Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;







Nick Arvanitakis

Audio Pro
Μηνύματα
46.961
Reaction score
23.745
Σήμερα είχαμε μπύρες λιαστές, χταπόδι, μανιτάρια,κολοκυθάκια,πατατητές τηγάνες,σαλάτες,φάβα,ταραμοσαλάτα,καλαμαράκια,κολοκυθοκεφτέδες,
σαρδέλες,γαύρο ξυδάτο.

Κι όλα αυτά...ναι σωστά μαντέψατε , στην Γαρδένια.
 





Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.469
Εδώ διαφέρουμε τα μάλα!!
Που λέει και ο κατακουζηνός.
Εγώ τρελαίνομαι για μαγειρίτσα, γούστα είναι αυτά.
γυρεψε και ετονε ...
οντε ζουσε η γιαγια μου ηκανε μαζι με τσι κορες τσι τα γαρδουμια με κοιλια κομμενη κομαθια και κολοκυθια και καμμια πατατα - το κανανε μια φορα το χρονο - πολυ δυσκολο να τα καθαρισεις - αλλα ητονε φαγαρα ... πανε κιαμμια δεκαπενταρα χρονια που 'χω να το φαω ... βολευωμε με τα γαρδουμια - τα ψηνο Αμοναχος τα τρωω Αμοναχος ... ποιος να σιμωσει ...:cry:
 



Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Μηνύματα
25.731
Reaction score
22.444
Μιας και εξεδηλώθη σχετικό ενδιαφέρον και απορία, ας γράψω δυό λόγια για το γνωστότερο ίσως ιταλικό πιάτο…

Spaghetti alla carbonara

Εργαλεία και σκεύη που θα χρειασθείτε:
  • Μια κατσαρόλα 24cm κατά προτίμηση με το καπάκι της, όχι αντικολλητική
  • Μια αντιστοίχου μεγέθους εστία
  • Μια εσχάρα κατσαρόλας, κατά προαίρεσιν
  • Μια ρηχή τρυπητή κουτάλα και μια λαβή για μακαρόνια, ή τέλος πάντων μια πηρούνα, και επίσης μια κουτάλα σούπας
  • Σουρωτήρι ατσάλινο
  • Δύο βαθιά πιάτα και ένα μικρό πιατάκι του καφέ
  • Ξύλινο πάγκο κοπής, ένα μαχαίρι και δύο πηρούνια
  • Δυο φύλλα κουζινόχαρτο.

Υλικά (για 4-5 άτομα):

  • Ένα πακέτο (500gr) μακαρόνια σπαγγέτι της αρεσκείας σας, κατά προτίμηση Νο6
  • 300-500gr bacon σε φέτες
  • 3-4 αυγά
  • Μια πολύ μετρίου μεγέθους σκελίδα σκόρδου ανά μερίδα
  • Ελαιόλαδο, περίπου 5 κουταλιές της σούπας (μισό κρασοπότηρο)
  • Αλάτι
  • Λίγο γάλα εβαπορέ (δυό – τρεις κουταλιές της σούπας)
  • Φύλλα πλυμένου μαϊδανού
  • Πιπέρι, κατά προτίμηση μαύρο

Παρασκευή:

Ενώ το νερό θερμαίνεται στην σκεπασμένη κατσαρόλα, ετοιμάστε όλα σας τα υλικά, ώστε να είναι αμέσως διαθέσιμα. Κατ’ αρχάς, ψιλοκόψτε στον πάγκο τα σκόρδα, και τοποθετήστε τα στο πιατάκι του καφέ. Σπάστε τα αυγά στο ένα πιάτο, και αμέσως μετά κόψτε το bacon στον πάγκο, πρώτα τις φέτες κατά μήκος και μετά καρέ, ώστε τα κομμάτια να βγουν σχετικά μικρά, κάτι σαν μισά γραμματόσημα φαντασθείτε. Αδειάστε το bacon στο άλλο πιάτο και αμέσως μετά, πριν πιάσετε ο,τιδήποτε άλλο, βάλτε τον πάγκο και το μαχαίρι για πλύσιμο και πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι.

Προσθέστε λίγο αλάτι και το γάλα στα αυγά και χτυπήστε τα, σαν να τα προορίζετε για ομελέτα. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, αφαιρέστε οριστικά το καπάκι και βράστε τα μακαρόνια ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, αλλά τελειώνοντάς τα λίγο πιο ενωρίς, ώστε να «κρατάνε» στο δόντι, να είναι σχετικά σφικτά, (αφού θα προσλάβουν κι άλλη υγρασία στη συνέχεια), σουρώστε τα και κρυώστε τα με νερό.

Αμέσως μετά σκουπίστε την κατσαρόλα με το κουζινόχαρτο, ώστε να μην μείνουν νερά, ξαναβάλτε την στην εστία με το λάδι, και ρίξτε και το bacon πριν κάψει το λάδι. Λίγο πριν αρχίσει το τσιγάρισμα, χαμηλώστε τη φωτιά και τσιγαρίστε το bacon για 5 λεπτά περίπου, χρονικό διάστημα στο μέσον του οποίου πρέπει να ρίξετε μέσα και το σκόρδο και λίγο αλάτι. Συνεχώς πρέπει να ανακατεύετε, ώστε να μην σας κολλήσει πολύ κρέας στον πάτο. Κατά τη διάρκεια του τσιγαρίσματος, το κρέας θα αποβάλλει το νερό του και θα λιώσει και όσο λίπος περιέχει. Αναλόγως αυτής της λιπαρότητας, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο λάδι. Αν, πάλι, το λάδι έχει πέσει λίγο παραπάνω, δεν πειράζει και τόσο πια. Θα ξέρετε την επόμενη φορά.

Τελειώνοντας το τσιγάρισμα δυναμώστε τη φωτιά, γείρετε την κατσαρόλα, πάρτε το μισό της περιεχόμενο στην κουτάλα της σούπας και ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα τα μισά μακαρόνια. Από πάνω τους ρίξτε το περιεχόμενο της κουτάλας κι από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Αυτός ο «σάντουιτς» τρόπος σας διευκολύνει τώρα να τα ανακατέψετε με την πηρούνα, ώστε το κρέας να κατανεμηθεί παντού. Γυρίστε έτσι 3-4 φορές και αμέσως προσθέστε τα αυγά. Τώρα πρέπει να τα γυρίζετε συνεχώς για ένα λεπτό περίπου, έως ότου τα αυγά στεγνώσουν σχετικά και κολλήσουν επάνω στα μακαρόνια.

Σερβίρετε αμέσως στα πιάτα, προσθέτοντας προαιρετικά πιπέρι, τριμμένο κίτρινο τυρί κι από πάνω ψιλοκομμένο μαϊδανό.

Ολίγες παρατηρήσεις.
Στην περιοχή του Λάτσιο, απ’ όπου προήλθε αυτό το πιάτο, χρησιμοποιούν πεκορίνο, δηλαδή κίτρινο τυρί από πρόβειο γάλα (pecora στα ιταλικά είναι η προβατίνα). Βεβαίως, αναλόγως του γούστου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε parmigiano, ή κάποια ελληνική γραβιέρα της αρεσκείας σας. Αν το φαγητό σας βγήκε κάπως αλμυρό, προτιμήστε regato ή κάποιο ακόμη πιο «γλυκό» τυρί – ή και καθόλου τυρί! Το σημείο της γευστικής ισορροπίας του άλατος είναι υποκειμενική υπόθεση και εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Το πόσο αλατισμένο ήταν το νερό που βράσατε τα μακαρόνια, καθώς και από το πόσο αλατίσατε τα αυγά και το bacon στο τσιγάρισμα. Αν συνηθίζετε να τρώτε τα ζυμαρικά χωρίς τυρί, χρειάζεται λίγο παραπάνω αλάτι. Διαφορετικά, κρατήστε το φαγητό κάπως ανάλατο, ώστε να «έρθει» με την πρόσθεση του τυριού.

Αν δεν είστε του πιπεριού, η ιδανική συνοδεία του πιάτου αυτού είναι κάποιο «στρογγυλό» λευκό κρασί, όπως το αθήρι. Αν, πάλι, σας αρέσει το πιπέρι να είναι αρκετό, προτιμήστε κάποιο «αιχμηρό» κρασί, όπως το ασύρτικο. Φυσικά, οι μικροί συνδαιτημόνες μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κόκα κόλα, βεβαίως. Αν θέλετε κάτι επιπλέον, προτιμήστε λίγες φρέσκιες, μισόπικρες ελιές, αναλόγως της εποχής βεβαίως, ή λίγες βραστές πικραλήθρες, καυτές όπως βγήκαν από το νερό, ραντισμένες με ελαιόλαδο και καρυκευμένες με λεμόνι και αλάτι. Πέφτοντας επάνω στα ζεματιστά χόρτα, το λάδι θα ζεσταθεί και θα μυρίσει. Αν αυτή η «λαδίλα» σας ενοχλεί, ζεστάνετε το λάδι σε ένα μπρικάκι μαζί με λίγο βούτυρο, και μόλις αυτό λιώσει, προσθέστε το στα χόρτα.

Αφού σερβίρετε και πριν καθίσετε για φαγητό, γεμίστε την κατσαρόλα σταδιακά με νερό κι αφήστε τη να μουλιάσει. Όταν έλθει η ώρα, πριν την πλύνετε, αδειάστε το νερό και πάρτε με μια σπάτουλα τη λεπτή στρώση καμένης ομελέτας που έμεινε στον πάτο.

Αυτή η εκδοχή της «καρμπονάρας», με αυγό και σκόρδο, προέρχεται κατ’ ευθείαν από το ιταλικό νοικοκυριό, και ίσως να ξενίζει πολλούς που δεν την έχουν δοκιμάσει. Αυγά και σκόρδο; Είναι δυνατόν; Βεβαίως ναι, με κουμπάρο το bacon. Και έχουν δαιμονισμένη γεύση και οσμή.

Λείπει μια φωτό, επιφυλάσσομαι για την επομένη φορά...
 



xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.308
Reaction score
95.746
Καταρχάς, μπράβο στον Κώστα για την αναλυτική παρουσίαση της συνταγής.

Το μόνο σίγουρο για αυθεντική γκουρμέ καρμπονάρα είναι ότι δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος. Αυτές είναι προσθήκες που χαλάνε την ισορροπία των γεύσεων και μετατρέπουν την καρμπονάρα σε σούπα λίγδας.

Η συνταγή για σπαγγέτι καρμπονάρα από τον διάσημο Antonio Carluccio :

 

Μηνύματα
2.068
Reaction score
1.469
Καταρχάς, μπράβο στον Κώστα για την αναλυτική παρουσίαση της συνταγής.

Το μόνο σίγουρο για αυθεντική γκουρμέ καρμπονάρα είναι ότι δεν βάζουμε κρέμα γάλακτος. Αυτές είναι προσθήκες που χαλάνε την ισορροπία των γεύσεων και μετατρέπουν την καρμπονάρα σε σούπα λίγδας.

Η συνταγή για σπαγγέτι καρμπονάρα από τον διάσημο Antonio Carluccio :

πολυ λαδι στο τηγανι
εγω χρησιμοποιωντας ακριβως τα ιδια υλικα εκτος του κομματιου μπεικον που δεν εχω βρει ποτε και πουθενα στην ελλαδα ακολουθω αυτον τον τροπο με εξαιρετικα αποτελεσματα

 



Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.084
Μηνύματα
3.000.584
Members
38.408
Νεότερο μέλος
kalelakos
Top