- Reaction score
- 2.795
Οποτε καταλαβαίνω ότι στις ζωντανές συναυλίες ο ηχολήπτης μπορεί να επεξεργαστεί διαφορετικά τον ήχο που ακούν οι ακροατές, από τις διάφορες θέσεις εντός του συναυλιακού χώρου, ώστε όλοι να έχουν την 'ίδια περίπου αίσθηση της μουσικής σκηνή, σε ότι αφορά θέσεις οργάνων και σχετικές στάθμες.Εκτός από το level panning που περιγράφεις, μπορείς να τοποθετήσεις έναν ήχο σε κάποιο σημείο αλλάζοντας:
- την τονικότητα στο ένα κανάλι (υψηλότερες συχνότητες στην κατεύθυνση που θέλουμε, μιμούμενοι πως και το αυτί που βρίσκεται προς την κατεύθυνση του ήχου λαμβάνει περισσότερες υψηλές)
Κρατάς έτσι το χαμηλό στο κέντρο και επίσης παίζεις πολύ καλά και στις mono εκδοχές.
- την καθυστέρηση στο ένα κανάλι (μιμούμενοι πάλι πως το ένα αυτί λαμβάνει με μια μικρή καθυστέρηση). Χρήσιμο όταν δε θες να κάνεις hard level panning και να έχεις τον ήχο και στα 2 κανάλια.
π.χ. είσαι ηχολήπτης σε μια συναυλία και θες ο κιθαρίστας να ακούγεται δεξιά. Τι γίνεται όμως μ' αυτούς που είναι μπροστά από το αριστερό ηχείο; δε θα ακούνε τίποτα; απλά κάνεις delay panning και έχεις αυτούς που είναι κοντά στα ηχεία να ακούνε χωρίς να χάνουν κάτι και αυτούς που είναι στο κέντρο μακριά να ακούνε stereo.
Προφανώς μπορείς (σαν ηχολήπτης/μιξαδόρος) να κάνεις και συνδυασμούς των παραπάνω.
Όσον αφορά το ύψος, δεν ξέρω κάποια τεχνική στο πεδίο της κονσόλας και του "μαγειρέματος" σε ένα DAW... (εκτός από plugins για πολυκάναλο ή binaural ήχο που δεν ξέρω πως ακριβώς δουλεύουν) προσωπική παρατήρηση όμως είναι πως οι ψηλότεροι σε συχνότητα ήχοι, μοιάζουν να ακούγονται κάπως πιο ψηλά... δεν νομίζω να έχει κάποια αξία αυτή η παρατήρηση απλά το αναφέρω...
Ωστόσο, είναι άλλη η πληροφορία που ηχογραφείτε και η οποία είτε προέρχεται από τα μικρόφωνα που έχουν στηθεί στο χώρο σε συγκεκριμένη διάταξη, είτε προέρχεται από τα ηλεκτρονικά όργανα εφόσον διαθέτουν τέτοια έξοδο π.χ. ηλεκτρικές κιθάρες, μικρόφωνα τραγουδιστών, πνευστά , κ.λ.π.
Το αντικείμενο της ηχογράφησης και της μίξης γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο όταν συνυπάρχουν ακουστικά και ηλεκτρονικά όργανα.
Last edited: