσπαστική τεχνολογική καινοτομία (όπως τα laser του καθηγητή, ξέρω γω). Άρα μέχρι να γίνει αυτό, δεν έχω λόγο να "χαίρομαι", αυτό λέω.
Σύμφωνα με το σκεπτικό σου και τις αγορές σου, το ηχείο που γράφει πάνω Atmos, δεν είναι για σένα. Και δεν φτιάχτηκε για σένα. Το ηχείο αυτό είναι για όποιον δεν έχει τίποτα και θέλει απλά πράγματα, ή για αυτόν που βολεύεται άνετα με μια ηχομπάρα και θέλει το κάτι παραπάνω χωρίς να ματώσει, χωρίς να χαλάσει το σπίτι του και την ψυχική του ηρεμία (waf). Για αυτόν που θα ήθελε ένα πολυκάναλο στον κήπο ίσως. Εύκολα και γρήγορα. Δεν είναι για αυτόν που έχει απαιτήσεις, ούτε φτιάχτηκε για να αντικαταστήσει αξιοπρεπή δικάναλα συστήματα.

Από εκεί και πέρα, εσύ επέλεξες ένα άριστο δικάναλο σύστημα, αντί ενός πολυκάναλου με συμβιβασμούς. Δεν έχει σημασία αν είναι σωστή ή μη σωστή απόφαση. Αυτό επέλεξες και καλά έκανες. Κάποιος άλλος στη θέση σου θα έκανε το πολυκάναλο με συμβιβασμούς. Το τι συμβιβασμούς είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα.

Αν θυμάμαι καλά, έχεις ταβάνι σαν και το δικό μου, σε κλίση. Δεν ξέρω ακριβώς το χώρο σου, και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. Στη θέση σου, αν χρειαζόταν να αλλάξω τη διαρύθμιση, θα το έκανα με τρόπο που να μην ενοχλεί. Όλα τα ηχεία θα ήταν in-walls, και για οροφής θα έστεινα κάτι με διάταξη Auro3D. Αν ήθελα οπωσδήποτε διάταξη Atmos και ενεργά, θα κοιτούσα μήπως βάλω Genelec κάτω και αυτά εδώ για Atmos. Βασική προϋπόθεση να μπορώ να ζήσω μαζί τους. Γενικά θα έψαχνα δεκάδες λύσεις να φτιάξω ένα αξιοπρεπές πολυκάναλο που να ζω άνετα με αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν θα έστεινα δικάναλο.

Στο δικό μου σπίτι, αν ήθελα δικάναλο θα ήμουν απίστευτα τυχερός. Τα LS60 θα ήταν εδώ.

Last edited:

kalitsouni

Ακουστικά
Reaction score
10.443
Θα υποστηριζει με παθος την επιλογη του ακομα και σε εκεινους που εχουν αξιολογα εσ. καυσης αυτοκινητα. Θα πουλαει και μουρη ασχετως κι αν καποιος αλλος εδωσε τα τριπλασια ή και παραπανω για ενα εσ. καυσης.
Φυσικά. Όλοι μας θα υποστηρίζουμε μια σωστή επιλογή μας παρόλο που θα υπάρχουν πάντα κάποιοι που έσκασαν περισσότερα. Η ζωή δεν είναι αγώνας ποιος πλήρωσε τα περισσότερα. Οι κολημένοι και οι άσχετοι με πορτοφόλι δεν είναι νέο φαινόμενο. Για την πλειοψηφία του κόσμου όμως το νόημα είναι το "τι μ'αρέσει εμένα με νοιάζει και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν δεν πα να έδωσαν ότι θέλουν".

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
173.646
Members
38.216
Νεότερο μέλος
milisios