Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Reaction score
15.469
Εδω κάτω ξερουμε τις Νευροκοπίου για βραστές και οχι για τηγάνι.Μπούρδα;
Ελα μ ντε ... εμεις επαε παρακατω κατεχωμε μονο "σπουντα" και "κενεμπεκ" - ο τοπος που τσι βγανει δεν εχει σχεση ... μαλλον (στο τηγανι ή βρασιμο)

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Οι Νευροκοπίου είναι πατάτες με υψηλό ποσοστό υγρασίας. Ο ''εχθρός'' στα τηγανητά είναι η υγρασία (ρίχνει τη θερμοκρασία), αλλά το νερό είναι απαραίτητο για να διασπαστεί επιτυχημένα το άμυλο.

Οπότε, θεωρητικά, οι Νευροκοπίου είναι κατάλληλες για φούρνο (η εσωτερική τους υγρασία βοηθάει στο μαγείρεμα τους) αλλά προσωπικά τις θεωρώ εξαιρετικές και για τηγανιτές (τραγανές έξω και αφράτες μέσα), αρκεί να χρησιμοποιείται λάδι υψηλής θερμοκρασίας (με το ελαιόλαδο πανιάζουν καθότι δεν φτάνει στη σωστή θερμοκρασία) και σχετικά μικρή ποσότητα τους ανά τηγανιά.

Μια μικρή εισαγωγή:

O Heston Blumenthal έχει διαφορετική προσέγγιση:

Έκανα και το πείραμα με το φούρνο μικροκυμάτων (δε θυμάμαι που το έχω διαβάσει, κάποιου σεφ είναι):

Τρυπάμε τις πατάτες (με τη φλούδα τους) με οδοντογλυφίδες και τις βάζουμε στη χαμηλή ρύθμιση του Φ/Μ για περίπου 10 λεπτά.
Αφού κρυώσουν τις βάζουμε στο φούρνο στους 150° για κανά μισάωρο (εκτός και αν είναι πατάτες γίγας οπότε θέλουν παραπάνω).
Ξανακρυώνουν (στο ψυγείο αυτή τη φορά) τις κόβουμε σε χοντρές λωρίδες (περίπου μέγεθος δαχτύλου) και τις τηγανίζουμε ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ (βασικό να τις έχετε πλύνει καλά πριν αρχίσετε :biggrin: ).

Μετά από όλα αυτά κατέληξα στο απλά να τις κόβω σε λωρίδες και να τις βάζω στο φούρνο, μόνο με λάδι και αλάτι.
Ή να τις φτιάχνει η γυναίκα, τις κάνει καλύτερες :tongue:

Reaction score
2.803
Οι Κύπρου που συγκαταλέγονται ποιοτικά;
3 κιλά πήρα 4.20€ τις πλήρωσα, ήταν γευστικότατες όμως.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.422
Εεεε, δεν είμαι πατατολόγος, οπότε το ποιοτικά δεν το γνωρίζω. Καταλαβαίνεις φυσικά ότι όπως όλα τα τρόφιμα το ποιος, που, πότε, πως παίζει τεράστιο ρόλο.
Αφού σου άρεσαν τα υπόλοιπα περισσεύουν.

Και κάτι που ήθελα να γράψω καιρό, @bretsos μάθε να φτιάχνεις ομελέτα αγόρι μου :p :

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
102.132
Οι Κύπρου που συγκαταλέγονται ποιοτικά;
3 κιλά πήρα 4.20€ τις πλήρωσα, ήταν γευστικότατες όμως.
Και σε αυτές υπάρχουν διαφορές. Συνήθως η ποικιλία Σπούντα είναι αυτή που είναι η καλύτερη για τηγανητές. Πέτυχα Κύπρου -όχι Σπούντα- που έγιναν νιανιά.

Reaction score
2.803
Ποικιλία SLANEY, τι είναι αυτό;
Γκούγκλαρα και δεν βρήκα τίποτα, μήπως είναι γενετικά τροποποιημένες; πούστη Βασιλόπουλε δεν ξανά ψωνίζω από σένα... >:(

Ευτυχώς, παίρνω πίσω ότι είπα, ο Βασιλόπουλος φέρνει μόνο ποιότητα! :p

Last edited:

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
30.557
Ρε συ Μισέλ δυο πράγματα να σε ρωτήσω .Το πρώτο ,εχω εδω πιο κάτω εναν Μελίδη με σχολή οδηγών έχεις καποια σχέση; Το δευτερο έχει να κάνει με τις πατατες.Εδω κάτω ξερουμε τις Νευροκοπίου για βραστές και οχι για τηγάνι.Μπούρδα;
Με την σχολή οδηγών καμία σχέση, απλή συνωνυμία.
Κάποτε εκεί που ήταν η Laserland και το φόρουμ ήταν ένα και λεγόταν avforum, είχα κατέβει για ρύθμιση του προβολέα μου από τον Β. Λάμπρου.
Και εκεί απέναντι πιο κάτω υπήρχε ένα γραφείο τελετών Μελίδη.
Συνωνυμία.

Τώρα για τις πατάτες νευροκοπίου, είναι ποιοτικές, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι μόνο για φούρνο, ή μόνο για τηγάνι.
Έτσι κι αλλιώς γίνονται ωραίες.
Οι καλύτερες πατάτες που έχω δοκιμάσει είναι Κύπρου και Πάτρας.
Από τα S/M απλώς είναι θέμα τύχης τι πατάτα θα σου κάτσει.
Έχει τύχει αρκετές φορές να πάρω πατάτες από το ίδιο τσουβάλι και να έχει μέσα δύο διαφορετικές ποικιλίες.
Οι μεν άσπρες, οι δε κίτρινες.
Οι μεν σκληρές, οι δε μαλακές.
Οι μισές έπαιρναν χρώμα πορτοκαλί στην φριτέζα και οι άλλες μισές ήταν ακόμη άσπρες σαν άψητες.
Επίσης πολύ ωραίες είναι οι πατάτες Πολύμυλου.

Mr Spock

demokratischer - sektor
Reaction score
53.378
- θέλω να φτιάξω τσιγαριαστό κοτόπουλο , βρίσκω διάφορες συνταγές . . . δυνατή φωτιά στην αρχή , σβήσιμο με κρασί , κλείσιμο κατσαρόλας και περίπου μία ώρα χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι κλπ , όμως . . .

. . . θέλω να το φτιάξω αργά , σαν την παραδοσιακή συνταγή της γίδας πχ , δηλαδή το δεύτερο στάδιο να κρατήσει 3+ ώρες , , , παίζει κάτι τέτοιο ;

- επίσης να το κόψω στα 4 ή 8 , οπότε να σπάσω τα κόκαλα για extra γεύση ;

- ευχαριστώ

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.751
Members
38.489