Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιότητας?

Reaction score
11.414
Re: Απάντηση: Re: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιό

ωστοσο ακομα και ενας φτηνος tripath εαν ειναι <500watt θα σου δωση καλυτερο αποτελεσμα.
Ο Κώστας δεν το είπε...

Εγώ κρατήθηκα...

Reaction score
1.766
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική

Ο Κώστας δεν το είπε...

Εγώ κρατήθηκα...
ε καποιος δεν επρεπε να του το πη με τοσα λαθη που εχει
κανη;

Reaction score
62
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική

Ο Κώστας δεν το είπε...

Εγώ κρατήθηκα...

Συμφωνώ απολύτως.
Συμφωνώ...
Συμφωνώ...

Πόσο φθηνός όμως ρε παιδιά? Κάτω απο 150€ ? (τόσο μου στοιχίζει η προσθήκη που έκανα)
Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός ξαναλέω ότι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ με ΥΠΑΡΧΩΝ εξοπλισμό.
Και έχω γνώση των ενδεχόμενων λαθών και περιορισμών.

Υπάρχει κανείς που να το έχει δοκιμάσει????

Reaction score
62

ΑΑ!!!...Καλή εβδομάδα σε όλους κ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ με το μνημόνιο 2 :)

Reaction score
1.766

Συμφωνώ απολύτως.
Συμφωνώ...
Συμφωνώ...

Πόσο φθηνός όμως ρε παιδιά? Κάτω απο 150€ ? (τόσο μου στοιχίζει η προσθήκη που έκανα)
Με κίνδυνο να γίνω κουραστικός ξαναλέω ότι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΙ με ΥΠΑΡΧΩΝ εξοπλισμό.
Και έχω γνώση των ενδεχόμενων λαθών και περιορισμών.

Υπάρχει κανείς που να το έχει δοκιμάσει????
οχι αλλα με 300-350 ευρω μπορεις να φτιαξης η με 450-500 να παρης κατι ετοιμο.

δεν μπορεις να περιμενης ενα τοσο ακριβο ηχειο να παιξη με οτι να ναι.

Reaction score
62

Ευχαριστώ για τις νέες συμμετοχές :) αν και νομίζω ότι ξεφύγαμε λιγάκι

Κατ'αρχήν δεν πιστεύω ότι ο Α11 o Soul και έστω ο Yamaha P3500S είναι ακριβώς "ότι νάναι" αλλά ούτως ή άλλως εδώ το θέμα μας είναι ο συνδυασμός τους στο συγκεκριμένο set up. Δεν έχω ακούσει ούτε καν δεί tripath και δεν μπορώ να έχω άποψη.
Η έκφραση όμως .. ωστοσο ακομα και ενας φτηνος tripath εαν ειναι <500watt θα σου δωση καλυτερο αποτελεσμα .. μου ακούγεται κάπως δογματική. Δεν την απορρίπτω με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορώ όμως και να τη δεχτώ.
Και βέβαια όπως πάντα.. "περί ορέξεως.. κολοκυθόπιτα" όπως είπε κάποιος άλλος φίλος πριν..

Εν πάσει περιπτώσει αναμένω μήπως εμφανιστεί κάποιος φίλος που έχει δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομ

Καταρχάς, θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες (άλλωστε τα περισσότερα, από αυτούς τα έχω μάθει ) για τις ενστάσεις τους, στο να λειτουργεί και το παθητικό crossover
Η διαφορά που είδα, όταν οδήγησα τα μεγάφωνα μου με το ενεργό, ήταν τεράστια

Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεν βρήκα πουθενά διαγράμματα μετρήσεων, για το ηχείο σου
Επίσης, δεν βρήκα πουθενά την τάξη του crossover και πουθενά δεν είδα ότι το 6,5αρι δουλεύει full range
Αυθαίρετα λοιπόν, υποθέτω, ότι λόγω κατασκευαστικής τεχνοτροπίας, θα είναι πρώτης τάξης (6db ανά οκτάβα κλίση) όπως και στα άλλα μοντέλα της εταιρείας
Μετά, το ενεργό crossover σου, έχει κλίση δεύτερης τάξης (12db) είναι μόνο 2 δρόμων και με ασαφείς ενδείξεις, για την συχνότητα crossover, πέρα από τις τυπωμένες
Έτσι όπως το έχεις συνδέσει και αν έχω καταλάβει καλά και σύμφωνα με τα λεγόμενα σου, κόβεις τα 8 ίντσα προς τα πάνω, στα 270Hz (εργοστασιακή 230Hz )
και αρχίζει να λειτουργεί το 6,5 με τον denon, από αυτήν την συχνότητα και άνω, έως την φυσική του συχνότητα αποκοπής
Ταυτόχρονα, ο soul παραλαμβάνει, την συχνότητα από τα 270Hz και επάνω και οδηγεί το μεγάφωνο υψηλών, μέσω του παθητικού crossover, που υπάρχει εν σειρά, αφήνοντας απείραχτη, την συχνότητα αποκοπής, στην εργοστασιακή των 3000 Hz
Εγώ θα πρότεινα, να δοκιμάσεις και να μας πεις, τι λέει ηχητικά, να οδηγήσεις τα woofer- με τον yamaha- μέσω του παθητικού crossover και μέσω του ενεργού, να οδηγήσεις το midrange με τον soul και το tweeter με τον denon, προσπαθώντας να ορίσεις, ελάχιστα χαμηλότερο σημείο διαχωρισμού από τα 3000Hz πράγμα λίγο δύσκολο ,επειδή το Nakamichi έχει τυπωμένες τις συχνότητες 1,4k και 3,9k (από όσο βλέπω σε φωτο στο νετ)
Και προσοχή με την παροχή ισχύος- σε διάφορα κομμάτια που έχω δοκιμάσει (ανάλογα το είδος μουσικής) και σε παρόμοια κατανομή συχνοτήτων, από ενεργό 3δρομο crossover και ρυθμίζοντας τις εντάσεις, ώστε να υπάρχει η τονική ισορροπία που ταίριαζε στο αυτί μου, έβλεπα ενδείξεις 60-100 watt στα χαμηλά, όχι πάνω από 30 στα μεσαία και όχι πάνω από 15 στα υψηλα, για μεγάφωνα 93,91,94db αντίστοιχα

Reaction score
1.766

Ευχαριστώ για τις νέες συμμετοχές :) αν και νομίζω ότι ξεφύγαμε λιγάκι

Κατ'αρχήν δεν πιστεύω ότι ο Α11 o Soul και έστω ο Yamaha P3500S είναι ακριβώς "ότι νάναι" αλλά ούτως ή άλλως εδώ το θέμα μας είναι ο συνδυασμός τους στο συγκεκριμένο set up. Δεν έχω ακούσει ούτε καν δεί tripath και δεν μπορώ να έχω άποψη.
Η έκφραση όμως .. ωστοσο ακομα και ενας φτηνος tripath εαν ειναι <500watt θα σου δωση καλυτερο αποτελεσμα .. μου ακούγεται κάπως δογματική. Δεν την απορρίπτω με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορώ όμως και να τη δεχτώ.
Και βέβαια όπως πάντα.. "περί ορέξεως.. κολοκυθόπιτα" όπως είπε κάποιος άλλος φίλος πριν..

Εν πάσει περιπτώσει αναμένω μήπως εμφανιστεί κάποιος φίλος που έχει δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο
νομιζω οτι το νημα εχει να κανη με την τριενισχυση και οχι με το ποιος ενισχυτης ειναι καλυτερος.

η προτροπη μου ειχε να κανη με την αποφυγη δυο κροσοβερ σε σειρα και οχι με το αν οι τριπαθ ειναι

καλυτεροι οι χειροτεροι.

χωρις να εχω ψαξη νομιζα οτι ο soul ειναι καμια 40αρια

watt.

εφασον ειδα ειναι 120 η 150 αναλογα τις λαμπες τοτε ειναι αρκετα

δυνατος να κουνηση τα ηχεια σου χωρις ολα αυτα που εχεις κανη

τα οποια δημιουργουν προβληματα.

αυτο μπορεις να μας το πεις εσυ που εχεις δοκιμαση και τους δυο τροπους.

εγω συνεχιζω να πιστευω οτι ενας τριπαθ θα τα παιξη ακομα καλυτερα απο

οτι ο soul αλλα αυτο εχει να κανη με το τι θεωρω εγω καλυτερα και ειναι και

ασχετο με την ερωτηση σου.

επισης η καλυτερη απο ολες τις λυσεις ειναι να παρακαμψης οτο εσωτερικο κρος.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364
Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιότητας?

για να μην ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια, από τη στιγμή που ο φίλος δεν θέλει να "βάλει χέρι" στο ηχείο και να βγάλει τα παθητικά κρος, το μόνο που μένει να καταλάβει είναι ότι δεν χρειάζεται το ενεργό κρος, το οποίο κάνει μόνο κακό, και καθόλου καλό στην σύνδεση αυτή.

2 κρος στη σειρά, είναι απλά λάθος. Οι κλίσεις αποκοπής αθροίζονται, με αποτέλεσμα οι αποκοπές να είναι αλλού αντ'αλλού και οι φάσεις στα σημεία κρος (εκεί που παίζουν ταυτόχρονα και οι 2 δρόμοι) ακόμα πιο αλλού.

Ας δώσει πλήρες φάσμα σε όλους τους ενισχυτές, χωρίς χρήση ενεργού κρος.

Εφόσον ακολουθεί 1 δρόμος μετά κάθε ενισχυτική βαθμίδα, με παθητικό κρος, η κάθε ενισχυτική βαθμίδα θα παράγει ισχύ μόνο για αυτές τις συχνότητες, ασχέτως εισόδου. Η απλή ύπαρξη τάσης στην έξοδο κάθε ενισχυτικής βαθμίδας για όλο το φάσμα, δε καταπονεί τις ενισχυτικές βαθμίδες (και δεν αντλεί ενέργεια από τις αποθήκες της τροφοδοσίας), με μόνη εξαίρεση την σχετική καταπόνηση των λαμπάτων ενισχυτικών βαθμίδων με μετασχηματιστή εξόδου. Μόνο λοιπόν για αυτή την περίπτωση, ένα ενεργό κροσάρισμα σε απόσταση ασφαλείας από το χρήσιμο, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή, δηλαδή αν το σημείο κρος είναι στους 2,2 χιλιόκυκλους, ας υπάρξει ένα ενεργό κροσάρισμα στους 700 κύκλους, το οποίο - λόγω απόστασης- δεν θα επηρεάσει την κλίση αποκοπής του παθητικού κρος, οπότε και δε θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε να παίζει το συγκεκριμένο ηχείο.

Reaction score
62
Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιότητας?

Κonkell, Costas Ear & back, ευχαριστώ ΠΑΡΑ πολύ για τη καλή συνέχεια της συζήτησης, νομίζω ότι επιτέλους μπαίνουμε στο "ζουμί" :)

Ναί η εργοστασιακή ρύθμιση του ηχείου είναι στα 230, επίτηδες το έβαλα στα 270 σε μία προσπάθεια να αποφύγω το "overlap" του κοψίματος ενεργού-παθητικού

Ήδη προγραμματίζω να "βάλω χέρι" εωτερικά στο ηχείο παρακάμπτωντας τα παθητικά, στο γούφερ σίγουρα αλλά για το mid-high το σκέφτομαι. Ίσως εκεί να μην είναι τόσο κρίσιμη η παράκαμψη, περιμένω απόψεις..

Επίσης θα βοηθούσε σημαντικά κάποιος που να έχει άποψη για το εσωτερικό του Hyperion (δύσκολο αλλά λέω μπας και..). Επίσης, όταν αποσυνδεθούν τα γούφερ απο το παθητικό θα συνδεθούν απλώς παράλληλα και απο κεί κατευθείαν στις μπόρνες? Θα τηρηθούν έτσι οι αναλογίες αντίστασης?

Σε επόμενο ποστ θα προσπαθήσω να βάλω ένα σχεδιάγραμμα με την ακριβή διάταξη-ροή του σήματος γιατί διαπιστώνω πως κάποιοι φίλοι θέλουν να βοηθήσουν άλλα δεν καταφερα επακριβώς να εξηγήσω τι έχω κάνει

Καλημέρα σε όλους :)

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
139.364

Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, είναι πως τα παθητικά κρος είναι οι κύριοι παράγοντες περιορισμού της απόδοσης των μεγαφώνων.

Σε μια υλοποίηση ηχείου, το παθητικό κρος είναι πάντα ένας περιορισμός. Και η συνολική του σχεδίαση, και οι κλίσεις αποκοπών, και τα υλικά.

Όταν όλα αυτά βγούν από το παιχνίδι, και μπει ένα παραμετροποιήσιμο ενεργό κρος, με την χρήση ενός μετρητικού μικροφώνου κι ενός αναλυτή φάσματος είναι δυνατό να δώσεις στα μεγάφωνα το καλύτερο εύρος λειτουργίας τους, να δεις επι τόπου πως σχετίζεται το κάθε μεγάφωνο με το επόμενο, να τα κάνεις να "δέσουν" ιδανικά, να ομαλοποιήσεις την συνολική απόκριση του ηχείου και στο τέλος να εκμεταλλευθείς τα χαρακτηριστικά κάθε ενισχυτικής σου βαθμίδας για την ορθή οδήγηση καθενός μεγαφώνου ξεχωριστά, αναλόγως των απαιτήσεων του συχνοτικού φάσματος (πχ βάζεις τον ενισχυτή με μεγάλο ντάμπινγκ φάκτορ εκεί που χρειάζεται, και τον ενισχυτή με μεγάλη ισχύ εκεί που μπορεί - ενώ είναι προφανές πως το ορθότερο, σε ένα κόσμο ιδανικό, είναι η χρήση όμοιων ενισχυτικών βαθμίδων)

Reaction score
62

Υ.Γ: ο φίλος konkell έχει καταλάβει τι έχω κάνει (και το λέει και καλύτερα απο εμένα) με μία μόνο σημαντική ίσως διαφορά. Τα mid είναι συνδεδεμένα μόνα τους απ'ευθείας στις front εξόδους του DENON και παραλαμβάνουν full range σήμα μιας και ο Α11 είναι και η καθολική προενισχυτική πηγή. Από pre-out (front) του Α11 το σήμα πάει στο Nakamichi και απο εκεί στο Yamaha (<270) για τα γούφερ και στον Soul (>270) για τα tweeter.

Και πάλι ευχαριστώ για την ουσιαστική συνέχεια της συζήτησης

Reaction score
1.766

πιο κρισιμο ειναι το κροσαρισμα στα 230hz και μια και το κροσοβερ σου ειναι δυο δρομων καλο θα ηταν

να κανης το εξης.

οδηγηση με τον soul μιντ-τουιτερ δινοντας του φουλ εισοδο και με τα παθητικα στη θεση τους.
εναλακτικα εαν το nakamichi εχει ξεχωριστη ρυθμιση για Low-high να δωσεις στον soul απο την high pass <100hz.(σ.σ.αν δεν εχει ξεχωριστη ρυθμιση στους κλαδους να το ρυθμισης στα <100hz καλυτερα full range)

παρακαμψη κρος στα γουφερ (ναι παραλληλα συνδεονται) και σημα απο την low του nak ρυθμισμενη

>230hz στον yamaha .

υπαρχουν και καλυτερα setup αλλα προυποθετουν το ξεκοιλιασμα του τμηματος μιντ του κρος η
αλλαγη του nakamichi Με τριδρομο οποτε αστο.

Reaction score
62

Τελευταία νέα
σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και έκανα "bypass" το κρος μόνο του δεξιού γούφερ. Ήταν ευκολότερο απο όσο νόμιζα. Στη μισή περίπου ωρίτσα που είχα χρόνο να ακούσω παρατήρησα ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά αναμεσά στα δύο γούφερ. Δεν έχω χρόνο να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Απλά θα μπορούσα να πώ ότι συγκριτικά το αριστερού γούφερ που είχε το κρος ακουγόταν σαν να βρίσκεσαι σε ένα προθάλαμο και όχι στο χώρο ακρόασης σε σχέση με το γούφερ χωρίς το κρος που ήταν ΜΠΡΟΣΤΑ σου ΕΚΕΙ :) Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Reaction score
62

Για να προλάβω κάποιους φίλους, τσεκάρισα και δεν έχω διαφορά πολικότητας. Εννοώ τη καθαρότητα, τη παρουσία, τη ταχύτητα που νιώθεις όταν ακούς το γούφερ χωρίς το κρος.

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιότητα

Υ.Γ: ο φίλος konkell έχει καταλάβει τι έχω κάνει (και το λέει και καλύτερα απο εμένα) με μία μόνο σημαντική ίσως διαφορά. Τα mid είναι συνδεδεμένα μόνα τους απ'ευθείας στις front εξόδους του DENON και παραλαμβάνουν full range σήμα μιας και ο Α11 είναι και η καθολική προενισχυτική πηγή. Από pre-out (front) του Α11 το σήμα πάει στο Nakamichi και απο εκεί στο Yamaha (<270) για τα γούφερ και στον Soul (>270) για τα tweeter.

Και πάλι ευχαριστώ για την ουσιαστική συνέχεια της συζήτησης
Τότε, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά
To mid δεν είναι full range, αλλά έχει crossover στα 3000Hz
και κάνουν σχεδόν περιττή, την ανάμειξη του νακαμιτσι μιας και με το τρόπο που το έχεις συνδέσει ,έχεις διατηρήσει το crossover στον δορυφόρο και απλώς άλλαξες, τον ρυθμό αποκοπής των χαμηλών

Εγώ, θα κροσαριζα γύρω στα 350 και θα οδηγούσα το μιντ μέσω ενεργού crossover
>350 3000 <
Το δε twitter κατευθείαν από έναν ενισχυτή μέσω του παθητικού crossover >3000

Αν θέλεις περιέγραψε λίγο ,γιατί, ο ποιος σωστός τρόπος της διενίσχυσης, που σου πρότεινε ο petermeni και δοκίμασες και εσύ με τον soul, δεν απέδωσε;
Το ηχείο σου, κατεβαίνει κάτω από 4 ωμ και να υποθέσω ότι τα βρήκε σκούρα;
Ο soul οδηγεί το ηχείο με τους βραχυκυκλωτηρες των μεγαφώνων στην θέση τους;
Ο soul οδηγεί την καμπίνα των χαμηλών μόνος του;

Υγ αυτό το είχα γράψει χθες, αλλά τώρα το εξέδωσα

Reaction score
1.766

και που να κανεις και το αλλο.:142:

Reaction score
18
Re: Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδο ποιότητα

Τελευταία νέα
σήμερα βρήκα λίγο χρόνο και έκανα "bypass" το κρος μόνο του δεξιού γούφερ. Ήταν ευκολότερο απο όσο νόμιζα. Στη μισή περίπου ωρίτσα που είχα χρόνο να ακούσω παρατήρησα ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά αναμεσά στα δύο γούφερ. Δεν έχω χρόνο να επεκταθώ αυτή τη στιγμή. Απλά θα μπορούσα να πώ ότι συγκριτικά το αριστερού γούφερ που είχε το κρος ακουγόταν σαν να βρίσκεσαι σε ένα προθάλαμο και όχι στο χώρο ακρόασης σε σχέση με το γούφερ χωρίς το κρος που ήταν ΜΠΡΟΣΤΑ σου ΕΚΕΙ :) Θα επανέλθω με περισσότερες λεπτομέρειες.
Βλέπεις, έστω και με το πείραμα που έκανες, άκουσες το προφανές
Αυτό που σου προτείνουν όλοι
Παρέκαμψε τα παθητικά crossover και θα βρεις την υγεία σου
Και μετά… καλώς ήρθες, στον ατέρμονο δρόμο της ακολασίας
:201::105:

Reaction score
62
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδ

Αν θέλεις περιέγραψε λίγο ,γιατί, ο ποιος σωστός τρόπος της διενίσχυσης, που σου πρότεινε ο petermeni και δοκίμασες και εσύ με τον soul, δεν απέδωσε;
Το ηχείο σου, κατεβαίνει κάτω από 4 ωμ και να υποθέσω ότι τα βρήκε σκούρα;
Ο soul οδηγεί το ηχείο με τους βραχυκυκλωτηρες των μεγαφώνων στην θέση τους;
Ο soul οδηγεί την καμπίνα των χαμηλών μόνος του;
Αρχικά είχα δοκιμάσει τον Soul στο συνολικό δορυφόρο με τους βραχυκυκλωτήρες (mid-high) και οι μεσαίες δεν΄έλεγαν να βγούν με τίποτα. Κι εγώ δεν μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο απο δημιουργία αντίστασης που δεν τα έβγαλε πέρα ο Soul.

Εν πάσει περιπτώσει η διαφορά που είδα με την αφαίρεση του κρος στο δεξί μου δίνει ήδη αρκετό homework για το Σ/Κ :) Θα ήθελα να δοκιμάσω και τη διάταξη που προτείνεις αλλά έχω ένα θεμελιώδες πρόβλημα: απο τη στιγμή που ο Α11 χρησιμοποιείται ταυτόχρονα σαν προ (πριν το Nakamichi) αν θέλω να επιστρέψω για ενίσχυση κροσαρισμένο σήμα ο μόνος τρόπος μάλλον είναι να χρησιμοποιήσω άλλη ζώνη εξόδου (έχει β&γ ζώνη εξόδων) για το ηχείο, φοβάμαι το μπέρδεμα εκεί... θα το δώ το Σ/Κ

Reaction score
62
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τρι-ενίσχυση: "Βρώμικη" Υπερβολή ή δρόμος για οικονομική άνοδ

Πάντως η ιδέα σου konkell να κροσάρω μόνο χαμηλά(yamaha) & μεσαία(denon) και να δώσω full range Soul στο παθητικό των tweeter είναι πολύ καλή, θα διερευνηθεί ενδελλεχώς η εφαρμογή της. Επίσης θα δοκιμάσω να δώ τι κάνει ο Soul μόνο με τις καμπίνες όπως ρωτάς.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.237
Members
38.292
Νεότερο μέλος
SotosΑ