Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Reaction score
16.412
Σήμερα πήρα ένα αυγό,το χώρισα και χτυπησα το ασπράδι μ έναν από τους αναδευτήρες σ ένα στενό δοχείο με ψηλό τοίχωμα.Εριξα αλάτι και λεμόνι.

Πριν από αυτό,είχα απομονώσει σ ένα ανοξείδωτο σκεύος λίγο από το καυτό ζουμί της κατσαρολας για να πέσει η θερμοκρασία του….δυο τρία λεπτά εως να τελειώσω με το ασπράδι.Στον αφρό που δημιουργηθηκε από το χτυπημα του ασπραδιού πέταξα και τον κρόκο μέσα,λίγο χλιαρο νερό - σε περίπτωση που το ζουμί - το οποίο ακολούθησε μεσα στο μείγμα ήταν ακόμα πολύ ζεστό….- για να μην ψηθεί ο κρόκος.Ο χυμός του λεμονιού ήταν από μισό 🍋 ,διότι ήταν ζουμερό!

Ολα αυτά δίχως να μετράω ml,μονο με το μάτι.Περιελουσα την κατσαρόλα που ήταν ακόμα ζεστή και άνοιξα το μάτι της κουζίνας μόνο για λίγο,να πάρει μια βράση και παραλληλα πιάνοντας τα χερούλια της κατσαρόλας περιέφερα τη σως σε όλες τις κατευθύνσεις για να αναμιχθεί καλά στο σύνολο του περιεχομένου,που ως εκ θαύματος ηταν γεμιστοι λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι!🌞

Γιουβαρλάκια με αυγολέμονο
View attachment 355792
Αυτό θα κάνω αύριο με τη γέμιση που μου έμεινε από τους ντολμαδες.

Last edited:

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.086
Σήμερα πήρα ένα αυγό,το χώρισα και χτυπησα το ασπράδι μ έναν από τους αναδευτήρες σ ένα στενό δοχείο με ψηλό τοίχωμα.Εριξα αλάτι και λεμόνι.

Πριν από αυτό,είχα απομονώσει σ ένα ανοξείδωτο σκεύος λίγο από το καυτό ζουμί της κατσαρολας για να πέσει η θερμοκρασία του….δυο τρία λεπτά εως να τελειώσω με το ασπράδι.Στον αφρό που δημιουργηθηκε από το χτυπημα του ασπραδιού πέταξα και τον κρόκο μέσα,λίγο χλιαρο νερό - σε περίπτωση που το ζουμί - το οποίο ακολούθησε μεσα στο μείγμα ήταν ακόμα πολύ ζεστό….- για να μην ψηθεί ο κρόκος.Ο χυμός του λεμονιού ήταν από μισό 🍋 ,διότι ήταν ζουμερό!

Ολα αυτά δίχως να μετράω ml,μονο με το μάτι.Περιελουσα την κατσαρόλα που ήταν ακόμα ζεστή και άνοιξα το μάτι της κουζίνας μόνο για λίγο,να πάρει μια βράση και παραλληλα πιάνοντας τα χερούλια της κατσαρόλας περιέφερα τη σως σε όλες τις κατευθύνσεις για να αναμιχθεί καλά στο σύνολο του περιεχομένου,που ως εκ θαύματος ηταν γεμιστοι λαχανοντολμάδες με κιμά και ρύζι!🌞

Αυτό θα κάνω αύριο με τη γέμιση που μου έμεινε από τους ντολμαδες.
Εύγε.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.086
Θα μπορούσε να σου απαντήσει η σύζυγος , αλλά δεν έχει πρόσβαση .
Ως εκ τούτου θα παραμείνω εκτός.

Reaction score
11.461
Αυγολεμονο
Το κάνω ως εξής :

χρησιμοποιω 2 έως 3 αυγά ανάλογα το μέγεθος, σε μια ψηλή (15εκ ύψος, 25 διάμετρο), γαβάθα, πχ σαλατιέρα, βάζω ένα σφηνάκι νερό και μια πρεζα αλάτι, διαχωρίζω τα ασπράδια και τα χτυπώ με μίξερ χειρός, σε υψηλη ταχύτητα κ για 2-3 λεπτά, μέχρι να «στερεοποιηθεί» το μείγμα και κατόπιν προσθέτω έναν έναν τους κρόκους και χτυπώ για άλλο 1-1,5 λεπτό και προσθέτω σιγά σιγά το χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι (που έχω ήδη στύψει κ σουρώσει τα κουκούτσια), κ χτυπώ σε μέτρια ταχύτητα, για 30-40’’ , κατόπιν προσθέτω με μια κουτάλα σιγά σιγά το ζεστό ζουμί του φαγητού, χτυπώντας με την ελάχιστη ταχύτητα, γιατί αρχίζει να ανεβαίνει η στάθμη κ μπορεί να πεταχτούν ζουμιά κ να γίνει πτανα η κουζίνα :biggrin: , σταματώ το μίξερ και συνεχίζω την ανάδευση με την κουτάλα (όχι ανακάτεμα) για άλλο μισό-1’ (αν παραληφθεί αυτό το βήμα, τότε γίνεται το αφρολέμονο που λέει ο Ντιμι) και αδειάζω το τελικό μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις το σύνολο της σούπας ώστε να γίνει άμεσα η ενσωμάτωση.
Αν το φαγητό δεν δέχεται ανακάτεμα με την κουτάλα (πχ κολοκυθάκια γεμιστά, λαχανοντολμάδες κλπ) ανακινώ (γυροσκοπικά), ολόκληρη την κατσαρόλα για να πάει παντού.
Αυτά

Υ. Γ.
εγώ το κάνω έτσι, η γυναίκα μου με πηρουνι :dance2:

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.618

Reaction score
11.461
Και σε σένα το ερώτημα
Κανονικά… δε με παίρνεις λόγια , αλλά τέλος πάντων :biggrin: :biggrin: :biggrin:
Αυτό είναι το πρόβλημα….

Σωστή

Πρέπει να βγει νόμος.
Αν κάνεις ένα αυγό, τότε γίνεται με πιρούνι, αν κάνεις 2-3 δεν παίζει το πηρουνι , θα σε βγει η ψυχή

melina

Cargo 200
Reaction score
43.197
Αν κάνεις ένα αυγό, τότε γίνεται με πιρούνι, αν κάνεις 2-3 δεν παίζει το πηρουνι , θα σε βγει η ψυχή

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
85.618
Σιγά τα ωά...
Αυτό δεν είναι δύσκολο. Metric έχεις ρυθμίσει; εκεί να σε δω, που σου φταίει το πηρούνι

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
30.899
Πρέπει να βγει νόμος.
Ετοίμασε το νομοσχέδιο.
Μίξερ στο αυγολέμονο απαγορεύεται δια ροπάλου. Επιτρέπεται αυγοδάρτης για ποσότητα άνω των δύο ωών, αλλά με χρήση χωρίς βία.
Δεν θέλει το συγολέμοονο να είναι "αφράτο". Πρέπει να είναι ρευστό.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.086
Ξέρει κάποιος από σας κάποιον σοβαρό πατατοκόφτη , που δε ζητάει ένα νεφρό ?
Είχα κάποιον από LIDL για αρκετά χρόνια αλλά παρέδωσε πνεύμα.
Πήρα έναν φτηνό και την ακούν οι λεπίδες για πλάκα.

bretsos

Μπάμιας
Reaction score
49.699
Ξέρει κάποιος από σας κάποιον σοβαρό πατατοκόφτη , που δε ζητάει ένα νεφρό ?
Είχα κάποιον από LIDL για αρκετά χρόνια αλλά παρέδωσε πνεύμα.
Πήρα έναν φτηνό και την ακούν οι λεπίδες για πλάκα.

JOHN MARKOU

Münchhausen
Reaction score
28.086
Εχω τέτοιο ρε χαμένε .
Κάτι που να τις κόβει θέλω και να αντέχει .
ΔΕΝ τις θέλω χοντροκομμένες τις τηγανητές.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.085
Members
38.286
Νεότερο μέλος
MichaelK