Πυρκαγιές, πλημμύρες, φυσικές καταστροφές

Μηνύματα
15.817
Reaction score
22.184
Εντάξει, δεν είμαστε πυρολόγοι ούτε πυροσβέστες (υποθέτω), αλλά έχετε καταλήξει τι πήγε στραβά σε αυτή τη φωτιά; (που έκαψε την Αττική εννοώ)

Εγώ υποθέτω ότι, αν η επιτυχία στις προηγούμενες ήταν ο γρήγορος εντοπισμός και η άμεση επέμβαση, σε αυτή δεν έγινε άμεσος εντοπισμός (παρόλο που λένε ότι έγινε, πιθανόν να κάνουν λάθος) ή η επέμβαση για το σβήσιμο της ήταν ανεπαρκής. Ένα από αυτά τα δύο.
Το βιντεακι με τις ρίψεις στα 5 λεπτά δείχνει μια φωτιά στην αρχή της άρα σίγουρα γρήγορος εντοπισμός και επέμβαση, ωστόσο εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι η πρώτη αντίδραση δεν ήταν στην πρέπουσα ένταση γιατί με την ταυτόχρονη πυρκαγιά σε Ελευσίνα και Εύβοια μάλλον κρίθηκε ότι 2 ρίψεις θα ήταν αρκετές για να ελεγχθεί από επίγειες δυνάμεις και προφανώς δεν ήταν.
Αποτέλεσμα οι 2 φωτιές που είχαν ανάψει νωρίτερα σβήσανε ενώ η συγκεκριμένη έφτασε Γέρακα.
Ήταν θέμα κρίσης του υπεύθυνου, όπως και στο μάτι υποτιμήθηκε έναντι των διυλιστηρίων μάλλον έτσι έγινε και προχθές.

Φέτος είχαμε πολλές ξηρές μέρες με πολύ ζέστη (όσες ώρες είχαν δουλέψει τα ac 12 χρόνια ρτο σπίτι, δούλεψαν μόνο φέτος) και μελτεμια από μέσα Ιουλίου (γαμηθηκε η θάλασσα από Αιγαίο μεριά) και έχουμε ακόμα σίγουρες 3 βδομάδες επικίνδυνες.
 


Μηνύματα
819
Reaction score
1.533
GU1wTd4WQAAufEZ.jpg


Πού είναι χαμένη αυτή η ψυχούλα βρε παιδιά; Επί πανδημίας, έκανε ένα διάγγελμα ανά 2 μέρες, εδώ έφτασε να καίγεται το Χαλάνδρι και ο τύπος άφαντος, μη τον είδατε!

Οι ίδιοι εδώ που μας διαβεβαιώνουν για την αδυναμία των πτητικών μέσων να ελέγξουν μία πυρκαγιά που έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις και έκταση, με άλλη κυβέρνηση που δεν θα ήταν της αρεσκείας τους, θα ούρλιαζαν τώρα για κρατικό μπάχαλο και ανικανότητα, αν όχι για δόλο. Αρνάκια τώρα, αφού κυβερνάει ο σκουπιδιαραίος της καρδιάς τους, οι έρχεται πίτσα καβάλα στο 41 %!

Η πραγματική εικόνα της χώρας (γιατί εκτός από την διαχείριση της φωτιάς, υπάρχει και η πρόληψη και αυτά περί κλιματικής αλλαγής τα ακούω βερεσέ, όταν το αττικό κλίμα είναι ίδιο και απαράλλαχτο από την εποχή του Παυσανία, ξερά, ζεστά καλοκαίρια με ισχυρούς βόρειους ανέμους, αλλά τότε δεν είχε πεύκα παντού) είναι αυτής που δίνει δισ. σε ακριβοθώρητα εξοπλιστικά προγράμματα εν είδει αποτροπής, που είναι δεύτερη πανευρωπαϊκά μετά την Κύπρο σε αναλογία μπάτσων ανά 100.000 κατοίκους (αλλά κάποιοι οπαδοί της Αφροξυλάνθης βλέπουν μέχρι και σημαντική υποστελέχωση των Α.Τ. ανά την επικράτεια, ίσως στην επαρχία ναι, στα αστικά κέντρα κλίμα αστυνομοκρατίας επικρατεί αν βγεις λίγο από το καβούκι σου), που υποβαθμίζει συνεχώς και ξηλώνει ολοένα τα τελευταία 15 χρόνια τις όποιες κοινωνικές υπηρεσίες για να κάνει πλάτη στα καρτέλ του ρεύματος, των σούπερ μάρκετ, της τηλεφωνίας, των airbnbήδων.

Μοναδικό τους μέλημα η εκκένωση οικισμών σωρηδόν "για να μην έχουμε νέο Μάτι" (σκυλεύοντας άλλωστε ξεδιάντροπα τους νεκρούς αυτούς, μπόρεσαν να εκλεγούν και τώρα κουνάνε το δάχτυλο σε όποιον ψελλίσει κάτι, εγκαλώντας τον για "μικροπολιτική εκμετάλλευση" της καταστροφής) με επιστράτευση των γνωστών μαντρόσκυλων τύπου ΟΠΚΕ τα οποία στην ανάγκη τα εφοδιάζουν και με κανένα κουβαδάκι μπας και σβήσουν καμία μανταρινιά στον κήπο. Πάλι καλά που φαίνονται και κάπου χρήσιμοι, πέραν του ξυλοφορτώματος κανενός ανυποψίαστου άμοιρου σε καμία πορεία και της γνωστής ξυσ@ρχιδίασης στα έβερεστ και λοιπά καταστήματα!

Αυτή είναι η χώρα, κύριοι, μία εικόνα χίλιες λέξεις, τα υπόλοιπα είναι εκλογικεύσεις οπαδών κομμάτων και δη κυβερνητικών τέτοιων..

marketnews-aiantas-fotia-nea-penteli-978x652.jpg
potistiri_astinomikos.jpg
 

symos

You're not worthy!
Μηνύματα
3.274
Reaction score
7.351
όποιος ανακαλύψει την σχέση της Αμυγδαλέζας με την Πεντέλη του δίνω δώρο ένα σετ high end ηχείων
Μια πολύ απλή ματιά στον (σωστό) χάρτη απαντάει το ερώτημα τι σχέση έχει η Αμυγδαλέζα με την Πεντέλη.

Τι ηχεία κερδίζω;

1000006059.jpg
 




Zizik

Safety Last * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.632
Reaction score
75.640
Τι λες καλέ πριτς.

Μου είπε χθες άνθρωπος που εκτιμούσα οτι την έβαλε επιχείρηση που της έκοψαν την άδεια για δασικούς λόγους. Δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά...
Άλλος οτι "εκείνοι" ήθελαν να μας κάψουν.
Τρίτος οι Τούρκοι.
Κι άλλα που έσβησα απ' τη RAM.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
36.859
Reaction score
87.220
Αυτό βέβαια που δεν μου αρέσει όταν το πόρισμα λέει "βραχυκύκλωμα στην ηλεκτροδότηση" είναι ότι το δεχόμαστε και προχωράμε μέχρι την επανάληψη.

Όλα τα βραχυκυκλώματα είναι τυχαία και αναπόφευκτα; Η ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ποτέ ευθύνη;
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.430
Reaction score
42.301
Για άλλη μια φορά είδαμε ότι η φωτιά οταν φυσάει και έχει να κάψει δεν σβήνει με καμία δύναμη. x100 να ήταν τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και όλες οι δυνάμεις δεν σβήνει. Δεν έχει σβήσει φωτιά που έχει πάρει διαστάσεις πουθενα στον κόσμο οταν υπάρχει αέρας η/και εύφλεκτη καύσιμη ύλη η/και πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ας αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Σε ολα τα επίπεδα, ατην πρόληψη, στη διαχείριση του δάσους, στην άμεση ειδοποιηση, στην κατάσβεση, στην αποκατάσταση.
Οι υπόλοιποι από τα πληκτρολόγια ας μάθουνε μερικούς συνδυασμούς πλήκτρων που βοηθανε στην κατάσβεση σε δύσκολες συνθηκες, ctrl + alt + del είναι ένας καλός συνδυασμός. Έχουμε γκωσει από τη μαλακια, την ξερολιαση, τη συνωμοσιολογία.

ΥΓ ένα tip μήπως τυχόν και διαβάζει κανένας που είναι στα κέντρα αποφάσεων και σχεδιασμού.
Θα έφτιαχνα άμεσα ένα task fiorce να βρει λύση να πετάνε τα πτητικά κατασβεστικα μέσα τη νύχτα. Τη νύχτα πέφτουν κατά κανόνα οι άνεμοι και είναι ώρες που πρακτικά η φωτιά παίρνει διαστάσεις ανεξέλεγκτα καθώς δεν μπορούν να γίνουν ρίψεις.
Αϊντε είπα και εγώ τη μαλακια μου και πάμε σε αλλά τώρα.
 

