Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Reaction score
8.348
αν υπήρχε ιχνος τσίπας σήμερα θα επρεπε να ειχαν υποβάλλει την παραιτησή τους αρκετοί.Αλλα δεν ακούω ουτε έναν να παραιτειται,ολοι εκαναν τη δουλειά τους αριστα.

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.703
Έπεσα για έναν υπνάκο το μεσημέρι κατά τις 4 και έλεγαν για 50 και κάτι νεκρούς.
Ξύπνησα μετά από 1,5 ώρα και έλεγαν για 74 νεκρούς επίσημα.
Απίστευτο νούμερο, ποιός ξέρει πόσοι ακόμη θα ανακοινωθούν, εφόσον υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων.
Ακόμη δεν έψαξαν όλα τα καμμένα σπίτια.

Reaction score
23.876
Τι εκκένωση ρε παιδιά , 10 λεπτά θέλεις για να φύγεις από κει Κυριακή και να βγεις Μαραθώνος , άμα γίνει το χθεσινό ούτε μισή ώρα δεν φτάνει.
Δρομακια στενά στο σύνολό τους , ποιος να περάσει να ειδοποιήσει ποιους και σε πόση ώρα ;
Οι κουμπάροι μου χάσαμε και τα δύο αυτοκίνητα εκεί. Τα παρατησανε και έφυγαν με τα πλωτά του λιμενικου.

Να πεις ότι σε παραθαλάσσιο μέρος δεν υπήρχε αντλιοστασιο και δυκτιο πυρόσβεσης ναι , αλλά για σχέδιο εκκένωσης δύσκολο

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
http://www.iefimerida.gr/news/43298...s-apo-tis-ipa-gia-ton-entopismo-ton-empriston

ρε λες ?

Το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα που έλαβε χώρα στην Αττική, πύρινα μέτωπα ξέσπασαν την ίδια ώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές -ενδεχομένως έργο οικοπεδοφάγων ή εγκληματιών που θέλουν να λεηλατήσουν σπίτια, που εγκατέλειψαν οι έντρομοι ιδιοκτήτες τους.

και αναρωτιεσαι , .......................
χαρτογραφημενα σπιτια πως θα τα φανε οι οικοπεδοφαγοι ?
οι εγκληματιες πως θα γλυτωσουν απο την φωτια ?

gonis

Luger
Reaction score
12.154
Τραγικό για νεκρούς, τραυματίες και τους συγγενείς τους:(
Πρέπει να είναι ο πιο επώδυνος θάνατος.
Και σχέδιο εκκένωσης να υπήρχε ποιοι θα πειθαρχουσαν;
Κάποιοι θα καθόντουσαν να σώσουν τις περιουσίες τους και κάποιοι θα τσακωνοντουσαν για την προτεραιότητα δημιουργώντας συνθήκες εγκλωβισμού (βλέπε ΛΕΑ):D

Reaction score
4.235
το σχεδιο εκκενωσης ειδικα σε ενα τετοιο μερος δεν ειναι απαραιτητο να ειναι προς τον κεντρικο δρομο μονο αλλα και μεσω θαλασσης, ομως δυστηχως δεν υπηρξε κανενα σχεδιο!

και η αναζητηση συνεχιζετε για ακομα 30 αγνοουμενους μεσω τις ιστοσελιδας https://missingpeople.audax.gr/

Reaction score
8.348
Τι εκκένωση ρε παιδιά , 10 λεπτά θέλεις για να φύγεις από κει Κυριακή και να βγεις Μαραθώνος , άμα γίνει το χθεσινό ούτε μισή ώρα δεν φτάνει.
Δρομακια στενά στο σύνολό τους , ποιος να περάσει να ειδοποιήσει ποιους και σε πόση ώρα ;
Οι κουμπάροι μου χάσαμε και τα δύο αυτοκίνητα εκεί. Τα παρατησανε και έφυγαν με τα πλωτά του λιμενικου.

Να πεις ότι σε παραθαλάσσιο μέρος δεν υπήρχε αντλιοστασιο και δυκτιο πυρόσβεσης ναι , αλλά για σχέδιο εκκένωσης δύσκολο
μα και αυτό που κανατε εσεις και μπράβο,ειναι εκκένωση.Εκκένωση δεν σημαιινει μόνο με αυτοκίνητο,ας ειχαν βγει ολοι ασφαλώς στη θάλασσα και ας τους περιμέναν σκάφη.Αντ αυτου,πολλόι δεν ξερανε που να πανε,με αποτέλεσμα όλα τα τραγικα που εγιναν.

Reaction score
15.469
Εθελοντικες ομαδες, φορεις, ενωσεις και λοιποι ζητουν
"... γάζες, fucidin, betadin, παιδικές πάνες, μωρομάντιλα, τρόφιμα μακράς διάρκειας (όπως παξιμάδια, φρυγανιές , ζυμαρικά, όσπρια , γάλα βρεφικό σκόνη , γάλα εβαπορέ , δημητριακά μπισκότα, κ.ά.) ..."
να ρωτησω εαν εχετε υπ' οψιν σας προσφορες απο τους Παραγωγους αυτων των ειδων πρωτης αναγκης ...

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
102.239
@argi κουράζουν τα posts σου, τουλάχιστον εμένα...

Reaction score
8.348
μια συμβουλή που εγραψε μια φίλη μου ψυχολόγος,αν εχετε μικρά παιδια που βλέπουν τηλεοραση,η σας ρωτάνε για την τραγωδία,να προσπαθήσετε να ειστε θετικοι.

Οι εξελίξεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρές απώλειες σε ζωές, περιουσίες και ολόκληρες κοινότητες. Από χθες το βράδυ ...έχουμε γίνει θεατές, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά, όλων αυτών των δυσάρεστων εικόνων και των σκηνών που διαδραματίζονται στις πληγείσες περιοχές, μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά όταν είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν καταστροφικά γεγονότα όπως οι πυρκαγιές, καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτα σε εμφάνιση γενικευμένου άγχους, φοβιών αλλά και συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες καθώς δεν έχουν τη γνωστική και συναισθηματική ωριμότητα να επεξεργαστούν όλες αυτές τις πληροφορίες.

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και όσους φροντίζουν παιδιά:

• Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στις εικόνες και αφηγήσεις που αφορούν το γεγονός μέσω της τηλεόρασης, του διαδικτύου, του ραδιοφώνου αλλά και των συζητήσεων που γίνονται στο σπίτι από τους ενήλικες.

• Προωθήστε τα νέα που θα δημιουργήσουν ασφάλεια: περιγράψτε τις προσπάθειες που γίνονται από την πολιτεία για τη φροντίδα των ανθρώπων στις περιοχές αυτές αλλά και για τις κινήσεις στήριξης και συμπαράστασης από φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες.

• Δώστε χώρο σε δικές τους ερωτήσεις. Διατηρείστε την ανοικτή επικοινωνία μαζί τους, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι κατανοούν από τα γεγονότα που συμβαίνουν, τι φοβούνται και τι χρειάζονται από εσάς στην παρούσα φάση.

• Αποφεύγετε τις λεπτομερείς περιγραφές των καταστροφών όταν τα παιδιά είναι παρόντα και μην τα κατακλύζεται με τυχόν δικά σας συναισθήματα φόβου, θυμού, αγωνίας.

• Απαντήστε μόνο σε αυτά που σας ρωτάνε.

• Διατηρείστε τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σας που συμβάλουν στη διατήρηση ενός αισθήματος ασφάλειας.

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
92.272
Αν συζητάμε με ηρεμία σίγουρα βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις εκκένωσης του χώρου.

Μιλάμε όμως για την Ελλάδα με τη μηδενική πρόληψη και οργάνωση.

Και να μην ξεχνάμε ότι λόγω πολύ ισχυρών ανέμων προς τη θάλασσα, ο πυκνός αποπνικτικός καπνός προηγήθηκε της φωτιάς, περιορίζοντας σημαντικά την ορατότητα και την αναπνοή. Σε τέτοιες συνθήκες ακόμα και ο πιο ψύχραιμος πανικοβάλλεται.

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879
@argi κουράζουν τα posts σου, τουλάχιστον εμένα...
και μενα με κουραζουν πολλοι.... απλα δεν το δειχνω.....
Εννοηται οτι δεν εχω την απαιτηση να καταλαβαινουν....
.Απλα θα ηθελα καποιοι να ειναι κοσμιοι......
Οπως εγω.....το οτι δεν αρεσει σε καποιους η αποψη μου ειναι δεκτο.....
απλα εγω δεν διαμαρτυρηθηκα ποτε μη κοσμια......με καταλαβαινεις πιστευω.......
Δεν θελω να μου δωσει καποιος δικιο.....οχι.
Απλα θα ηθελα να εχουν την ιδια συμπεριφορα που εχω εγω.... (δεν τους βριζω)......

Last edited:

spylab

Shalom
Moderator
Reaction score
34.561

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
29.703
Και με όλα αυτά που συμβαίνουν βλέπω μια σημερινή ανάρτηση με το καθυστερημένο που έγινε φίρμα από τα τηλεσκουπίδια των καναλιών.
Υπάρχουν πάρα πολλά σχόλια από κάτω και όλα όσα πρόλαβα να διαβάσω τους βρίζουν.
Και καλά κάνουν.

ΝοΟ.jpg

Reaction score
3.085
Επειδή το θέμα έχει επηρεάσει και τους πιο χοντρόπετσους και επειδή πολλά γράφτηκαν εδώ, τα οποία, ομολογώ, δεν έχω προλάβει να διαβάσω στο σύνολό τους λόγω επαναλαμβανόμενων βαρδιών στο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ", στο προσκεφάλι της κόρης μου από την Κυριακή το βράδυ και μετέπειτα, μετά τον ερχομό της εγγονής μου, να μου επιτρέψετε, στον λίγο χρόνο που μπορώ να "κλέψω", να καταθέσω κάποιες απόψεις.

Πρώτον
Στο Μάτι έχει σπίτι η πρώτη μου ξαδέλφη, πατρογονική κληρονομιά του πατέρα της και αδελφού της μάννας μου. Το σπίτι χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 ή στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έκτοτε διατηρείται ως εξοχικό. Με τον κήπο του, τα δεντράκια του και τα ζαρζαβατικά του. Βρέθηκε στο μάτι της πυρκαγιάς, δίπλα στην έκταση των πρώην (ή και τωρινών - δεν ξέρω αν λειτουργούν ακόμα) κατασκηνώσεων του ΝΑΤ, μια έκταση που είναι ένα μικρό πευκοδάσος. Τον κήπο τον είχε περιποιηθεί ο σύζυγος της ξαδέλφης μου και είχε φροντίσει να απομακρύνει όλα τα ξερόχορτα και λοιπά άχρηστα (και εύφλεκτα, βέβαια) φυτά και υλικά.

Χθες, όσο ήμουν ακόμα στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και πριν ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα του μεγέθους της πυρκαγιάς και των λεπτομερειών για τις πληγείσες περιοχές, πήρα την ξαδέλφη μου στο κινητό της και δεν απαντούσε, ενώ αυτό χτυπούσε. Στη συνέχεια πήρα τον άντρα της και απάντησε λαχανιασμένα η ίδια. Μου είπε ότι είχαν φύγει άρον-άρον από την περιοχή, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν, ενώ είχαν κλείσει το σπίτι. Την ρώτησα αν είχε εικόνα για την κατεύθυνση και το μέγεθος της πυρκαγιάς - σε σχέση με το σπίτι τους - και μου απάντησε αρνητικά.

