Φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.152
Το Τέσλα το έχω βάλει ήδη να φορτίζει μεταξύ 2-5. Το φολγκζβάγκεν σε ξέρω εάν μπορεί να ρυθμιστεί να σταματάει στις 5..

Και θα πρέπει να το βάλουμε 2-4 το βράδυ στο "καλοκαιρινό".

Οι 2 ώρες με 11-ρη είναι 22 kWh, μια χαρά είναι.

Dimifoot

General Catsicofoot Patton
Editor
Reaction score
90.743
Το φολγκζβάγκεν σε ξέρω εάν μπορεί να ρυθμιστεί να σταματάει στις 5..
Το έχω βάλει ήδη, προτιμώμενες ώρες τις νέες του μειωμένου, όλα ΟΚ.
IMG_8249.png
IMG_8250.png

Το καλοκαίρι θα φτιάξω και το άλλο ωράριο

MaxHeadroom

Moderator
Moderator
Reaction score
11.664
Πόσο κοστίζει τελικά η φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματός μας; Εδώ μπορούμε να δούμε πόσο βγαίνει πραγματικά κάθε κιλοβατώρα.
Για ακριβέστερο υπολογισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις απώλειες ενέργειας κατά τη διαδικασία της AC φόρτισης. Αυτές κυμαίνονται ανάλογα με το όχημα, το φορτιστή και τις παραμέτρους φόρτισης από 10% έως 20%. Συνήθως όσο μεγαλύτερη η ισχύς φόρτισης, τόσο καλύτερος ο συντελεστής απόδοσης.

Last edited:

alexis

Reticular Activating System
Reaction score
32.941

alexis

Reaction score
32.941
Τελικά αποτελέσματα. Νέοι Superchargers στην Ελλάδα.

Από ότι φαίνεται, ή οι Έλληνες Teslάδες ενδιαφέρονται περισσότερο πως θα φύγουν από την χώρα παρά που θα φορτίσουν στην Πελοπόννησο ας πούμε. Διαφορετικά τον φορτιστή τον έβαλαν οι ξένοι επισκέπτες με Τesla. Μάλλον ισχύει το δεύτερο και μάλιστα πρέπει να είχε και μεγάλη απήχηση, καθώς από ότι είδα χώρες όπως Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Ρουμανία δεν πήραν κανέναν.

Ερωτήσεις τώρα για όσους γνωρίζουν.
1) Εκεί που μπήκαν οι νέοι φορτιστές η Βουλγαρία βγαίνει πιο εύκολα χωρίς φόρτιση μέχρι Ρουμανία ας πούμε; Mε SR, ή πρέπει οπωσδήποτε να είναι LR; Mπήκε για να είναι συντομότερη η στάση στη Σόφια ή δεν έβγαινε μέχρι εκεί;
2) Από Αθήνα πόση διαφορά να έχει αν πας Αυστρία από Ιταλία με πλοίο; Γλυτώνεις τεράστια βόλτα, αλλά πόσο να έχουν τα εισιτήρια;
3) Για νέα πρόταση φορτιστών πρέπει να έχεις Tesla; O Grok λέει όχι.

1000002072.jpg

Στον παρακάτω χάρτη, για όσους δεν γνωρίζουν, όσοι Superchargers έχουν τον κεραυνό μέσα σε κάτι σαν παρενθέσεις, σημαίνει πως είναι ανοιχτοί και για άλλα BEVs.

1000002081.jpg
1000002082.jpg

Reaction score
360
Σε οικία με μονοφασική παροχή αξίζει να βάλω φορτιστή η μια βιομηχανική μπριζα;

alexis

Reaction score
32.941
Aνάλογα τα φορτία της οικίας και της χρήσης του οχήματος.

Σε οικία μπορείς να κάνεις και επαύξηση στα 15kVA ή σε τριφασικό αν χρειάζεται. Αν δεν κάνω λάθος δεύτερη γραμμή για φόρτιση έρχεται μόνο σε επαγγελματικό χώρο.

Last edited:

Reaction score
360
Τριφασικό δε χρειάζεται. Οι ανάγκες του σπιτιού είναι μικρές. Η παροχή που έχω τώρα είναι 8kva. Αυτή είναι αρκετή για να δώσει 7kwh στη βιομηχανική μπριζα;

alexis

Reaction score
32.941
Τριφασικό δε χρειάζεται. Οι ανάγκες του σπιτιού είναι μικρές. Η παροχή που έχω τώρα είναι 8kva. Αυτή είναι αρκετή για να δώσει 7kwh στη βιομηχανική μπριζα;
Με 8kVA θεωρώ (μη πω είμαι βέβαιος) πως δεν θα δεις ποτέ 7.4kW στο φορτιστή. Στα 3,7kW θα είσαι, max.

