Που ακούμε? - Βελτίωση χώρων ακρόασης...

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677
Μιά πρώτη προσέγγιση...

Προσοχή! Αποτελεί μόνον προσέγγιση...

http://www.myfilehut.com/userfiles/833/aca_reviews/RTC_MusicHall.pdf
(dimensions: 48.80m x 19.10m x 17.75m)

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπολογισμοί οδηγούν μόνον σε κάποια προσέγγιση της πραγματικότητας.
(BTW, Ο Σπύρος θα αναγνωρίσει σε ποιό Music Hall αναφέρομαι... θα το αναγνωρίσει βέβαια από τις διαστάσεις και όχι από τίποτα άλλο. Αλλωστε ο συντελεστής απορρόφησης των Καρυάτιδων που ύπάρχουν μέσα δεν μου είναι γνωστός... :?)

Επειδή για τις απορροφήσεις των διάφορων υλικών, πολλοί πίνακες κυκλοφορούν με διαφορετικά μερικές φορές νούμερα, δεν είμαι 100% σίγουρος για την ακρίβεια των αναφερομένων στο Excel συντελεστών.

Είναι σίγουρο επίσης, ότι την σήμερον ημέραν, υπολογιστικά προγράμματα και μετρήσεις (με ένα ψάξιμο στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πολλά) εφαρμόζονται για υπολογισμούς Ακουστικής μεγάλων χώρων (αλλά και οικιακών χώρων για μερικούς άρρωστους σαν... εσάς!!! χε, χε... :lol:)

Πάντως αν έχετε την όρεξη να το ελέγξετε και να μου υποδείξετε κάποια λάθη που πιθανά να υπάρχουν στα data, μπορεί το excelάκι να το βελτιώσουμε και να το διαμορφώσουμε και για τους οικιακούς μας χώρους...

Η ιδέα βέβαια είναι να πάρουμε μιά μυρωδιά για το τι μας συμβαίνει στον χώρο που ακούμε...

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.675
Είσαι σίγουρος ρε? Εμένα το "καρυάτιδων" καλύτερα μου ακούγεται. Τόσο "τσομπάνης" είμαι? :lol:

Reaction score
297
Την οραματίζομαι από τώρα:
"Γιαούρτι Ο ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ: το χάι-εντ του γαλακτοκομικού!"

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
2.675
skaloumbakas said:
...το excelάκι...
Χρήστο έκανες πολύ καλή δουλειά, νομίζω ότι πρέπει να το συμπληρώσουμε όσο μπορούμε με υλικά. Δώσε και λίγο το excelάκι τώρα, να παίξουμε. Που το έκρυψες?... 8) :wink:

Reaction score
1
Hello again από τον εξωτικό Πόρο
.....επιτέλους..........συνδέθηκα......( χτες είχα 16Kbps dialup και σήμερα 1024 adsl…..μεγάλη αναβάθμιση)
βλέπω ότι το θεματάκι μας κάνει μια μικρή καμπή.......αλλά θα ρίξω λάδι στη φωτιά.......θα μιλήσω για το μεγάλο μυστήριο που σας τάζω εδώ και μέρες........πέρα από την απορρόφηση.....τι?

Η απάντηση είναι......ο όγκος!!!! όσο και αν φαίνεται παράξενο το φτηνότερο προϊόν είναι ένα από τα καλύτερα μας όπλα.......σε λίγο όμως γιατί πρώτα πρέπει να κοιμηθεί η κυρά μου......
να τρέξω μινγουαιλ και το μοντελάκι του κυρίου Ear.......αυτά τα λέμε αργότερα....

Reaction score
176
Να κανω μια ερωτηση αρχαριου? Στο δωματιο ακροασης για να ακουσουμε σωστα τις χαμηλες, (εστω και με χρηση sub) θα πρεπει να διατηρουμε κλειστη
την πορτα του δωματίου? Ρωτω γιατι δυστυχως το σαλονι μου δεν διαθετει πορτα
αλλα ενα μονιμο μεγαλο ανοιγμα, διαστασεων διφυλης πορτας. Με αυτο το ανοιγμα το σαλονι ως ενιαιος χωρος επικοινωνει με χωλ-διαδρομο 8 μετρων. Στην αλλη ακρη του χωλ-διαδρομου ακουω δυνατοτερο μπασο, περιγραφικοτερο και λιγοτερο "ξεχειλομενο" απο οτι το ακουω μεσα στο χωρο ακροασης (σαλονι). Τι συμβαινει? Μηπως το χωλ λειτουργει ως οπη bass-reflex? Θα υπαρξει βελτιωση στις χαμηλες αν κλεισω με πορτα το άνοιγμα του σαλονιου? (Μιλαω για σαλονι 17τμ και για συστημα πολυ χαμηλης κατηγοριας με sub)

Reaction score
3
Πρόκειται για κλασική περίπτωση ελληνικού σαλονιού, φίλτατε. Όντως, το άνοιγμα προς το διάδρομο λειτουργεί ως γραμμή μεταφοράς των χαμηλών συχνοτήτων, γι' αυτό και ακούτε δυνατότερο, περιγραφικότερο και λιγότερο "ξεχειλωμένο" μπάσο στην άκρη των 8 μέτρων. (Έχω συναντήσει περιπτώσεις που το καλύτερο μπάσο βρίσκεται στο μπάνιο, στο τέρμα του διαδρόμου, με την πόρτα μισάνοιχτη... :mrgreen:).

Μην βάλετε πόρτα. Δοκιμάστε ένα τρίφυλλο παραβάν κινέζικου τύπου (ξέρετε, αυτά τα πτυσσόμενα) σε διάφορες θέσεις πριν το άνοιγμα του σαλονιού και ανεβάστε, αν γίνεται, λίγο ψηλότερα από το έδαφος το sub με κάποιους αποστάτες. Πειραματιστείτε με τη φάση (αν έχει συνεχή ρύθμιση αντί για το κλασικό "0-180 μοίρες", ακόμα καλύτερα).

Γενικά, πάντως, σε τόσο μικρό χώρο δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε τον καλύτερο συμβιβασμό.
Καλή τύχη...//;-)

Reaction score
14
Σπύρος Κωστόπουλος said:
(Έχω συναντήσει περιπτώσεις που το καλύτερο μπάσο βρίσκεται στο μπάνιο, στο τέρμα του διαδρόμου, με την πόρτα μισάνοιχτη... :mrgreen:).

...και κάτω από το ντους... :lol: :wink:

Reaction score
7
Οταν ο χρόνος αντήχησης των συχνοτήτων μέχρι τα 500hz, είναι 2πλάσιος σχεδόν (1,04ms) των υψηλότερων (0,65ms) και το δωμάτιο έχει διαστάσεις 6,70χ3,70χ2,80 πως μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο αντήχησης των συχνοτήτων κάτω απο τα 500hz;

Reaction score
297
Δεν είναι τόσο κακό όσο μοιάζει αυτό. Γενικά, όσο ανεβαίνει η συχνότητα, ο RT60 πρέπει να πέφτει. Το πρόβλημα με την απορρόφηση του μπάσσου είναι ότι τα μήκη κύματος είναι μεγάλα, οπότε τα μέτρα που μπορεί να λάβει κανείς είναι πρακτικώς δυσεφάρμοστα. Ένας δεύτερος καναπές, π.χ., κατά προτίμησιν βαριάς κατασκευής και αν χωράει.

Reaction score
7
το κακό είναι ότι όσο είχα τα ηχεία που κατέβαιναν μέχρι τα 45hz στα -6db, ο χώρος δεν ερεθίζονταν και δεν ήταν εμφανές το πρόβλημα τώρα όμως που κατεβαίνουν κατεβαίνουν κάτω απο τα 30 hz στα -6db, το πρόβλημα είναι εμφανές, υπερβολικές χαμηλές και χαμηλο μεσαίες.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.183
Members
38.301
Νεότερο μέλος
giorgosfs90