Μηνύματα
15.817
Reaction score
22.184
μόνο τα firehawks μπορούν να πετάξουν νύχτα για αεροπυρόσβεση αλλά έχουν και αυτά πολλούς περιορισμούς που ενδεχομένως να τα καταστήσουν ανενεργά στο ανάγλυφο πολλών περιοχών της χώρας.
αυτό που είναι ανεξήγητο μέχρι στιγμή είναι οτι από τη στιγμή που υπάρχει συλλογή αεροπυρόσβεσης για τα περισσότερα στρατιωτικά ελικόπτερα που έχουμε, εξακολουθούν να επιχειρούν με κάδους που είναι και δύσκολοι στον χειρισμό και καταπονούν υπέρμετρα τον φορέα.

αν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα εξόδων που έβγαλε η πυροσβεστική για τα πτητικά μέσα , τα αεροπλάνα κατάφεραν πολύ λίγες ρίψεις λόγω αδυναμίας ανεφοδιασμού ( το ανέκδοτο με τα υπερφρούρια beriev και illushin θα λάμβανε άλλες διαστάσεις σε αυτές τις συνθήκες) ενώ αντίθετα τα ελικόπτερα ξεπατώθηκαν, υπάρχουν s64 που κάνανε 48 ρίψεις σε 2 ώρες - γεμίζανε δηλαδή εκεί κοντά από δεξαμενές και ρίχνανε στα 2 λεπτά (υπόψιν ο περίφημος κάδος των shinook δεν έχει τέτοια δυνατότητα , θέλει βάθος για να γεμίσει).
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
23.430
Reaction score
42.301
Αν ασχοληθούν σοβαρά δέκα άνθρωποι θα βρουν τρόπο. Ας μην είναι το τέλειο στην αρχή. Πρέπει πάντως πάση θυσία να μπορούν να ρίχνουν νερό και το βράδυ.
 


TGD

Μηνύματα
7.986
Reaction score
7.954
Επίσης δεν νοείτε ανασφάλιστη κατοικία σε αυτές τις περιοχές.
Σίγουρα δέχονται να τις ασφαλίσουν οι ασφαλιστικές; Αν ήμουν στη θέση τους πάντως θα ζητούσα μια ταυτότητα ακινήτων!



Η Καισαριανή ως δάσος ξυλευθηκε όλο στην κατοχή για καυσόξυλα. Αναδασωθηκε μεταπολεμικά. Έχω φωτογραφία του αδελφού της γιαγιάς μου να φυτεύει ένα πεύκο. Ο θείος είχε μανία με τη δενδροφύτευση. Μια ολόκληρη ξερή πλάγια στο χωριό γέμισε καρυδιές από τα δικά του χέρια. Τότε τον κοροϊδευαν, αλλά τώρα οι χωριανοί έχουν ένα εισόδημα από τα καρύδια!

Η αρχαία Αθήνα (βασικά όλη η αρχαία Ελλάδα) είχε δάση βελανιδιάς. Αλλά τι να πεις που στο Πήλιο (που έχει δάση βελανιδιάς) έκαναν μια χρονιά αναδάσωση με πεύκα;
 
Last edited:


Μηνύματα
908
Reaction score
681
Η φωτιά σταμάτησε στην οδό Αναπαύσεως που λειτούργησε ως αντιπυρική ζώνη.
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί οι αντιπυρικές ζώνες που (υποθέτω) υπήρχαν στη διαδρομή της, μέσα στο δάσος, δεν τη σταμάτησαν;
Έχει κανείς απάντηση;
 



Μηνύματα
15.817
Reaction score
22.184
είναι απόρροια της πυκνής ποσότητας καύσιμης ύλης και του αέρα, η αντιπυρική ζώνη πρέπει να υπάρχει όχι για να σβήσει την φωτιά αλλά για να δίνει πρόσβαση αφενός και να ελαττώνει την πυκνότητα της καύσιμης ύλης , ώστε να ρίξει την θερμοκρασία του καυσαερίου και να έχεις ελπίδα να σβήσεις τα επόμενα.
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • loggeo
    Projectors
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last * tl;dr *

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
172.440
Μηνύματα
2.904.085
Members
38.044
Νεότερο μέλος
πλιακος Αργύρης
Top