Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

loggeo

Projectors
Moderator
Reaction score
9.190
Δεν καταλαβαίνω που κολλάει στην υγιή κριτική μου το "δημοσίευμα" που παραθέτεις με quote στο μήνυμα μου και χωρίς άλλο σχόλιο.

@loggeo τι γίνεται; εσείς καλά;
Όχι φίλε μου. Τίποτα δεν είναι καλά εδώ...
Τα βλέπεται προφανώς όλα στις ειδήσεις. Πλέον.
Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί το όλο θέμα τις πρώτες 3 μέρες, οπότε κι υπήρχε άπνοια.
Τώρα θερίζει.
Στην πόλη, στην παρούσα φάση, δεν έχουμε νερό.
Έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος.
Το νησί καταστρέφεται ακόμα. Οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Τουλάχιστον οι Ροδίτες βοηθάνε με κάθε τρόπο.
Άφθονοι εθελοντές, ο καθένας δίνει ότι μπορεί γι' αυτούς που δεν έχουν που να μείνουν, φαγητά, νερά, στρώματα...
Πολλοί στην πρώτη γραμμή απ' την αρχή.
Τι να πω; Η ψυχολογία μας είναι κακή.
Ο ομορφος τόπος μας καταστράφηκε

Reaction score
1.248
Χωρίς να θέλω να προσβάλλω οποιονδήποτε, και παρόλο που ασχολούμαι επαγγελματικά με το θέμα των πυρκαγιών εδώ και 25 συνεχή έτη, διαβάζω με ενδιαφέρον όσα γράφονται εδώ μέσα και γενικά στο ιντερνέτ και ειλικρινά βγαίνω από τα ρούχα μου.

Η προσέγγιση του θέματος δεν έπρεπε να έχει απολύτως καμία σχέση με την πολιτική. Από τη στιγμή που πολίτες ξεκινάνε τα επιχειρήματα τους με πολιτική πόλωση, έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Δεν είναι θέμα πάνω στο οποίο ο κάθε άσχετος μπορεί να εκφέρει άποψη.

Υπάρχει διεθνής τεχνογνωσία που αφορά στον τρόπο που χτίζουμε τα σπίτια και τις εγκαταστάσεις μας, στη στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, της αυτοδιοίκησης , της διάσωσης κλπ.

Οι Έλληνες επιλέγουμε να αγνοήσουμε πλήρως όλα αυτά τα συστήματα και κάνουμε του κεφαλιού μας.

Και σε μεγάλο βαθμό η οργάνωση του Κράτους (δικαιοσύνη, χωροταξία, δημόσιος τομέας, σώματα ασφάλειας κλπ) είναι υπαίτια για την αδυναμία υλοποίησης βασικών αρχών, στις οποίες αναφέρθηκαν σποράδικα κάποιοι σε αυτό το νήμα.

Αμέσως μετά τη φωτιά στο Μάτι είχα πάει στο χωριό μου για καλοκαίρι.

Στο καφενείο , συγγενής μου με ρώτησε τι έφταιξε. Απάντησα γενικά λέγοντας αυτά που έβγαλε και το πόρισμα των αρμοδίων αρχών.

Στο τραπέζι ήταν μουσαφίρηδες κάποια νέα παιδιά , 30άρηδες, που όλοι μαζί αμφισβήτησαν όσα τους είπα.

Τους ρώτησα αν έχουν πλησιάσει ποτέ στο Μάτι, τι σπουδές είχαν, τι δουλειά κάνουν και τι σχέση έχουν με το αντικείμενο. Προφανώς δεν είχαν καμία σχέση, ούτε σκέφτηκαν να με ρωτήσουν τι ρόλο βαράω για να καταλάβουν ποσό έγκυρη είναι η άποψη μου. Ο λογιστής και ο δικηγόρος ήξεραν καλύτερα από εμένα που είχα σπουδές σε Incident command system και disaster recovery από το 1998 στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι πρόβλημα. Οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες του 2008-2018 πήγαν την κοινωνία μας πίσω θεωρώ. Αντί να δούμε τι κάνουν άλλες χώρες, βλέπουμε τα πάντα μέσα από έναν κομματικό φακό.

Εκτιμώ πως όλοι πρέπει να συγκρατούμαστε πριν επιτεθούμε στο συνομιλητή μας επειδή ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο.

Reaction score
1.029
Μετά τις καταπληκτικές εικόνες που ειδα πρωι πρωι στη Ρόδο, άκουσα και το καταπληκτικό "φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση" απο βουλευτή της ΝΔ!!!!! Για να το μαζέψει μετα λέγοντας πάλι για το μάτι. Στην ερώτηση γιατι δεν κλείνουν τα κενά των 3.500 πυροσβεστών που ο ίδιος παραδέχθηκε οτι υπάρχουν τα έριξε στις χρονοβόρες διαδικασίες! Στην ερώτηση για το ότι δεν κατάφεραν να σβήσουν μια φωτια 6 μέρες, τις 4 χωρις αέρα, βαβα
Ανικανότητα; ηλιθιότητα; επικινδυνότητα; Μάλλον όλα μαζί!! ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡ-ΥΠΟΥΡΓΟ

Εκπληκτική διαφήμιση του κυβερνητικού έργου απο Αυστραλία!! Για πιο κοντά διαβάστε τα χιλιάδες σχόλια τουριστών......

Last edited:

Reaction score
25.973
8+ ΜΠΩΦΟΡ ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ 10 ΛΟΓΩ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.

ΗΡΘΕ ΛΟΙΠΟΝ Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΚΑΨΕ ΚΙΝΕΤΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙ.

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΑΛΙ ΘΑ ΚΑΙΓΟΤΑΝ.

Η ΜΟΜΦΗ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ

ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ.

ΟΔΗΓΗΣΑΝ 200-300 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΟ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΜΠΟΥΚΑΛΟΠΑΤΟΙ

ΠΟΥ ΦΟΡΑΓΑΝ ΚΑΙ ΦΟΡΑΝΕ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ/ΝΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝΕ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ.

ΟΤΑΝ Ο ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΟΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ

ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΓΕΛΑΝΕ ΤΟΝ

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΝΕ Ε ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΟΝΤΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ....

"ΤΟΝ ΚΟΛΟ ΒΑΖΕΙΣ ΜΑΓΕΙΡΑ ΣΚΑΤΑ ΣΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ".

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΛΑ Η ΩΡΑ

ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ. ΜΕ ΘΕΡΜΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ....

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.373
Από το 2012 μέχρι σήμερα έχω ζήσει εδώ 4 πυρκαγιές. Οι δύο σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι. Έχω λάβει και εκπαίδευση σε κάποια σχετικά θέματα, έχω και άδεια από την ΓΑΔΑ, αλλά αυτά δεν αφορούν κανέναν.
Όποιος νομίζει ότι με πολύ αέρα η φωτιά σβήνει και ότι απλά δεν μπορούν, να πάει να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα μπας και ξυπνήσει.

symos

You're not worthy!
Reaction score
8.338
Όποιος νομίζει ότι με πολύ αέρα η φωτιά σβήνει και ότι απλά δεν μπορούν, να πάει να κάνει μια βουτιά στη θάλασσα μπας και ξυπνήσει.
Ακόμα και αυτό (η φωτιά δεν σβήνει με πολύ αέρα, που υπονοεί πως χωρίς αέρα η φωτιά σβήνει) ισχύει μόνο σε κάπως "φυσιολογικές" συνθήκες.

Το 2021, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ξηρασίας, η (δεύτερη) φωτιά της Πάρνηθας ξεκίνησε από το Τατόι και έφτασε μέχρι τη Μαλακάσα καίγοντας τα πάντα (από Νότο προς Βορρά δηλαδή) ενώ έπνεε ένα πολύ ελαφρύ βοριαδάκι, αντίθετος άνεμος δηλαδή.

Η φωτιά όμως έγραψε στα @@ της τη σχετική άπνοια/αντίθετο άνεμο. Επίσης έγραψε στα @@ της και τα ΔΕΚΑΔΕΣ αεροπλάνα και ελικόπτερα (συμπ. του Beriev αν θυμάμαι σωστά) που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις με απόσταση δευτερολέπτων. Έγραψε επίσης στα @@ της τους χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές που είχαν σπεύσει όχι μόνο από όλους τους δήμους της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας. Εδώ ήμουν και τα έβλεπα live (μέχρι να εκκενώσουμε μέσα στη νύχτα, με την αστυνομία να πηγαίνει σπίτι σπίτι, πέραν προφανώς από τα 112 κλπ.).

Επίσης φαντάζομαι όλοι θα θυμάστε την εικόνα με τη φωτιά να περνάει την εθνική μέσα στη νύχτα σε ένα σκηνικό κόλασης (ενώ και πάλι ΔΕΝ φυσούσε) γράφοντας πάλι στα @@ της τα δεκάδες πυροσβεστικά που είχαν παραταχθεί για να τη σταματήσουν.

Αυτές οι συζητήσεις λοιπόν (για αεροπλάνα κλπ.), έτσι όπως γίνονται τουλάχιστον είναι "να'χαμε να λέγαμε". Μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που γίνεται τώρα; Φαντάζομαι, δεν το γνωρίζω. Τι θα ήταν όμως αυτό; Επίσης δεν γνωρίζω. Αν κάποιος το γνωρίζει (ως ειδικός επί του θέματος) ας μας το πει να το μάθουμε και οι υπόλοιποι. Αλλιώς έχουμε και θέματα για ποδόσφαιρο.

Μέχρι τότε, ναι, αισθανόμαστε τουλάχιστον μία σχετική ασφάλεια που δεν καίγονται άνθρωποι και μέχρι εκεί. Για τα σπίτια υπάρχουν οι ασφάλειες. Κι αν το κράτος δώσει κι αυτό ένα εξτραδάκι, καλοδεχούμενο.

Η κριτική που μπορώ εγώ να ασκήσω στην κυβέρνηση είναι πως επιλέγει στο θέμα τον λαϊκίστικο δρόμο ανακοινώνοντας αγορά αεροπλάνων (που θα παραλάβουμε του αγίου) χωρίς να κάνει κάποια περαιτέρω σοβαρή ανακοίνωση/συζήτηση για το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Θα μου πεις ο κόσμος αυτά θέλει να ακούσει. Δεκτό. Αλλά δεν μπορεί να είναι πάντα αυτός ο μπούσουλας, όχι αν θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις για κάτι καλύτερο. Ας πει στην τελική και για αεροπλάνα αλλά ας πει και κάτι παραπάνω, για όσους έχουν ώτα και θέλουν να ακούσουν. Αλλιώς όλοι υποθέτουμε πως η στρατηγική εξαντλείται στο να αγοράσουμε μερικά αεροπλάνα ακόμα. Εκτός αν πραγματικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο που μπορεί να γίνει.

Reaction score
1.248
Τώρα σώθκες!!
Αν πρόκειται για αντιπαράθεση επί πολιτικής, δεν έχω καμμιά αντίρρηση.
Αυτό που βρίσκω αντιπαραγωγικό είναι να αξιολογούμε γεγονότα, ειδικά τραγικά γεγονότα , μέσα από μικροκομματικό πρίσμα.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
50.328
Αν πρόκειται για αντιπαράθεση επί πολιτικής, δεν έχω καμμιά αντίρρηση.
Αυτό που βρίσκω αντιπαραγωγικό είναι να αξιολογούμε γεγονότα, ειδικά τραγικά γεγονότα , μέσα από μικροκομματικό πρίσμα.
Σε αυτό αναφέρομαι φυσικά. Όσο για τα γεγονότα τα αξιολογούν ως επί το πλείστον οι ίδιοι άνθρωποι που άμα αρπάξει φωτιά το τηγάνι στο μάτι της κουζίνας θα καεί όλο το σπίτι. ;)

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
31.373
Ακόμα και αυτό (η φωτιά δεν σβήνει με πολύ αέρα, που υπονοεί πως χωρίς αέρα η φωτιά σβήνει) ισχύει μόνο σε κάπως "φυσιολογικές" συνθήκες.

Το 2021, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και ξηρασίας, η (δεύτερη) φωτιά της Πάρνηθας ξεκίνησε από το Τατόι και έφτασε μέχρι τη Μαλακάσα καίγοντας τα πάντα (από Νότο προς Βορρά δηλαδή) ενώ έπνεε ένα πολύ ελαφρύ βοριαδάκι, αντίθετος άνεμος δηλαδή.

Η φωτιά όμως έγραψε στα @@ της τη σχετική άπνοια/αντίθετο άνεμο. Επίσης έγραψε στα @@ της και τα ΔΕΚΑΔΕΣ αεροπλάνα και ελικόπτερα (συμπ. του Beriev αν θυμάμαι σωστά) που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις με απόσταση δευτερολέπτων. Έγραψε επίσης στα @@ της τους χιλιάδες πυροσβέστες και εθελοντές που είχαν σπεύσει όχι μόνο από όλους τους δήμους της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας. Εδώ ήμουν και τα έβλεπα live (μέχρι να εκκενώσουμε μέσα στη νύχτα, με την αστυνομία να πηγαίνει σπίτι σπίτι, πέραν προφανώς από τα 112 κλπ.).

Επίσης φαντάζομαι όλοι θα θυμάστε την εικόνα με τη φωτιά να περνάει την εθνική μέσα στη νύχτα σε ένα σκηνικό κόλασης (ενώ και πάλι ΔΕΝ φυσούσε) γράφοντας πάλι στα @@ της τα δεκάδες πυροσβεστικά που είχαν παραταχθεί για να τη σταματήσουν.

Αυτές οι συζητήσεις λοιπόν (για αεροπλάνα κλπ.), έτσι όπως γίνονται τουλάχιστον είναι "να'χαμε να λέγαμε". Μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο από αυτό που γίνεται τώρα; Φαντάζομαι, δεν το γνωρίζω. Τι θα ήταν όμως αυτό; Επίσης δεν γνωρίζω. Αν κάποιος το γνωρίζει (ως ειδικός επί του θέματος) ας μας το πει να το μάθουμε και οι υπόλοιποι. Αλλιώς έχουμε και θέματα για ποδόσφαιρο.

Μέχρι τότε, ναι, αισθανόμαστε τουλάχιστον μία σχετική ασφάλεια που δεν καίγονται ανθρώποι και μέχρι εκεί. Για τα σπίτια υπάρχουν οι ασφάλειες. Κι αν το κράτος δώσει κι αυτό ένα εξτραδάκι, καλοδεχούμενο.

