Πόσα Watt χρειαζόμαστε?

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
παντως συμφωνα με την νομοθεσια τα 85db ειναι το ανωτατο οριο αναληψης μετρων για την προστασια της ακοης:D

σιγα ρε παιδες χαιενταδες θα κουφαθειτε με τα 88αρια db....

Έχεις δίκιο, χρειάζεται διευκρίνηση.

Η στάθμη ακρόασης είναι περίπου 70-75 db στην θέση ακρόασης. Προσθέτοντας και άλλα 10-15 db εύρος (headroom) που χρειαζόμαστε για τι κορυφές της μουσικής (ανάλογα με το είδος της μουσικής), τότε φτάνουμε αισίως στα 90 db ως μέγιστη απαιτούμενη ένταση.

Επειδή όμως οι κορυφές έχουν μικρή χρονική διάρκεια, δεν υπάρχει κίνδυνος κώφωσης.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Όσοι τυχαίνει να ακούτε και κλασσική να γνωρίζετε οτι διαφορές 20 db εντός του ιδίου κομματιού είναι συχνές .
Συνεπώς θα ζητηθεί από τον ενισχυτή να δώσει ακαριαία πολλά βατ και αν δεν τα έχει θα κλιπάρει .
Το εγώ ακούω σιγά οπότε και 3 πχιοτικά βατάκια μου φτάνουν είναι κουβέντες που "λάμπουν ":whistling:
Μάνο, αν κάποιος έχει επιλέξει έναν ενισχυτή 3 watt και θέλει να ακούει κλασσική, προφανώς έχει κάνει τα κουμάντα του και έχει επιλέξει πολύ ευαίσθητα ηχεία.

π.χ

Untitled.jpg

Έχει και ρέστα ένα ολόκληρο watt:D.

Reaction score
1.187
Μάνο, αν κάποιος έχει επιλέξει έναν ενισχυτή 3 watt και θέλει να ακούει κλασσική, προφανώς έχει κάνει τα κουμάντα του και έχει επιλέξει πολύ ευαίσθητα ηχεία.

π.χ

View attachment 42885

Έχει και ρέστα ένα ολόκληρο watt:D.
Μα τι ηχεία έχεις; Klipsch;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.165
Μερικές παρατηρήσεις...
Καλό είναι το περιθώριο ισχύος του ενισχυτή μας να είναι τουλάχιστον 4 db. Η <<υγεία>> του ηχείου σας δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί καθότι στιγμιαία αντέχει πολύ περισσότερο.

Η ευαισθησία που αναφέρεται από τους κατασκευαστές ηχείων ποτέ δεν είναι η αληθινή, αλλά υπολείπεται κατά 1,5 db, στη καλύτερη περίπτωση, έως και 3-4. Ξέρετε τώρα καμπύλες απόκρισης και πως τις μεταφράζει ο καθένας! Υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις βέβαια.

Εδώ ένας υπολογιστής ισχύος που λαμβάνει υπόψιν και το δεύτερο ηχείο καθώς και το κέρδος του δωματίου:
http://www.allegrosound.com/Power_AllegroSound.html

Manos58

εγχειρισμένη
Reaction score
12.842
Αρα το 2χ η ακόμα και το 3χ που ανέφερα πριν δεν είναι παράλογο .
Αν υπάρχει δεν βλάπτει .Και σίγουρα όσο πιό αναισθητο είναι το ηχείο τόσο το καλύτερο ;)

Reaction score
751
Amplifier Power Required

Listener Distance from source 3
Desired Level at Listener distance 92
Loudspeaker Sensitivity Rating (1W/1M) 91dB
Amplifier HeadroomdB 3
Required Amplifier Power watts 23

Για δες σύμπτωση:
Η λαμπιτσα μου βγάζει 22 watt-akia.

Τι να τα κάνω τα 400, 700, 1200 ?

Last edited:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.165
Αρα το 2χ η ακόμα και το 3χ που ανέφερα πριν δεν είναι παράλογο .
Αν υπάρχει δεν βλάπτει .Και σίγουρα όσο πιό αναισθητο είναι το ηχείο τόσο το καλύτερο ;)
Μάνο όταν αυτό το περιθώριο ισχύος ζητείται από έναν υψηλής ισχύος ενισχυτή, κατάλληλο δηλαδή για αναίσθητα ηχεία, τα πράγματα γίνονται πολύ ζόρικα.

Λέγοντας αναίσθητα ηχεία, επειδή δεν έχει σαφώς προσδιοριστεί, αναφερόμαστε σε ηχεία 86 ή 87 db και κάτω. Συνυπολογίστε και τα παραπλανητικά χαρακτηριστικά που αναφέρουν οι εταιρίες και θα καταλάβετε που πάμε!

Για να έχουμε διπλάσιο απόθεμα ισχύος από ένα ενισχυτικό 100 watts δεν είναι πολύ δύσκολο.
Φαντάσου όμως τι συμβαίνει όταν αναφερόμαστε σε 250 ή 300 watts και θα πρέπει να πάμε στα 500 και 600.
Οι διαφορές κόστους είναι πάρα πολύ υψηλές για πραγματικά καλό αποτελέσματα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.165
Η φτηνά class D με σωστό τροφοδοτικό :whistling:
Συμφωνώ απόλυτα.
Πλέον ένα σωστά υλοποιημένο Class D θα βρει σοβαρό αντίπαλο σε αρκετά υψηλή κατηγορία τιμής, όσον αφορά τις εμπορικές συσκευές.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.388
Πέτρο το calculator που έβαλες το λινκ για ίδια απόσταση ίδιο headroom 6db , ίδια ευαισθησία στα ηχεία μου έβγαλε 173 watts ενώ το άλλο μου έβγαλε νομίζω 123. Μήπως υποψιάζεσαι τον λόγο? Απλά ρωτάω.

TGD

Reaction score
9.109
Εμένα μου λέει ότι θέλω 99W, αλλά έχω 250W. 100W έχω στα surround. Να το αφήσω;

Reaction score
2.852
Συγγνώμη αλλά δεν κατάλαβα τι είναι ακριβώς αυτό το headroom και πως το υπολογίζω στο χώρο μου; Γιατί βάζετε όλοι τη default ρύθμιση; Είναι η πιο συνήθη σ ένα νορμάλ σαλόνι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.

zakman35

Επαγγελματίας
Reaction score
4.008
Επειδή η μουσική έχει διακυμάνσεις που μπορεί να φτάνουν και τα 22 db, ο ενισχυτής πρέπει να έχει την ικανότητα να αποδώσει σε στάθμες μεγαλύτερες από την επιθυμητή στάθμη ακρόασης προκειμένου να μην κόβει τις κορυφές - του μουσικού προγράμματος.
Headroom είναι το πόσα db παραπάνω από την μέση στάθμη μπορεί να αποδόσει ο ενισχυτής, 3 db θεωρείται το ελάχιστο αποδεκτό όριο.

Reaction score
11.441
Δηλαδή εκεί που ακούς το σόλο του βιολιού και βλέπεις τη βελονίτσα να χαϊδεύει το 1 watt, τσαααακ πετάγεται στα 100-150 όταν μπαίνει όλη η ορχήστρα για ένα δυναμικό πέρασμα.
Αν δε, το είχες λίγο δυνατότερα και άκουγες με 10 βαττάκια, νάσου το κιλοβατικό.

Reaction score
1.391
να κανω μια ερωτησης?

μονο τα περι ευαισθησιας ζηταει το καλκιουλατορι? τα ομ δεν το ενδιαφερουν?

εμενα κανει βουτες στα 3,5 οντας 4ωμο...

Last edited:

Reaction score
11.441
Σωστή η παρατήρηση. Ο υπολογιστής σου δίνει την απαιτούμενη ισχύ για τη συχνότητα στην οποία ξέρεις την ευαισθησία. Συνήθως οι κατασκευαστές λένε 90 db/watt/meter στο 1 KHz. Αν ξέρεις ότι στο 1 KHz το ηχείο σου είναι 4 ωμ, τότε θες τόσα βατ στα 4 ωμ.

Αν στα 200 Hz το ηχείο σου κάνει μια βούτα στα 1,8 ωμ τότε ο ενισχυτή θα πρέπει να μπορεί να βγάλει τα παραπάνω αμπέρ.
Δε μπορώ να στο εξηγήσω καλύτερα, γιατί πάνε χρόνια που είχα διαβάσει και κατανοήσει αυτά τα πράγματα. Το βασικό είναι να μπορεί ο ενισχυτής μας να δίνει τάση ικανή να μπορεί να οδηγεί τα ηχεία στην επιθυμητή ένταση.

Περισσότερα στο κατατοπιστικότατο θέμα του Κυρίου Κ. Κόγια:

http://www.avsite.gr/forum/threads/Εδώ-τα-καλά-τα-βατ.49516/

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.313
Members
38.298
Νεότερο μέλος
johnny_b90