Για να δεις 7.4kW στο φορτιστή θα πρέπει να κατεβάσεις γενικό στο σπίτι, και η γραμμή φόρτισης να μην περνάει από αυτό το γενικό.

Δες το και αλλιώς.
Τα 8kVA δίνουν περίπου 7.4kW
O μονοφασικός φορτιστής δίνει έως 7.4kW.
Ή θα φορτίζεις στα 3,6kW ή πας για επαύξηση.

Last edited:

Reaction score
360
Αρα πρεπει να παω για αυξηση. Υπαρχουν σκαλοπατια η απο τα 8 παμε στα 15; ξερουε στο περιπου το κοστος μιας τετοιας αυξησης;

alexis

Reaction score
32.941
Υπάρχουν τα 12kVA και τα 15kVA. Μετά πας σε τριφασικό.

Ρώτησα πρόσφατα τον ηλεκτρολόγου μου γιατί και εγώ πρέπει να το κάνω κάποια στιγμή. Του είπα να πάω στα 15kVA και μου απάντησε πως αφού το κάνω που το κάνω να πάω σε τριφασικό. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα γιατί τα έξοδα είναι πολλά παραπάνω.

Για τα έξοδα του ΔΕΔΔΗΕ μου είπε κανένα 600άρι ευρώ, και ότι θα μου αφαιρέσουν τα 300 του παλιού ρολογιού οπότε πάμε στα 300. Για τριφασικό 1000 - 1200 ευρώ μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ. Τα υπόλοιπα έξοδα εξαρτώνται από την εγκατάσταση. Ο πίνακας πχ, απόσταση νέου καλωδίου, κόστος ηλεκτρολόγου.

TGD

Reaction score
10.590
Το τριφασικό έχει αυξημένο πάγιο. Από την άλλη, αν χρειαστεί αλλαγή στην εσωτερική εγκατάσταση, το φορτίο επιμερίζεται καλύτερα στο τριφασικό.

Reaction score
29.620
Βάλε και το ενδεχόμενο σκάψιμο , και τα λοιπά για να περάσει το σαφώς παχύτερο καλώδιο παροχής από το ρολόι του τριφασικού στον πίνακα, το νέο πίνακα που θέλεις με όλα τα συνοδά , μάλλον δεν σε συμφέρει το τριφασικό .
Το τριφασικό καλό είναι να μπαίνει εξ αρχής.
Μετά γίνεται δύσκολο το έργο.

alexis

Reaction score
32.941
Στην δική μου περίπτωση, σε σχέση με σήμερα, το αυξημένο πάγιο στο τριφασικό είναι +220 ευρώ το χρόνο. Βάλε και όλα τα έξοδα εγκατάστασης.

Αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη φόρτισης στα 11kW θεωρώ πως δεν χρειάζεται.

Reaction score
25.507
(σχεδόν) κανένα σπίτι δεν χρειάζεται 3Φ.
Η 15KVA παροχή με τα 63Α ασφάλεια φτάνει και περισσεύει για τα πάντα, θερμοσίφωνας+κουζίνα+εστίες+a/c και έχεις ακόμα περίσσεμα.
στο 3Φ υπάρχει επιπλέον ο περιορισμός του συγχρονισμού γιατί στα 7KVA ανα φάση, έχεις πιθανότητα να την φέρεις κάτω με έναν ατυχή συνδιασμό.
το 3Φ είναι για ηλεκτροκινητήρες χρήσιμο που στο σπίτι δεν έχει ποτέ (είναι όλοι 1Φ) ουσιαστικά κάνουμε χρήση των 3 φάσεων αθροιστικά για περισσότερη ισχύ αλλά και αυτό είναι ημιτελές γιατί ένας μεγάλος καταναλωτής πχ ταχυθερμαντήρας ΖΝΧ στα 7KW αν χρειαστεί να δουλέψει σε μεγάλη ισχύ θα πρέπει να πάρει όλη τη φάση μόνος του, αντίθετα στο 15KVA μονοφασικό αν και φαινομενικά καβατζώνει το 50% της γραμμής δεν είναι τόσο πρόβλημα.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.906
Members
38.519
Νεότερο μέλος
papaevagelouv