Η κριτική που μπορώ εγώ να ασκήσω στην κυβέρνηση είναι πως επιλέγει στο θέμα τον λαϊκίστικο δρόμο ανακοινώνοντας αγορά αεροπλάνων (που θα παραλάβουμε του αγίου) χωρίς να κάνει κάποια περαιτέρω σοβαρή ανακοίνωση/συζήτηση για το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Θα μου πεις ο κόσμος αυτά θέλει να ακούσει. Δεκτό. Αλλά δεν μπορεί να είναι πάντα αυτός ο μπούσουλας, όχι αν θέλουμε να έχουμε απαιτήσεις για κάτι καλύτερο. Ας πει στην τελική και για αεροπλάνα αλλά ας πει και κάτι παραπάνω, για όσους έχουν ώτα και θέλουν να ακούσουν. Αλλιώς όλοι υποθέτουμε πως η στρατηγική εξαντλείται στο να αγοράσουμε μερικά αεροπλάνα ακόμα. Εκτός αν πραγματικά δεν υπάρχει απολύτως τίποτα άλλο που μπορεί να γίνει.
Διάβασα σήμερα σε τοπικό φόρουμ πως εδώ και δύο μέρες κάνει περιπολίες ο στρατός στα τοπικά βουνά - δάση της περιοχής . Ενημερώθηκα επίσης πως από κατηγορία επικινδυνότητας 3 και πάνω βγαίνει έτσι και αλλιώς. Μιλάνε για μια δύναμη 7500 ανδρών σε όλη την χώρα.

Όσο για το τι μπορεί να γίνει, η φύλαξη είναι το ένα. Ο καθαρισμός είναι το άλλο. Παλαιότερα υπήρχαν εργαζόμενοι που η δουλειά τους ήταν η φροντίδα του δάσους. Ήταν κανονικοί υπάλληλοι με μισθό. Έκοβαν τα πεθαμένα δέντρα, και γενικά καθάριζαν το δάσος από όλη αυτή τη νεκρή καύσιμη ύλη που καθόταν στο έδαφος. Ήξεραν τα κατατόπια, και η καθημερινή παρουσία τους στα δάση λειτουργούσε και ως αποτρεπτικός παράγοντας. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια. Τα δασαρχεία έχουν χάσει τη δύναμη τους και κυρίως το προσωπικό τους. Άκουσα καθηγητή να λέει πως μόνο στη βόρεια Εύβοια οι υπάλληλοι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τη φροντίδα του δάσους ήταν πάνω από 150.

Αν ξεκινήσουμε από την αφαίρεση της νεκρής καύσιμης ύλης ίσως να κάνουμε κάτι. Στο παρελθόν που γίνονταν αυτές οι εργασίες δεν θυμάμαι να είχαμε τόσες μεγάλες πυρκαγιές. Η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τα επίπεδα υγρασίας και καθιστά τα ξερά κλαδιά και χόρτα έτοιμα σπίρτα. Όσο ζωντανό και να είναι το δέντρο από πάνω, όσο υγρό και αν είναι, αν από κάτω υπάρχει ξερή καύσιμη ύλη δεν έχει καμία τύχη.

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
7.380
Τα πεύκα λαμπαδιάζουν εύκολα και από αέρος (βασικά έτσι γίνεται "μόνο").

Το έχω δει από πάρα πολύ κοντά, μην ρωτήσετε γιατί, Σταμάτα μένω, όποιος κάνει ένα γρήγορο google search θα δει πόσες φωτιές έχουμε ζήσει, από μικρές έως τεράστιες τα τελευταία 20 χρόνια θα καταλάβει.

Σε μια από αυτές που μπήκε και στον αστικό κλοιό, πέρασε έναν δρόμο και ένα γήπεδο μπάσκετ μαζί, απέναντι, δίχως πολύ αέρα, παρά την παράταξη περί των 20 πυροσβεστικών οχημάτων (νύχτα, αεροπλάνα γιοκ).
Οι κάφτρες που πετάγονταν στον αέρα έκαναν την ζημιά.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί;
Με τις παρούσες συνθήκες δύσκολο. ίσως μόνο με 3-4 ρίψεις fire retardant liquid από αεροσκάφη ΠΡΟΤΟΥ φτάσει εκεί κοντά η φωτιά (ειδικό υγρό που φτιάχνει κάτι σαν "φλοιό" στο δέντρο το οποίο το κάνει πολύ δύσκολο να αρπάξει, κάτι σαν ας πούμε υδροφοβικό spray, αλλά για την φωτιά/θερμότητα) και απίκο πάλι τα πυροσβεστικά οχήματα με νερό για όταν φτάσει η φωτιά.
Και πάλι ίσως, δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Θα ήταν πιο εύκολο να σωθεί εκείνη η κατάσταση αν π.χ. υπήρχε ζώνη 150μ άνευ δέντρων; πολύ πιθανό σε συνδυασμό με την παρουσία των πυροσβεστικών οχημάτων; πολύ πιθανό.
Θα έφταναν τα 150μ αν είχε 7 μποφόρ αέρα αντί 2-3; Πιθανότατα όχι.

Πώς έχω δει να σβήνονται φωτιές στην περιοχή μου, με 3 από αυτές κυριολεκτικά στα 150μ από το σπίτι μου;
Και οι 3 έσβησαν με 4-5 συνεχείς, ρίψεις, σε σειρά από 5 Canadair που έριχναν το ένα μετά το άλλο με καθυστέρηση περί τα 15s μεταξύ τους... Πότε; στα πρώτα 5 λεπτά που άρπαξε η φωτιά (σε φουλ πευκόφυτο σημείο φυσικά, δεν αναφέρομαι σε φλεγόμενο κάδο :D ).

Πιθανόν κάποια από αυτά να τα έχω και σε κάποιο αρχείο σε βίντεο από κάμερα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
103.031
Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι την μεγαλη φωτιά στην Ρόδο
Ξεκίνησε στην ίδια περιοχή κι έσβησε στη Θάλασσα στον Μονόλιθο.
Θυμάται κανένας παλιότερος ποτέ έγινε αυτό;
Ίσως λες αυτή τη φωτιά, (απ' την wikipedia):

2023-07-23 12_12_56-Ρόδος - Βικιπαίδεια.jpg

melina

Cargo 200
Reaction score
43.457
Όχι φίλε μου. Τίποτα δεν είναι καλά εδώ...
Τα βλέπεται προφανώς όλα στις ειδήσεις. Πλέον.
Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί το όλο θέμα τις πρώτες 3 μέρες, οπότε κι υπήρχε άπνοια.
Τώρα θερίζει.
Στην πόλη, στην παρούσα φάση, δεν έχουμε νερό.
Έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος.
Το νησί καταστρέφεται ακόμα. Οικονομικά και περιβαλλοντικά.
Τουλάχιστον οι Ροδίτες βοηθάνε με κάθε τρόπο.
Άφθονοι εθελοντές, ο καθένας δίνει ότι μπορεί γι' αυτούς που δεν έχουν που να μείνουν, φαγητά, νερά, στρώματα...
Πολλοί στην πρώτη γραμμή απ' την αρχή.
Τι να πω; Η ψυχολογία μας είναι κακή.
Ο ομορφος τόπος μας καταστράφηκε
Τα ίδια μου λέει και ο ξάδεφλος μου που είναι χρόνια εκεί.
Καλή δύναμη Γιώργο, θα ξαναγίνουν τα δάση και οι δουλειές. Να προσέχετε!

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
103.031

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
93.709
Επίσημα στοιχεία για τον αριθμό πυρκαγιών και τις καμμένες εκτάσεις. Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία. Δεν τα βάζω για σύγκριση μεγεθών αλλά για ένδειξη τάσεων.

Τα στοιχεία του 2023 δεν είναι ακόμα επικαιροποιημένα.

estimates-by-country_GRC_2006_2022.png
estimates-by-country_ESP_2006_2022.png
estimates-by-country_ITA_2006_2022.png

TGD

Reaction score
9.145
Είχαμε φωτιά τέλη δεκαετίας '80 ή αρχές δεκαετίας '90. Ήμουν έφηβος ακόμα.
Ήταν όντως καταστροφική.
Για αυτή λέω. Ήταν δεκαετία του 80.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.352
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent