Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.941
Αυτό πιστεύω και εγώ. Αν με τα 8kVΑ (7,4kW) προ BEV ήσουν εντάξει, με BEV και 15kVA είσαι μια χαρά. Θα έχεις 14kW γραμμή, μείον τα 7,4kW του φορτιστή, σου μένουν 6,6kW για το σπίτι. Και τα 6,6kW θα είναι συνήθως για το βράδυ που θα φορτίζει. Ακόμη και αν ζεσταίνεσαι με ρεύμα αποκλείεται να καίει 5kW - 6kW/h το βράδυ. Εκτός και αν είναι μεζονέτα με μεγάλη αντλία, αλλά και πάλι μου φαίνονται πολλά.

Last edited:

Reaction score
360
το ρολοι ειναι ουσιαστικα μεσα στο γκαραζ. Αν κανω αυξηση μπορω να παρω παροχη κατευθιαν απο το ρολοι για τη φορτιση ωστε να μη εχω το πανω κατω στα καλωδια;

alexis

Reaction score
32.941
το ρολοι ειναι ουσιαστικα μεσα στο γκαραζ. Αν κανω αυξηση μπορω να παρω παροχη κατευθιαν απο το ρολοι για τη φορτιση ωστε να μη εχω το πανω κατω στα καλωδια;
Ναι. Αλλά δεν είναι απλά ένα καλώδιο. Θα χρειαστεί να μπει πίνακας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Reaction score
360
εννοειται φυσικα. με την αλλαγη του ρολογιου συμφαιρει να παω σε διζονικο η καποιο αλλο προγραμμα;

Reaction score
25.507
μετά το ρολόι κάνεις οτι θες αρκει να είναι εντός κανονισμού και να μπορεί να δηλωθεί απο ηλεκτρολόγο στην καινούρια βεβαίωση.

alexis

Reaction score
32.941
Μέχρι πριν λίγο καιρό το διζωνικό αποτελούσε το 1/3 του λογαριασμού μου. Πλέον λόγω των αλλαγών που έκαναν αποτελεί το 1/4 με 1/5. Άλλο 33% άλλο 20%. Ανάλογα το συμβόλαιο και τι πάγια έχει (αν έχει) στο "νυχτερινό", και αν οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να ματσάρουν ή να μεταφερθούν σε αυτές τις ώρες σίγουρα συμφέρει. Αν όχι, και αν υπάρχει extra πάγιο, θέλει μελέτη. Στα δυναμικά τιμολόγια καλό είναι να μπορείς να προσαρμοστείς σε αυτά. Αλλιώς δεν συμφέρει.

Reaction score
29.620
(σχεδόν) κανένα σπίτι δεν χρειάζεται 3Φ.
Η 15KVA παροχή με τα 63Α ασφάλεια φτάνει και περισσεύει για τα πάντα, θερμοσίφωνας+κουζίνα+εστίες+a/c και έχεις ακόμα περίσσεμα.
στο 3Φ υπάρχει επιπλέον ο περιορισμός του συγχρονισμού γιατί στα 7KVA ανα φάση, έχεις πιθανότητα να την φέρεις κάτω με έναν ατυχή συνδιασμό.
το 3Φ είναι για ηλεκτροκινητήρες χρήσιμο που στο σπίτι δεν έχει ποτέ (είναι όλοι 1Φ) ουσιαστικά κάνουμε χρήση των 3 φάσεων αθροιστικά για περισσότερη ισχύ αλλά και αυτό είναι ημιτελές γιατί ένας μεγάλος καταναλωτής πχ ταχυθερμαντήρας ΖΝΧ στα 7KW αν χρειαστεί να δουλέψει σε μεγάλη ισχύ θα πρέπει να πάρει όλη τη φάση μόνος του, αντίθετα στο 15KVA μονοφασικό αν και φαινομενικά καβατζώνει το 50% της γραμμής δεν είναι τόσο πρόβλημα.
Εχω ηλεκτρική κουζίνα , τριφασική . Δουλεύει και ως μονοφασική με jumpers αλλά όταν το δοκίμασα έπεφτε η ασφάλεια της φάσης για πλάκα 32 Α.
Εβγαλα τα jumpers πέρασα νέο καλώδιο εξωτερικό από τον πίνακα , 5 χ 4,5 , και έχω το κεφάλι μου ήσυχο , εδώ και κάμποσα χρόνια.
Το τριφασικό το έχει το σπίτι απο την ώρα που χτίστηκε το 1972 . Το χρειάζεται γιατί είναι μεγάλο , με πολλές καταναλώσεις και θερμένεται και ψύχεται με AC . Και έχει και ένα ηλεκτρικό boiler 4KW αναμμένο 12/7 /365 το οποίο τροφοδοτεί και τα πλυντήρια με ΖΝΧ 50 βαθμών.
Τα 7 κλιματιστικά 24/7 τα αφήνω εκτός προς το παρόν .
Επιμένεις ότι το 3Φ έχει νόημα μόνο για 3φασικά μοτέρ ?

Reaction score
25.507
Εχω ηλεκτρική κουζίνα , τριφασική
ΔΕΝ έχεις 3φ κουζίνα.
η κουζίνα έχει μονοφασικά φορτία (αντιστάσεις) που θα δουλέψει μια χαρά με την γέφυρα εφόσον έχεις το αντίστοιχο καλώδιο και ασφάλεια στον πίνακα.
σε ένα 15KVA μονοφασικό με 63Α κεντρική ασφάλεια μπορείς να έχεις 40Α ασφάλεια για την κουζίνα σου χωρίς θέματα.

οι μεγάλες ενεργοβόρες συσκευές γενικά προσφέρονται ώστε να πληρούνται τα τοπικά πρότυπα τους δικτύου διανομής.
για την αγορά της Ελλάδας πχ μια συσκευή που μπορεί να έχει ονομαστική ισχύς πες 9KW διατίθεται ως "3Φ" ώστε να μοιράσεις τις αντιστάσεις της σε 3 φάσεις και να μην υπερβούν την ισχύ ανα φάση ΑΝ μπουν σε σπίτι με 3Φ πίνακα.
ή ίδια συσκευή σε δίκτυο που δεν διαθέτει 3Φ σε οικιακούς καταναλωτές πχ ΗΠΑ (μην κολλήσουμε στην τάση δικτύου) έχει δυνατότητα να γεφυρώσει τις αντιστάσεις της σε μια φάση.

η κουζίνα είναι ένα !φ φορτίο, όπως και οι 3Φ ταχυθερμαντήρες. Δεν χρησιμοποιεί ούτε την τάση των 380V μεταξύ φάσεων ούτε την διαφορά φάσης (όπως ένας 3Φ κινητήρας) .

οπότε για να μην μπερδευόμαστε οι οικιακοί καταναλωτές χρειάζονται 1Φ παροχή.
απο κει και πέρα είναι θέμα μεγέθους. η 15KVA παροχή καλύπτει ένα σύγχρονο σπίτι (μονωμένο, φωτισμό led, ηλιακός θερμοσίφωνας κλπ) μέχρι τα 250-300τμ άνετα. Κάτι μεγαλύτερο θέλει πολλαπλές παροχές αλλά αν δεν είναι πολλαπλές κατοικίες θα αφορά το 0.000000κατι% των κατοικιών.
τα παλαιότερα σπίτια, με αρχαία A/C , με χάλια μόνωση, με λαμπτήρες αλογόνου, με αρχαίες συσκευές, με θέρμανση θερμοπομπών κλπ ΜΠΟΡΕΙ να μην τους φτάσουν 63Α στον γενικό. Αλλά και με 3Φ δεν σώζονται σε όλα τα σενάρια, κάποια στιγμή θα μπει ένα πιστολάκι (ή μια παλιά ηλεκτρική σκούπα) σε πρίζα που δεν πρέπει και θα πέσει η φάση.

Σταύρος Λαγκαδιανός

Το αγοράκι με τα σπίρτα
Reaction score
33.934
Εχω ηλεκτρική κουζίνα , τριφασική . Δουλεύει και ως μονοφασική με jumpers αλλά όταν το δοκίμασα έπεφτε η ασφάλεια της φάσης για πλάκα 32 Α.
Εβγαλα τα jumpers πέρασα νέο καλώδιο εξωτερικό από τον πίνακα , 5 χ 4,5 , και έχω το κεφάλι μου ήσυχο , εδώ και κάμποσα χρόνια.
Το τριφασικό το έχει το σπίτι απο την ώρα που χτίστηκε το 1972 . Το χρειάζεται γιατί είναι μεγάλο , με πολλές καταναλώσεις και θερμένεται και ψύχεται με AC . Και έχει και ένα ηλεκτρικό boiler 4KW αναμμένο 12/7 /365 το οποίο τροφοδοτεί και τα πλυντήρια με ΖΝΧ 50 βαθμών.
Τα 7 κλιματιστικά 24/7 τα αφήνω εκτός προς το παρόν .
Επιμένεις ότι το 3Φ έχει νόημα μόνο για 3φασικά μοτέρ ?
Τί την θες την κουζίνα? Αφού μαγειρεύει η πεθερούλα. :laugh:

Reaction score
29.620
ΔΕΝ έχεις 3φ κουζίνα.
η κουζίνα έχει μονοφασικά φορτία (αντιστάσεις) που θα δουλέψει μια χαρά με την γέφυρα εφόσον έχεις το αντίστοιχο καλώδιο και ασφάλεια στον πίνακα.
Σωστά εγώ δεν το εξέφρασα ορθά.
Τί την θες την κουζίνα? Αφού μαγειρεύει η πεθερούλα. :laugh:
Και η πεθερούλα , που νομίζεις ότι μαγειρεύει ?

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv