Barista Corner

Μηνύματα
1.484
Reaction score
2.543
Δηλαδή;
Εκανα καποιες αλλαγες στην ποσοτητα του καφε και στο ποσο δυνατος θα ειναι.
Στη μηχανη μπορεις να επιλεξεις ανα ml ποσοτητα και ποσο δυνατος θα ειναι με μια επιλογη aroma που εχει.
Επισης αλλαξα στον καπουτσινο την ποσοτητα του αφρογαλου αλλα και το ποσο κρεμωδες ή αφρωδες θα ειναι.
 

Μηνύματα
68
Reaction score
180
Βεβαίως, στα πλαίσια του χόμπι, αφαιρεί από την ευχαρίστηση του "μανιουαλ" μπαρίστα.
Διαφωνώ. Το να χρησιμοποιώ όλες τις δυνατότητες που έχει αυτή η μηχανή για να βγάλω το νόστιμο ποτήρι είναι ότι καλύτερο μπορεί να μου προσφέρει αυτό το χόμπι. Για εμένα πάντα.
Νομίζω δίνουν και το software για δοκιμή και έτσι βλέπεις τι μπορείς να αλλάξεις/τροποποιήσεις.
Αν μιλάς βέβαια για τις παλιές καλές μηχανές με λεβιέ, πάω πάσο, εκεί το καταλαβαίνω. Μια νοσταλγία θα την νιώσεις.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
Για μένα, στις κορυφαίες υλοποιήσεις, όταν μπαίνει μπροστά το brand name τελειώνει κάθε σύγκριση. Προτιμώ τη La Marzocco χωρίς ρεύμα και μόνο για να τη βλέπω. :biggrin:
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.228
Reaction score
139.783
Έχω άλλο ένα εκνευριστικό γεγονός στην παρασκευή του πακ: το χάρτινο φίλτρο (τι'θελα και τα πήρα) στον πάτο του καλαθιού, ελάχιστα βρεγμένο με ζεστό νερό από το γκρουπ (ώστε ίσα ίσα να "κολλήσει" στον πάτο), μου'βγαλε λίγο καλύτερη (σίγουρα, 100% αντιληπτό) εκχύλιση. 😭😭😭

Αίσχος.

Θετική εξέλιξη: χτυπώντας ελαφριά το πορταφίλτερ μετά τον καφέ, πέφτει πανεύκολα το πακ αφήνοντας πεντακάθαρο το καλαθάκι.

Είναι η 3η φορά τώρα, σήμερα το απόγευμα, που κάνω καφέ και με χάρτινο φίλτρο στον πάτο του καλαθιού και με σιδερένιο screen πακ από πάνω, και η γεύση είναι εκπληκτική!

Να δεις που θα κάνω το πακ του καφέ όπως ο φαφλατας σε κείνο το βίντεο, ε ρε χάλι... Άσχημα γεράματα..
 
Last edited:


Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Μετα απο χρόνια απουσίας βρεθηκα στην horeca,υπηρχε μεσω του roaster που αγοραζω καφεδες ενα ραντεβου με την αντιπροσωπια της la cimbali και slayer για δοκιμη των μηχανων τους για αρκετες ωρες. Ηταν μια πολυ ομορφη εμπειρια.Δοκιμάσαμε την m200 και ειδαμε και το νεο μοντελο και φιλοσοφια της la cimbali m40. H m200 εχει τρια σταδια(preinfusion,blooming,extraction)στο προφιλ του καφε με παραμετροποιηση σε χρονο και πιεση,ανεξαρτητα απο την πιεση του δικτυου υδροδοτησης,ολα ξεκινουν απο το 1 bar.Εννοείτε οτι ορίζεις τον τελικο ογκο του καφε που θα παρεις και την θερμοκρασια.Αξιζει να σημειωθει οτι πλεον οι μηχανες εχουν μικροτερα μποιλερ(αρα και χαμηλοτερη καταναλωση ενεργειας)τα οποια προθερμαίνουν το νερό ,και μετα φερουν thermoblock πανω απο καθε group ετσι ωστε να επιτύχουν την θερμοκρασια που ρυθμίζει ο χρήστης. Η slayer απο την αλλη πλευρα ειναι ενα μηχανακι με δικη του φιλοσοφια το οποιο ηταν οκ αλλα δεν μπορω να πω οτι ενθουσιάστηκα απο τον τροπο λειτουργίας του.Ειναι τελειως διαφορετικο απο τα στανταρ που γνωριζουμε και δεν με ενθουσίασε.Η φωτογραφια ειναι απο την m200 και ειναι το σημειο που ορίζεις χρονο και πιεση για το καθε σταδιο του προφιλ.
 

Attachments


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.228
Reaction score
139.783
Πήρα κάτι κρεμασταράκια με μαγνήτη στη βάση τους, πραγματικά πολύ δυνατά κολλάνε στο σιδερένιο πλαϊνό της καφετιέρας, κρέμασα διάφορα τζιμπράγκαλα, βολικό μέρος.

Η συλλογή μου, αραδιασμένη: 😁

1000010484.jpg


Μ'άρεσε και το φως από πάνω, που φορτίζει με usb. Η μπαταρία του κρατάει για 2-3 μέρες, κι έχει αισθητήρα, μόλις πλησιάζεις ανάβει. Τέσελα εβλό, τέμπου. 😁

Παρέλαβα και κουντου μέρα ερωτευμένων 🤪😜

1000010487.jpg
 


Μηνύματα
68
Reaction score
180
Σήμερα έφτιαξα 2 καφεδάκια και κάθισα με την ησυχία μου να δω για διαφορές, για άλλη μια φορά.
Διαφορές με screen και χωρίς.
Ευχαριστίες @costas EAR για τα screen που μου έδωσε για δοκιμή.

Τις προηγούμενες ημέρες κατέληξα, ότι οπτικά τουλάχιστον, η καλύτερη εκχύλιση ερχόταν από το λεπτό screen, αυτό με τις τρύπες που είχε δείξει ο Κώστας.
Για διαφορά στη γεύση, δεν καταλάβαινα και πολλά. Πολλή πληροφορία αλλά τίποτα ξεκάθαρο.
Αλλά σήμερα κάτι είδα. Με όλες τις παραμέτρους ίδιες, η εκχύλιση με το screen είχε μια έξτρα γλυκάδα.
Έχω όμως την εντύπωση ότι αυτό που μου έδωσε το screen είναι μία προφύλαξη στις απότομες αλλαγές στην ροή από δικό μου λάθος.
Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί ακόμα και αν η μηχανή δεν έχει δυνατότητα αυξομείωσης και είναι αρκετά επιθετική στην ροή της.

Είχα ρυθμίσει λοιπόν, την ελεύθερη ροή στην μηχανή μου σε 40-45ml / 10''
Εκεί διαφορές δεν έβλεπα, προφανώς γιατί η χαμηλή ροή με προστάτευε από οποιαδήποτε κακοποίηση του πακ.
Μάλλον εκεί το screen δεν είχε και κάποιο νόημα. Να τονίσω εδώ ότι οι δοκιμές δεν ήταν πρωί όπου το ποσοστό λάθους στον χειρισμό είναι μεγαλύτερο.

Όταν ανέβασα την ροή στα 60-70ml άρχισα να διακρίνω κάποια πράγματα.
Να μην παρεξηγηθώ, οι διαφορές είναι μικρές, ελάχιστες. Θέλει ηρεμία να τις καταλάβεις.
Δείχνουν όμως ότι μια έξτρα βοήθεια στην προστασία του πακ (ειδικά το πρωί με την τσίμπλα στο μάτι) είναι καλοδεχούμενη σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή του.

Διευκρινίζω ότι το θέμα καθαριότητα δεν με ενδιαφέρει καθόλου αλλά ήταν αξιοσημείωτο.
Δείχνει όμως ότι βάζει μια προστασία στα μικροσωματίδια.
Μήπως αυτή η έλλειψή τους στο ποτήρι σου δίνει κάτι στην γεύση; Μπορεί. Αλλά αυτό για να το πάρεις θέλεις ένα screen στο κάτω μέρος και όχι στο επάνω.
Αυτά που έχω λόγω μεγέθους δεν μπαίνουν στο πάτο του καλαθιού. Έχω όμως τα χάρτινα ... που μπαίνουν μια χαρά.

Αν έβαζα ένα χάρτινο κάτω και ένα μεταλλικό επάνω, μήπως έφτιαχνα μια προστασία στο πακ έτσι ώστε οποιαδήποτε βίαια κίνηση νερού να μην έβρισκε διέξοδο στο ποτήρι αλλά να έμενε μέσα σε αυτόν τον "θάλαμο" και να "βοηθούσε" την εκχύλιση περισσότερων σωματιδίων καφέ;
Μήπως κάπως έτσι είχα σκεφτεί και αγόρασα ένα καλό/ακριβό καλάθι?
Δηλαδή με ένα χάρτινο φίλτρο στο κάτω μέρος ενός απλού καλαθιού θα έχω παραπλήσιο αποτέλεσμα με αυτό του καλού? Δύσκολο αλλά γιατί να μην δοκιμάσω;
Θα ενημερώσω.
 



xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
@xfader ψώνισα, στείλε λινκς για τα περιφερειακά που χρειάζομαι !
Δεν χρειάζεσαι κάτι άμεσα. Μάθε τον χειρισμό της πρώτα και μετά θα δεις τι (και αν) σου χρειάζεται.

Χρησιμοποιώ naked portafilter και μπορώ να σου συστήσω 2-3 καλά σε λογική τιμή.
Τα καλαθάκια και τα shower screens δεν έχουν αντιληπτό αποτέλεσμα (τα μαμά είναι σούπερ) οπότε είναι αγορά για να λέμε ότι έχουμε...

Ένα αξεσουάρ που χρειάζεται είναι αυτό:


έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε distribution πριν το tamping.

Γιατί χρειάζεται; Αν προσπαθήσεις να βγάλεις το portafilter μετά την άλεση ο μισός καφές θα πέσει έξω. Ως γνωστόν, ο μύλος δεν μπαίνει σε λειτουργία αν το portafilter δεν κάνει κλικ στην εσοχή που υπάρχει στη μηχανή. Άρα δεν μπορούμε να αλέσουμε (στο αυτόματο mode) σε άλλο δοχείο και να το αδειάσουμε μετά στο portafilter. Το funnel αυτό ταιριάζει ακριβώς στην υποδοχή των μύλων της Breville/Sage και έχει την προεξοχή που "ξεκλειδώνει" τη μηχανή για να αλέσει.

Κι εδώ έχουμε το εξής πρόβλημα: Το funnel αυτό δεν είναι συμβατό με τις Sage μηχανές με το σύστημα Impress γιατί έχουν διαφορετική διάσταση στην υποδοχή από τις υπόλοιπες. Το περίεργο είναι ότι έχω δει βίντεο που το χρησιμοποιούν (Lance φαφλατάς) ενώ άλλοι γράφουν ότι δεν ταιριάζει. Επίσημη απάντηση δεν έχω βρει.

Έχω αγοράσει 2 διαφορετικά "συμβατά" και δεν ταιριάζουν ενώ μπαίνουν άψογα στον παλιό Sage μύλο μου.

Για να κάνω distribution πριν το πάτημα έχω βρει άλλη πατέντα ή αλέθω manual σε dosing cup.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
Λίγα λόγια αντί κριτικής για την Barista Touch Impress που πλέον έχω αρκετή εμπειρία.

Τα υπέρ είναι πάνω-κάτω γνωστά και υπάρχουν σε όλα τα reviews που έχουν γίνει.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος, θεωρώντας ότι βρήκα όσα έψαχνα για την τεμπελιά μου και την κατηγορία τιμής.

Το βασικό αρνητικό της μηχανής είναι το εξής:

Οι πολλές δυνατότητες του αυτόματου συστήματος εκχύλισης είναι συγκεκριμένες. Λογικό. Δεν μπορείς όμως να τις παραμετροποιήσεις. Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να περάσεις σε manual mode.

Για παράδειγμα, η ποσότητα του ροφήματος είναι στο 90% των περιπτώσεων σωστός και κοντά στο 1/2 ratio. Αν όμως θες να τον ελέγξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποικιλία σε ποικιλία, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 7 ποσοτήτων όγκου νερού (ριστρέτο -->λούνγκο). Σκαλωτά. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις save τη manual εκχύλιση που έχεις πετύχει ακριβώς το ζύγι και να την επαναλάβει αυτόματα. Μόνο πάλι χειροκίνητα.

Ένα άλλο χαζό πρόβλημα είναι η μη δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου προεκχύλισης. Ακολουθεί μόνο τον προκαθορισμένο προγραμματισμό με συγκεκριμένα (3-4) δευτερόλεπτα πριν δώσει την πλήρη πίεση. Ο λόγος που το θεωρώ χαζό είναι επειδή η παλιά μου Bambino Plus που είναι 2,5 φορές φτηνότερη έχει τη δυνατότητα για 1-8 δευτερόλεπτα preinfusion που αποθηκεύονται κιόλας για την επόμενη φορά.

Δεν είναι τόσο η χρησιμότητα όσο το ότι λείπει τις λίγες φορές που θα το χρειαστείς.


Και μία γενική παρατήρηση για όλες τις mid-range μηχανές. Έχουν μείνει πολύ πίσω όσον αφορά την ασύρματη σύνδεση για ρυθμίσεις συγκριτικά με άλλες οικιακές συσκευές. Οι περισσότερες λειτουργικές ελλείψεις σαν κι αυτές που ανέφερα θα μπορούσαν να λυθούν με ένα απλό firmware update.
 
Last edited:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
56.228
Reaction score
139.783
Από κουντου ο καφές Ινδίας είναι σκέτο χώμα, ίσα ίσα μια γευστική ιδέα που θυμίζει λεμονιού (επειδή το διαβάζεις στην ταμπέλα του) όντως βγάζει στην επίγευση, κατά τα υπόλοιπα, μηδέν, στάχτη.

Ο Ονδούρας είναι ενδιαφέρον καφές, πολύπλοκης γεύσης, χωρίς τα τριαντάφυλλα βέβαια και τις λοιπές πίπες της ετικέτας. Μα που παν και τα σκαρφίζονται όλα αυτά, δε ξέρω. 🤪😜😁
 
Last edited:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
Από κουντου ο καφές Ινδίας είναι σκέτο χώμα, ίσα ίσα μια γευστική ιδέα που θυμίζει λεμονιού (επειδή το διαβάζεις στην ταμπέλα του) όντως βγάζει στην επίγευση, κατά τα υπόλοιπα, μηδέν, στάχτη.

Ο Ονδούρας είναι ενδιαφέρον καφές, πολύπλοκης γεύσης, χωρίς τα τριαντάφυλλα βέβαια και τις λοιπές πίπες της ετικέτας. Μα που παν και τα σκαρφίζονται όλα αυτά, δε ξέρω. 🤪😜😁

Οι Ινδικοί καφέδες είναι στην πλειονότητά τους "γήινοι" με αποτέλεσμα ή να αρέσουν πολύ ή καθόλου.



Επειδή το ανέφερες, προσπαθούν να χαρακτηρίσουν τις ποικιλίες με γνώμονα το flavor wheel και κάπου αρχίζουν τα παρατράγουδα αφού οι περισσότεροι δεν ξέρουν όχι μόνο όλες τις γεύσεις αλλά και το τι είναι όλα αυτά. :biggrin:

Coffee Taster's Flavor Wheel — Specialty Coffee Association (sca.coffee)

flavor-wheel-en.png
 

Μηνύματα
1.484
Reaction score
2.543
Λίγα λόγια αντί κριτικής για την Barista Touch Impress που πλέον έχω αρκετή εμπειρία.

Τα υπέρ είναι πάνω-κάτω γνωστά και υπάρχουν σε όλα τα reviews που έχουν γίνει.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος, θεωρώντας ότι βρήκα όσα έψαχνα για την τεμπελιά μου και την κατηγορία τιμής.

Το βασικό αρνητικό της μηχανής είναι το εξής:

Οι πολλές δυνατότητες του αυτόματου συστήματος εκχύλισης είναι συγκεκριμένες. Λογικό. Δεν μπορείς όμως να τις παραμετροποιήσεις. Οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να περάσεις σε manual mode.

Για παράδειγμα, η ποσότητα του ροφήματος είναι στο 90% των περιπτώσεων σωστός και κοντά στο 1/2 ratio. Αν όμως θες να τον ελέγξεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποικιλία σε ποικιλία, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ 7 ποσοτήτων όγκου νερού (ριστρέτο -->λούνγκο). Σκαλωτά. Δεν μπορείς δηλαδή να κάνεις save τη manual εκχύλιση που έχεις πετύχει ακριβώς το ζύγι και να την επαναλάβει αυτόματα. Μόνο πάλι χειροκίνητα.

Ένα άλλο χαζό πρόβλημα είναι η μη δυνατότητα ρύθμισης του χρόνου προεκχύλισης. Ακολουθεί μόνο τον προκαθορισμένο προγραμματισμό με συγκεκριμένα (3-4) δευτερόλεπτα πριν δώσει την πλήρη πίεση. Ο λόγος που το θεωρώ χαζό είναι επειδή η παλιά μου Bambino Plus που είναι 2,5 φορές φτηνότερη έχει τη δυνατότητα για 1-8 δευτερόλεπτα preinfusion που αποθηκεύονται κιόλας για την επόμενη φορά.

Δεν είναι τόσο η χρησιμότητα όσο το ότι λείπει τις λίγες φορές που θα το χρειαστείς.


Και μία γενική παρατήρηση για όλες τις mid-range μηχανές. Έχουν μείνει πολύ πίσω όσον αφορά την ασύρματη σύνδεση για ρυθμίσεις συγκριτικά με άλλες οικιακές συσκευές. Οι περισσότερες λειτουργικές ελλείψεις σαν κι αυτές που ανέφερα θα μπορούσαν να λυθούν με ένα απλό firmware update.
Η αντιστοιχη delonghi παντως τα εχει αυτα που γραφεις. Ρυθμιζεις ποσοτητα ανα ml και 5 επιλογες preinfusion και ροης υγρου.
Αυτα βεβαια μεσω του app που ειναι αρκετα αργο.
Χωρις app εχει καποιες στανταρ ρυθμισεις.

Παντως αν αγοραζα τωρα μηχανη, πιθανοτατα θα πηγαινα στην παρακατω




Από κουντου ο καφές Ινδίας είναι σκέτο χώμα, ίσα ίσα μια γευστική ιδέα που θυμίζει λεμονιού (επειδή το διαβάζεις στην ταμπέλα του) όντως βγάζει στην επίγευση, κατά τα υπόλοιπα, μηδέν, στάχτη.

Ο Ονδούρας είναι ενδιαφέρον καφές, πολύπλοκης γεύσης, χωρίς τα τριαντάφυλλα βέβαια και τις λοιπές πίπες της ετικέτας. Μα που παν και τα σκαρφίζονται όλα αυτά, δε ξέρω. 🤪😜😁
Ενδιαφερον. Τους πηρα κι εγω. Θα δοκιμασω και θα πω.
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
Η αντιστοιχη delonghi παντως τα εχει αυτα που γραφεις. Ρυθμιζεις ποσοτητα ανα ml και 5 επιλογες preinfusion και ροης υγρου.
Αυτα βεβαια μεσω του app που ειναι αρκετα αργο.
Χωρις app εχει καποιες στανταρ ρυθμισεις.

Παντως αν αγοραζα τωρα μηχανη, πιθανοτατα θα πηγαινα στην παρακατω

Ναι, τα ξέρω και γενικά οι Delonghi θεωρητικά κοντράρονται με τις Sage/Breville σε αυτήν την κατηγορία. Αλλά ακόμα η διαφορά είναι μεγάλη υπέρ της Sage.

Από την άλλη καταλαβαίνω ότι είναι σχεδιασμένες για το κοινό που δεν ψάχνεται πολύ οπότε αυτά που προσφέρουν είναι υπεραρκετά.

Ένα τυπικό συγκριτικό:

 

Μηνύματα
2.152
Reaction score
5.614
Από κουντου ο καφές Ινδίας είναι σκέτο χώμα, ίσα ίσα μια γευστική ιδέα που θυμίζει λεμονιού (επειδή το διαβάζεις στην ταμπέλα του) όντως βγάζει στην επίγευση, κατά τα υπόλοιπα, μηδέν, στάχτη.

Ο Ονδούρας είναι ενδιαφέρον καφές, πολύπλοκης γεύσης, χωρίς τα τριαντάφυλλα βέβαια και τις λοιπές πίπες της ετικέτας. Μα που παν και τα σκαρφίζονται όλα αυτά, δε ξέρω. 🤪😜😁
Απειρες κουβεντες περι των προφιλ,οι περισσοτεροι θα σου απαντήσουν οτι βγαινουν στο cupping και ετσι ειναι το υποτιθέμενα σωστο,αλλα απο την στιγμη που αυτο που αγοραζεις ειναι καβουρδισμενο για espresso τα μισα πανε περιπατο να δουν την θαλασσα,η τον Γαγγη με τα ψοφιμια του. Οι Kudu χρονια τωρα εχουν αστοχίες,και κατι δωρακια σε μορφη πετρας,αραια και που.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
38.647
Reaction score
93.600
Απειρες κουβεντες περι των προφιλ,οι περισσοτεροι θα σου απαντήσουν οτι βγαινουν στο cupping και ετσι ειναι το υποτιθέμενα σωστο,αλλα απο την στιγμη που αυτο που αγοραζεις ειναι καβουρδισμενο για espresso τα μισα πανε περιπατο να δουν την θαλασσα,η τον Γαγγη με τα ψοφιμια του. Οι Kudu χρονια τωρα εχουν αστοχίες,και κατι δωρακια σε μορφη πετρας,αραια και που.

Αυτό με το ψήσιμο του εσπρέσο είναι πολύ σημαντικό κι ελάχιστοι το έχουν στο μυαλό τους. Ακόμα κι αν το καβούρδισμα δεν χαλάσει πολύ τα εγγενή χαρακτηριστικά θα θαφτούν από τα καινούργια και έντονα που θα προκύψουν.

Η Kudu έχει μεγαλώσει πολύ και έχει ξεφύγει από το πλαίσιο του πωρωμένου team με το μεράκι. Έχει την πολυτέλεια να προσφέρει συνεχώς νέες ποικιλίες γιατί έχει τη δύναμη να το κάνει κι επειδή τις χρεώνει σε τιμές που εξαργυρώνει το brand. Αρκετές από αυτές είναι μέτριες και δεν αξίζουν τα λεφτά τους.


Επί τη ευκαιρία, έχω να πω τα καλύτερα για τον παρακάτω καφέ. Από τους καλύτερους Κολομβιανούς που έχω πιει.

Pink Creation, Colombia – Handpickers Coffee
 


Staff online

  • PeterMeni
    DIY - "Επαγγελματίας"
  • xfader
    Segregation supporter
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
174.328
Μηνύματα
2.971.831
Members
38.301
Νεότερο μέλος
antavent
Top