Σήμερα, την ξαναπήρα το πρωί και με ενημέρωσε ότι ήταν όλοι οικογενιακώς καθοδόν προς το Μάτι, να δουν τι απόγινε. Ξαναμιλήσαμε σήμερα το απόγευμα και με ενημέρωσε ότι η καταστροφή της περιοχής είναι σχεδόν ολοσχερής. Ευτυχώς, είχαν προλάβει να σφραγίσουν τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού με τα πατζούρια, που ήταν μεταλλικά και το σπίτι σώθηκε. Αποφασιστική συμβολή στη διάσωση του σπιτιού ήταν το γεγονός ότι ο κήπος ήταν καθαρός και δεν επέτρεψε στην πυρκαγιά να πλησιάσει σε "κρίσιμη" απόσταση το σπίτι. Τα σπίτια στα διπλανά οικόπεδα (πάνω και κάτω από το δικό τους) είχαν καεί ολοσχερώς.

Το ένα είχε ξύλινα πατζούρια και κήπο με πολλά αγριόχορτα και η φωτιά έφτασε στα πατζούρια, τα έκαψε και μετά εισχώρησε στο εσωτερικό και το κατέστρεψε. Το άλλο είχε μεν πιο καθαρή γύρω έκταση, αλλά διέθετε ξύλινη σκεπή, η οποία έγινε παρανάλωμα του πυρός και φυσικά το σπίτι καταστράφηκε. Αυτό μάλιστα το δεύτερο ήταν μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Δεύτερον
Κάθε φορά που κάποια πυρκαγιά ή πλημμύρα ή σεισμός ή άλλου είδους παρόμοιο φαινόμενο επιφέρει καταστροφές, όλοι θυμούνται να αναζητήσουν ευθύνες των κυβερνώντων.

Υπάρχουν;
Αναμφισβήτητα!

Των σημερινών μόνο;
Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν ευθύνες άλλων ιθυνόντων (δημοτικές αρχές, περιφέρειες, νομαρχίες [παλιότερα] κλπ.);
Ασφαλώς υπάρχουν, στο βαθμό που η δική τους ακτίνα δράσης επιτρέπει παρέμβαση για πρόληψη ή αντιμετώπιση των φαινομένων. Και όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις στην ιεραρχία, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες. Ιδιαίτερα στο σήμερα, που η Περιφέρεια Αττικής είναι διοικητικά τόσο ισχυρή όσο ένα μεγάλο υπουργείο (για την ζώνη ευθύνης της είναι πολύ ισχυρότερη και από οποιοδήποτε μεμονωμένο υπουργείο), οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Έχουν οι απλοί πολίτες ευθύνες;
Κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο, αλλά και εδώ απαιτείται να αναζητηθεί η διαβάθμισή τους, σε συνδυασμό με τις κεντρικότερες ευθύνες και σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την εξάσκηση αντιμετώπισης των φαινομένων.

Τρίτον
Υπάρχει έστω ένας νοήμων άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι πίσω από την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών κρύβοντα σκοτεινά (ή μάλλον, φανερά) συμφέροντα αλλαγής χρήσης της γης;
Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει. Αν εδώ μέσα υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, παρακαλείται να το καταθέσει, παραθέτοντας και τα επιχειρήματά του. Ειρήσθω εν παρόδω πάντως, ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) των καμμένων εκτάσεων, που αμέσως μετά από κάποια καταστροφική πυρκαγιά η εκάστοτε κυβέρνηση είχε φροντίσει να το χαρακτηρίσει ως δασική περιοχή ή αναδασωτέο, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω της τις πολιτικές αυθύνες, στις επόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους φρόντιζαν να το "αποχαρακτηρίζουν" και να το εντάσσουν σε κάποια οικιστικά ή τουριστικά σχέδια "ανάπλασης". Με τα κοράκια έτοιμα να το αρπάξουν.

Τέταρτον
Σε συνδυασμό με το Δεύτερο, κάποιοι εξακολουθούν να πιλιλάν την καραμέλα της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Ξεχνώντας μάλιστα αυτά που γράφω στο Δεύτερο, την εξίσου καταστροφική πολιτική των προηγούμενων, δηλαδή. Είναι κι αυτός ένας τρόπος κάποιος να δικαιολογεί την πολιτική του σκοπιά, αφενός για να αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του και αφετέρου για να εφευρίσκει "διαφορές", προκειμένου να δικαιολογήσει την αντίθεσή του με την εφαρμοζόμενη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Πριν προχωρήσω στο "δια ταύτα", σε σχέση με το θέμα, θα πω κάτι πολύ απλό: Ο εργαζόμενος που του κόβουν το μισθό, κατ' εφαρμογήν των νόμων των μνημονίων ή ο συνταξιούχος που του κόβουν τη σύνταξη κατ΄εφαρμογήν των κυβερνητικών αποφάσεων, hestike αν αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό που τον νοιάζει είναι να μην του τα έκοβαν, ανεξάρτητα ποια δικαιολογία έβρισκαν ή βρίσκουν όλοι τους.

Πάμε και στο "δια ταύτα".
Και πρώτ' από όλα μια σημερινή είδηση, η οποία λαμβάνει τη μορφή δημοσιογραφικού σχολίου, από δημοσιογράφο του In.gr, που μόνο φιλο-ΚΚΕ δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις (το λέει και ο ίδιος, άλλωστε). Διαβάστε, παρακαλώ το άρθρο του (μου το στείλανε στο Messenger). Απαντάει μια χαρά στον ισχυρισμό του Αλέξη σε διπλανό νήμα:
Μία χαρά αριστερός είναι ο Τσίπρας.

Ασχολούμαι με τους πολιτικούς που έχουν πιθανότητα να κυβερνήσουν.
Άρα το ΚΚΕ είναι μία ιδεολογική αντίδραση προς όλους και όλα, και τίποτα παραπάνω.
Ντροπή σας μειράκια της Αριστεράς, σας εξευτέλισε η Αλέκα
Οταν οι υπουργοί έκαναν συσκέψεις και σόου η Αλέκα Παπαρήγα ήταν στην πρώτη γραμμή, συγκινητική.

Αλλά, το πραγματικό "δια ταύτα" υπάρχει στην ειδησεογραφία του προπερασμένου μήνα (Μάης 2018), αρκετά πριν δηλαδή συμβούν οι καταστροφές των ημερών. Συνοψίζεται σε μια ξεχωριστή ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια", την Πέμπτη 10 του Μάη 2018 και στην οποία παρεβρέθηκαν και έκαναν σημαντικές εισηγήσεις άνθρωποι του χώρου και της επιστημονικής κοινότητας:
-O Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος και μέλος της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος άνοιξε κα την εκδήλωση.
Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
- Ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
Νίκος Κοτσιώρης, επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος
Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων
Γιάννης Σαΐτης, ταξίαρχος ε.α.
- Ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α.
- Ο Βασίλης Γιαννάκος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Πυροσβεστών Αττικής
- Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος, επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής.

Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε σε μια σειρά φύλλα όλες τις ομιλίες και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, μαζί φυσικά με την κεντρική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα. Θα μου πει κάποιος "εμείς δεν διαβάζουμε Ριζοσπάστη". Σωστό, αλλά θα έλεγα πως η ενημέρωση δεν βλάπτει.

Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε και να πνιγόμαστε.
Και το κακό είναι ότι δεν συμβαίνουν ποτέ και τα δύο την ίδια μέρα, μπας και είμαστε τυχεροί και αναλάβει καμιά φορά ο Ύψιστος την κατάσβεση.

Όμως, για το τελευταίο, με έχει προλάβει ο - νομπελίστας - Οδ. Ελύτης, στην "Πορεία προς το Μέτωπο" (Άξιον Εστί):
"Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ’χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως."

Καλό βράδυ και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Last edited:

daharis666

Επαγγελματίας Crystalator Μονολιθίξ
Moderator
Reaction score
79.997
Επειδή το θέμα έχει επηρεάσει και τους πιο χοντρόπετσους και επειδή πολλά γράφτηκαν εδώ, τα οποία, ομολογώ, δεν έχω προλάβει να διαβάσω στο σύνολό τους λόγω επαναλαμβανόμενων βαρδιών στο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ", στο προσκεφάλι της κόρης μου από την Κυριακή το βράδυ και μετέπειτα, μετά τον ερχομό της εγγονής μου, να μου επιτρέψετε, στον λίγο χρόνο που μπορώ να "κλέψω", να καταθέσω κάποιες απόψεις.

Πρώτον
Στο Μάτι έχει σπίτι η πρώτη μου ξαδέλφη, πατρογονική κληρονομιά του πατέρα της και αδελφού της μάννας μου. Το σπίτι χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 ή στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έκτοτε διατηρείται ως εξοχικό. Με τον κήπο του, τα δεντράκια του και τα ζαρζαβατικά του. Βρέθηκε στο μάτι της πυρκαγιάς, δίπλα στην έκταση των πρώην (ή και τωρινών - δεν ξέρω αν λειτουργούν ακόμα) κατασκηνώσεων του ΝΑΤ, μια έκταση που είναι ένα μικρό πευκοδάσος. Τον κήπο τον είχε περιποιηθεί ο σύζυγος της ξαδέλφης μου και είχε φροντίσει να απομακρύνει όλα τα ξερόχορτα και λοιπά άχρηστα (και εύφλεκτα, βέβαια) φυτά και υλικά.

Χθες, όσο ήμουν ακόμα στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και πριν ακόμα να υπάρχει σαφής εικόνα του μεγέθους της πυρκαγιάς και των λεπτομερειών για τις πληγείσες περιοχές, πήρα την ξαδέλφη μου στο κινητό της και δεν απαντούσε, ενώ αυτό χτυπούσε. Στη συνέχεια πήρα τον άντρα της και απάντησε λαχανιασμένα η ίδια. Μου είπε ότι είχαν φύγει άρον-άρον από την περιοχή, προκειμένου να μην εγκλωβιστούν, ενώ είχαν κλείσει το σπίτι. Την ρώτησα αν είχε εικόνα για την κατεύθυνση και το μέγεθος της πυρκαγιάς - σε σχέση με το σπίτι τους - και μου απάντησε αρνητικά.

Σήμερα, την ξαναπήρα το πρωί και με ενημέρωσε ότι ήταν όλοι οικογενιακώς καθοδόν προς το Μάτι, να δουν τι απόγινε. Ξαναμιλήσαμε σήμερα το απόγευμα και με ενημέρωσε ότι η καταστροφή της περιοχής είναι σχεδόν ολοσχερής. Ευτυχώς, είχαν προλάβει να σφραγίσουν τα πορτοπαράθυρα του σπιτιού με τα πατζούρια, που ήταν μεταλλικά και το σπίτι σώθηκε. Αποφασιστική συμβολή στη διάσωση του σπιτιού ήταν το γεγονός ότι ο κήπος ήταν καθαρός και δεν επέτρεψε στην πυρκαγιά να πλησιάσει σε "κρίσιμη" απόσταση το σπίτι. Τα σπίτια στα διπλανά οικόπεδα (πάνω και κάτω από το δικό τους) είχαν καεί ολοσχερώς.

Το ένα είχε ξύλινα πατζούρια και κήπο με πολλά αγριόχορτα και η φωτιά έφτασε στα πατζούρια, τα έκαψε και μετά εισχώρησε στο εσωτερικό και το κατέστρεψε. Το άλλο είχε μεν πιο καθαρή γύρω έκταση, αλλά διέθετε ξύλινη σκεπή, η οποία έγινε παρανάλωμα του πυρός και φυσικά το σπίτι καταστράφηκε. Αυτό μάλιστα το δεύτερο ήταν μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Δεύτερον
Κάθε φορά που κάποια πυρκαγιά ή πλημμύρα ή σεισμός ή άλλου είδους παρόμοιο φαινόμενο επιφέρει καταστροφές, όλοι θυμούνται να αναζητήσουν ευθύνες των κυβερνώντων.

Υπάρχουν;
Αναμφισβήτητα!

Των σημερινών μόνο;
Μόνο όσοι εθελοτυφλούν μπορούν να ισχυριστούν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν ευθύνες άλλων ιθυνόντων (δημοτικές αρχές, περιφέρειες, νομαρχίες [παλιότερα] κλπ.);
Ασφαλώς υπάρχουν, στο βαθμό που η δική τους ακτίνα δράσης επιτρέπει παρέμβαση για πρόληψη ή αντιμετώπιση των φαινομένων. Και όσο πιο ψηλά ανεβαίνεις στην ιεραρχία, τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες. Ιδιαίτερα στο σήμερα, που η Περιφέρεια Αττικής είναι διοικητικά τόσο ισχυρή όσο ένα μεγάλο υπουργείο (για την ζώνη ευθύνης της είναι πολύ ισχυρότερη και από οποιοδήποτε μεμονωμένο υπουργείο), οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Έχουν οι απλοί πολίτες ευθύνες;
Κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο, αλλά και εδώ απαιτείται να αναζητηθεί η διαβάθμισή τους, σε συνδυασμό με τις κεντρικότερες ευθύνες και σε συνδυασμό με την ενημέρωση και την εξάσκηση αντιμετώπισης των φαινομένων.

Τρίτον
Υπάρχει έστω ένας νοήμων άνθρωπος που να μην γνωρίζει ότι πίσω από την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών κρύβοντα σκοτεινά (ή μάλλον, φανερά) συμφέροντα αλλαγής χρήσης της γης;
Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει. Αν εδώ μέσα υπάρχει κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, παρακαλείται να το καταθέσει, παραθέτοντας και τα επιχειρήματά του. Ειρήσθω εν παρόδω πάντως, ένα μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) των καμμένων εκτάσεων, που αμέσως μετά από κάποια καταστροφική πυρκαγιά η εκάστοτε κυβέρνηση είχε φροντίσει να το χαρακτηρίσει ως δασική περιοχή ή αναδασωτέο, προκειμένου να αποτινάξει από πάνω της τις πολιτικές αυθύνες, στις επόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους φρόντιζαν να το "αποχαρακτηρίζουν" και να το εντάσσουν σε κάποια οικιστικά ή τουριστικά σχέδια "ανάπλασης". Με τα κοράκια έτοιμα να το αρπάξουν.

Τέταρτον
Σε συνδυασμό με το Δεύτερο, κάποιοι εξακολουθούν να πιλιλάν την καραμέλα της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Ξεχνώντας μάλιστα αυτά που γράφω στο Δεύτερο, την εξίσου καταστροφική πολιτική των προηγούμενων, δηλαδή. Είναι κι αυτός ένας τρόπος κάποιος να δικαιολογεί την πολιτική του σκοπιά, αφενός για να αισθάνεται ήσυχος με τη συνείδησή του και αφετέρου για να εφευρίσκει "διαφορές", προκειμένου να δικαιολογήσει την αντίθεσή του με την εφαρμοζόμενη σημερινή κυβερνητική πολιτική. Πριν προχωρήσω στο "δια ταύτα", σε σχέση με το θέμα, θα πω κάτι πολύ απλό: Ο εργαζόμενος που του κόβουν το μισθό, κατ' εφαρμογήν των νόμων των μνημονίων ή ο συνταξιούχος που του κόβουν τη σύνταξη κατ΄εφαρμογήν των κυβερνητικών αποφάσεων, hestike αν αυτά συμβαίνουν με κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό που τον νοιάζει είναι να μην του τα έκοβαν, ανεξάρτητα ποια δικαιολογία έβρισκαν ή βρίσκουν όλοι τους.

Πάμε και στο "δια ταύτα".
Και πρώτ' από όλα μια σημερινή είδηση, η οποία λαμβάνει τη μορφή δημοσιογραφικού σχολίου, από δημοσιογράφο του In.gr, που μόνο φιλο-ΚΚΕ δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις (το λέει και ο ίδιος, άλλωστε). Διαβάστε, παρακαλώ το άρθρο του (μου το στείλανε στο Messenger). Απαντάει μια χαρά στον ισχυρισμό του Αλέξη σε διπλανό νήμα:

Ντροπή σας μειράκια της Αριστεράς, σας εξευτέλισε η Αλέκα
Οταν οι υπουργοί έκαναν συσκέψεις και σόου η Αλέκα Παπαρήγα ήταν στην πρώτη γραμμή, συγκινητική.

Αλλά, το πραγματικό "δια ταύτα" υπάρχει στην ειδησεογραφία του προπερασμένου μήνα (Μάης 2018), αρκετά πριν δηλαδή συμβούν οι καταστροφές των ημερών. Συνοψίζεται σε μια ξεχωριστή ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, που έλαβε χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Τιτάνια", την Πέμπτη 10 του Μάη 2018 και στην οποία παρεβρέθηκαν και έκαναν σημαντικές εισηγήσεις άνθρωποι του χώρου και της επιστημονικής κοινότητας:
-O Μιχάλης Μιχαήλ, απόστρατος ανθυποπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος και μέλος της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος άνοιξε κα την εκδήλωση.
Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος
- Ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών
Νίκος Κοτσιώρης, επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος
Γιάννης Σταμούλης, πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος
Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων
Γιάννης Σαΐτης, ταξίαρχος ε.α.
- Ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α.
- Ο Βασίλης Γιαννάκος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Πυροσβεστών Αττικής
- Ο Θανάσης Εξαρχόπουλος, επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής.

Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε σε μια σειρά φύλλα όλες τις ομιλίες και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, μαζί φυσικά με την κεντρική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα. Θα μου πει κάποιος "εμείς δεν διαβάζουμε Ριζοσπάστη". Σωστό, αλλά θα έλεγα πως η ενημέρωση δεν βλάπτει.

Αλλιώς, θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε και να πνιγόμαστε.
Και το κακό είναι ότι δεν συμβαίνουν ποτέ και τα δύο την ίδια μέρα, μπας και είμαστε τυχεροί και αναλάβει καμιά φορά ο Ύψιστος την κατάσβεση.

Όμως, για το τελευταίο, με έχει προλάβει ο - νομπελίστας - Οδ. Ελύτης, στην "Πορεία προς το Μέτωπο" (Άξιον Εστί):
"Επειδή ο Θεός δεν κάτεχε από στόχους ή τέτοια, κι όπως το ’χε συνήθειο του, στην ίδια πάντοτε ώρα ξημέρωνε το φως."

Καλό βράδυ και μακάρι να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
1ον Να σας ζήσει η εγγόνα κύριε Παναγιώτη να ζήσετε να την καμαρώσετε με ότι πιο άξιο για τη ζωή της
υγεία και ευτυχία να έχει!

2ον τα υπόλοιπα του δεύτερου σκέλους για Παπαρήγα και σεμινάρια ΚΚΕ τα αφήνω ασχολίαστα...η σημερινή ημέρα δεν τα αξίζει...πραγματικά

Reaction score
8.348
Που βρίσκεται ο Δήμαρχος Μαραθώνος Ηλίας Ψινάκης;

https://europost.gr/poy-vrisketai-o-dimarchos-marathonos-ilias-psinakis/
[DOUBLEPOST=1532460353][/DOUBLEPOST]

.
να σας ζήσει Παναγιώτη,γερη και δυνατή!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.034
Members
38.281
Νεότερο μέλος
ikonsgr